»

Za mobilne aplikacije na iOS prvič porabili več kot za igre

Slo-Tech - Mobilne aplikacije in igre so s prihodom spletnih tržnic za pametne telefone, kakršni sta Applov App Store in Googlov Play Store, omogočile razcvet novega gospodarskega področja. Vse od začetka so bile gonile prodaje igre, a se je trend v zadnjih mesecih začel obračati. Na Applovi platformi je prodaja aplikacij že prehitela zaslužke od prodaje iger.

S koncem pandemije - ali pa vsaj ukrepov, ki so jo spremljali - se stanje normalizira tudi na trgu mobilnih aplikacij. V primerjavi z letom poprej je prodaja aplikacij v drugem letošnjem kvartalu upadla za 2,5 odstotka, ker ljudje preprosto nimajo več toliko časa ždeti na telefonih. Zanimivejši pa je trend v razmerju med igrami in drugimi aplikacijami. Na Applovi platformi je v drugem kvartalu na aplikacije odpadlo 50,3 odstotka trga, na igre pa torej malce manj kot pol. To se je zgodilo prvič in predstavlja velik odmik od let 2020 in 2021, ko je prodaja iger eksplodirala in rušila vse rekorde.

A sprememba ne pomeni, da so ljudje...

1 komentar

Apple pripravlja naročniško storitev za igre?

vir: Wikipedia

vir: Cheddar
Cheddar - Novičarska stran Cheddar se pri tem sklicuje na pet virov znotraj Appla, ki pa, ker gre še za neobjavljene načrte podjetja, želijo ostati neimenovani. Uradni predstavnik Appla s tem v zvezi ni želel odgovarjati na novinarska vprašanja.

Šlo naj bi za nekakšen Netflix za igre, kjer bomo za za zdaj še neznano plačilo lahko igrali določene pakete iger. Apple se je z razvijalci začel dogovarjati v drugi polovici lanskega leta, pogovori pa naj bi se vrteli v smeri, da bi podjetje postalo tudi založnik njihovih naslovov, pri čemer bi prevzelo tudi marketing, distribucijo in druge s tem povezane stroške. Kot so še povedali viri, je storitev šele v zgodnjih fazah razvoja, zato se povsem lahko zgodi, da idejo sčasoma pokopljejo.

...

4 komentarji

Applov App Store lani piscem navrgel 20 milijard dolarjev

Apple - V minulem letu je Applova spletna trgovina aplikacij App Store dosegla nove rekorde, saj so razvijalci z njo zaslužili 20 milijard dolarjev, so sporočili iz Cupertina. To je kar 40 odstotkov več kot v letu 2015, nad čemer je navdušen tudi Apple. Njegova provizija je namreč poskočila na dobrih osem milijard dolarjev. Sicer je v App Storu že 2,2 milijona aplikacij, torej je povprečni zaslužek na aplikacijo znašal 9000 dolarjev. A kaj ko nam povprečje pove bolj malo, mediane pa Apple ne izda. A ne pozabimo, da je veliko aplikacij brezplačnih, pa tudi med plačljivimi je malo res velikih hitov. Veliko prihodkov odpade tudi na naročniške aplikacije velikih hiš, kot so Netflix, Hulu, Tinder ali HBO Go. Največji hit minulega leta je bil Pokemon Go, Super Mario pa je bila...

1 komentar

App Store razvijalcem prinesel že 50 milijard dolarjev

Slo-Tech - Redko katera storitev povzroči tako tektonske spremembe v načinu distribucije in prodaje, kot je to uspelo Applovi spletni trgovini App Store. Enotna platforma, prek katere se piscem aplikacij nenadoma odpre več milijonskih trgov, piscem prinese 70 odstotkov zbranega denarja, 30 odstotkov pa obdrži Apple. In tega denarja se je od leta 2008 nabralo za več kot 50 milijard dolarjev.

Applov izvršni direktor Tim Cook je sporočil, da je bil julij rekorden v tem pogledu, saj ljudje še nikoli niso nakupili toliko aplikacij kot ta mesec. Razvijalci so od leta 2008 prek App Stora zaslužili že dobrih 50 milijard dolarjev, Apple pa torej malo več kot 20 milijard dolarjev. Te številke so osupljive, ker je rast še vedno eksponenta. Lani januarja je bila kumulativni...

17 komentarjev

Apple s padcem prihodkov razočaral

Apple - Apple je predstavil rezultate prvega letošnjega četrtletja, nad katerimi investitorji niso bili navdušeni. Zaradi nižjega dobička in manj prihodkov kot v enakem obdobju lani je delnica takoj po objavi izgubila kar šest odstotkov vrednosti. Tako nizko je bila nazadnje januarja in februarja letos, pred tem pa oktobra 2014. Glavni problem: vsi že imajo pametni telefon.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih upadli na 50,6 milijard dolarjev, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Na Kitajskem je prodaja upadla celo za četrtino. Dobiček je znašal 10,5 milijarde dolarjev oziroma 23 odstotkov manj kot lani, bruto marža pa je s 40,8 padla na 39,4...

166 komentarjev

Uporabniki iOS za aplikacije lani zapravili 15 milijard dolarjev

Slo-Tech - Applova spletna trgovina App Store je spremenila način prodaje in distribucije aplikacij (pa tudi drugih digitalnih dobrin, denimo e-knjig, zaradi česar so se zapletli v vojno z Amazonom in dolgotrajne sodne postopke), saj še nikoli ni bilo tako enostavno doseči večmilijonskih trgov. Apple ima od tega kar precej, saj od vsake transakcije vzamejo 30 odstotkov provizije, medtem ko dobi avtor preostanek. Lani se je prek App Stora pretočilo 15 milijard dolarjev, so sporočili iz Cupertina.

To pomeni, da so razvijalci lani pobrali približno 10 milijard dolarjev, v vsem obstoju App Stora od leta 2008 pa 25 milijard dolarjev. Številke rastejo, saj se je lani prodaja prek App Stora povečala za 50 odstotkov, najbolj uspešen dan pa je bil prav 1. januar 2015. V prvem...

128 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Applov izvršni direktor pred Senatom: davke plačujemo

Forbes - Applov izvršni direktor Tim Cook je danes pred Senatom pojasnjeval, kako je z Applovim plačilom davkov. Podjetje namreč svoje tuje prihodke prek dveh irskih in ene nizozemske podružnice spravi v davčne oaze, kjer davkov na dobiček ni. Senatni odbor je tako ocenil, da se je Apple izognil plačilu davka na 44 milijard dolarjev dobička. Odbor je lani zaradi enakih očitkov že preiskoval Microsoft in Hewlett-Packard, ki uporabljata podobne trike.

Že včeraj je bila na Applovih straneh dostopna izjava, ki jo je danes predstavljal Cook. V njej je poudaril, da je Apple največji plačnik davkov v ZDA. Lani so plačali šest milijard dolarjev davkov in kar 2,5 odstotka celotne mase davkov na dobiček v ZDA. Dodaja, da Apple zaposluje...

34 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj zvečer po pričakovanjih objavil poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem so ponovno poslovali rekordno. V prvem kvartalu fiskalnega leta 2012, ki se je končal konec decembra, so prihodki od prodaje znašali 46,33 milijarde dolarjev, kar je za 73 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Čisti dobiček se je povzpel na rekordnih 13 milijard dolarjev, kar je za 116 odstotkov več. Bruto marža se je z 38,5 odstotka povišala na 44,7 odstotka.

Investitorji so odlične rezultate pozdravili, tako da je vrednost Applove delnice poskočila za osem odstotkov in dosegla absolutni rekord pri 450...

94 komentarjev