»

T-2 danes več ur nedelujoč

Slo-Tech - Danes okrog 11. ure je prišlo do izpada storitev slovenskega operaterja T-2. Iz T-2 so sporočili, da se je zgodila "splošna napaka". To sporočajo na družbenih omrežjih, ker spletna stran T-2 ni bila dosegljiva.

Njihovi uporabniki niso imeli dostopa do interneta, za celoten internet je bila nedosegljiva njihova spletna stran, prav tako so bile onesposobljene njihove druge storitve. Uporabniki poročajo o različnih simptomih, nekateri imajo dostop do posameznih storitev, drugod po državi je mrk popoln. Po neuradnih podatkih je zaradi izpada električne energije na razdelilno-transformatorski postaji na Brnčičevi v Ljubljani izpadel njihov glavni del (core service). Ni še znano, zakaj so zatajili tudi preklopi na redundanco in rezervno napajanje. Izpad je lepo viden tudi na prometu na slovenskem volišču SIX.

T-2 poroča, da je izpad poškodoval tudi rezervno napajanje.

Ob 14.20 so ponovno vzpostavili storitve, a se še pojavljajo motnje.

53 komentarjev

Southwest zaradi računalniških težav odpovedal 500 letov

Slo-Tech - Ameriški letalski prevoznik Southwest Airlines je včeraj odpovedal približno 500 letov, še več sto pa jih je zamujalo, ker so morali zaradi težav z računalniškim sistemom začasno ustaviti delovanje. Letala so bila prizemljena od 19.45 do 20.30 po slovenskem času, zaradi česar je 37 odstotkov poletov (okrog 1300) pridelalo zamudo. Razlog je težava z mrežno povezljivostjo, zaradi česar je Southwest zaprosil FAA, naj uradno prizemlji njihova letala, da ne bi kje kakšno po nevede vzletelo. To je že druga težava v zadnjih 24 urah pri istem letalskem prevozniku.

Že v torek zjutraj po slovenskem času je Southwest zaradi druge
, po besedah prevoznika nepovezane težave, začasno prizemljil svoja letala, a tedaj letov ni bilo treba odpovedati. Zjutraj je bila težava s sistemom za zagotavljanje vremenskih podatkov, so sporočili. Težavo, ki je izvirala pri zunanjem ponudniku storitev, so odpravili okrog 6. ure zjutraj po slovenskem času. Tedaj je zamudilo 1541 letal. Zaradi včerajšnjih težav so...

2 komentarja

Polurna odpoved računalniškega sistema kriva za zamudo tisoč letov

The Wall Street Journal - Aerodata je eno tistih manj znanih podjetij, o katerih se v javnost in ne govori, spletne strani imajo iz prazgodovine, a so hkrati nujno potrebna za funkcioniranje države. Danes je bilo v ZDA preloženih več sto poletov, ker je za 40 minut odpovedal računalniški sistem, ki ga zagotavlja Aerodata. Posledice so se kaskadno razširile po celotnih ZDA in so trajale ves dan.

Aerodata nudi programsko opremo, ki se uporablja za izračun mase letala in težišča, kar je ključno za načrtovanje poletov, predvsem z vidika potrebnega goriva ter razporeditve potnikov in prtljage. Uporabljajo jo tudi Southwest in podizvajalci za United, American in Delto. Zato je bilo po do sedaj znanih podatkih preloženih vsaj 970 letov, posledice pa so čutili tudi...

14 komentarjev

Letalski prevozniki namerno razsedajo družinske člane, da bi več zaslužili

Independent - Britanska ministrica za kulturo, telekomunikacije in kreativno industrijo Margot James je zažugala letalskim prevoznikom, ki jih je javno obtožila, da njihovi algoritmi izkoriščajo informacije o potnikih, da bi iz njih izvlekli čim več denarja. Jamesova se je obregnila zlasti ob "izkoriščevalsko prakso", ko nekateri letalski prevozniki namenoma članom družine dodelijo sedeže, ki niso sosednji ali blizu. Če želijo sami izbrati sedeže, pa jim to dodatno zaračunajo. Najpogosteje te prakse obtožujejo Ryanair, a ta ni edini grešnik. Jamesova je to početje označila kot "zelo ciničen, izkoriščevalski način [...] za preslepitev javnosti". Letalski prevozniki družinsko povezavo ugotovijo iz enakih priimkov, je še dodala.

Opisano...

61 komentarjev

Izpad računalniškega sistema prizemlji letala za več ur

Slo-Tech - Najučinkovitejši način, da preprečite vzlet kakšnega letala, se skriva več tisoč kilometrov stran do vzletne piste. Računalniški sistemi letalskih družb so postali kritične točke, kjer vsakršna okvara povzroči odpovedi več tisoč letov, jezo desettisočev in milijonsko škodo. Včerajšnji izpad sistema pri ameriškem letalskem prevozniku Delta je svež opomin, da so letalske družbe pri IT-ju ostale nekje daleč v preteklosti.

Delta je namreč včeraj odpovedala približno tisoč poletov (dnevno jih opravijo okrog šest tisoč), še več sto pa jih je bilo prestavljenih, ker je izpadel njihov glavni podatkovni center v Atlanti. Približno šest ur je trajal popoln mrk Deltine flote, potem pa so počasi začeli vzletati, čeprav so bili nekateri leti odpovedani tudi kasneje....

