»

FBI zasegel več kot polovico odkupnine Colonial Pipeline

Slo-Tech - FBI je zasegel dobro polovico odkupnine, ki jo je Colonial Pipeline minuli mesec plačal hekerjem, ki so z izsiljevalskim virusom napadli njihove računalniške sisteme in za teden dni ohromili dobavo naftnih derivati na vzhodno ameriško obalo. Ameriško ministrstvo za pravosodje je potrdilo, da so izsledili 63,7 bitcoinov, ki so vredni dobra dva milijona dolarjev. Gre za enega redkih primerov, v katerih so žrtve uspele povrniti vsaj del odkupnine.

Colonial Pipeline so napadli hekerji iz skupine DarkSide, ki so doslej nabrali že okrog 90 milijonov dolarjev z odkupninami. Pravosodje je izsledilo vsaj 90 žrtev, ki so jih napadli. Ob zadnjih novicah se krepijo špekulacije, da je bilo plačilo odkupnine usklajeno s FBI, čeprav ta načeloma to odsvetuje. Šifrirni ključ, ki so ga potem dobili za odklep, je sicer slab, a ker je bila odkupnina plačana v bitcoinu in ne moneru, so ji lahko sledili. S spremljanjem transakcij v verigi blokov je FBI uspel identificirati 63,7 bitcoinov. Ti so bili...

91 komentarjev

Od Acerja želijo izsiljevalci 50 milijonov dolarjev

Gizmodo - Zaradi okužbe z izsiljevalsko programsko opremo REvil, ki je že lani v Čilu onesposobila bančne poslovalnice, ima velike težave tajvanski proizvajalec računalnikov, prenosnikov in monitorjev Acer. Napadalci ob okužbi zahtevajo odkupnino v višini 50 milijonov dolarjev, kar je do sedaj znan znan rekord. Podjetje uradno napada ni potrdilo; dejali so, da imajo neobičajno situacijo in da poteka preiskava.

A vseeno so se podatki z Acerjevih strežnikov pojavili na spletni strani, kamor napadalci odlagajo ukradene dokumente žrtev REvila. V Bleeping Computer so kasneje uspeli potrditi, da je REvil napadel Acer in da terja 50 milijonov dolarjev odkupnine v kriptovaluti monero. Ob tem so napadalci posvarili Acer, naj ne stori podobne napake kot SolarWind. Za zdaj še ni jasno, kako so napadalci pridobili dostop do Acerjevih strežnikov, lahko pa bi šlo za zlorabo ranljivosti v Exchangeu.

Čeprav je številka 50 milijonov dolarjev astronomska, ima skupina REvil nekaj izkušenj z visokimi...

3 komentarji

Bolnik umrl med hekerskim napadom na bolnišnico

Slo-Tech - V univerzitetnem kliničnem centru v Düsseldorfu so imeli od minulega četrtka težave zaradi hekerskega napada z izsiljevalskim virusom, ki so se končale tragično. Bolnica v kritičnem stanju, ki je zaradi nedelujočih sistemov niso mogli sprejeti, temveč so jo preusmerili v drugo bolnišnico, je kmalu zatem umrla. Hekerji so bolnišnico napadli po pomoti in so po opozorilu policije napad prekinili in posredovali ključe za odklep šifriranih datotek.

Napad je bolnišnico docela ohromil, saj so odpadale operacije in drugi načrtovani posegi. Prizadetih je bilo 30 strežnikov informacijskega sistema v bolnišnici, ponovno vzpostavljanje sistema pa bo trajalo več tednov. To ne pomeni, da bo bolnišnica toliko časa onesposobljena; toliko časa bo trajalo, da bo čisto vse, kot je bilo pred napadom. Tiskovni predstavnik bolnišnice je zagotovil, da so med napadom še vedno skrbeli za vseh 570 hospitaliziranih bolnikov, niso pa mogli sprejemati novih ali opravljati naročenih posegov pri zunanjih...

