»

Konec podpore za 32-bitne igre na Steamu za macOS

Slo-Tech - Na prvi pogled ni posebej pomembna vest, da bo 15. februarja prihodnje leto Steam nehal podpirati macOS 10.13 (High Sierra) in macOS 10.14 (Mojave). Različici sta stari več kot pet let in večina uporabnikov je že zdavnaj nadgradila svoje računalnike. A vseeno gre za simbolno pomemben prelom, saj je macOS 10.14 še zadnja verzija, ki je lahko poganjala 32-bitne igre. Teh ni več veliko, a zlasti starejše so še take.

Konec podpore ne pomeni, da bo Steam čez noč prenehal delovati. Ga bo pa Valve prenehal posodabljati, vzdrževati in na sploh zagotavljati, da igre na njem normalno delujejo. Ko se bo začelo kaj lomiti, podpore ne bo več. Valve je to diplomatsko povedal, da ne bodo več jamčili za nadaljnjo funkcionalnost.

Večina iger je tako ali tako že 64-bitna. Bo pa Valve s koncem leta 2023 igre, ki imajo zgolj 32-bitne prevedene izvršljive datoteke, prenehal šteti kot združljive s platformo Mac. Po njihovih podatkih ima manj kot dva odstotka uporabnikov Macov nameščeno verzijo 10.14...

5 komentarjev

Pomotoma javno dostopna beta iOS 17

Slo-Tech - Apple včeraj ni le predstavil prihajajočega operacijskega sistema iOS 17, temveč ga je nevede (ali pač?) priobčil svetu. Enako se je zgodilo tudi s prihajajočima macOS Sonoma in watchOS 17.

Nova razvoja beta verzija je bila dostopna v zavihku Beta Updates v meniju Settings, četudi uporabnik ni bil naročnik programa, ki to omogoča. To se sicer ne dogaja, ker so prve razvijalske beta verzije (Developer Beta) običajno še zelo hroščate, lahko tudi nevarne. Pričakovati je, da bo javna beta na voljo julija, končna verzija pa septembra ali oktobra. Očiščena, razhroščena, polikana.

12 komentarjev

Mnoge aplikacije še vedno vohljajo po iOSovem odložišču

engadget - Nova funkcija preizkusne različice iOSa 14 je pokazala, da več ducatov aplikacij še vedno brez jasnega razloga dostopa do odložišča (clipboard), medtem ko je na Androidu položaj še slabše poznan.

Letošnjega marca sta raziskovalca Talal Haj Bakry in Tommy Mysk odkrila prek petdeset priljubljenih aplikacij za iOS, ki so brez jasno navedenega razloga dostopale do odložišča, kjer se shranjujejo kopirani podatki. Programje ima dostikrat čisto legitimne težnje takšne narave, na primer grafična okolja, ki tam iščejo slike, ali appi dostavnih storitev, ki opazujejo, če smo slučajno zajeli številko dostavne storitve. Toda ker se v odložišču pogosto znajdejo tudi gesla ali podatki z bančnih računov, vsekakor kaže biti pazljiv, komu dovolimo tam okoli vohljati. Spisek množice appov, ki sta ga sestavila Bakry in Mysk, je vseboval priljubljena orodja, kot sta Viber in AccuWeather, pa prikazovala najvidnejših medijskih hiš, kot so Reuters, New York Times, NPR in Fox. Ter TikTok, ki je spričo...

34 komentarjev

Pametne televizije niso tako pametna zamisel

vir: FBI
FBI - Pametne televizije so se razmahnile v zadnjih letih, pri čemer pamet običajno pomeni povezava v internet, pogosto pa še mikrofon in kamera. Z vidika praktičnost je to vsekakor prikladno, saj je na takšnih televizijah enostavno spremljati spletne pretočne vsebine (Netflix, Hulu, YouTube in druge). Toda nenehna povezanost v internet prinaša tveganja, pred katerimi svari tudi FBI.

