»

Internet Explorer pregnan iz Windows 10

vir: ZDNet
Slo-Tech - O koncu Internet Explorerja smo pisali že tolikokrat, kot da bi imel mačjih sedem življenje. Že lani ga je Microsoft prenehal posodabljati, sedaj pa ga je prisilno evtaniziral. Z novo posodobitvijo brskalnika Edge bo namreč na Windows 10 onemogočena uporaba Internet Explorerja. Namesto njega se bo avtomatično odprl njegov naslednik Edge.

To pomeni, da bo klik na ikono Internet Explorer odprl Edge, prav tako se bo enako zgodilo ob poizkusu zagona iz ukazne vrste in z drugimi triki. Da prehod ne bi bil preveč boleč, se bodo zaznamki in druge nastavitve iz Internet Explorerja avtomatično prenesle v Edge. To se bo lahko zgodilo le v Windows 10, saj Windows 11 nikoli ni imel Internet Explorerja, torej ti uporabniki ne bodo opazili nič novega.

O še eni mali smrti Internet Explorerja bomo pisali junija, ko bo naslednja posodobitev Windows 10 v celoti odstranila vse njegovi sledi vključno z ikonami in bližnjicami. Še vedno pa bo ostal dostopen v Windows Server in posebnih različicah...

16 komentarjev

Poslavljajo se ikone Windows 95 - iz Windows 10

Slo-Tech - Legendarne ikone, ki jih je prvikrat prinesel Windows 95, so se obdržale četrt stoletja. Čeprav je Microsoft polikal grafični vmesnik novih verzij Windows, so se na nekaterih mestih še vedno našle tudi stare ikone (diskete, monitor za hibernacijo itd.). Pogled v datoteko shell32.dll razkrije osnovne sistemske ikone, ki so na razpolago. In te se bodo posodobile.

V Windows 10 Sun Valley Update bodo izginile še zadnje stare ikone, ki so bile enake kot v Windows 95. Nadomestile jih bodo ozaljšane verzije, ki so bolj podobne tistim iz Microsoft 365 oz. Microsoft Launcherja. Nova posodobitev bo izšla predvidoma oktobra. Kaj točno bo v njej, še ni jasno, jo je pa Microsoft označil kot celovito vizualno pomladitev.

Čeprav je Windows 10 moderen operacijski sistem, se mu mestoma še vedno pozna, da je nekoč pred davnimi časi obstajal MS DOS, s katerim so bile vse naslednje verzije Windows vsaj deloma združljiv. In tako niti danes, leta 2021, v Windows 10 ne moremo ustvariti datoteke z...

28 komentarjev

Microsoft mora Fincu plačati odškodnino zaradi samodejne nadgradnje na Windows 10

Slo-Tech - Agresivno reklamiranje Windows 10 in celo samodejne nadgradnje starejših operacijskih sistemov, čemur se je Microsoft sicer že odpovedal, še vedno puščajo posledice. Finski odbor za zaščito potrošnikov od Microsofta zahteva, da uporabniku Windows 8.1 plača 1100 evrov odškodnine, ker se je njegov računalnik avtomatično nadgradil na Windows 10, pri čemer so nastopile težave, poroče YLE.

Finski uporabnik se je pritožil, ker se je na njegov računalnik marca 2016 samodejno namestil Windows 10. Šlo je za kontroverzno prakso, ko je Microsoft nadgradnjo na Windows 10 označil kot priporočeno, zato so računalniki ob ponovnem zagonu začeli nameščati nadgradnjo, če tega nismo izrecno preprečili.

Pritožnik je zahteval 3000 evrov...

9 komentarjev

Windows Update vam namešča tudi nepreizkušene posodobitve

Slo-Tech - Odkar se je Microsoft odločil, da novih verzij operacijskega sistema Windows enostavno ne bo več, temveč bodo izdajali le še večje in manjše popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti, je pomen Windows Update čedalje večji. Obstaja program Windows Insider, kamor se lahko včlanimo, da prejemamo posodobitve, še preden so uradno ožigosane kot preizkušene in stabilne, torej kot nekakšen beta preizkuševalec. Izkazalo pa se je, da te nepreizkušene posodobitve prejemajo tudi uporabniki, ki niso nikoli postali člani Windows Insiders. Microsoft vam lahko mirno namesti beta verzije posodobitve.