85 komentarjev

Hekerji od univerze v San Franciscu izsilili milijon dolarjev

Slo-Tech - Izsiljevalski virus Netwalker, ki se je začel širiti v začetku tega leta, je prizadel tudi Univerzo v San Franciscu (UCSF). Na njihovi medicinski fakulteti je zašifriral datoteke na računalnikih, pred tem pa so hekerji kopije ukradli še zase. Nato so fakulteti zagrozili, da želijo tri milijone dolarjev, sicer ne bodo nikoli dobili nazaj svojih podatkov (oziroma ključa za dešifriranje), bodo pa javno objavili zbrane osebne podatke (denimo študentov). UCSF se je po pogajanjih uklonil in plačal dober milijon dolarjev.

Celotno zgodbo so od blizu spremljali novinarji BBC-ja, ki so prejeli informacijo o dogajanju. Pogajanja so potekala prek klepeta na spletni strani, podobno kot ima to urejeno veliko podjetij za pomoč uporabnikom, le da je bila ta stran na temnem delu interneta (darkweb). Glede na prihodke, ki jih ustvari UCSF, so hekerji sprva zahtevali tri milijone dolarjev, UCSF pa je ponudila štirikrat manj. Kasneje so se uskladili pri 1,14 milijona dolarjev, kar so plačali v...

7 komentarjev

Hekerji napadli univerzitetni klinični center v Brnu

Slo-Tech - Drugo največjo bolnišnico na Češkem, univerzitetni klinični center v Brnu, je prizadel hekerski napad, zaradi česar so morali odpovedati vse nenujne operacije in nekatere bolnike prestaviti v druge bolnišnice. Podrobnosti o napadu še niso znane, ga je pa danes potrdil češki urad za internetno in informacijsko varnost (NÚKIB), takoj ko so izvedeli zanj. Napad je potrdil tudi češki premier Andrej Babiš.

V bolnišnici policisti, računalniških strokovnjaki in NÚKIB ugotavljajo, kaj se je zgodilo in kako čim prej vzpostaviti normalno delovanje bolnišnice. Direktor bolnišnice Jaroslav Štěrba je za češke medije dejal, da nekateri sistemi delujejo, a da je odpovedal informacijski sistem, tako da ni možno prenašati podatkov med sistemi in dostopati do baz podatkov. Poleg glavnega kliničnega centra sta prizadeti tudi pediatrična klinika in porodnišnica. Napad se je zgodil okrog 2. ure ponoči.

Bolnišnica se ni ustavila, je pa delo zaradi ročnega pisanja izvidov in receptov upočasnjeno....

67 komentarjev

Največja bolnišnica v New Jerseyju plačala odkupnino zaradi hekerskega napada

Slo-Tech - Največji sistem bolnišnic v New Jerseyju je zaradi napada z izsiljevalsko programsko opremo plačal odkupnino hekerjem, so potrdili v Hackensack Meridian Health (HMH). HMH je neprofitni zdravstveni sistem s šestimi milijardami dolarjev letnega prometa, ki vključuje 17 bolnišnic, negovalnih bolnišnic in zdravstvenih domov. Hekerski napad jih je prizadel 2. decembra letos in za pet dni popolnoma ohromil delovanje bolnišnic. Odpovedovali so posege in operacije, tudi že sprejeti bolniki so imeli težave.

Sedaj se delovanje vrača v ustaljene tirnice, k čemur je pomagalo tudi plačilo odkupnine. Po zagotovilih pristojnih ni nobenih indicev, da bi hekerji prišli do podatkov o bolnikih ali zaposlenih. So pa hekerji onesposobili sisteme za naročanje in zaračunavanje storitev, zaradi česar so odpovedali približno 100 nenujnih posegov. V bolnišnici so potrdili plačilo odkupnine, niso pa razkrili podrobnosti, torej zneska in koliko podatkov ter kako so jih obnovili. Pojasnili so, da zaradi...

