»

Windows 10 22H2 je bila zadnja večja posodobitev

Slo-Tech - Microsoft je v posodobljenem načrtu za življenjski cikel Windows 10 sporočil, da je velikih posodobitev konec. Pravzaprav je bilo nenavadno, da so kljub izidu Windows 11 že leta 2021 še vedno izhajale. Verzija Windows 10 22H2, ki je izšla konec minulega leta, je zadnja.

To seveda ne pomeni, da se bo Windows 10 takoj odpravil po poti Windows 7 in postal nepodprt. Varnostne posodobitve bo še vedno dobival do 14. oktobra 2025, ki se bo izteklo obdobje podpore. Zatem bo na voljo še podaljšana podpora, ki bo na voljo ob plačilu in za posebne odjemalce. Čeprav na prvi pogled konec podpore za Windows 10 čez dve leti ne bo pomembno vplival na uporabnike, bo vendarle pomembna prelomnica.

Trenutno je v uporabi cel kup računalnikov, ki formalno ne podpirajo Windows 11. Čeprav je bilo s triki možno nanje vseeno namestiti Windows 11, Microsoft uradno vztraja, da to ni predvideno. To pomeni, da bo cel kup strojne opreme tedaj ostal brez operacijskega sistema, ki še prejema varnostne...

74 komentarjev

Microsoft: Windows se vrača v triletni ciklus

Slo-Tech - Iz Redmonda prihajajo čedalje glasnejši namigi, da se zgodovina ponavlja, Windows pa bo spet izhajal v utečenem triletnem ritmu. Sodeč po novem časovnem načrtu naj bi odslej nove različice dobivali vsako tretje leto. V vmesnih korakih pa bodo izhajale nove izdaje obstoječih različic, s čimer se vračamo nazaj h koreninam (OSR-ji, servisni paketi itd.). Windows 3.11 je izšel leta 1992, sledila sta mu Windows 95 in Windows 98. Ali če pogledamo v sodobnost: Windows 7 je izšel leta 2009, Windows 8 leta 2012 in Windows 10 leta 2015.

Potem pa je Microsoft začel eksperimentirati. Windows 10 so ob izidu označili kot zadnjo različico vseh časov, ki bo dobivala kontinuirane nadgradnje. Windows 10 naj bi namreč začel novo ero Windows kot storitve. Microsoft se je v tej smeri sicer trudil in se še, a smo lani vseeno dobili Enajstico. In Enajstici bo očitno sledila Dvanajstica. Izšla bo predvidoma leta 2024, različica z delovnim imenom Sun Valley 3 prihodnje leto pa je odpovedana.

Druga novost...

20 komentarjev

Ali Windows 11 res ne more delovati na starih procesorjih?

Slo-Tech - Do pojava Windows 7 je moral biti procesor le dovolj hiter, pa je bil Microsoft zadovoljen. Windows je deloval na vseh združljivih procesorjih, dokler so zmogli dovolj hitro izvajati ukaze, medtem ko generacija ni bila zelo pomembna. Windows 7 se je prvi, a šele z namestitvijo ene izmed posodobitev, začel pritoževati, da je procesor prestar. Windows 11 pa je že zelo izbirčen. Zahteva Intelove procesorje Core osme generacije ali AMD-jev Ryzen 3000 oziroma novejše ter Secure Boot in TPM 2.0. V praksi to pomeni, da računalniki iz leta 2018 z Windows 11 ne bodo imeli težave, za starejše pa ni nujno, da bodo imeli dovolj novo strojno opremo. Microsoft pojasnjuje, da je to nujno, ker le novejši podpirajo varnostne funkcionalnosti.

V praksi je seveda malce drugače. Windows 11 je možno na silo namestiti na vse računalnike, ki zmorejo poganjati 64-bitni Windows 10. Večjih težav ni, le da nekatere možnosti avtomatičnega nameščenja, recimo obnovitve sistema, če gre kaj narobe, ne delujejo....

59 komentarjev

Windows: po desetki vendarle enajstica

vir: Microsoft

Slo-Tech - Po tednih ugibanja smo tudi uradno dočakali novo iteracijo operacijskega sistema Windows. Satya Nadela, predsednik uprave in izvršni direktor Microsofta je novost pospremil z besedami, da gre za prvo različico nove dobe Windows. Zeh, skoraj enako kot prejšnjič. Mimogrede, Microsoft je te dni po tržni kapitalizaciji postal drugo podjetje na svetu, vredno več kot dva bilijona ameriških dolarjev, prvemu je to lani uspelo Applu.