Težave niso nekaj nezaslišanega, posodobitve so celo že uničevale podatke. Sedaj vemo tudi, da se posodobitve delijo v razrede B, C in D. Vsak drugi torek v mesecu, na tako imenovan...

3 komentarji

Indija želi Windows 10 po četrtinski ceni

Slo-Tech - V zadnjih mesecih je svetovno računalniško sfero pretresla grožnja izsiljevalskih virusov, ki se je udejanjila v obliki virusov WannaCry in NotPetya. Eden izmed ključnih dejavnikov za širjenje virusa so bili nezakrpani in stari operacijski sistemi, saj sta virusa izkoriščala ranljivosti, za katere je Microsoft popravke izdal že pred meseci. Da mu ni vseeno za uporabnike starejših operacijskih sistemov, je Microsoft pokazal tudi tako, da je izdal popravek celo za Windows XP, ki je že od leta 2014 nepodprt in sicer ne dobiva nobenih popravkov. Kot kaže pa bodo šli še korak dlje, saj se Indija hvali, da bo Microsoft indijskim državljanom ponudil izjemno ugodno nadgradnjo na Windows 10 ravno v izogib podobnim težavam v prihodnosti.

Po besedah indijskega...

29 komentarjev

Windows 10 Creators Update izide 11. aprila

The Windows Blog - Microsoft je potrdil, da bo Windows 10 Creators Update (verzija 1703, verjetno build 15063) uradno izšel 11. aprila, ko ga bodo lahko brezplačno pridobili uporabniki starejših verzij Windows 10. Čeprav Microsoft obljublja veliko nadgradnjo, tako zelo veliko novosti v njem vendarle ne bo. Omenjena verzija je uporabnikom programa Insiders že na voljo, zato lahko o njej povemo nekoliko več.

Ena največjih sprememb je zagotovo brskalnik Edge, ki je doživel konkretno grafično prenovo. Vrstica z zavihki prikazuje pomanjšan pogled okna, da se lažje orientiramo. Zavihke lahko odslej damo na stran s funkcijo, ki jih ne zapre, temveč pospravi na stran, dokler jih ne potrebujemo. Žal tam ostanejo le do zaprtja brskalnika, tako da jih kot zaznamke še ne moremo zlorabljati. Edge zna po novem brati e-knjige v formatu EPUB, ni pa jih še mogoče opremiti z...

38 komentarjev

Windows 10 z reklamami tudi v Raziskovalcu

Slo-Tech - Microsoft nikoli ni skrival dejstva, da si želi v Windows 10 na takšna in drugačna mesta pripeljati oglase. Videli smo jih na prijavnem zaslonu, videli smo jih v meniju Start, sedaj pa prihajajo še v Raziskovalca. Kot kaže, bomo v novi verziji Windows 10, v tako imenovani Creators Update, v Raziskovalcu gledali oglase.

Za zdaj se v Raziskovalcu prikazujejo le oglasi za Microsoftove izdelke, konkretno za plačljivi OneDrive. A nikjer ne piše, da bo ostalo le pri tem. Že sam Microsoft ima še kopico drugih plačljivih izdelkov, ki bi jih želel prodati in torej oglaševati, denimo Office 365 ali žetoni za Skype. Morda se v prihodnosti tam znajdejo tudi čisto tretji oglasi.

Windows 10 do neke mere omogoča izklop teh oglasov, a ne na način, kot bi želeli. Microsoft pravi, da gre za obvestila...

143 komentarjev

Microsoft z novimi triki za namestitev Windows 10

Zaprtje tega okna obdrži načrtovano nadgradnjo

Slo-Tech - Microsoftovo ponujanje brezplačne nadgradnje z Windows 7 in novejših na Windows 10, ki bo na voljo do 29. julija, gre uporabnikom že pošteno na živce, ker so v Redmondu čedalje agresivnejši. Zaradi novega pojavnega okna, v katerem tudi klik na X pomeni strinjanje z nadgradnjo, je precej uporabnikov po nesreči namestilo Windows 10 na svoje računalnike. Microsoft medtem odvrača, da želijo zaradi bližajočega se roka za brezplačno nadgradnjo uporabnikom pomagati nadgraditi na najboljšo verzijo Windows.

