»

Robotski psi z brzostrelko niso prav nič simpatični

Slo-Tech - Na internetu se je znašel posnetek robotskega pasa, ki ima opasano avtomatsko orožje. Podoben je izdelkom Boston Dynamicsa, ki je sedaj v lasti Hyundaija, v preteklosti pa je bil del Googla in kasneje Softbanka. Ta vsakih nekaj mesecev osupni s kakšnim novim videoposnetkov svojih robotov, ki posnemajo ljudi ali živali, a orožja nanje ne namešča. Toda njihovi izdelki so tudi naprodaj, recimo pes Piki (Spot) stane 70.000 dolarjev. Hkrati to pomeni, da so kopije na voljo še bistveno ceneje. Z njimi pa je možno storiti marsikaj, denimo nanje namestiti orodje, čeprav podjetje tega ne odobrava.

Psi so že stari znanci, a to pot so jim neznanci na hrbet namestili brzostrelke. Boston Dynamics je v preteklosti že proizvajal izdelke namenjeni tudi vojaški rabi, denimo razvijali robotske pse za vojsko, a so bili tedaj zaradi hrupa neuporabni. Posnetek, ki ga je objavil Alexander Atamanov, kako lahko na robotske pse namestimo brzostrelko, pa spominja na Skynet. Boston Dynamics sicer strogo...

40 komentarjev

Stretch je Boston Dynamicsov robot za skladišča

Stretch v elementu

vir: Boston Dynamics
Boston Dynamics - V Boston Dynamicsu so predstavili končni prototip robota za razkladanje zabojev v skladiščih, ki so ga poimenovali Stretch in bo po Spotu njihov drugi komercialni izdelek. Začuda pa ni preveč podoben prvotnemu prototipu, Handlu, saj ima preprostejši vozni del.

Po skoraj treh desetletjih laboratorijskih eksperimentov se zadnja leta v podjetju Boston Dynamics, verjetno najbolj razvpitem razvijalcu robotov na svetu, stvari premikajo hitreje. Lastniki pričakujejo tudi tržno uspešne izdelke in kot prvi je lani iz razvojnih hal prikorakal pasji Spot. Drugemu bo očitno ime Stretch in bo precej manj univerzalen robot od Pikija, saj bo namenjen eni osnovni nalogi: prekladanju zabojev, pretežno v skladiščnih halah in na njihovih dovozih. Na voljo naj bi bil v naslednjem letu, o ceni pa zaenkrat še ne govorijo. A ker na tem področju že imajo raznorazno konkurenco, Stretch verjetno ne bo drag kot žafran.



Gre za robota mase 1200 kg, ki ga sestavljajo trije osnovni elementi: mobilna baza na...

15 komentarjev

Boston Dynamics gre k Hyundai Motor Groupu

Atlas in Piki gresta na sprehod

Slo-Tech - Novi lastnik poznanega razvijalca robotov Boston Dynamics bo postal Hyundai Motor Group, ki od Softbanka kupuje 80-odstotni delež v firmi v poslu, vrednem okoli 900 milijonov dolarjev.

Po tem, ko so v Softbanku nedavno pričeli s prodajo podjetja Arm Holdings, so sedaj sprožili novo fazo prestrukturiranja, saj gre drugam tudi Boston Dynamics, ki so ga sicer od Googla kupili pred tremi leti. Bostonska firma za razvoj naprednih robotov je postala širše znana predvsem po zaslugi YouTube videov, v katerih nastopajo njihovi navdušujoče gibljivi stroji, kot sta humanoidni hodec Atlas in pasji robot Spot. Slednji je tudi njihov edini komercialni izdelek doslej, saj so ga pričeli lansko leto prodajati. Družba je bila sicer ustanovljena leta 1992 in je dolgo časa živela na pogodbah z ameriško vojsko, kar pa se je spremenilo z Googlovim nakupom leta 2013. Vse odtlej se trudijo lastniki firmo premakniti iz bazičnih raziskav v bolj komercialno smer, a z zelo omejenimi učinki, kajti tudi...

9 komentarjev

Robotski pes Spot je v splošn(ejš)i prodaji

The Verge - Po tem, ko so v Boston Dynamicsu lani svojega robotskega psa Pikija (Spot) spustili iz laboratorija v omejeno javno preizkušanje, je sedaj naposled zakorakal na tržišče. Zaenkrat si ga lahko omislijo ameriška podjetja in posamezniki, za ceno od 74.500 dolarjev navzgor.