Že pred letošnjim črnim petkom je FBI pozval kupce in uporabnike, da svoje pametne televizije primerno zaščitijo. Poudarjajo, da ni nemogoče, da bi proizvajalec ali razvijalci aplikaciji prek pametne televizije poslušali ali gledali uporabnike. Prav tako svarijo pred šibko točko, ki jo pametne televizije prinašajo v domača omrežja, saj lahko hekerji vdrejo v pametne televizije, potem pa od tam do računalnika ali drugih naprav v domačih omrežjih.

Nasveti, ki jih podaja FBI, segajo od logičnih do zanimivih. Razume se, da moramo preverjati dostopnost varnostnih in drugih posodobitev ter jih nameščati. FBI pa...

28 komentarjev

Novosti iz Appla

Apple - Včeraj je Apple organiziral svoj veliki dogodek, na katerem so predstavili številne novosti. Rdeča nit prireditve je bližajoča transformacija Apple iz podjetja, ki proizvaja izdelke in prodaja storitve, v medijskega velikana. Apple se resno spogleduje z medijsko, finančno in še kakšno industrijo.

Medtem ko ima Netflix svojo storitev, Amazon pa ponuja Prime, bo Apple sedaj začel tržiti Apple TV+. To bo plačljivi portal, kjer bo Apple ponujal lastno produkcijo, denimo televizijske oddaje in filme. Apple TV+ pride jeseni in bo verjetno na voljo kot kanal na siceršnji Apple TV. Na novem kanalu bodo na primer dokumentarna serija o Oprah, serija See o svetu, v katerem so po apokaliptičnem dogodku vsi oslepeli, The Morning Show z Reese Witherspoon, Jennifer Aniston in...

21 komentarjev

Izšel macOS 10.14 Mojave

Apple - Danes je izšla nova verzija Applovega namiznega operacijskega sistema macOS 10.14, ki nosi kodno ime Mojave. Nova različica precej izboljšav v drobovju operacijskega sistema - še vedno je dolgoročen Applov cilj poenotiti macOS in iOS - nekaj pa je tudi vidnih novosti. Novi macOS 10.14 tako v namizni svet prinaša nekaj novih aplikacij iz iOS-a. Apple News, Home, Stocks in Voice Memos so odslej prilagojeni tudi za macOS. Prinašajo seveda nekaj dodatnih funkcionalnosti, a imajo pomembnejšo dolgoročno nalogo. Gre za Applov interni preizkus iniciative Marzipan, s katero bodo v prihodnosti omogočili enostaven prenos aplikacij za iOS tudi na macOS.

Najočitnejša vizualna sprememba je Dark Mode, ki uporabnikom omogoča preklop uporabniškega...

19 komentarjev

WWDC 2018: Apple razkrije iOS 12 in macOS Mojave

Apple - Za nami je Applova vsakoletna konferenca, namenjena razvijalcem, skratka, tematsko pretežno softversko obarvan dogodek, poln napovedi, ki pa bodo uporabnikom zares na voljo šele jeseni.

Med ključne novosti sodi novi iOS, njegova dvanajsta inkarnacija, ki se bo osredotočil predvsem na hitrost delovanja naprav, še posebej tistih starejših. Pač, zaradi pritoževanja uporabnikov, da vsaka nova različica operacijskega sistema ubije zmogljivosti njihovega mlinčka. Aplikacije na iPhonu 6 plus naj bi ste tako odpirale kakih 40 % hitreje. Druga omembnejša novost je zaščita uporabnikov pred pretirano uporabo naprav. Da, Apple si z naborom ukrepov, ki bodo aplikacijam preprečevali nadlegovanje, denimo s pop up opozorili, morda nekoliko pljuva v...

