»

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (III)

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Mladina - Mobilna aplikacija za sledenje stikov #OstraniZdrav je kot kaže vendarle uspela najti pot na nekoliko večje število mobilnih telefonov. Dnevno število javljenih okuženih dnevnih ključev (TEK-ov) se je namreč v primerjavi s septembrom, ko jih je bilo kvečjemu nekaj na dan, konkretno povečalo. V soboto jih je bilo npr. že čez 900, iz česar je mogoče sklepati, da je na ta dan okužbo javilo verjetno nekje med 100 in 200 pozitivnih uporabnikov, s čimer so na možnost opozorilo še kakšnih nekaj 1000 drugih uporabnikov aplikacije, s katerimi so bili v zadnjih 14 dneh v stiku (vsak uporabnik, ki javi okužbo, namreč sporoči po en dnevni ključ za vsakega od zadnjih 14 dni, ko je uporabljal aplikacijo). Opisani obseg obveščanja sicer še zdaleč ne pokrije vseh okužb (v petek skoraj 900), je pa vseeno izjemno dobrodošel, sploh odkar je državna epidemiološka služba v četrtek zavoljo preobremenjenosti prenehala z ročnim iskanjem stikov, s čimer je aplikacija #OstraniZdrav ostala edini mehanizem,...

109 komentarjev

Office Depot viruse "našel" na novih, svežih računalnikih

Slo-Tech - Strašilna programska oprema (scareware), ki se izdaja za legitimna orodja za iskanje virusov in druge nesnage (malware) in uporabniku v vsakem primeru "najde" okužbo in ponudi plačljivo odstranjevanje, ni nič novega. Nova pa je predrznost, s katero so to taktiko v ameriški verigi pisarniškega materiala Office Depot izrabljali v resničnem življenju. Strankam, ki so tja prinesle računalnik, so pogosto našli fantomske okužbe in jim ponudili odstranjevanje, ki je stalo od 180 dolarjev dalje.

Na nezakonito prakso je medijsko hišo Kiro7 opozoril neimenovani žvižgač. Ta je razkril, da vodstvo od zaposlenih zahteva, da na računalnikih poženejo PC Health Check, ki najde domneve okužbe, potem pa dnevno prodajo določeno število storitev dezinfekcije...

8 komentarjev

Cene Surface RT tablic padajo

Slo-Tech - Čeprav Microsoft o tem še molči, pa vsi drugi že lep čas šušljajo o porazni prodaji tablic z njegovim operacijskim sistemom RT (različica za ARM procesorje). In proizvajalci imajo počasi že dovolj polnih skladišč. Samsung je denimo v začetku minulega meseca umaknil svoj Ativ tab z evropskega trga, na ameriškega pa ga sploh nikoli ni umestil, ker "naj bi bila znamka RT tam slabo prepoznavna" in bi bili zato "marketinški stroški previsoki". S tem so, poleg Microsofta samega, ostali samo še trije proizvajalci RT tablic: Dell, Asus ter Lenovo. In vsi trije so pravkar opazno znižali cene, po besedah analitikov v želji, da se znebijo zalog in se usmerijo na bolj dobičkonosne produkte.

Dellov XPS 10 32GB zdaj stane 449 dolarjev, oziroma $50 manj, 64GB...

41 komentarjev

Paul Allen še vdrugo vložil tožbo

Eden izmed izdelkov, ki domnevno kršijo patente, je tudi iTunes. Takle posnetek je Microsoft priložil tožbi, kjer je problematični del obarval rdeče.

Slo-Tech - Podjetje Interval Licensing v lasti Paula Allena je avgusta vložilo tožbo zoper Apple, Google, Facebook, Yahoo, AOL, eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax in Staples zaradi domnevne kršitve štirih patentov. Interval Licensing, ki je leta 2000 nastal na pogorišču Interval Researcha, je namreč podedoval tudi njegove patente, ki pokrivajo tehnologije za internet. A sodišče je sodbo zavrnilo, ker tožnik ni natančno navedel, kateri izdelki kršijo njihove patente in na kak način. Dobil je dva tedna časa, da jo dopolni.

Odvetniki so se zakopali v delo in v torek popoldne, le nekaj ur pred iztekom roka, so sodišču...

5 komentarjev

Paul Allen toži vrsto podjetij

Paul Allen

The Wall Street Journal - Paul Allen, poznan kot soustanovitelj Microsofta in vodja podjetja Interval Licensing, je v imenu slednjega vložil tožbo na zveznem sodišču v Seattlu zoper Apple, Google, Facebook, Yahoo, AOL, eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax in Staples. V njej podjetjem očita kršenje kopice patentov, ki jih je pridobil Interval Research, ki danes ne obstoji več, podjetja pa je podedoval Interval...

18 komentarjev

Avtorjem strašilne programske opreme grozi zaporna kazen

Network Magazine - Tako imenovana imenovana strašilna programska oprema (angl. scareware) se je v zadnjem času pošteno razpasla po internetu. Gre za zlobno kodo, ki se pretvarja, da je legitimen protivirusni program in da je odkrila na stotine okužb na računalniku. Seveda ponudi prijazno ponudi možnost čiščenja, ki pa ni zastonj. Ena izmed takšnih prevarantskih shem je v ZDA vodjem prinesla 100 milijonov dolarjev, a se sedaj trojica sooča z obtožbami ameriškega tožilstva.

Bjorn Sundin in Shaileshkumar Jain sta imela podjetje Innovative Marketing, ki je prodajalo izdelke WinFixer, Antivirus 2008, Malware Alarm in VirusRemover 2008, ki so vsi pripadniki skupine strašilne programske opreme. Tretji mož James Reno je vodil Byte Hosting Internet Services, ki je skrbelo za klicne centre prvega podjetja. Skupaj so od naivnih uporabnikov s triki zbrali 100 milijonov dolarjev. Zoper njih se je pritožilo toliko ljudi, da jih FTC (Zvezna komisija za trgovino) tudi civilno toži.

V sredo je velika porota v...

17 komentarjev

Lažni antivirusi prinesli že 150 milijonov

ComputerWorld - Vedno večja nadloga na internetu so lažni antivirusni programi, ki v obup spravljajo nevešče uporabnike. Ti se pretvarjajo, da so legitimni antivirusniki, in po kvazi iskanju po disku vedno najdejo vrsto namišljenih infekcij. Za razkužitev računalnika terjajo nakup, kar lahko uporabniki enostavno storijo z vpisom številke kreditne kartice. V najboljšem primeru dobijo podpovprečne programe, v najslabšem pa prave viruse in trojanske konje. V FBI ocenjujejo, da so pisci teh zlobnih antivirusnih programov (kakšen oksimoron) letos nabrali že več kot 150 milijonov dolarjev.

Problem je, da se tovrstna nesnaga ne pojavlja le na obskurnih straneh. Septembra letos so pretentali celo The New York Times, ki je v svojih oglasnih pasicah objavil oglas za zlobni antivirus. Včasih hekerji enostavno vdrejo na strani in jih uporabijo za distribucijo zlobne kode. Prejšnji mesec pa je na primer prodajalec Office Depot iz ZDA ob prodaji spletnih kamer nevede priložil še povezavo na stran, ki je...

31 komentarjev