Boston Dynamicsovo strojno ščene Spot je gotovo najbolj poznana maskota neindustrijskih robotov, najsigre za dosežke v tehnologiji gibanja ali srhljive napovedi o naših prihodnjih robotskih gospodarjih. Lanskega septembra so ga pričeli oddajati v najem omejeni skupini podjetij in preizkuševalcev, kot sta Jet Propulsion Laboratory in Adam Savage. Na ta način se trenutno v divjini potika okrog 150 primerkov, s katerimi skušajo dokončno doreči najpomembnejše smeri njihove praktične gospodarske uporabe. Na ugibanja o končni tržni ceni tudi še prejšnji mesec niso želeli reči nobene, toda sedaj se je štirinožnik vendarle pojavil v spletni trgovini, kar obeležuje prelomnico v zgodovini bostonske firme.



Naprava je...

20 komentarjev

Robot Spot dobil programsko posodobitev 2.0, pomaga med pandemijo

vir: NPR
IEEE Spectrum - V Boston Dynamicsu so za svojega štirinožnega robota Spota pripravili programsko posodobitev na verzijo 2.0, ki izboljša gibanje, orientacijo in rabo tovora. Rumeni pasji stroj je obenem pričel na več mestih pomagati v boju z boleznijo covid-19.

Robotski pes Piki (Spot) je lansko jesen počasi zakorakal iz laboratorija in prišel v roke nekaterih izbrancev, ki z njim počno produktivne, pa tudi malo manj produktivne reči. Z izbruhom pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 so roboti dobili svojo veliko priložnost in s Spotom je podobno. Kot pove ime, se firma Boston Dynamics nahaja v enem od žarišč pandemije v ZDA in bostonska bolnišnica Brigham and Women's Hospital je bila prva, ki je zaprosila za njihovo pomoč. Inženirji so na robota namestili Ipad in komunikacijske naprave ter ga poslali "na fronto". Zdravniki so ga sprva uporabljali za brezkontaktno sporazumevanje s pacienti, pri katerih sumijo na okužbo s koronavirusom, trenutno pa potekajo tudi eksperimenti z merjenjem telesnih...

5 komentarjev

Humanoidni robot Digit v prodaji, prvi kupec je Ford

TechCrunch - Ameriško podjetje Agility Robotics je svojega dvonožnega robota Digita po dokaj kratkem razvojnem obdobju že poslalo iz laboratorija na trg. Prve primerke so vzeli pri Fordu, kjer Digita že dlje časa preizkušajo za raznašanje paketov.

Ko gre za navdušujoče humanoidne robote, običajno vso pozornost pokrade Boston Dynamicsov Atlas, ki pa ni edini. Hiter napredek beležijo v oregonski firmi Agility Robotics. Po tem, ko so jo leta 2015 ustanovili člani laboratorija za robotiko univerze Oregon State, so leta 2017 najprej pokazali dvonožno razvojno platformo Cassie, lansko pomlad pa pravo humanoidno različico z rokami, Digita. Gre za električno gnanega robota, ki za zaznavanje okolice uporablja lidar, s pomočjo katerega kartira prostor, da se lahko po njem samodejno giblje. Jeseni predstavljena inačica v2 ima vdelano naprednejše izogibanje gibljivim objektom (beri: ljudem v okolici) in kompaktnejša stopala za okretnejšo hojo po omejenem prostoru.

Prva Digitova deklarirana naloga bo

30 komentarjev

Alphabet razpustil robotsko ekipo Schaft

The Verge - Googlova matična družba Alphabet je zaprla hčerinsko firmo Schaft, v kateri so razvijali dvonožne robote in ki je bila najbolj znana kot zmagovalka ene od faz DARPA Robotics Challenga.

Pred petimi leti je Google v naglem zaporedju pohrustal kar osmerico podjetij za razvoj robotov, med njimi slovito družbo Boston Dynamics in pa japonsko ekipo Schaft. Slednja je izšla iz laboratorija za robotiko Tokijske univerze in se je usmerjala predvsem v dvonožne robote. Kmalu za prevzemom je tudi slavila na koncu prve faze tekmovanja DARPA Robotics Challenge, kjer so se morali roboti soočati z različnimi scenariji industrijskih nesreč. V velikem finalu dve leti pozneje pa moštvo ni nastopalo, domnevno zaradi stališča...

8 komentarjev

Boston Dynamics pokazal nova robota

Slo-Tech - Vsako leto pogledamo, kako je napredoval razvoj robot v Boston Dynamics, in napredek je vsakokrat osupljiv. Googlova prodaja podjetja japonski Softbank ni imela negativnih učinkov na podjetje, katerega roboti so že zelo gibčni. Humanoidni robot Atlas zmore sonožno skočiti na manjše skrinje, poleg tega pa zna narediti salto nazaj. Čeprav robot ni podoben človeku, se giblje na zelo podoben način. Čeprav se ne zdi tako, je to velik dosežek, saj je pokončno gibanje po dveh okončinah zelo težaven problem. Očitno ga je Boston Dynamics že strl, saj so njegovi roboti lani hodili po gozdnatih tleh, letos so postali odporni na potiskanje, sedaj pa tudi že skačejo.