Windows 11 bo sicer na voljo kot brezplačna nadgradnja za obstoječe uporabnike Windows 10, bo pa za delovanje potrebno izpolniti nekaj zahtev, denimo najmanj 4 GB pomnilnika, 64 GB prostora na disku in čip z varnostno platformo TPM 2.0. Zaradi slednjega mora biti procesor po novem združljiv z Microsoftovimi zahtevami in to pomeni, da izdelki iz dobe pred 8. generacijo Intel Core in AMDjevimi Ryzeni 2000 najverjetneje ne bodo delovali. TPM čip sicer strojnem nivoju skrbi za varnost šifrirnih ključev, poverilnic in vsega drugega zaupnega. Mogoče ga je uporabiti...

107 komentarjev

Windows 11 pobegnil, Microsoft pripravlja dogodek

Slo-Tech - Na internet niso ušle samo informacije, da Microsoft bržkone pripravlja novo verzijo Windows, ki bo kljub zaklinjanju, da je 10 zadnja verzija, ki jo bomo kdajkoli potrebovali, nosila ime 11. Odtekli so tudi posnetki in na koncu je na internetu pristala celo datoteka ISO z verzijo, ki jo je moč namestiti. Microsoftu seveda to ni všeč.

Strani, ki so gostile pobeglo kopijo Windows 11, so dobile zahtevke po DCMA, da jo morajo takoj odstraniti. Ob tem je zanimivo, da je to trajalo dlje kot običajno, hkrati pa Microsoft uradno sploh še ni komentiral dogodka. Sprva je to dajalo misliti, da gre morebiti za raco, a sedanji zahtevki DCMA pričajo o avtentičnosti. Medtem je ISO pobegnil v divjino, na več spletnih strani in torrent, torej ga ni možno več ustaviti. Drugo vprašanje pa seveda je, zakaj bi želel kdo namestiti nepreverjeno verzijo Windows iz neznanega vira.

In kdaj bo znanega kaj več? V četrtek popoldne po slovenskem času se obeta dogodek, na katerem bo Microsoft predstavil novo...

78 komentarjev

Prihaja nova generacija Windows 10 - ali 11?

Slo-Tech - Microsoft je ob izidu operacijskega sistema Windows 10 večkrat povedal, da je to zadnja verzija, ki jo bomo potrebovali, saj se bo v neskončnost posodabljala. Več let je to veljalo, sedaj pa se glasno špekulira o Windows 11, ki naj bi ga redmondski velikan pripravljal. Nekaj več bo znanega 24. junija, ko bo potekal dogodek o Windows, kjer Microsoft obljublja informacije o tem, kaj je novega in kaj prihaja. Poleg novega logotipa, seveda.

V Redmondu so seveda mojstri PR, zato ne presenečajo drobci informacij, ki so jih dostavili medijem. Podpredsednik Yusuf Mehdi je dejal, da vse od izida Windows 95 ni bil tako navdušen kakor sedaj. Prvikrat po izidu Windows 10 je nekdo iz Microsofta omenil novo verzijo. Izvršni direktor Satya Nadella pa je javno povedal, da testira "novo generacijo Windows". Ta naj bi bila najvidnejša v zadnjem desetletju. Ali bo nova različica Windows 11 ali pa samo nadgradnja Windows 10, je bolj ali manj semantično vprašanje. Vemo namreč, da bo sprememb precej.

...

71 komentarjev

Windows 10 Update 21H1 na voljo

Slo-Tech - V začetku tedna je izšla prva letošnja posodobitev Windows 10, ki nosi oznako 21H1 (oziroma May 2021 Update). Udeleženci programa Windows Insider so jo lahko preizkušali že od začetka leta, sedaj pa jo lahko namesti slehernik (Settings Update & Security Windows Update). Posodobitve ne bodo dobili vsi hkrati, temveč jo Microsoft odmerja korakoma, če bi se slučajno odkrila kakšna napaka, da ne bi onesposobili preveč računalnikov. Prvi jo bodo dobili sistemi, kjer je najmanj možnosti, da bi šlo kaj narobe glede združljivosti. Trenutno je na voljo za imetnike Windows 10 verzije 2004 (20H1). Sneti jo je moč tudi z interneta kot datoteko ISO ali dobiti prek vseh ostalih standardnih kanalov Windows Server Update Services (WSUS), Windows Update for Business, MSDN in Volume Licensing Service Center (VLSC).

