»

ESČP: britanski obveščevalci kršili človekove pravice

theguardian.com - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo, da je množično prisluškovanje in prestrezanje prometa na internetu, ki ga je izvajala britanska obveščevalna služba GCHQ, kršilo človekove pravice do zasebnosti in svobode izražanja. Konkretno je GCHQ kršil pravico do zasebnosti, ki jo izrecno zagotavlja 8. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, svobode izražanja po 10. členu iste konvencije. Prestrezanje prometa je po mnenju sodišča hud poseg v zasebnost, zato je množično uporaba teh ukrepov brez varovalk nedopustna. Sodišče meni, da je prestrezanje prometnih podatkov enako močan poseg v zasebnost kakor prestrezanje vsebine. Varovalke, ki jih je GCHQ uporabljala za omejevanje prisluškovanja na določene osebe, so bile nezadostne in niso...

29 komentarjev

Bitcoin ruši vse pred seboj

Slo-Tech - Spet je čas, da pogledamo, kaj se dogaja z bitcoinom. V nedeljo se je na chicaški borzi CBOE začelo trgovati s terminskimi pogodbami za bitcoin, kar so nekateri navdušeni pričakovali, drugi pa tudi malce v skrbeh. Te so se za zdaj izkazale za neutemeljene, saj je bitcoin presegel 17.000 dolarjev in ruši nove rekorde. Prihodnji ponedeljek bo trgovanje s terminskimi pogodbami omogočila še borza CME.

Začetek trgovanja s terminskimi pogodbami pomeni, da je bitcoin postal še resnejša dobrina, saj je mogoče z njegovo vrednostjo trgovati na velikih borzah. Hkrati pa to pomeni, da lahko vsakdo stavi tudi na njegov padec, kar bo zagotovo prineslo nekaj pritiska navzdol. Pričakovati je, da bo to sčasoma zmanjšalo volatilnost tečaja in bitcoinu pomagalo najti...

282 komentarjev

Okrogla miza o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi

null

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 11. oktobra, ob 17. uri, na Fakulteti za upravo v Ljubljani, omizje o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi.

Cilj okrogle mize je, da skupaj s ključnimi akterji na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov pogledajo, kakšna so pričakovanja ter odkrito spregovorijo o naših največjih izzivih ter kako bomo problematiko regulacije novih tehnologij najbolj učinkovito naslovili.

Predvideni program omizja:

17:00-17:15 Pozdravni in uvodni nagovor:
dr. Aleksander Aristovnik, direktor Zavoda 14 in Fakulteta za upravo, UL
dr. Nejc Brezovar, državni sekretar, Ministrstvo za javno upravo

17:15-17:30 Predstavitev blockchain...

55 komentarjev

Evropsko sodišče: prodaje in nakupi bitcoina neobdavčeni

ECJ - Evropsko sodišče (ECJ) je danes razsodilo, da je bitcoin oproščen plačila davka na dodano vrednost, s čimer se je še za korak približal valutam. To ne pomeni, da so transakcije z bitcoinom oproščene DDV, kadar ga uporabljamo kot plačilno sredstvo za nakup dobrin, temveč da so oproščene davka finančne transakcije z bitcoinom (prodaja in nakup valute). Podobno kot ne plačamo DDV-ja pri menjavi valut, prodaji delnic ali nakupu naložbenega zlata, tako bo tudi nakup bitcoinov neobdavčen. V nasprotnem primeru bi se zgodilo, da je bitcoin obravnavan kot naložbeno srebro, kjer pri prodaji po uradnih kanalih izgubimo 22 odstotkov DDV-ja.

Sodni spor je sprožil švedski poslovnež David Hedqvist, ki je ustanovil eno izmed borz za menjavo bitcoinov. Bitcoin predstavlja precejšnjo težavo za pravo ureditev, saj gre za sorazmerno nov...

7 komentarjev

Dell začel sprejemati bitcoine

Slo-Tech - Dell je doslej največje podjetje, ki je začelo sprejemati bitcoine. Na spletni strani dell.com je od danes mogoče plačati tudi v bitcoinih, in to brez omejitev pri izbiri blaga. Za Alienware imajo celo 10-odstoten popust ob plačilu z bitcoini. Bitcoine lahko pri Dellu uporabljajo fizične osebe in majhna podjetja, medtem ko bodo velike pogodbe bržkone še lep čas ostale v dolarjih.

