»

Backblaze: Po petih letih SSD-ji zanesljivejši od diskov

Backblaze - Backblaze, ki že vrsto let redno objavlja statistiko vzdržljivosti diskov iz svojih podatkovnih centrov, je to pot primerjal klasične diske in SSD-je. Podatki zadnjih petih let kažejo, da se SSD-ji kvarijo manj od svojih magnetnih predhodnikov. Podobno poročilo so pripravili že lani, a tedaj trend še ni bil dovolj dolgoročen.

V svojem podatkovnem centru imajo 2558 SSD-jev, kar je že dovolj za resno statistično obdelavo. Večinoma gre za Seagatove modele, nekaj pa imajo tudi Crucialovih, Dellovih, Micronovih in WDC-jevih. Nekaterih je sicer premalo za analizo, saj je WDC-jevih le 42, Micronovih pa 89. Pomembnejša je kumulativna primerjava s klasičnimi diski, ki kaže jasne rezultate. V prvih štirih letih sta krivulji pogostosti okvar SSD-jev in diskov zelo podobno, le da je prva nekoliko nižja. V petem letu pa se razlika bistveno poveča, saj se število okvar klasičnih diskov močno poveča, medtem ko SSD-ji obdržijo trend. Merjeno kot AFR (Annualized Failure Rates) so SSD-ji ves čas...

22 komentarjev

Zaradi presežne ponudbe NAND-a cene SSD-jev rekordno nizke

Ponudba prehiteva povpraševanje

EETimes - Medtem ko se v zadnjem času največkrat pridušamo zaradi visokih cen grafičnih kartic, ki po skokoviti rasti zaradi rudarjenja kriptovalut le počasi padajo, je bila pocenitev SSD-jev precej manj opazna. Lansko pomanjkanje čipov NAND je zamenjala presežna ponudba, kar je zbilo ceno. Analitiki iz TrendForce napovedujejo, da se bo v tretjem četrtletju cena NAND-a znižala še za 10 odstotkov, za prav toliko pa še v zadnjem kvartalu. Trend naj bi se nadaljeval tudi prihodnje leto..

V TrendForceu vidijo več razlogov, ki so se združili in povzročili previsoko ponudbe in neprodane zaloge čipov NAND. Prodaja pametnih telefonov se ne povečuje, kot so bili pričakovali, prodaja prenosnih računalnik stagnira, medtem pa se...

63 komentarjev

Cene SSD-jev še vedno strmo padajo

ComputerWorld - SSD-ji so brez dvoma najuporabnejša novost v računalništvu v zadnjih letih, saj se pospeškom, ki jih prinese zamenjava klasičnih diskov s SSD-ji, ne moremo z nobeno drugo nadgradnjo niti približati. Medtem ko je problem staranja zadovoljivo rešen in se nam ni treba več bati, da bomo z normalno uporabo SSD izrabili celice, jih od izuma pesti višja cena od klasičnih diskov. To dejstvo je ostalo z nami do danes, a so se kljub temu SSD-ji obilno pocenili. V zadnjem četrtletju so cene že četrtič zapovrstjo upadle za več kot desetino.

Pred tremi leti se je njihova cena vrtela okrog dolarja za gigabajta. Leto pozneje je padla na 68 centov, letos pa že na 39 centov za gigabajt, ugotavljajo na DRAMeXchange. Zaradi razvoja tehnologije in živahne konkurence pričakujejo, da se bo trend nadaljeval, tako da naj bi prihodnje leto cene dosegle 24 centov/GB, leta 2017 pa že zelo dostopnih 17 centov.

...

96 komentarjev

Najprostornejši 2,5-palčni pogon na svetu je SSD

Ars Technica - Na konferenci Flash Memory Summit je Samsung predstavil najprostornejši 2,5-palčni SSD na svetu, saj ima njihov PM1633a kapaciteto kar 16 TB, s čimer je hkrati tudi prostornejši od klasičnih diskov iste velikosti. Pri tem je treba priznati, da je tudi fizično večji, saj v višino meri precej več od normalnih 2,5-palčnih pogonov za vgradnjo v prenosne računalnike.