Do decembra je bil Windows 10 neobvezna posodobitev, ki jo je bilo treba v Windows Update posebej izbrati za nadgradnjo. Potem je Microsoft prestavil Windows 10 med priporočene posodobitve, kar je povzročilo, da je kopica...

131 komentarjev

Windows 10 prilezel na drugo mesto

Slo-Tech - Windows 10 odlično napreduje in pridobiva tržni delež, tako da je pol leta po izidu postal drugi najpriljubljenejši Microsoftov operacijski sistem. V zadnjem mesecu je pridobil poldrugo odstotno točko in z 12 odstotki z drugega mesta izrinil zimzeleni Windows XP. Na prvem mestu prepričljivo ostaja Windows 7 z več kot polovičnim tržnim deležem, četrto mesto pa ostaja Windows 8.1 (kamor se šteje tudi nepodprti Windows 8). Še vedno pa konkurenca ostaja daleč zadaj, saj vsi Microsoftovi operacijski sistemi skupaj obsegajo 90 odstotkov trga. Preostanek si delita Mac in Linux v razmerju pet proti ena.

V prihodnjih tednih pa pričakujemo še povečanje tržnega deleža Windows 10. Za to bo poskrbel kar Microsoft, saj je odslej Windows 10 za uporabnike Windows 7 in...

89 komentarjev

Konec podpore za Windows 8 in Internet Explorer 10

Microsoft - Medtem ko sta se Internet Explorer 6 in zlasti Windows XP izjemno dobro upirala zobu časa, je pri njunih naslednikih Microsoft precej manj milosten. Podpora za Windows 8 in za Internet Explorer verzije 8 do 10 se je ta teden iztekla, pa čeprav omenjeno programsko opremo najdemo še na številnih računalnikih.

Kar se tiče brskalnika, to pomeni, da je uradno podprt le še najnovejši Internet Explorer 11 ter seveda Edge, ki ga najdemo v Windows 10. Starejše verzije brskalnika bodo sicer še vedno normalno delovale, a ne bodo več prejemale ne posodobitev in ne popravkov. Sčasoma, ko bodo sprejeti kakšni novi spletni standardi, bodo imele težave takih prikazovanjem strani. Bistveno večji problem pa so varnostne luknje, saj Microsoft...

28 komentarjev

Prva nadgradnja Windows 10 je tu

Slo-Tech - Windows 10 je šele dobro prispel, pa je že dobil prvo nadgradnjo. Teh lahko v prihodnosti pričakujemo še več, saj je Microsoft ob izidu Windows 10 napovedal, da je to zadnja verzija Windows. To ne pomeni, da se sistem ne bo več razvijal, temveč da ne bomo več dobivali novih, bistveno spremenjenih verzij vsakih nekaj let, temveč bodo nadgradnje kapljale sproti, podobno kot pri brskalnikih. In tako je prva "večja" nadgradnja že tu, imenuje pa se precej neizvirno Windows 10 1511, kar je seveda ubuntujevsko poimenovanje verzij glede na mesec izida. Sicer ima še nekaj drugih poimenovanj, npr. kodno ime Threshold 2, November Update in Build 10586.

Odveč je poudarjati, da je nadgradnja brezplačna, saj je takšna tudi osnovna verzija Windows 10 (če seveda imate starejšo...

158 komentarjev

Hočeš nočeš je Windows 10 tu

The inquirer - Microsoft je zelo agresiven v svojih poizkusih, da bi čim več ljudi prepričal v nadgradnjo na Windows 10. Brezplačna nadgradnja z Windows 7 in novejših je lepa gesta, samovoljen prenos brez obvestila uporabniku pa mejo že presega. Kdor ima vključen samodejen prenos posodobitev za Windows, bo Windows 10 dobil na disk, ne da bi vedel.

Uporabniki so namreč opazili, da se je na disku znašla mapa $Windows.~BT, ki meri 3,5 do 6 GB. V njej so vse namestitvene datoteke za Windows 10, četudi sploh niso sodelovali pri rezervaciji Windows 10 pred izidom oziroma niso izbrali posodobitve po izidu.