To je velik dosežek za bitcoin, a je vseeno treba omeniti dve omejitvi. Prva je uporaba centralnega procesnega centra Coinbase, ki bo opravljal transakcije z bitcoinom za Dell. S tem ni nič narobe, saj ga uporabljajo tudi nekateri drugi prodajalci, a se s tem bitcoin odmika od anonimnosti, ki jo je ustanovitelj Satoshi...

13 komentarjev

DURS vam večine dobičkov od bitcoinov ne bo obdavčil

vir: DURS
DURS - Ko se obrne leto, je običajno čas za različne preglede, med katere sodi tudi davčni. Za dolgo in srečno življenje je treba dati cesarju, kar je cesarjevega, in ker je letošnji hit bitcoin, povejmo, kaj si cesar misli o tem. Dobra novica: špekulacije z bitcoinom niso obdavčene, njegovo rudarjenje pa je.

Dohodki so v Sloveniji načeloma obdavčeni, razen redkih izjem (recimo štipendij, pokojnin, obresti na bančne depozite v EU v višini pod 1000 evrov, dobičkov iz valutnega trgovanja itn.). Kaj pa bitcoin? V Zakonu o dohodnini o bitcoinu ni napisanega nič, a DURS se je zganil in pripravil uradno pojasnilo, kako se njegove določbe smiselno uporabljajo pri obdavčitvi dohodkov, ki izvirajo iz...

176 komentarjev

Bitcoin: igre na srečo, zasegi in obdavčitve

Slo-Tech - Že precej časa nismo napisali nič o elektronski valuti bitcoin. To ne pomeni, da se v tem času ni zgodilo nič - nasprotno, dogajanje je bilo sila živahno. Nazadnje smo junija pisali, da je tedaj najbolj priljubljena borza za pretvarjanje bitcoinov v državne valute, japonski Mt.Gox, prenehala izplačevati dolarje. To se je zgodilo, ker so ameriške oblasti ugotovile, da se lahko z bitcoini financira marsikakšna ilegalna dejavnost, za nameček pa jih ni mogoče niti obdavčiti, zato so se jih lotili z najmočnejšimi topovi. Maja so zaprli račun pri Dwolli, ki ga je imel Mt.Gox, s čimer so jim zasegli za 2,1 milijona dolarjev sredstev.

Sedaj je postalo javnosti znano, da to ni vse. Nedavno odpečateni dokumenti...

21 komentarjev

V Kanadi bodo bitcoin transakcije obdavčene

CBC - Virtualna valuta Bitcoin (trenutno vredna dobrih 136 dolarjev) poleg bankirjev in policajev vedno bolj vleče še davčnih uradov: kanadski je tako še pravočasno za letošnjo oddajo davčne napovedi opozoril, da bo treba tudi za bitcoin transakcije plačati ustrezni davek.

Za bitcoine niso pripravili nobenih posebnih pravil, saj naj bi obstoječa prav lepo zadostovala. Transakcije za nakup ali prodajo dobrin (npr. najema gostovanja pri wordpress.com) štejejo kot vse druge transakcije blagovne menjave (blago za blago, saj BTC v Kanadi vsekakor ni uradna valuta), ki jih je že tako treba prijaviti davčnemu uradu kot tip prihodka, v dolarski protivrednosti seveda. Se pravi, če kanadski davčni rezident nakupi za 100 kanadskih dolarjev protivrednosti...

38 komentarjev

Evropska centralna banka budno spremlja bitcoin

Slo-Tech - Ko smo prvikrat pisali o anonimni, decentralizirani, virtualni valuti bitcoin, še ni bilo povsem jasno, ali gre za muho enodnevnico ali pa se bo valuta prijela. Sčasoma se je pokazalo, da je zamisel Japonca Satoshi Nakamoto (za kar se je izkazalo, da gre za psevdonim, saj njegova identiteta ni znano) genialna. Valuta bitcoin je pseudo anonimna, tako da lastnika računa oziroma obeh strani transakcij ni mogoče zlahka identificirati, hkrati pa povsem decentralizirana, kar onemogoča manipulacije. Vse transakcije se poravnavajo takoj in so neizpodbojne, emisija valute pa se vrši z rudarjenjem (izračunavanjem zgoščevalne funkcije, hash). Denarni agregat valute je navzgor omejen na približno 21 milijonov bitcoin in se mu z rudarjenjem približujemo z geometričnim zaporedjem.

Valuta je dobro konvertibilna, saj na internetu najdemo...

61 komentarjev