Vendar pa to še ne pomeni, da nas bodo roboti fizično nadvladali, pa čeprav...

24 komentarjev

Boston Dynamics od Googla k Softbank

Slo-Tech - Googlova enota za robote Boston Dynamics, ki so jo kupili leta 2013, je končno dobila novega lastnika. Izdelovalca robota, ki ga je Google poskušal prodati že dlje časa in za katerega je sprva zanimanje kazala Toyota, bo kupila japonska SoftBank. Japonci mislijo resno z roboti, saj so kupili tudi Schaft, ki so ga leta 2012 ustanovili v Laboratoriju za robotiko JSK na Univerzi v Tokiu.

SoftBank je razvila prijaznega humanoidnega robota Pepperja, z Boston Dynamics pa dobiva precej glasnejšo in manj prijazno družbo. Podjetje namreč razvija različne robotske pse, ki sicer pomivajo posodo, a so uporabni tudi v vojaške namene, le nekoliko glasni so. Lani so pokazali tudi humanoidne robote, ki so manj strašljivi.

Toda Google je kmalu ugotovil, da razvoj tovrstnih...

4 komentarji

Boston Dynamics pokazal novega robota

Slo-Tech - Razvijalec humanoidnih robotov Boston Dynamics, ki ga je Google kupil leta 2013, vsake toliko časa pokaže kakšen videoposnetek zmožnosti svojih robotov. Videli smo robotskega psa, humanoida in še enega psa, ki zna tudi kaj pomiti. To pot so predstavili robota z imenom Handle, ki ima dve klasični nogi in dve nogi, na katerih ima nameščeni kolesi.

Toda čeprav ima kolesi, to ne pomeni, da je zaradi tega kaj manj vsestranski. Vozi se po zadnjih nogah, a ga ne zmedejo niti neravne površine (saj bo eno nogo pokrčil), klančine ali celo sneg. Med vožnjo ali v mirovanju lahko počepa, med vožnjo pa tudi skače. Skoči lahko na primer na mizo se pelje naprej po mizi. Okrog svoje navpične osi se obrača kar na mestu, lahko pa seveda vozi tudi ovinke. Sprednji nogi (roki?),...

21 komentarjev

Nov robotski pes iz Boston Dynamics pomiva tudi posodo

Slo-Tech - Čeprav je robotska divizija Boston Dynamics na poti iz Googla k Toyoti, se razvoj robotov nadaljuje s polno paro. Te dni so predstavili novo različico robotskega psa Pikija z imenom SpotMini, ki je manj strašljiv od predhodnikov in tudi uporabnejši.

Starejši izdelki so bili namreč zelo glasni, zato jih na primer vojska sploh ni mogla uporabljati, ker bi takoj izdali položaj enote. Hidravlika je glasna, zato je SpotMini manjši in v celoti električen. Tehta 25 kilogramov, dodatnih pet kilogramov pa še roka, ki jo namestimo na njegovo glavo in spominja na rilec. Robot ima avtonomijo približno poldrugo uro, potem pa bo baterijo treba ponovno napolniti. Predhodnik Spot je tehtal gigantskih 73 kilogramov.

SpotMini se premika kot pes, hkrati...

19 komentarjev

Boston Dynamics od Googla k Toyoti

Slo-Tech - Google in Toyota sta se po neuradnih podatkih že praktično dogovorila, da Toyota prevzame Googlovo enoto Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013. Google je marca letos namignil, da bodo podjetje, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo humanoidnih robotov, prodali.

Boston Dynamics poznamo po najrazličnejših robotih, denimo po robotskem psu Pikiju in robotih ATLAS, ki imajo podobne dimenzije kot ljudje. Vsem robotom je skupno, da se premikajo po nogah - dveh ali štirih - in se lahko zato gibljejo po raznovrstnem terenu. Toda kljub izjemno zanimivim izdelkom, ki jim preboj v vojsko ni uspel zaradi hrupa, se bo Boston Dynamics moral posloviti iz Googla. Razlogov je več, prvo luknjico pa je v jez navrtal odhod Andyja...