Microsoft je potrdil, da gre dejansko za namestitvene datoteke za Windows 10. Zapisali so, da ob vključeni možnosti samodejnega prenosa...

76 komentarjev

Windows 10 v mesecu dni osvojil dvajsetino računalnikov

Ars Technica - Nadgradnja na Windows 10 je v marsičem drugačna kakor dosedanje nadgradnje. Glavni razlog je gotovo močna promocija, katere vrhunec je brezplačna nadgradnja, kar se kaže kot daleč najhitrejše širjenje med vsemi verzijami Windows doslej. V enem mesecu je Windows 10 dosegel 5-odstotni tržni delež, za kar je Windows 8 potreboval pol leta, izjemno priljubljeni Windows 7 pa še vedno tri do štiri mesece.

V absolutnih številkah povejmo, da je Windows 10 nameščen na več kot 75 milijonih računalnikov - Windows 8 je v prvem mesecu zmogel do pol toliko. Od teh 75 milijonov je po podatkih iz Microsofta vsaj 1,5 milijona namestitev v podjetjih (verzija Windows 10 Enterprise), verjetno pa še precej več, saj ponekod uporabljajo tudi običajne uporabniške verzije.

Hitro širjenje gre v največji meri pripisati brezplačni nadgradnji z Windows 7 in 8 ter...

59 komentarjev

Z novimi posodobitvami tudi Windows 7 in 8 razgaljata uporabnike

Extremetech - V Windows 10 je precej polemik sprožilo odkritje, da s privzetimi nastavitvami operacijski sistem Microsoftu pošilja ogromno podatkov o uporabniku. Gre za program CEIP (Customer Experience Improvement Program), ki za izboljšanje uporabniške izkušnje Microsoftu sproti pošilja podatke o iskanju ipd. Program je mogoče izključiti, a to popolnoma ne ustavi prenosa vseh podatkov. Zaradi tega so nekateri začasno odložili nadgradnjo in vztrajajo na Windows 7 in 8, ki doslej nista razgaljala uporabnikov v tolikšni meri. A to se je spremenilo.

Microsoft je minuli teden izdal štiri popravke (KB3068708, KB3022345, KB3075249 in KB3080149), ki ne sodijo med varnostne popravke. Namesto tega uvajajo novo funkcionalnost, in sicer storitev Diagnostics and Telemetry, ki počne isto kot Windows 10. Po namestitvi začne na naslova...

131 komentarjev

Windows 10 gre za med

Slo-Tech - V prvih dneh si je nov Microsoftov operacijski sistem Windows 10 preneslo več milijonov ljudi, so sporočili iz Redmonda. V prvih 24 urah je nov operacijski sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov, kar je rekord. Primerjava s predhodnimi verzijami je sicer precej nehvaležna, saj je to pot nova verzija za lastnike starejših verzij (Windows 7 in Windows 8) prvikrat zastonj.

Vseeno zapišimo, da so Windows 8 v prvih štirih dneh prodali v štirih milijonih izvodov, s čimer so postavili tedanji rekord. Na svetu je trenutno skoraj poldruga milijarda računalnikov z Windows, zato si Microsoft obeta še bistveno več namestitev. Do konca leta 2018 želijo Windows 10 na milijardi naprav. Pred dnevi so se pojavile neuradne informacije, da je Microsoft rezerviral 40 Tb/s...

165 komentarjev

Windows 10 je tu!

Microsoft - Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


...

262 komentarjev

Zadnja verzija Windows nared

Slo-Tech - Microsoft je zelo verjetno dokončal Windows 10, čeprav uradno tega niso potrdili. Revizija 10240 je prek programa Windows Insiders že na voljo približno pet milijonom članov programa, ki jo lahko prenesejo prek Windows Update. Microsoft trdi, da verzije uradno še niso krstili kot RTM (release to manufacturing), a več virov pravi, da je to to.

Izginil je tudi vodni žig in nekatere druge značilnosti, ki dajejo slutiti, da je Windows 10 res nared. Trenutno uradno ni mogoče dobiti slike ISO za čisto namestitev, bojda ker Microsoft preverja delovanje storitve Windows Update. Neuradno je ISO mogoče dobiti. Kakorkoli že, Windows 10 je zadnja verzija, kjer bo RTM pomemben, dasi je že tu manj prelomen kot, recimo, pri Windows 95. Razlog je seveda nov način...