Nova verzija ne nosi veliko novosti. Po novem podpira več kamer v Windows Hello, izboljšan je Windows Defender Application Guard ter Group Policy v Windows Management Instrumentation....

19 komentarjev

Poslavljajo se ikone Windows 95 - iz Windows 10

Slo-Tech - Legendarne ikone, ki jih je prvikrat prinesel Windows 95, so se obdržale četrt stoletja. Čeprav je Microsoft polikal grafični vmesnik novih verzij Windows, so se na nekaterih mestih še vedno našle tudi stare ikone (diskete, monitor za hibernacijo itd.). Pogled v datoteko shell32.dll razkrije osnovne sistemske ikone, ki so na razpolago. In te se bodo posodobile.

V Windows 10 Sun Valley Update bodo izginile še zadnje stare ikone, ki so bile enake kot v Windows 95. Nadomestile jih bodo ozaljšane verzije, ki so bolj podobne tistim iz Microsoft 365 oz. Microsoft Launcherja. Nova posodobitev bo izšla predvidoma oktobra. Kaj točno bo v njej, še ni jasno, jo je pa Microsoft označil kot celovito vizualno pomladitev.

Čeprav je Windows 10 moderen operacijski sistem, se mu mestoma še vedno pozna, da je nekoč pred davnimi časi obstajal MS DOS, s katerim so bile vse naslednje verzije Windows vsaj deloma združljiv. In tako niti danes, leta 2021, v Windows 10 ne moremo ustvariti datoteke z...

28 komentarjev

Prihaja nova verzija Windows 10 2004

Slo-Tech - Čeprav so Windows 10 oglaševali kot zadnjo verzijo operacijskega sistema, to seveda ne pomeni, da se ne nadgrajuje - le ritem in označevanje sta drugačna. Naslednja nadgradnja kani iziti ta mesec, najverjetneje 28. maja, ugotavlja ZDNet. Windows 10 build 19041.208 je v sklop Release Preview izšla v četrtek, kar je eden zadnjih korakov pred uradnim izidom. Po prvotnih načrtih bi sicer ta verzija morala iziti še dva tedna hitreje kot Build 19041.207, a se je Microsoft v zadnjem trenutku odločil zakrpati še nekaj ranljivosti. Še za dodatno zamudo je poskrbel tudi koronavirus, zato se verzija uradno imenuje 2004 (april 2020, torej).

Z vidika funkcionalnosti je bila verzija dokončana že decembra, odtlej pa je počasi potovala skozi različne dele Microsoftovega sistema za testiranje verzij (Fast ring, Slow ring, Release Preview ring). Ob tem velja omeniti, da ima tudi nova verzija že sedaj nekaj znanih hroščev, ki jih bodo odpravili kasneje z rednimi popravki. Težave so z Windows Mixed...

34 komentarjev

Microsoftu ušla testna verzija Windows 10

Slo-Tech - Microsoftu je pomotoma na internet ušla predogledna inačica naslednje verzije Windows 10 (Build 18947), ki jo je sicer vmes že odstranil z interneta. Verzija bi bila morala biti namenjena internemu razvoju za Xbox, a jo je Microsoft nehote poslal v program Windows Insider za vse (release preview, fast ring, slow ring) lastnike 32-bitnih naprav. To priča o tem, da gre resnično za napako in ne za prekanjeno promocijsko akcijo. Microsoft pravi, da napako že preiskuje.

Kakorkoli, ker je šlo zgolj za 32-bitno verzijo, je nima smisla iskati niti v nelegalnih kotičkih interneta. Je pa zanimivo pogledati posnetke, ki kažejo na prenovljen meni Start. Ta nima več ploščic (Tiles), kar se bo morda udejanjilo v naslednjem Windows...

36 komentarjev

Ponovno gospodarji Windows popravkov

Svetlo namizje po novem.

Slo-Tech - Microsoft je izdal letošnji pomladni sveženj popravkov, imenovan Windows 10 May 2019 Update. Vsebuje kar nekaj osvežitev, a je morda tista največja povezana kar s samim nameščanjem paketa: po skoraj štirih letih bomo o tem znova odločali uporabniki sami in bomo lahko postopek začasno zaustavili ali preložili. Poleg tega je Microsoft izdal tudi nadzorno ploščo za nameščanje popravkov, Windows release health dashboard, ki že pred namestitvijo pregleda sistem in sporoči, če se v njem morda nahaja strojna ali programska oprema, ki s popravkom ne bo združljiva. Ukrep je verjetno povezan s fiaskom, ki ga je v določenih primerih povzročil njihov zadnji, oktobrski popravek.