30 komentarjev

Ransomware zaustavil baltimorsko mestno upravo

vir: Max Pixel

vir: BBC
BBC - Že dva tedna trajajoči napad na mestne strežnike je tako začasno zaustavil plačevanje nekaterih komunalnih prispevkov, parkirnih kazni ter tudi promet z nepremičninami, saj ni mogoče preverjati zastavnih pravic. Mestni finančni podatki so sicer shranjeni na osrednjem računalniku, ki ni okužen, a so morali zaradi preprečitve širjenja okužbe izklopiti vsa notranja omrežja.

Neznanci so sistem zašifrirali s pomočjo malwara RobbinHood, ki za šifriranje uporablja RSA algoritem. Za vnovični dostop do podatkov so zahtevali skupno 13 bitcoinov v roku štirih dni, sicer bi cena narasla. Mesto je ostro zavrnilo plačilo kakršnekoli odkupnine in najelo varnostne strokovnjake, ki težavo zdaj počasi razvozlavajo. Kar bi po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko trajalo tudi več mesecev. No,...

9 komentarjev

Večina strokovnjakov za izsiljevalske viruse v resnici plača izsiljevalcem

Slo-Tech - Kakor se sta razširili količina izsiljevalske programske opreme in pogostost napadov z njo, tako so kot gobe po dežju zrasla tudi podjetja, ki se ukvarjajo z reševanjem in obnavljanjem zaklenjenih podatkov. Obljubljajo, da bodo dešifrirala zaklenjene podatke, da žrtvam ne bi bilo treba plačati odkupnine izsiljevalcem. A v praksi je resnica drugačna, razkriva ProPublica. Večina teh podjetij v resnici zgolj pobere provizijo in plača odkupnino. Praksa ni nezakonita, je pa zavajajoča.

V letih 2015-2018 je po svetu lomastil tudi izsiljevalski virus SamSam, ki je napadal različne organizacije, tudi bolnišnice in vodovodne sisteme. Napadalci so nabrali za vsaj šest milijonov dolarjev odkupnine, preden so lani novembra ameriški preiskovalci odkrili...

17 komentarjev

V bolnišnicah ranljivi CT, PET in druge diagnostične naprave

Slo-Tech - Ameriški ISC-CERT je izdal opozorilo, da so Siemensove medicinske diagnostične naprave za preiskave, kot so računalniška tomografija (CT), pozitronska emisijska tomografija (PET) in fotonska emisijska računalniška tomografija (SPECT), ranljive in jih lahko hekerji prek interneta napadejo. Ranljivost so znane, na internetu pa se že pojavlja koda, ki jih tudi v praksi izrablja. Siemens je dejal, da bodo pripravili popravke, v vmesnem času pa bolnišnicam svetuje, da naprave izključijo iz omrežja.

In to je tudi srž problema. Večina teh naprav je povezana v omrežja, ki so dostopna prek interneta. To je posledica katastrofalne IT-politike v ameriških bolnišnicah, kjer primanjkuje strokovnjakov in jasnih...

36 komentarjev

Globalna okužba se širi, proizvodnja ustavljena tudi v Revozu

Države z dokumentiranimi okužbami

Slo-Tech - Izsiljevalski virus WannaCry, o katerem smo poročali včeraj, ko je onesposobil več kot deset britanskih bolnišnic, ne jenja. V zadnjih 24 urah o zaklenjenih računalniških sistemih poročajo iz 99 držav, v katerih je skupno prizadetih vsaj 75.000 računalnikov. Med žrtvami so poleg britanskih bolnišnic tudi španski operater Telefonica, Deutsche Bahn, rusko notranje ministrstvo, Energias de Portugal, FedEx in novomeški Revoz. Po poročanju Radia Slovenija so ponoči zaradi okužbe morali ustaviti proizvodnjo v novomeški tovarni avtomobilov.