61 komentarjev

Zaradi hekerskega napada na Poljskem odpovedali deset letov

Slo-Tech - Poljski letalski prevoznik Lot je včeraj domnevno zaradi hekerskega napada odpovedal deset letov z varšavskega letališča Frederica Chopina, še dvanajst pa jih je poletelo z zamudo Podrobnosti napada niso razkrili, so pa zagotovili, da ni vplival na letala že v zraku. Promet se je v nedeljo zvečer vrnil v ustaljene tirnice, policija in varnostne službe pa preiskujejo napad, ki je onemogočil pripravo načrtov leta (flight plan), brez katerih letala ne smejo vzleteti.

Na Wired pišejo
, da izrabljena varnostna luknja ogroža vse letalske družbe in da so bili Poljaki zgolj prvi na muhi. Minuli mesec je ameriška družba United za eno uro odpovedala vse vzlete, ker so imeli težave z dostavo načrtov poleta. Potniki so tedaj poročali, da so bili obveščeni o lažnih načrtih...

3 komentarji

Tudi v Evropi dovoljena uporaba elektronike med poleti

Slo-Tech - Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) bo do konca meseca po vzoru odločitve ameriške FAA objavila nova priporočila, ki bodo dovolila uporabo elektronskih naprav med poleti v vseh fazah leta.

Trenutno je uporaba elektronskih naprav dovoljena le, ko je letalo v zraku, prepovedana pa je med vzletom, pristankom in vožnjo po letaliških stezah. Odslej bodo potniki lahko ves čas uporabljali naprave, kot so tablični računalniki, pametni telefoni, bralniki e-knjig in predvajalniki glasbe. Še vedno bo treba poskrbeti, da bodo ti v tako imenovanem letalskem načinu (flight mode, offline). Še vedno bo treba večje naprave, kot so na primer tablice, med vzletom in pristankom pospraviti, ker so nepritrjeni predmeti v kabini lahko nevarni.

Nova...

20 komentarjev

Izpad računalniškega sistema prizemljil več kot sto poletov v Avstraliji

ComputerWorld - Zdi se, da se podjetja še niso naučila ničesar in da svoje IT-oddelke še vedno rade volje prepustijo zunanjemu podizvajalcu, ki seveda karseda varčuje. Tako so v soboto ob 20. uri po srednjeevropskem času na avstralskih letališčih obstali skoraj vsi potniki letalske družbe Virgin Blue, ker je odpovedal njihov sistem za vpisovanje potnikov. Izpad je trajal 21 ur do nedelje do 17. ure.

Sistem New Skies, ki ga uporabljajo za check-in, gostuje pri podjetju Navitaire, ki ima podatkovni center v Sydneyju. Ob 20. uri je odpovedala infrastruktura s SSD-ji, zato je bil cel sistem nedostopen. Navitaire ni imel rezervnega sistema, zato so šli iskat napako. Našli so je relativno hitro, nato pa so se odločili popraviti komponento, namesto da bi jo zamenjali, kar je...

2 komentarja

ADDA ventilatorja

Hardware Extreme - Še ena ventilatorska, vendar se tokrat selimo iz hlajenja procesorjev na hlajenje sistema. V tem testu sta predstavljena dva ADDA-jeva ventilatorja, ki nimata kakšnega posebnega imena. Proizvajalec jih je poimenoval kot Ultra High Speed ADDA Fan (50CFM - Cubic Feet per Minutes) in Medium Speed ADDA Fan (31.4CFM). Oba sta zelo kakovostna izdelka, saj velja ADDA kot enega izmed najboljši proizvajalcev hladilnih rešitev, kar priča tudi ocena, saj sta ventilatorja dosegla 90 in 95 %. Kljub dobremu hlajenju pa moramo vseeno zamižati na eno oko, saj najzmogljivejši ventilator poleg dobrega hlajenja prinaša tudi tisto zoprno lastnost, ki je skupna vsem zmogljivim ventilatorjem - hrup. Sicer pa to itak ne moti nobenega resnega navijalca. Čeprav je ADDA naredila dva izmed najboljših ventilatorjev na svetu, pa tudi Delta ne počiva, saj je pred kratkim predstavila svojo 80 mm pošast, ki zmore kar 80 CFM. Kar veliko, vendar tu postane hrup že skorajda neznosen (ta ventilator naredi po...

0 komentarjev

Test treh ventilatorjev

Overclockers Cafe - Zadnje čase se je pojavilo kar veliko proizvajalcev, ki so se specializirali na področju ventilatorjev. Eden izmed najbolj znanih proizvajalcev je Delta, ki je znana po svojih kvalitetnih (in ne ravno tihih) ventilatorjih, zadnje čase pa nanje pritiska tudi konkurenca v obliki Sunnon-a, Sanyo-ta in še kakšnega. Na Overclocker Cafe so stestirali dva Deltina in en Sanyov ventilator. Nad vsemi ventilatorji so bili enako navdušeni, čemur priča tudi visoka ocena - 10. Kako so prišli do takega zaključka si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja