»

Morda bo algoritem TETRA naposled le odprt

TETRA radijska postaja.

vir: Motorola
Slo-Tech - Po poleti odkritih novih ranljivostih v sistemu TETRA, ki so bile tam najverjetneje namenoma, se sedaj krepijo pozivi k odprtju algoritma. Tehnični odbor ETSI (European Telecommunications Standards Institute) razmišlja, da bi javno razkrili algoritme, ki jih TETRA uporablja za šifriranje komunikacije. Odločitev bodo sprejeli 26. oktobra, je pojasnila tiskovna predstavnica Claire Boyer. Če ne bo konsenza, bo sledilo glasovanje.

Tehnologijo TETRA (Terrestrial Trunked Radio) uporabljajo javne službe, denimo policija in reševalci, a tudi vojska, za komunikacijo v večjem delu Evrope. Z njo preprečujejo prisluškovanje, a protokol ima številne ranljivosti. Te pod vprašaj postavljajo tako varnost uporabo kakor tudi odpornost na prihodnost, saj ne vemo, kaj se še skriva v kodi. Poleti odkrite ranljivosti so teoretično omogočale vrivanje sporočil, deanonimiziranje uporabnikov in podobno. Ranljivosti naj bi bili zakrpali šele ta mesec.

Uporaba nejavnih algoritmov za šifriranje, kjer se za...

6 komentarjev

Po pol leta AMD-jevi procesorji še vedno s hroščem

Slo-Tech - Novejši AMD-jevi procesorji Ryzen 3000 imajo zanimivega hrošča, ki kljub navidezni benignosti povzroča velika probleme. Generator naključnih števil, ki ga vsebujejo, namreč ne vrača prav nič naključnih števil, temveč vedno 0xFFFFFFFF. Vgrajen generator naključnih števil v procesorjih je že od Intelovih Broadwellov in AMD-jevih Zenov nekaj običajnega, zato se številni programi zanašajo nanj. Procesorji imajo vgrajeno funkcijo RDRAND, ki iz termične entropije procesorja pridobi naključno število in ga vrne programu, ki zanj zaprosi. Ob tem imajo tudi kontrolni bit, ki sporoči, ali ima procesor sploh dovolj entropije za tvorjenje naključnih števil. AMD-jevi procesorji trdijo, da je imajo, a potem vedno vrnejo 0xFFFFFFFF. AMD je napako priznal že maja in pripravil popravek, ki pa ga morajo v BIOS spraviti proizvajalci matičnih plošč - in številni tega sploh še niso storili, pa uporabniki ne morejo storiti ničesar.

Posledice so najrazličnejše. Zloglasni program v Linuxu systemd, ki...

54 komentarjev

Lenovo odkril 14 let stara stranska vrata v svojih usmerjevalnikih

Slo-Tech - Kitajski Lenovo je pri reviziji kode svojih naprav odkril stranska vrata, ki jih je vsebovala koda (firmware) mrežnih usmerjevalnikov Rackswitch in BladeCenter. Ker je Lenovo v preteklosti kupil nekaj podjetij in podedoval njihovo programsko kodo skupaj z izdelki, so v podjetju izvedli pregled kode svojih izdelkov. Ugotovili so, da je imel Enterprise Network Operating System (ENOS), ki teče na usmerjevalniki, od leta 2004 vgrajena stranska vrata. Drugi usmerjevalniki, ki jih poganja operacijski sistem CNOS (Cloud Network Operating System), so po zagotovili Lenova varni.

Konkretno kodo je tedaj vzdrževal Nortel. Lenovo sklepa, da je Nortel BSSBU (Blade Server Switch Business Unit) stranska vrata tedaj vgradil na izrecno željo enega izmed OEM-kupcev. Kasneje, leta 2006 je BSSBU postal Blade Network Technologies (BNT), ki ga je potem leta...

3 komentarji

Sumljive podrobnosti o Juniperjevih stranskih vratih

Wired News - Ko je proizvajalec omrežne opreme Juniper decembra lani javno objavil, da so v svojih napravah našli dvoje stranskih vrat, ki jih je tja podtaknil neznani napadalec, in razkril podrobnosti, je požel odobravanje javnosti. Toda poznejša analiza kode je pokazala nekaj neverjetnih naključij, ki pričajo, da Juniper verjetno ni govoril popolne resnice, piše Wired.

Ena izmed izmed lukenj je bila posledica uporabe ranljivega algoritma Dual EC za tvorbo psevdonaključnih števil. Da njegova uporaba ni varna, se je vedelo že od konference avgusta 2007, številni pa verjamejo, da je ranljivosti tja namenoma postavila kar NSA. Juniper je trdil, da uporablja poleg Dual EC še drugi algoritem za tvorbo naključnih števil, in sicer ANSI X.9.31. Izkazalo se je, da se zaradi...

8 komentarjev

Podrobnosti o Juniperjevih stranskih vratih

Slo-Tech - Znanih je več podrobnosti o stranskih vratih, ki jih je v svojih napravah odkril Juniper. V kodi je dvoje stranskih vrat, ki izkoriščajo različne ranljivosti in omogočajo zlorabo. Prva stranska vrata so v resnici v kodo vstavljeno geslo, ki ob prijavi s poljubnim uporabniškim imenom in geslom <<< %s(un='%s') = %u prek SSH ali telneta omogoči dostop z najvišjimi privilegiji. Znakovno geslo so napadalci bržkone izbrali zato, da se ga v kodi laže spregleda, saj je od daleč videti kot le eden izmed nizov za obdelavo vnosa. A v resnici omogoča dostop do naprave, kar lahko preizkusite tudi sami. Ranljive so vse naprave s firmwarom verzije 6.3.0r17, 6.3.0r18, 6.3.0r19 in 6.3.0r20, ostale verzije pa ne. Ranljivost se je v kodo prikradla leta 2013.