Med novostmi...

17 komentarjev

Surface in Windows 10 Enterprise kot storitev

Microsoft - Microsoft si želi, da bi prihodnost programske in strojne opreme postalo najemanje oziroma uporaba kot storitev, s čimer bi si zagotovili reden finančni tok. V tem smislu so na Worldwide Partner Conference v kanadskem Torontu danes predstavili, kako bo v prihodnosti mogoče Surface in Windows 10 Enterprise kupiti kot storitev.

Po dobrem odzivu na Office 365 je Microsoft napovedal, da bo na enak način mogoče dobiti tudi operacijski sistem Windows 10 Enterprise za podjetja. Skupaj z Office 365 in Enterprise Mobility + Security bo na voljo tudi v kompletu Secure Productive Enterprise. Verzija E3 bo imela inačice E3 vseh treh komponent, verzija E5 pa inačice E5.

Konkretno - Windows 10 Enterprise E3...

23 komentarjev

Za Kitajsko posebna verzija Windows 10

Slo-Tech - Microsoft je brez velikega pompa izdal novo verzijo Windows 10, ki pa ne bo namenjena običajnim uporabnikom na tej strani planeta, temveč je usklajena s kitajsko vlado in posebej prilagojena tamkajšnjemu trgu. Ima manj iger in aplikacij za uporabnike ter več orodij za nadzor.

Povsem nepričakovana nova verzija ni bila, saj je Microsoft že lani decembra napovedal, da bodo za kitajsko vlado pripravili posebno verzijo svojega operacijskega sistema. Ta se tudi imenuje temu primerno, saj je uradni naziv Windows 10 Zhuangongban oziroma Windows 10 Posebna verzija. Operacijski sistem je pripravljalo pojetje C&M Information Technologies, ki je hčerinsko podjetje v solastništvu Microsofta in China Electronics Technology Group.

Kot pravijo, kakšnih bistvenih razlik ni. Uporabniški vmesnik je nekoliko spremenjen,...

11 komentarjev

Windows 10 se v vsakem primeru pogovarja z Microsoftom

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da Windows 10 ni ravno naravnan v prid zasebnosti. S privzetimi nastavitvami v Redmond pošilja cel kup informacij o uporabniku in računalniku, na nekatere računalnike se odvisno od nastavitev Windows Update prenese kar sam, Microsoft pa grozi tudi z onemogočenjem poganjanja piratskih programov. Toda četudi odkljukamo vse nastavitve za zasebnost in onemogočimo vso telemetrijo in pošiljanje podatkov Microsoftu, Windows 10 še vedno kliče domov.

Tudi poslovna verzija Windows 10 Enterprise z izklopljeno vso telemetrijo je v osmih urah, kolikor je trajal eksperiment, domov poklicala štiritisočkrat. V poskusu so uporabljali čisto namestitev Windows 10 Enterprise, ki je ves čas trajanja ni nihče uporabljal. Instalacija v Virtualboxu je imela...

77 komentarjev

Prva nadgradnja Windows 10 je tu

Slo-Tech - Windows 10 je šele dobro prispel, pa je že dobil prvo nadgradnjo. Teh lahko v prihodnosti pričakujemo še več, saj je Microsoft ob izidu Windows 10 napovedal, da je to zadnja verzija Windows. To ne pomeni, da se sistem ne bo več razvijal, temveč da ne bomo več dobivali novih, bistveno spremenjenih verzij vsakih nekaj let, temveč bodo nadgradnje kapljale sproti, podobno kot pri brskalnikih. In tako je prva "večja" nadgradnja že tu, imenuje pa se precej neizvirno Windows 10 1511, kar je seveda ubuntujevsko poimenovanje verzij glede na mesec izida. Sicer ima še nekaj drugih poimenovanj, npr. kodno ime Threshold 2, November Update in Build 10586.

Odveč je poudarjati, da je nadgradnja brezplačna, saj je takšna tudi osnovna verzija Windows 10 (če seveda imate starejšo...

