»

Samsung priznal: bralnik prstnega odtisa na Galaxyju S10 ima napako

Na Samsungovi spletni strani o bralniku še vedno s presežniki

vir: BBC
BBC - Napako je po naključju odkrila britanska ženska, lastnica novega Samsungovega paradnega konja, potem, ko si je za skoraj tisočaka vredno napravo na eBayu omislila želatinast zaščitni ovitek za 2,70 funta. V telefonu je registrirala svoj desni palec, kmalu pa je ugotovila, da telefon odklene tudi levi palec. Poskusil je še njen mož in tudi njegova palca sta bila pri odklepanju uspešna. Nato sta ovitek preizkusila še pri sorodniku z enakim telefonom in rezultat je bil enak. Zdaj, ko se je za varnostno vrzel razvedelo, pa nekateri uporabniki že poročajo, da je enaki napaki podvržen tudi Note 10.

Pri Samsungu, kjer so spomladi ob splovitvi bralnik prstnega odtisa na S10 predstavili kot revolucionaren, so napako že priznali in obljubili programski popravek. Nekatere banke so svoje uporabnike že obvestile, da naj do odprave napake ne uporabljajo avtentikacije s pomočjo prstnega odtisa.

Bralnik na S10 sicer deluje s pomočjo ultrazvočnih valov, ki izmerijo profil posameznikove prstne...

34 komentarjev

Pixel 2 XL ima težave z zaslonom

Slo-Tech - Manj kot mesec dni po izidu Googlovega novega pametnega telefona Pixel 2 XL se v javnosti pojavljajo ugibanja, ali ga bo zaradi težav z zaslonom Google nemara celo vpoklical. Zasloni na tem telefonu imajo namreč dve veliki težavi, za kateri Google še ni pripravil zadovoljive rešitve.

Prva težava so barve. Če v zaslon gledamo pravokotno, so barve pravilne, če pa se malo premaknemo, tako da gledamo pod kotom, postane slika modrikasta. Zanimivo je, da ima težavo le večji 6-palčni model Pixel 2 XL, medtem ko je Pixel 2 neprizadet. Pixel 2 ima zaslon AMOLED proizvajalca HTC, medtem ko Pixel 2 XL uporablja P-OLED, ki ga proizvaja LG.

Bistveno resnejši problem pa je "vžgana" (vtisnjena) slika, ki se pojavlja v nekaterih le...

50 komentarjev

Samsungu ne bo uspel čitalnik prstnih odtisov pod zaslonom

Slo-Tech - Ena izmed vidnih odlik prihajajočega Samsungovega pametnega telefona Galaxy S8 bo ogromen zaslon, ki bo pokrival skoraj celotno sprednjo stran. Samsung je želel tja stlačiti tudi čitalnik prstnih odtisov, ki je v S7 še vedno pod spodnjim gumbom na sprednji strani. Tehnologijo za neopazno vgradnjo čitalnika pod zaslon je razvijal Synpatics, a je v končni verziji telefona ne bo.

Razvoj Samsungovega Galaxyja S8 je namreč že bolj ali manj končan, telefon pa prehaja v proizvodnjo fazo. Medtem pa kalifornijski Synaptics še vedno ni uspel dokončati razvoja čitalnika pod zaslonom, tako da bi ta deloval dovolj zanesljivo. To bi bila precejšnja prednost, saj takega telefona še ni, a ga žal tudi še nekaj časa ne bo. Niti izdatne Samsungove finančne injekcije v...

22 komentarjev

Prihaja LG G6

Slo-Tech - LG-jeva služba za marketing dela s polno paro, tako da so nam odmerili že precej informacij o svojem prihajajočem prvaku med telefoni LG G6. Uradno predstavitev pričakujemo konec meseca, a o telefonu že sedaj vemo praktično vse. Že od lani je znano, da telefon ne bo modularen, danes pa mu poglejmo še v drobovje.

Zaslon bo imel ločljivost kar 2880 x 1440, kar predstavlja odmik od uveljavljenih razmerij proti 2:1 (ali 18:9, da si lažje predstavljamo, saj je neuradni standard dandanes 16:9). LG G6 bo torej ožji z diagonalo dolžine 5,7 palca, mrtvega prostora okrog zaslona pa bo zelo malo (manj kot 10 odstotkov). LG je zelo ponosen, da bo imel telefon četvorni 32-bitni digitalno-analogni pretvornik (32-bit quad DAC) proizvajalca ESS, zaradi česar obljubljajo res dober zvok, saj...