Napad se širi izključno zaradi neposodobljenih sistemov, saj vektor EternalBlue izkorišča ranljivost, ki jo je Microsoft zakrpal 14. marca letos. To pomeni, da kdor uporablja posodobljen Windows 7 ali novejši, se napada nima bati. Po drugi strani je večji...

154 komentarjev

Britanske bolnišnice poklenile pod izsiljevalsko programsko opremo

Napis v angleških bolnišnicah

Slo-Tech - Veliki napad z izsiljevalsko programsko opremo je prizadel več kot deset britanskih zdravstvenih ustanov, poročajo z Otoka. Po zadnjih podatkih britanske NHS (National Health Service) je prizadetih vsaj 16 ustanov. Napad ni usmerjen izključno na bolnišnice in je prizadel tudi druge računalnike, dodajajo. Gre za izrabo ranljivosti EternalBlue, ki jo je prva odkrila NSA in uporabljala za lastne potrebe, vdor vanjo s strani Shadow Brokers pa jo je obelodanil celemu svetu. Najverjetneje gre za napad z Wanna Decryptor. O sorodnem napadu z virusom WannaCry pozročajo tudi iz Španije, kjer je velika žrtev operater Telefonica.

The Blackpool Gazette poroča, da je napad povzročil posledice na nacionalni ravni in da so nekatere...

96 komentarjev

Piškotki kot dimna zavesa spletne varnosti in zasebnosti

Sejni piškotki v Psihiatrični bolnišnici Ormož

Slo-Tech - Ko smo pred kratkim razkrili, da spletišče UKC Ljubljana, namenjeno naročanju pacientov na preglede preko spleta, ni uporabljalo HTTPS šifriranja, smo opozorili tudi na 14. člen Zakona o varstvu osebnih podatkov. Ta določa, da se “pri prenosu občutljivih osebnih podatkov preko telekomunikacijskih omrežij šteje, da so podatki ustrezno zavarovani, če se posredujejo z uporabo kriptografskih metod in elektronskega podpisa tako, da je zagotovljena njihova nečitljivost oziroma neprepoznavnost med prenosom.” UKC Ljubljana je po našem opozorilu na svoje spletišče namestil HTTPS šifriranje, sicer popolnoma neustrezno, a vendarle.

Kako pa je z ostalimi zdravstvenimi ustanovami?

Problema uporabe kriptografskih metod pri...

30 komentarjev

Univerza v Calgaryju izsiljevalcem plačala 14.000 evrov

Slo-Tech - Da izsiljevalski virusi postajajo čedalje resnejši problem priča tudi naraščajoče število organizacij, ki po okužbi raje plačajo odkupnino, kot da bi tvegale izgubo primarnih podatkov in obnavljanje iz - očitno nezanesljivih - varnostnih kopij. Univerza v Calgaryju je naslednja na seznamu žrtev.

Kot je sporočila njihov prodekanja za finančno poslovanje, so se v zadnjih 10 dneh ukvarjali z vdorom v informacijski sistem, ki so ga končali s plačilom 20.000 kanadskih dolarjev (14.000 evrov) odkupnine. Del napada je bila tudi izsiljevalska programska oprema, ki jim je zašifrirala pomembne podatke. S plačilom odkupnine so prejeli dešifrirne ključe, sedaj pa se njihov informacijski oddelek ukvarja z obnavljanjem podatkov in čiščenjem sistemov. Primer so prijavili...

21 komentarjev

Nov kriptovirus Locky na pohodu, napada tudi bolnišnice

Slo-Tech - Izsiljevalski virusi (ransomware) postajajo čedalje večja nadloga, saj ne izbirajo tarč, temveč nekritično zašifrirajo podatke na vseh sistemih, na katere se uspejo prebiti, ter potem izsiljujejo. Žrtve so tudi bolnišnice, in sicer je po losangeleški bolnišnici sedaj izredno stanje tudi v Hendersonu v Kentuckyju, kjer imajo podobne nevšečnosti. To pot se širi nov virus Locky, ki je prispel tudi v Slovenijo.