44 komentarjev

Ameriški vojaki z aplikacijo za vadbo razkrivajo vojaške skrivnosti

Baza v Kandaharju

Washington Post - Strava je priljubljena aplikacija za spremljanje vadbe, ki jo lahko povežemo s pametnimi telefoni in drugimi pametnimi napravami. Te dni pa buri duhove, ker so jo na delovnem mestu uporabljali tudi vojaki, zaradi česar so se sedaj na internetu znašli zanimivi zemljevidi ameriških vojaških baz po vsem svetu. Ameriška vojska zadevo že preverja.

Že lanskega novembra je Strava na internetu objavila anonimizirane zemljevide vseh vadb, ki so jih opravili njeni uporabniki. Šlo je za 27 milijard kilometrov, ki jih je njenih 27 milijonov uporabnikov v zadnjih dveh letih preteklo ali preplavalo. Tako imenovan Global Heat Map je zanimiv, ker si lahko pogledamo, kje ljudje najpogosteje vadimo in dobimo...

10 komentarjev

Spectre in Meltdown zakrpana na ravni operacijskih sistemov

Slo-Tech - Tudi Apple je sledil Microsoftu in Linuxovi skupnosti ter izdal popravke za svoja operacijska sistema, s katerimi odpravlja ranljivosti Spectre in Meltdown v skoraj vseh modernih procesorjih. V iOS 11.2.2 in macOS High Sierra 10.13.2 sta luknji zakrpani. Apple poudarja, da je v novem iOS, ki je kot OTA-posodobitev na voljo za iPhone 5S, iPad Air in iPod šeste generacije ter novejše, zakrpan Spectre, medtem ko so Meltdown zakrpali že v iOS 11.2. Za Spectre sicer popoln popravek ne obstaja, zato smo obsojeni na boljše in slabše poizkuse. Podobno velja za macOS, kjer so Meltdown odpravili že prej, sedaj pa so otežili še izrabo Spectra. Apple Watch ni ranljiva, še dodajajo.

...

82 komentarjev

Apple se poslavlja od 32 bitov

MacRumors.com - Procesorji so že dolga leta 64-bitni, kakršni so postali tudi operacijski sistemi, a na njih še vedno teče lep kup 32-bitne programske opreme. Apple bo na svojih sistemih temu naredil konec. Prihajajoč iOS 11 bo njihov pri sistem, ki ne bo več poganjal 32-bitnih aplikacij, temveč bo striktno zahteval posodobitev na 64 bitov. To sicer ni nič nepričakovanega, saj je iOS že od verzije 10.3 beta (torej od letošnjega januarja) ob zagonu starih 32-bitnih aplikacij prikazoval opozorilo, da v prihodnjih verzijah ne bodo več delovale.

Enako pa se bo zgodilo tudi na namiznem operacijskem sistemu macOS. Apple je že sporočil, da bo prihajajoča verzija macOS High Sierra tudi zadnja, ki bo še podpirala...

108 komentarjev

Cesarjeva nova oblačila ali zakaj se Apple brani glasbenih milijonov Androida

vir: The Verge
The Verge - Skoraj sedem mesecev po nadgradnji Apple Music za iOS 10 so novo različico aplikacije dočakali še Android uporabniki. Različica 2.0 prinaša uporabnikom dostop do besedil skladb , bolj intuitivno navigiranje znotraj aplikacije in reorganizacijo vsebine v štiri sekcije – Library, For You, Browse in Radio.


Apple music za Android (vsaj v javnosti) ni Applova prioriteta, čeprav si uradno želijo konkurirati svojim rivalom, kot sta Spotify in Pandora. Nova verzija Android aplikacije je namreč le kopija iOS različice aplikacije, ki je bila izdana za iOS 10 lansko leto.

Nadgradnja tako prinesla rešitve za enega najbolj sitnih problemov. Dolgotrajno vpisovanjem v aplikacijo . Na določenih napravah je aplikacija od uporabnikov...