Tolikšno kapaciteto je Samsung dosegel z uporabo 256-gigabitnih čipov, ki so zgrajeni iz 48 slojev (3D V-NAND flash). Še pred dvema letoma so proizvajali 24-slojne, lani 36-slojne, letos pa ovire ne predstavlja več niti 48 slojev. Marca je čipe z 48 sloji predstavila Toshiba, Samsung pa ni izgubljal časa s predstavljanjem čipov in so brez velikega pompa izdelali...

26 komentarjev

Western Digital izdal nov najtanjši hibridni disk

CNET - SSD-ji čedalje odločneje nadomeščajo klasične trde diske v računalnikih za končne uporabnike, saj je njihova cena že padla na znosne ravni (pod dolar za gigabajt), odzivnost pa je za več velikostnih razredov boljša. Kljub temu so čedalje priljubljenejši tudi hibridni diski, ki vsaj v teoriji združujejo najboljše iz obeh svetov - hitrost SSD-jev ter kapaciteto in nizko ceno klasičnih trdih diskov. Na tem področju je Seagate že stari maček, njegovim letošnjim novostim pa se sedaj zoperstavlja Western Digital s svojimi izdelki.

V sodelovanju s Sandiskom so izdali nove hibridne diske iz serije WD Black SSHD. V izdelku je Sandisk poskrbel za bliskovni pomnilnik iSSD NAND, medtem ko je Western Digital prispeval trde diske...

73 komentarjev

Cene SSD-jem še naprej padajo

ComputerWorld - Medtem ko so cene klasičnih trdih diskov zaradi lanskoletnih poplav še vedno višje, kot bi pričakovali in želeli, se SSD-ji cenijo. Leta 2010 so stali več kot tri dolarje na gigabajt in merili največ 128 GB (razen ekstremno dragih inačic), danes so se spustili precej pod mejo dolarja za gigabajt in se precej razširili. Nazadnje smo o cenah pisali oktobra in že tedaj je večina modela padla pod to mejo, situacija pa se je do danes le še izboljšala. V povprečju stanejo SSD-jev okoli 80-90 (evro)centov na gigabajt.

Številke analitikov se med seboj nekoliko razlikujejo, trendi pa ne. IHS iSupply ugotavlja, da so se v prvem polletju tega leta cene SSD-jev znižale za 20...

46 komentarjev

SSD-ji so prihodnost

Slo-Tech - Čeprav so SSD-ji še vedno precej dražji od klasičnih trdih diskov, ko merimo razmerje med ceno in kapaciteto, njihov čas nezadržno prihaja. In to ne le v osebnih računalnikih, kjer je počasno mletje diska večidel lepotna težava, ampak tudi v strežnikih, dasi ti hranijo velike količine podatkov.

Kapaciteta namreč ni vse, ampak je mnogokrat pomembnejša karakteristika število operacija branja ali pisanja na sekundo oziroma IOPS. Navadni diski so relativno spodobni pri zaporednem branju velikih datotek, a se odrežejo izjemno slabo pri naključnem dostopu. Tu so SSD-ji toliko hitrejši, da jih za enake karakteristike potrebujemo desetkrat manj. Hkrati pa porabijo bistveno manj električne energije, tako da imamo korist tudi tu.

Glasni...

88 komentarjev

Sandisk obljublja stokrat hitrejše diske

The Register - Medtem ko še vedno čakamo na večji razmah in posledično nižje cene diskov s tehnologijo SSD, od katerih se nadejamo višjih hitrosti prenosov in predvsem nižjih dostopnih časov, manj gretja, tišjega delovanja in manj okvar spričo odsotnosti vrtečih se delov, pa razvijalci ne počivajo. Na konferenci WinHEC, ki te dni poteka v Los Angelesu, je proizvajalec Sandisk razkril novo tehnologijo z imenom Flash File System. FFS obljublja do 100-krat višje hitrosti pri naključnem branju od danes dosegljivih. Novost bo tudi način zapisovanja, saj fizična lokacija ne bo več sklopljena z logično lokacijo, z čimer bo sistem lahko najučinkoviteje zapisal podatke ne glede na mapo, kamor shranjujemo. Drugi trik bo zmožnost NAND-kanalov, da se obnašajo neodvisno drug od drugega, tretji pa prilagajanje uporabniku, saj bo sistem sam zaznal uporabniške navade in primerno optimiziral zapis za najhitrejši povprečni dostop.

Predstavili pa so še en sistem, in sicer VirtualRPM Metrics. Ta bo omogočal...

25 komentarjev