Omenjeno bolnišnico v Kentuckyju je Locky prizadel včeraj, zato so morali izključiti vse namizne računalnike in preiti na papirni način dela, kar je povzročilo velike zamude. Vodja informacijskega sistema v bolnišnici Jamie Reid pojasnjuje, da so ostali brez nekaterih dokumentov, ki jih je virus zašifriral, za odklep pa terja štiri bitcoine oziroma okrog 1600 dolarjev....

79 komentarjev

NYT: pariški napadalci niso uporabljali šifriranja, temveč telefone za enkratno uporabo

Slo-Tech - Teroristični napadi, kakršen je bil lani pariški, so vsakokrat povod za razprav o regulaciji in zakonitosti šifriranja. V ZDA se trenutno Apple in FBI na sodišču prepirata, ali naj Apple zgradi orodje za lažji napad na šifrirane iPhone s surovo silo, v Evropi pa so zlasti v Veliki Britaniji in Franciji čedalje močnejše težnje po prepovedi šifriranja ali vsaj zagotovitvi stranskih vrat za oblasti. The New York Times razkriva, da napadalci v Parizu niso uporabljali šifriranja, pa napada oblastem vseeno ni uspelo preprečiti.

Napadalcem je bilo očitno znano, da obveščevalne agencije redno kontrolirajo nezaščiten promet po internetu, zato za komunikacijo niso uporabljali orodij za hipno...

46 komentarjev

Losangeleška bolnišnica plačala odkupnino zaradi hekerskega napada

Los Angeles Times - Losangeleško bolnišnico Hollywood Presbyterian Medical Center je presenetil novodobni hekerski napad, v katerem so napadalci naposled dosegli plačilo odkupnine. Napad se je zgodil že v začetku meseca, a ga do rešitve problema niso obešali na veliki zvon. Kljub podpori FBI, lokalne policije in računalniški strokovnjakov iz podjetij za računalniško forenziko je bolnica napadalcem plačala približno 17.000 dolarjev odkupnine v bitcoinih. Preiskava se seveda nadaljuje.

Sprva naj bi bili hekerji zahtevali nerealnih 9000 bitcoinov, ki so po trenutnih tržnih tečajih vredni okrog 3,6 milijona dolarjev. Uspeli so namreč okužiti informacijsko omrežje, zaradi česar je bila bolnišnica nekaj časa paralizirana. Oddelka za radiologijo in onkologijo sta bila nekaj dni zaprta,...

35 komentarjev

Napad na ProtonMail trajal teden dni

Slo-Tech - Švicarski ponudnik anonimne elektronske pošte ProtonMail je potreboval teden dni, da je odpravil posledice brutalnega internetnega napada in ponovno vzpostavil polno dosegljivost svojih storitev. Napad se je pričel minuli teden, danes pa so uspeli sanirati posledice, so zapisali v sporočilu za javnost. Pri odpravi škode, ki ni bila omejena le na ProtonMail, je sodelovalo več švicarskih in tujih podjetij.

Spomnimo, da je minuli teden ProtonMail, ki je največji ponudnik zasebne e-pošte na spletu, najprej doživel krajši DDoS napad, ki ga je sprožila skupina Armada Collective in zahtevala plačilo 15 bitcoinov (približno 6000 evrov) v zameno za milost. Pri ProtonMailu sprva niso želeli izplačati odkupnine, a ko se je napad krepil in začel povzročati...

8 komentarjev

Izsiljevalski virusi napadajo tudi spletne strežnike na Linuxu

Slo-Tech - Izsiljevalski virusi, ki ob okužbi sistema zašifrirajo podatke na diskih in za predajo ključa za odklep zahtevajo plačilo odkupnine v bitcoinih, so preskočili med vrstami. Niso ranljivi le nezaščiteni Windows, temveč tudi sistemi z Linuxom. Novoodkriti izsiljevalski virus Linux.Encoder.1 napada strežnike, na katerih teče Linux, in ga številni protivirusni programi še ne prepoznavajo. Za odklep zahteva plačilo enega bitcoina, kar je trenutno okrog 380 dolarjev.