158 komentarjev

Hočeš nočeš je Windows 10 tu

The inquirer - Microsoft je zelo agresiven v svojih poizkusih, da bi čim več ljudi prepričal v nadgradnjo na Windows 10. Brezplačna nadgradnja z Windows 7 in novejših je lepa gesta, samovoljen prenos brez obvestila uporabniku pa mejo že presega. Kdor ima vključen samodejen prenos posodobitev za Windows, bo Windows 10 dobil na disk, ne da bi vedel.

Uporabniki so namreč opazili, da se je na disku znašla mapa $Windows.~BT, ki meri 3,5 do 6 GB. V njej so vse namestitvene datoteke za Windows 10, četudi sploh niso sodelovali pri rezervaciji Windows 10 pred izidom oziroma niso izbrali posodobitve po izidu.

Microsoft je potrdil, da gre dejansko za namestitvene datoteke za Windows 10. Zapisali so, da ob vključeni možnosti samodejnega prenosa...

76 komentarjev

Windows 10 v mesecu dni osvojil dvajsetino računalnikov

Ars Technica - Nadgradnja na Windows 10 je v marsičem drugačna kakor dosedanje nadgradnje. Glavni razlog je gotovo močna promocija, katere vrhunec je brezplačna nadgradnja, kar se kaže kot daleč najhitrejše širjenje med vsemi verzijami Windows doslej. V enem mesecu je Windows 10 dosegel 5-odstotni tržni delež, za kar je Windows 8 potreboval pol leta, izjemno priljubljeni Windows 7 pa še vedno tri do štiri mesece.

V absolutnih številkah povejmo, da je Windows 10 nameščen na več kot 75 milijonih računalnikov - Windows 8 je v prvem mesecu zmogel do pol toliko. Od teh 75 milijonov je po podatkih iz Microsofta vsaj 1,5 milijona namestitev v podjetjih (verzija Windows 10 Enterprise), verjetno pa še precej več, saj ponekod uporabljajo tudi običajne uporabniške verzije.

Hitro širjenje gre v največji meri pripisati brezplačni nadgradnji z Windows 7 in 8 ter...

59 komentarjev

Windows 10 gre za med

Slo-Tech - V prvih dneh si je nov Microsoftov operacijski sistem Windows 10 preneslo več milijonov ljudi, so sporočili iz Redmonda. V prvih 24 urah je nov operacijski sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov, kar je rekord. Primerjava s predhodnimi verzijami je sicer precej nehvaležna, saj je to pot nova verzija za lastnike starejših verzij (Windows 7 in Windows 8) prvikrat zastonj.

Vseeno zapišimo, da so Windows 8 v prvih štirih dneh prodali v štirih milijonih izvodov, s čimer so postavili tedanji rekord. Na svetu je trenutno skoraj poldruga milijarda računalnikov z Windows, zato si Microsoft obeta še bistveno več namestitev. Do konca leta 2018 želijo Windows 10 na milijardi naprav. Pred dnevi so se pojavile neuradne informacije, da je Microsoft rezerviral 40 Tb/s...

165 komentarjev

Windows 10 je tu!

Microsoft - Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


...

262 komentarjev

Zadnja verzija Windows nared

Slo-Tech - Microsoft je zelo verjetno dokončal Windows 10, čeprav uradno tega niso potrdili. Revizija 10240 je prek programa Windows Insiders že na voljo približno pet milijonom članov programa, ki jo lahko prenesejo prek Windows Update. Microsoft trdi, da verzije uradno še niso krstili kot RTM (release to manufacturing), a več virov pravi, da je to to.

Izginil je tudi vodni žig in nekatere druge značilnosti, ki dajejo slutiti, da je Windows 10 res nared. Trenutno uradno ni mogoče dobiti slike ISO za čisto namestitev, bojda ker Microsoft preverja delovanje storitve Windows Update. Neuradno je ISO mogoče dobiti. Kakorkoli že, Windows 10 je zadnja verzija, kjer bo RTM pomemben, dasi je že tu manj prelomen kot, recimo, pri Windows 95. Razlog je seveda nov način...

221 komentarjev

Prvi kandidat za izid Windows 10 je tu

WinBeta - Približuje se 29. julija, ko bo nova verzija Windows 10 uradno izšla. Kot je že običaj, bo operacijski sistem dokončan nekaj tednov pred tem, saj ga mora Microsoft pravočasno dostaviti sestavljavcem računalnikov in proizvajalcem programske opreme, da potem datum uradnega izida vsi pričakajo pripravljeni. Tej verziji se pravi RTM (released to manufacturing) in bi lahko izšla že ta teden.