6 komentarjev

Izšel Applov iOS 10

Slo-Tech - Apple je po pričakovanjih danes izdal novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema iOS 10, ki je brezplačno na voljo za vse lastnike iPhonov 5, iPod touch 6. generacije, iPad mini 2, iPad 4. generacije ter vseh novejših. Z malo predrznosti smemo zapisati, da z iOS 10 lastniki starejših iPhonov dobijo nov telefon, le da jim bo priključek za slušalke ostal. Novosti namreč ni malo.

O iOS 10 smo se na dolgo in široko razpisali že junija, ko ga je Apple na WWDC uradno napovedal. Gre za eno največjih nadgradenj iOS doslej, zato si še enkrat poglejmo, kaj je tako revolucionarnega. Kot je danes običaj, je revolucionarno predvsem pakiranje, saj iOS prinaša same že videne stvari, ki pa jih doslej v tej kombinaciji in na mobilnih napravah nismo imeli. Digitalna...

99 komentarjev

Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Slo-Tech - Na včerajšnjem Applovem dogodku je bilo skorajda vse posvečeno novemu iPhonu, a to ne pomeni, da novosti ne bo tudi na "pravih" računalnikih. Apple je skorajda istočasno na svojih spletnih straneh objavil tudi, da bodo 20. septembra izdali končno verzijo prihajajočega operacijskega sistema macOS Sierra, ki bo za vse lastnike dosedanjih verzij brezplačna.

Če se ime bere nekoliko nenavadno, je razlog v spremenjeni shemi poimenovanja. Apple s to verzijo ukinja poimenovanje Mac OS X in prehaja na macOS, da bo ime bolj v skladu z že uveljavljenima watchOS in tvOS. In tako bomo namesto Mac OS X 10.12 dobili macOS Sierra.

Glavne novosti bodo prihod Siri na namizne naprave, univerzalno odložišče (kopiranje med napravami z iOS in macOS), Apple...

42 komentarjev

Windows 10 Anniversary Update nared

Ars Technica - Končna verzija gradnja (build) prve večje posodobitve Windows 10 bo najverjetneje nosila številko 14393. V Redmondu so namreč dokončali Windows 10 Anniversary Edition, ki jo bo po običajnih kanalih mogoče dobiti 2. avgusta, sodelujoči v Windows Insider pa jo lahko prenesejo že danes. Teoretično lahko Microsoft številko dvigne na okroglih 14400, a to ne bo spremenilo dejstva, da je koda končana (možni so še hotfixi, kjer se popravlja le del kode; zadnji je 14393.3). Microsoft želi z novo posodobitvijo prepričati tudi tiste bolj omahljive uporabnike, da je Windows 10 resnično dozorel in da se splača prestopiti z Windows 8.1 ali celo 7. Hkrati tudi malce izsiljuje, saj se v petek izteče možnost brezplačne nadgradnje.

Novosti, ki jih bomo deležni z novi inačico,

322 komentarjev

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

vir: Apple
Apple - Apple je na letošnji Worldwide Developer Conference (WWDC), kot je že v navadi, predstavil precej novosti, ki nam jih bodo počasi dostavljali do konca leta. Videli smo, kaj bodo prinesli macOS (vanj se bo prelevil trenutni Mac OS X), iOS, watchOS in tvOS v novih verzijah.

Najprej k največji spremembi. Po dolgih letih se znamka Mac OS X, ki vsako leto dobi višjo decimalko, umika. Nov operacijski sistem se bo imenoval macOS Sierra, bo pa to isto kot Mac OS X 10.12 po starem sistemu poimenovanja. Kot smo pričakovali že mesece, bo v njem Siri našla pot na namizne računalnike, kjer bo znala iskati, ustvarjati opravila, pripravljati seznami predvajanja itd. Zadeva bo zelo podobna Cortani v Windows 10, čeprav ne Microsoft ne Apple tega ne...

29 komentarjev

Applove novosti: iPad Pro, iPhone 6S, nove ure, WatchOS 2, iOS 9

Slo-Tech - Na današnji tiskovni konferenci v San Franciscu je Apple zbranim novinarjem predstavil kopico novosti, s katerimi so osvežili svoje prodajne linije. Družina iPad je dobila največjega člana, in sicer se pridružuje iPad Pro, ki s seboj prinaša še pisalo in pametno tipkovnico.