221 komentarjev

Windows 10 prihaja 29. julija

Microsoft - Po začetnih napovedih, da bo Windows 10 nared poleti, smo naposled dobili točen datum. Windows 10 bo uradno izšel 29. julija, je sporočil Joe Belfiore. Pravzaprav je vest posredovala prihajajoča pomočnica Cortana, ki ji glas posoja Jen Taylor. Uporabniki Windows 8 so že začeli dobivati obvestila, da lahko brezplačno rezervirajo svojo nadgradnjo, saj bo ta zastonj za kupce računalnikov z legalnimi Windows 7 ali novejšimi ter tablicami z Windows 8.1.

O novostih, ki jih prinaša nova verzija, smo pisali že večkrat. Toda poudariti je treba tudi, da Windows 10 nekaj stvari tudi odnaša. Po namestitvi bo Windows 10 odstranil Windows Media Center, vgrajen DVD-predvajalnik, namizne pripomočke (desktop gadgets), prednameščene igre Windows 7 (Srca, Minolovec, Pasjansa),...

166 komentarjev

Windows 10 bo zastonj za vse

Microsoft - Prihajajoč Microsoftov operacijski sistem Windows 10 ne bo brezplačen le za imetnike licenc za Windows 7 in 8, kot so iz Redmonda sporočili pozimi, temveč za vse. Imetniki prejšnjih licenc ali pirati; vsakdo bo lahko namestil Windows 10 kot nadgradnjo, so povedali na konferenci WinHEC v Šendženu.

Sprva je vodja oddelka za Windows Terry Myerson nerodno dejal, da bo Windows 10 zastonj na Kitajskem, s čimer se želijo boriti proti razraščanju piratstva v tej državi. Kasneje so v Redmondu potrdili, da ugodnost ne bo geografsko omejena. Vsakdo z ustrezno napravo bo smel brezplačno sneti Windows 10. To pomeni, da bo imel vsaj 1 GB pomnilnika in 16 GB prostora. Pričakujemo lahko, da bo tržni...

149 komentarjev

Windows 10 bo zastonj, očala HoloLens za navidezno resničnost

Slo-Tech - Microsoft je na današnji predstavitvi pokazal, kaj bo prinesel Windows 10. Najopaznejša novost bo razveselila naše denarnice, saj bo nov operacijski sistem brezplačen za vse imetnike licenc za Windows 7 ali novejše. Akcija naj bi trajala le prvo leto, kasneje pa bo treba nadgradnjo verjetno normalno kupiti. Microsoft se o tem še ni odločil. Za zdaj kaže, da Windows 10 ne bo prinesel naročniškega načina, ki ga poznamo iz Office 365, ampak bo licenca trajna. Brezplačna bo tudi nadgradnja za uporabnike Windows Phone 8.1; več o poenotenju Windows za vse naprave v nadaljevanju. Brezplačna nadgradnja ni tako presenetljiva, saj bo s tem Microsoft preprečil ponovitev sindroma XP, ko so uporabniki obtičali s 15 let starim in nepodprtim operacijskim sistemom.

Danes je...

155 komentarjev

Nov način posodabljanja v Windows 10

ComputerWorld - Microsoft bo v Windows 10 uvedel korenito spremembo posodabljanja sistema, ki je vse od uvedbe Windows Update pred šestnajstimi leti ostalo bolj ali manj nespremenjeno. Sprva je bila Windows Update spletna stran, kasneje pa program v nadzorni plošči, ki je prikazala vse izdane popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti za nameščeno verzijo Windows, ki jih uporabnik še ni prenesel in namestil. Pri izbiri pa je bil uporabnik prepuščen sam sebi.

V Windows 10 bo drugače. Jim Alkove iz oddelka za poslovni program Windows pojasnjuje, da bo nova verzija prinesla tri načine posodabljanja. Za domače uporabnike bo najprimernejši način fast-moving consumer pace, kjer bodo takoj po izdaji na voljo vsi popravki, posodobitve in tudi nove funkcionalnosti. Mednje na primer...

10 komentarjev