Na splet je namreč prikobacala verzija 10.0.10176.16384.th1.150705-0552, ki je prvi uradni kandidat za izid (RTM release candidate). Minuli teden so pripravili verzije 10158, 10159 in 10162, današnji skok za 14 prevajanj (s 10162 na 10176) pa resno namiguje na RTM. To pomeni, da Microsoft ocenjujejo, da...

73 komentarjev

Windows 10 le ne bo brezplačen

Ars Technica - Slaba novica za vse pirate je, da Windows 10 ne bo brezplačen zanje. Če je Microsoft še minuli teden zatrjeval, da bo nadgradnja na Windows 10 mogoča z vseh kopij Windows 7 ali 8 ne glede na stanje licence, je to le pol resnice. Windows 10 bo že mogoče namestiti, a bo sistem ostal neaktiviran oziroma nepristen (non-genuine). Z drugimi besedami to pomeni, da se ne bo spremenilo nič.

Zakaj je Terry Myerson tako nerodno napovedal splošno amnestijo, je več teorij. Morebiti je šlo dejansko nerodnost, morebiti za premeten PR-trik, morebiti pa v Redmondu pač niso vsi vedeli, kakšno bo licenciranje v prihodnosti. Microsoft je sedaj namreč uradno potrdil, da odpustkov ne bo. Microsoft bo le...

87 komentarjev

Windows 10 bo zastonj za vse

Microsoft - Prihajajoč Microsoftov operacijski sistem Windows 10 ne bo brezplačen le za imetnike licenc za Windows 7 in 8, kot so iz Redmonda sporočili pozimi, temveč za vse. Imetniki prejšnjih licenc ali pirati; vsakdo bo lahko namestil Windows 10 kot nadgradnjo, so povedali na konferenci WinHEC v Šendženu.

Sprva je vodja oddelka za Windows Terry Myerson nerodno dejal, da bo Windows 10 zastonj na Kitajskem, s čimer se želijo boriti proti razraščanju piratstva v tej državi. Kasneje so v Redmondu potrdili, da ugodnost ne bo geografsko omejena. Vsakdo z ustrezno napravo bo smel brezplačno sneti Windows 10. To pomeni, da bo imel vsaj 1 GB pomnilnika in 16 GB prostora. Pričakujemo lahko, da bo tržni...

149 komentarjev

Windows 10 bo nared junija

Neowin - Microsoftov prihajajoč operacijski sistem Windows 10 bo nared (RTM) v mesecu juniju, trdijo na spletni strani Neowin. Napovedani datuma izida se sicer lahko še zamakne, a Microsoft naj bi bil zelo resen pri trenutnem načrtu, vsekakor pa bomo Windows 10 dobili še letos. S tem se Microsoft odmika od tradicionalnega avgustovskega datuma izida, ki je veljal od Viste dalje. S premikom na zgodnejši datum želijo uloviti tudi kupce novih računalnikov na začetku šolskega leta, ki so jih ob RTM-verziji avgusta zamudili.

Ko Microsoft pripravi končno verzijo operacijskega sistema (release to manufacturing, RTM), jo pošlje proizvajalcem strojne opreme, ki prilagodijo in sestavijo računalnike zanjo. V prosto prodajo (general availability) potem pride dva do tri mesece...

311 komentarjev

Nov način posodabljanja v Windows 10

ComputerWorld - Microsoft bo v Windows 10 uvedel korenito spremembo posodabljanja sistema, ki je vse od uvedbe Windows Update pred šestnajstimi leti ostalo bolj ali manj nespremenjeno. Sprva je bila Windows Update spletna stran, kasneje pa program v nadzorni plošči, ki je prikazala vse izdane popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti za nameščeno verzijo Windows, ki jih uporabnik še ni prenesel in namestil. Pri izbiri pa je bil uporabnik prepuščen sam sebi.

V Windows 10 bo drugače. Jim Alkove iz oddelka za poslovni program Windows pojasnjuje, da bo nova verzija prinesla tri načine posodabljanja. Za domače uporabnike bo najprimernejši način fast-moving consumer pace, kjer bodo takoj po izdaji na voljo vsi popravki, posodobitve in tudi nove funkcionalnosti. Mednje na primer...

10 komentarjev