3 komentarji

Google prodaja robotski Boston Dynamics

Bloomberg - Googlovo holdinško podjetje Alphabet želi prodati izdelovalca in razvijalca robotov Boston Dynamics, ki so ga kupili leta 2013. Čeprav je Boston Dynamics prikazal številne zanimive izdelke, denimo robotskega psa Pikija in humanoidne robote, bo podjetje dobilo novega lastnika. Pod vprašajem pa je sedaj celotna robotska divizija Replicant.

Oddelek za robotiko Replicant je poleg Boston Dynamicsa sestavljalo še nekaj drugih prevzetih podjetij, saj so leta 2013 po ustanovitvi Replicanta kupili osem podjetij, ki se je združevalo v tej enoti pod vodstvom Andy Rubina. Ta je po enem letu zapustil Google, kar je negativno vplivalo na celotno divizijo. Že pred tem so bile namreč glasne kritike, da gre za zbirko podjetij, ki delajo vsako na svojem podjetju...

7 komentarjev

Robotski psi za vojsko neuporabni zaradi - hrupa

Slo-Tech - Googlova podružnica Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013, je znana po izdelavi robotov, ki so namenjeni za vojaško in civilno rabo. Lani smo pisali o njihovem robotskem psu Pikiju, ki tehta dobrih 70 kilogramov in lahko nese 18 kilogramov, upravljati pa ga moramo s posebnim krmilnikom, saj ni avtonomen. Bistveno večja mrcina je LS3 (Legged Squad Support System), ki lahko nese približno desetkrat toliko.

Glavna prednost robotov v primerjavi s klasičnimi vozili je prilagodljivost, saj se lahko gibljejo po najrazličnejšem terenu, ki ga vozila ne morejo premagati. Zaradi tega bi bili zelo uporabni tudi za vojsko, zato je ameriška DARPA izdatno sofinancirala projekt (DARPA je znana po financiranju najrazličnejših projektov,...

35 komentarjev

Boston Dynamics pod Googlovim okriljem predstavlja robotskega psa Pikija

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je Google kupil podjetje Boston Dynamics, ki sestavlja hodeče robote. V podjetju so bili zelo zaposleni in štirinajst mesecev pozneje so pokazali napredek, ki sliši na ime Spot (slov. Piki). Robotski pes je izredno gibčen in okreten.

Spot se premika podobno kot pes, torej po štirih nogah. Lahko hodi po ravnem, v breg in po stopnicah, zmore pa tudi teči. Če ga brcnemo, da izgubi ravnotežje, se hitro ujame in ne pade. Pomaga mu tudi drugačen dizajn nog, ki so za razliko od predhodnikov upognjene nazaj, podobno kot pri kozi. Okolico zaznava z LIDAR-jem.

Gre za pomanjšano verzijo štirinožnih robotov, ki so jih imeli že ob prevzemu. Spot tehta dobrih 70 kilogramov in dejansko meri približno toliko kot pes. Zaradi novega pogonskega mehanizma je tudi znatno tišji od...

68 komentarjev

Google in Foxconn sodelujeta v robotiki

The Wall Street Journal - Google se resno podaja v robotiko, kažejo njegovi nedavni nakupi in partnerske povezave. Lani smo pisali o nakupu podjetja Boston Dynamics, a to ni bil edini primer, le najbolj odmeven. Sicer pa je Google lani kupil kar osem podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem robotov in robotiko.

Idealni poligon za preizkus robotov je proizvodnja računalniške opreme in nihče ni večji proizvajalec kot kitajski Foxconn. Wall Street Journal je izvedel, da se je Googlov Andy Rubin sestal z direktorjem Foxconna Terryjem Gouom, s katerim sta se pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju podjetij na področju robotike. Povejmo, da je Rubin do lani vodil projekt Android v Googlu, odslej pa vodi enoto za robotiko.

Na sestanku je Gou izrazil...

177 komentarjev

Google kupil Boston Dynamics

The New York Times - Google je kupil podjetje Boston Dynamics, ki je poznano zaradi svojih robotov, ki jih sestavlja. Med njimi so v zadnjih letih največ pozornosti poželi BigDog, Cheetah in Petman. Roboti upravičujejo svoja imena, saj je BigDog resnično podoben psu, Cheetah hitro teče, Petman pa je humanoidni robot, ki posnema človeško gibanje z namenom testirati zaščitne obleke. Njihov prvi velik uspeh je bil BigDog, ki so ga razvili s financiranjem ameriškega obrambnega ministrstva prek programa DARPA (kot večino ostalih robotov). Niso pa vsi njihovi projekti namenjeni vojaški uporabi - letos so, denimo, predstavili robota Atlas, ki je sicer imel isti vir financiranja (DARPA), a je namenjen zaščiti in reševanju.

Sedaj je podjetje, ki je leta 1992...

25 komentarjev