»

Apple v Franciji poravnal milijone davkov za nazaj

vir: Wikipedia
Le Monde - Po poročanju francoskih medijev naj bi podjetje plačalo kar pol milijarde evrov, potem ko so tamkajšnji davčni organi nedavno zaključili več let trajajočo preiskavo, pri kateri so se osredotočili na zaslužek podjetja na francoskih tleh v zadnjih desetih letih. Tamkajšnja davčna uprava zaradi davčne tajnosti seveda novice ni mogla potrditi, so jo pa že potrdili predstavniki Appla in napovedali, da bodo podrobnosti objavili v svojih javnih poročilih.

Apple in druga velika tehnološka podjetja so zaradi domnevnega izmikanja davkom zadnja leta na stari celini pod drobnogledom. Evropska komisija je leta 2016 denimo odločila, da je Apple med leti 2003 in 2014 zaradi optimizacije svoje poslovne strukture plačal premalo davkov...

9 komentarjev

Apple zaradi nasprotovanja prebivalcev obupal in odpovedal milijardno investicijo na Irskem

Načrtovan center v Athenryju

Slo-Tech - Apple je tri leta poizkušal na Irskem zgraditi nov podatkovni center, a jim do danes ni uspelo. V mestu Athenry blizu Galwaya, kjer bi milijardo dolarjev vreden center moral stati, so se dlje časa borili z okoljevarstvenimi organizacijami in zaskrbljenimi prebivalci, ki so dvomili o ekološki neoporečnosti novega centra. Šele lanskega oktobra po več kot dveh letih je Apple uspel dobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje, ko bi po prvih načrtih center že moral delovati. Sedaj pa ga sploh ne bo.

A niti odločitev sodišča druge stopnje, ki je lani potrdilo gradbeno dovoljenje, ni ustavila nasprotnikov. Ti so navajali pomisleke glede vplivov na lokalno populacijo živali, možnost poplav na bližnjem igrišču za golf in bližino jedrske elektrarne. Zaradi tega so se pritožili na vrhovno...

33 komentarjev

Apple na Novi Zelandiji desetletje ni plačal nič davka na dobiček

Slo-Tech - Apple tudi na Novi Zelandiji izkorišča metode, ki jih skoraj povsod po svetu uporabljajo multinacionalke, da se izognejo plačilu davkov. Kot poroča New Zeland Herald, Apple v zadnjih desetih letih na Novi Zelandiji ni plačal nič davka na dobiček, čeprav so imeli 4,2 milijarde dolarjev prihodkov in verjetno niso poslovali sebi v izgubo. V tem času so sicer plačali 37 milijonov dolarjev davkov, a so ti romali v Avstralijo. Če bi Apple na Novi Zelandiji prikazoval normalno bruto maržo kot drugod po svetu, bi bil plačal 356 milijonov dolarjev davkov od leta 2007.

Apple se je na očitke odzval z izjavo, da se pri poslovanju na Novi Zelandiji držijo zakonodaje, v podrobnosti pa niso šli. Dodali so še, da izdelke ustvarjajo, načrtujejo in proizvajajo v ZDA, kjer zato...

93 komentarjev

EU: Irska Applu nudila nedovoljeno državno pomoč

Reuters - Evropska komisija je danes pojasnila razloge, zakaj je junija začela preiskavo zoper Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu, Starbucksu in Fiatu. Preliminarni rezultati preiskave kažejo, da dogovori irske vlade z Applom glede višine obdavčitve štejejo kot nedovoljena državna pomoč, zaradi česar Applu grozi večstomilijonska globa.

O Applovi davčni obravnavi smo že večkrat obširno pisali, pri čemer velja poudariti, da podobne trike in sheme uporabljajo tudi ostale multinacionalke. Ameriška podjetja prodajo na vseh tujih trgih izvajajo prek irske podružnice, ki ima na Irskem zelo ugodno davčno obravnavo. Poleg že tako nizkega davka na dobiček, ki tam znaša 12,5 odstotka, uspejo podjetja v pogajanjih z državo izposlovati še dodatno znižanje...