Novi iPad Pro je od prejšnjih modelov iPadov bistveno večji, saj ima 12,9-palčni zaslon in je širok toliko, kot je iPad Air 2 visok. V debelino meri 6,9 milimetra, tehta pa 712 gramov. Cenejša verzija bo imela 32 GB prostora in bo stala 800 dolarjev, dražja s 128 GB prostora pa 950 dolarjev. Verzija s podporo za mobilna omrežja LTE bo le tista z 128 GB in bo stala 1080 dolarjev. In kaj bomo še dobili za ta denar? Zaslon bo imel ločljivost 2732 x 2048 (torej 5,6 milijona točk), kjer bo nova možnost iOS 9 deljeni zaslon prišla zelo prav. Poganjal ga bo...

106 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev

Novi iPadi, iMaci, OS X Yosemite bržčas v četrtek

9to5Mc - Levji del za letos načrtovanih novosti je Apple predstavil minuli mesec, a še vedno pričakujemo novo verzijo operacijskega sistema OS X Yosemite, nove iPade in prenovljene iMace. Navadno so Applove tiskovne konference ob torkih, a to pot bo drugače. Predstavitev novih izdelkov bo že prihodnji četrtek, trdi zanesljivi Re/code.

OS X 10.10 s kodnim imenom Yosemite je ena najteže pričakovanih novosti iz Appla, o kateri vemo že skoraj vse. Ta teden je Apple razvijalcem poslal potencialno končno verzijo (Gold Master Release Candidate 1), ki bo ob odsotnosti kakšnih večjih hroščev z minimalnimi spremembami postala končna verzija. Poleg vizualnih sprememb je najpomembnejša integracija iCloud Drivea, ki ga iOS 8 že ima. Zamaknjen izid je predstavljal težave za uporabnike iPhonov in Macov, ki so na mobilni napravi...

8 komentarjev

Apple pokazal predogled OS X 10.8

The Verge - Apple je včeraj predstavil predogledno verzijo operacijskega sistema Mac OS X 10.8 (kodno ime Mountain Lion) za razvijalce, ki bo izšla kasneje letos - predvidoma poleti. Kot opisujejo, je v njej vsaj sto novih funkcionalnosti in cel kup popravkov in izboljšav. Mountain Lion bo tako za razliko od Liona (10.7) velika revizija in ne zgolj nadgradnja, obljubljajo. Dve administrativni novosti pa sta sprememba imena v OS X (odpadla bo predpona Mac) in hitrejši, letni cikel izdajanja novih verzij.

Pomembna novost je Gatekeeper, ki omogoča večjo zaščito pred poganjanjem nepodpisanih aplikacij. Nastaviti ga bo mogoče tako, da bo dovolil samo aplikacije z Applovim...

50 komentarjev

Apple izdal iOS 4.2

PC Magazine - Apple je izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema iOS 4.2 za mobilne naprave iPad, iPhone in iPod Touch. Bistveni novosti v tej inačici sta AirPlay in AirPrint. Prvi omogoča, da se mobilne naprave z iOS in Apple TV samodejno zaznajo, če so v istem brezžičnem omrežju, tako da lahko na Apple TV brezžično prenašate videoposnetke, glasbo in fotografije. Tako lahko isto vsebino (razen videoposnetkov, koder mobilna naprava prevzame funkcijo daljinskega upravljalnika) hkrati spremljate na obeh napravah. Cesta je sicer enosmerna, tako da vsebin, kupljenih na Apple TV, ni moč prenesti na druge naprave.

Druga novost, AirPrint, omogoča brezžično tiskanje z iPada. Manjši popravki, ki jih je Apple vdelal v nov paket, so še boljša podpora...

0 komentarjev