Pristop ni posebej inovativen, saj so izsiljevalski virusi že znana nadloga, ki po ocenah FBI-ja povzroča več deset milijonov dolarjev škode letno - samo en virus je v letu zbral 18 milijonov dolarjev. Linux.Encoder.1 za svoje malopridnosti potrebuje dostop do sistema, ki ga navadno dobi z izrabo kakšne nezakrpane ranljivosti, ki jih na...

20 komentarjev

DDoS-napad na ProtonMail vztrajal tudi po plačilu odkupnine

Slo-Tech - Švicarski ProtonMail, ki ga je ustanovilo nekaj znanstvenikov iz CERN-a in je namenjen pošiljanju varne šifrirane elektronske pošte, je bil tarča sofisticiranega DDoS-napada, ki ni pojenjal niti po plačilu odkupnine. Napad na ProtonMail se je pričel 3. novembra in je prvi dan trajal 15 minut, potem pa so napadalci poslali elektronsko sporočilo, v katerem so zahtevali plačilo 15 bitcoinov, sicer bi napad ponovili v razširjeni različici.

ProtonMail sprva ni plačal in naslednji dan dopoldne je sledil daljši napad, ki je povzročil nemalo škode strankam. Začel se je ob 11. uri in do 14. ure napredoval do obsega 100 gigabitov na sekundo. Zanimivo je bilo dejstvo, da niso napadali le strežnikov ProtonMaila, temveč tudi infrastrukturo v Zürichu in...

15 komentarjev

Vdor v ICANN

ICANN - Naslednja žrtev v vrsti hekerskih napadov je svetovni upravljavec vrhnjih domen ICANN, ki je bil novembra letos tarča organiziranega ciljanega napada (spear phishing), so sporočili. Za zdaj še neznani napadalci so odnesli precej osebnih podatkov zaposlenih in strank. Ugotavljajo, da je šlo za klasični napad z ribarjenjem, kjer so zaposleni prejeli zlonamerno elektronsko pošto, ki je bila oblikovana kakor legitimna.

Odnesli so prijavne podatke za dostop do elektronske pošte zaposlenih v ICANN-u. Poleg tega so pridobili popoln administratorski dostop do datotek centraliziranem sistemu s podatki o časovnih pasovih (Centralized Zone Data System), kar vključuje imena, naslove, elektronske naslove, telefonske številke, uporabniška imena in gesla vseh uporabnikov. Gesla so bila shranjena v zgoščeni vrednosti z...

1 komentar

Hekerji napadli Nintendo, podatki na varnem

The Wall Street Journal - Japonski Nintendo je včeraj popoldne objavil, da so bili žrtev hekerskega napada na svoje strežnike, s katerim so napadalci pridobili nepooblaščen dostop do vsaj enega strežnika. Napad naj bi se zgodil pred nekaj tedni, meril pa je na strežnike ameriške podružnice Nintenda, kar je prvi večji in uspešnejši napad na Nintendo. Nevarnosti za podatke uporabnikov naj kljub vdoru ne bi bilo, je pojasnil Nintendov predstavnik za odnose z javnostmi Ken Toyoda.

Kdo je napadel Nintendo, še ni znano. Odgovornost za napad je prevzela skupina po imenu Lulz Security, ki je zagrešila tudi napad na strežnike FBI. Trdijo, da so Nintendu ukradli "strežniško konfiguracijsko datoteko", to pa je tudi vse. Podatki o Nintendovih strankah pa jim očitno niso prišli pod roke. Sicer je Lulz Security dejal, da Nintendo ni na seznamu njihovih...

4 komentarji