71 komentarjev

LG razvil čitalnik prstnih odtisov za pod zaslon

LG - Skorajda vsi pametni telefoni, ki imajo čitalnik prstnih odtisov, imajo podoben dizajn. Z redkimi izjemami, kot na primer LG G5 ali lanski nexusi, imajo čitalnik prstnih odtisov vgrajen v gumb Domov na sredi na prvi strani v bližini spodnjega roba. Druge možnosti so še gumb na zadnji strani ohišja ali ob robu v gumbu za vklop. A kakorkoli obrnemo, potrebujemo precej velik in vpadljiv gumb, pod katerega integriramo mehanizem za branje prstnih odtisov. LG-jeva podružnica Innotek meni, da to ni nujno, zato so razvili nov čitalnik prstnih odtisov, ki se integrira pod zaslon (v bezel).

Kot so se pohvalili, so uspeli izdelati čitalnik prstnih odtisov, ki sede v 0,3 milimetra debelo plast pod zaslonom. S tem odpade potreba po namenskih...

7 komentarjev

Kreditna kartica s čitalnikom prstnih odtisov

TechWeek Europe - MasterCard je predstavil prvo plačilno kartico, ki ima vgrajen čitalnik prstnih odtisov, zato je vsaj v teoriji varnejša od kartic, ki terjajo vnos PIN-a. Nova kartica bo v Veliki Britaniji v splošni rabi že prihodnje leto, podatkov za druge dele Evrope pa še ni. V ZDA je še nekaj časa ne bo, saj tam niti uvedba kartic s čipi še ni končana. Pri pripravi nove kartice so združili moči z norveškim podjetjem Zwipe, ki ga je leta 2009 prav s tem namenom ustanovil poslovnež Kim Kristian Humborstad.

Uporaba biometričnih podatkov vsakokrat vzbudi pomisleke o varnosti. MasterCard zatrjuje, da so vsi podatki shranjeni na kartici in je nikoli ne zapustijo. Terminal prejme le informacijo, ali je bilo plačilo avtorizirano ali ne, podobno kot pri vnosu...

34 komentarjev

Applove novosti: iPad Air 2, iPad Mini 3, novi iMac z Retino, OS X 10.10, iOS 8.1

Slo-Tech - Sinoči je Apple na veliki tiskovni konferenci v Cupertinu predstavil še zadnje novosti, ki so jih čuvali za letos. Prvi kos smo dobili že septembra, o preostanku pa je, precej nenavadno, Applu že pred dogodkom ušlo precej informacij.

Prispeli sta novi tablici iPad Air 2 in iPad mini 3. Prva je najtanjša Applova tablica doslej, saj v debelino meri vsega 6,1 milimetra, kar je petino manj (to se sliši impresivneje kakor dober milimeter) od predhodnika. Zaslon ima 9,7 palca dolgo diagonalo, ločljivost ostaja 2048 x 1536. Ima novo drobovje, in sicer A8X, ki je 40 odstotkov hitrejši od predhodnega, medtem ko je grafična enota napredovala za 2,5-krat, pomnilnika pa je dvakrat več - 2 GB. Hkrati nov čip prinaša še nekaj...

174 komentarjev

Prvi telefon s Tizenom: Samsung Z

Samsung - Velika večina Samsungovih pametnih telefonov teče na Googlovem Androidu, ne pa vsi. Že lani so obljubljali telefon, ki ga bo poganjal operacijski sistem Tizen, ki je letos pozimi dobil oprijemljivejše specifikacije. Sedaj je Samsung Z kot prvi telefon s Tizenom tu, so sporočili iz Samsunga.

V notranjosti se ne skriva nič, česar ne bi bili že videli. Procesor s frekvenco 2,3 GHz ima štiri jedra, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora (razširitev z microSD-kartico), kamero z osmimi milijoni točk in sprednjo z dvema ter baterijo s kapaciteto 2600 mAh. Za interakcijo skrbi zaslon z diagonalo 4,8 palca, ki zmore prikazati 1280 x 720 točk. Za...

43 komentarjev

Zlomljena "zaščita" iPhona 5S na podlagi prstnih odtisov

ccc.de - Nemška hekerska skupnost Chaos Computer Club je objavila novico, da je razbila varnostno funkcijo iPhona 5S, ki za odklep telefona uporabi do 5 različnih prstov oz. njihovih prstnih odtisov. TouchID, kakor je marketinško ime funkcije, je med drugim sposoben prepoznati tudi šapje odtise vaše mačke.

Za razbitje so uporabili enostavno metodo: z visoko ločljivostjo so fotografirali na stekleni površini odtisnjen prstni odtis, ga s programom za obdelavo slik prečistili in ga z laserskim tiskalnikom natisnili na folijo. Natisnjeno teksturo odtisa so zatem premazali z lateksom (dobro deluje tudi Mekol), da so dobili relief odtisa, ki so ga potem lahko odstranili s folije in enostavno uporabili na senzorju. Edina novost, ki pa je po navedbah CCC ni bilo težko premagati, je zgolj višja resolucija senzorja.

Ob tem se poraja vprašanje: ali lahko sploh kar koli zavarujemo na ta način, kakor nas učijo razni holivudski filmi, kjer imajo zlikovci svoj sef zavarovan s prstnim odtisom?

Prstnega...

23 komentarjev