3 komentarji

Apple se je samo v Avstraliji v desetletju izognil davku na devet milijard dobička

Slo-Tech - Avstralski časnik Financial Review je raziskal, koliko dobička je Apple v zadnjem desetletju prekanaliziral iz Avstralije na Irsko in si zaradi ugodnega davčnega režima znižal davčno obveznost. Apple je tako na Irsko v zadnjem desetletju prelil 8,9 milijarde dolarjev, ki bi bili sicer obdavčeni v Avstraliji.

O izogibanju plačila davkov - ki je popolnoma zakonito, čeprav nezaželeno - smo že večkrat obširno pisali. S premeteno strukturo povezanih in odvisnih družb, lahko podjetja prikažejo dobičke v podružnicah, ki poslujejo v davčno zelo ugodnem okolju in tako znižajo efektivno obdavčitev na vsega kakšen odstotek. Tega ne počne le Apple, ampak praktično vse multinacionalke.

Apple je na primer lani v Avstraliji prikazal...

62 komentarjev

Applov izvršni direktor pred Senatom: davke plačujemo

Forbes - Applov izvršni direktor Tim Cook je danes pred Senatom pojasnjeval, kako je z Applovim plačilom davkov. Podjetje namreč svoje tuje prihodke prek dveh irskih in ene nizozemske podružnice spravi v davčne oaze, kjer davkov na dobiček ni. Senatni odbor je tako ocenil, da se je Apple izognil plačilu davka na 44 milijard dolarjev dobička. Odbor je lani zaradi enakih očitkov že preiskoval Microsoft in Hewlett-Packard, ki uporabljata podobne trike.

Že včeraj je bila na Applovih straneh dostopna izjava, ki jo je danes predstavljal Cook. V njej je poudaril, da je Apple največji plačnik davkov v ZDA. Lani so plačali šest milijard dolarjev davkov in kar 2,5 odstotka celotne mase davkov na dobiček v ZDA. Dodaja, da Apple zaposluje...

34 komentarjev

Facebook lani plačal davek na dobiček po 0,3-odstotni stopnji

Slo-Tech - Večkrat takole pišemo o davkih, ki jih plačujejo največji računalniški velikani in se obenem hudujemo, kako nizke davčne osnove si z dovršenim lastništvom podjetij zagotovijo. Apple je lani plačal dva odstotka davka, Google okoli 1,8 odstotka, Amazon pa 0,4 odstotka, če seveda štejemo davek na dobiček, ustvarjen izven ZDA. Absolutni rekorder pa je postal Facebook, ki je od 1,34 milijarde dolarjev dobička (ustvarjenega izven ZDA) lani plačal 4,6 milijona dolarjev davka. To pomeni, da je bil njihov dobiček obdavčen po 0,3-odstotni stopnji.

Številke veljajo za Irsko, ki je glavna postojanka za evropske operacije, a tudi...

72 komentarjev

Francija in Avstralija preiskujete Googlove nizke davčne osnove

The New York Times - V zadnjem času se je povečalo zanimanje davčnih organov po vsem svetu za početje velikih multinacionalk, kot so Google, Microsoft in Apple, ki se z izkoriščanjem zakonodaje v davčno prijaznejših državah izogibajo plačevanju davkov. Prvikrat smo o tem pisali predlani, problem pa se je do danes le še stopnjeval. Francija in Avstralija sta zato najavili, da bosta podrobno preučili Googlovo poslovanje v teh državah in ukrepali, če bosta našli podlago za to. Ameriška davčna uprava ga je pod drobnogled vzela že lani.

Francoze jezi Googlovo izkoriščanje irske zakonodaje in obvozov prek Nizozemske. S taktiko dvojnega irskega...

18 komentarjev