Bistveno zanimivejša pa so druga stranska vrata, za katere je vsaj...

12 komentarjev

Juniper odkril podtaknjena stranska vrata v svojih napravah

Wired News - Drugi največji proizvajalec omrežne opreme na svetu Juniper je v svoji opremi odkril stranska vrata, ki jih je tja verjetno postavila kakšna država oziroma obveščevalna organizacija. Kot so sporočili, so prizadete naprave NetScreen, na katerih teče operacijski sistem ScreenOS. Prizadete so verzije od 6.2.0r15 od 6.2.0r18 in od 6.3.0r12 do 6.3.0r20, kar daje slutiti, da se je ranljivost v kodi skrivala vsaj od leta 2012, mogoče pa celo vse od leta 2008. Stranska vrata so v najnovejši verziji zakrpali, posodobitev pa je praktično obvezna.

Pri tovrstnih odkritjih so namreč najbolj ogroženi uporabniki ranljive opreme, ki posodobitve še niso namestili, in to takoj po izdaji popravkov. Ti namreč morebitnim nepridipravom, ki želijo ranljivosti izkoristiti, dajo zelo dobre smernice, kje najdejo luknjo. Zato Juniper poziva k nadgradnji. Hkrati to kaže na dodatni problem, ki ga...

67 komentarjev

TrueCrypt je varen in mrtev

Slo-Tech - Temeljit varnostni pregled kode (security audit) zadnje verzije TrueCrypta 7.1a je pokazal, da v kodi ni nobenih stranskih vrat, namernih ranljivosti ali oslabljenih šifrirnih algoritmov. V programu so našli štiri ranljivosti, ki pa so tam po nerodnosti in nimajo bistvenega vpliva na varnost.

Zgodba TrueCrypta se je vseeno končala precej nenavadno. Lani maja so avtorji sporočili, da projekta ne bodo več razvijali in uporabo odsvetujejo, ker da program vsebuje varnostne ranljivosti. Revizija kode, ki se je začela že pred tem, se je vseeno nadaljevala. Tako smo te dni dobili uradno poročilo o rezultatih...

41 komentarjev

Revizija TrueCrypta gre dalje

Ars Technica - Čeprav se je razvoj TrueCrypta končal na sila čuden način, je program še daleč od mrtvega kosa kode. Medtem ko se je razvijalska ekipa iz neznanih razlogov odločila opustiti svoje delo, projekt temeljitega varnostnega pregleda kode (security audit) še vedno teče.

Projekt Open Crypto Audit, ki je že lani začel pregledovati njegovo kodo, se nadaljuje. Za financiranje tega početja so nameravali zbrati 25.000 dolarjev, pa so do danes nabrali že več kot 70.000 dolarjev, kar je več kot dovolj za pregled kode. Kenn White, ki vodi organizacijo pregleda, je povedal, da se pregled nadaljuje ne glede na razvoj dogodkov.

Spomnimo, da je prva faza pregleda že končana. Pri analizi kode so namreč ugotovili, da razen nekaj površnosti resnih napak,...

22 komentarjev

Pregled kode TrueCrypta za zdaj ni našel stranskih vrat

threatpost - Živimo v časih, ko sta prisluškovanje in prestrezanje informacija postali nekaj vsakdanjega, varnostne ranljivosti v programski opremi pa se kar množijo. Zaupati je postalo sila nevarno, zato že dlje časa poteka pregled kode popularnega programa za šifriranje TrueCrypt. Prva faza pregleda ni odkrila resnejših varnostnih lukenj ali stranskih vrat, a kar precej manjših nedoslednosti in ranljivosti.

Kot so pokazali nedavni primeri v GnuTLS in OpenSSL odprta koda ne pomeni nič varnejše programske opreme, če kode nihče temeljito ne pregleda. Pretekli mesec smo pisali o dokazu, da objavljena koda programa TrueCrypt ustreza prevedeni različici, a je bilo...

53 komentarjev

RSA za 10 milijonov dolarjev iz NSA namerno oslabila algoritem

Reuters - Koliko stane integriteta? Odvisno, koga vprašate. Slovenski zdravniki jo po zadnjih preiskavah glede podkupovanja očitno prodajo za nekaj tisočakov. Pri avtocestah se je merila v stotinah milijonov dolarjev. Kaj pa v ZDA? Podjetje RSA (sedaj podružnica EMC) je svojo verodostojnost in integriteto očitno prodalo za 10 milijonov dolarjev. Toliko denarja so prejeli od NSA, da so namenoma ošibili svoje algoritme.

Novi Snowdnovi dokumenti, ki jih je pridobil Reuters, kažejo, da je NSA sklenila 10 milijonov dolarjev vredno pogodbo z RSA, ki sodi med velikane računalniške varnosti, da je ta v svoje algoritme za tvorjenje naključnih števil vgradila ranljivosti, ki omogočajo lažje razbijanje. Da NSA kaj podobnega počne, ni presenečenje, saj smo že septembra pisali, da je NSA uspela izsiliti vgraditev ranljivosti v algoritem Dual EC-DRBG, s čimer je velik del verodostojnosti izgubil NIST...

51 komentarjev