»

Google Drive omejen na pet milijonov datotek

Slo-Tech - Sredi letošnjega februarja je Google v oblačni shrambi Drive uvedel omejitev števila datotek, ki ni povezana z velikostjo ali zakupljeno količino prostora. Ne glede na kapaciteto, ki jo zasedajo, uporabniki ne morejo imeti več kot pet milijonov datotek. Uporabniki so težavi začeli množičneje poročati ta teden, analiza prijavljenih hroščev v Google Drive API pa je pokazala, da gre za februarsko spremembo.

Google uradno nikjer ne omenja te omejitve. Ko uporabniki kupijo prostora na Gogole Driveu, o tem nikjer nič ne piše. Google Workspace ima na primer omejitev 5 TB, Google One pa tudi do 30 TB (za 150 dolarjev mesečno). Za oboje velja omejitev pet milijonov datotek, je možno razbrati iz pričevanj. Googlov tiskovni predstavnik je potrdil, da omejitev pet milijonov datotek obstaja in da ne gre za hrošča, temveč namensko odločitev z namenom preprečiti zlorabo sistema, ki bi lahko vplivala na njegovo stabilnosti.

Podobno omejitev ima Google Drive tudi pri deljenju datotek. Z ostalimi...

11 komentarjev

Mercedes za pospeške zahteva zajetno mesečno naročnino

Slo-Tech - Dokup dodatnih funkcij v avtomobilih, četudi so te tam fizično mogoče, le odkleniti jih je treba, obstaja že desetletja, pospešek pa je dobil v Teslinih modelih. Še korak naprej od enkratnega plačila pa so naročnine, da določene funkcije sploh delujejo. Te ne vključuje več le manj pomembnih bonbončkov, temveč tudi na primer - pospeške. Mercedes je v novih električnih vozilih EQ EQE in EQ EQS zaklenil hitre pospeške (funkcija Acceleration Increase), za vklop pa moramo vzeti zajetno mesečno naročnino.

Za 1200 dolarjev letno dobimo od 20 do 24 odstotkov poskočnejšega konjička z več navora, ki od 0 do 100 kilometrov pospeši 0,9 sekunde hitreje kot brez. Ob nakupu naročnine ni potreben popolnoma noben tehnični ali fizični poseg v avtomobil, temveč se funkcija odklene elektronsko. To seveda pomeni, da ima že vsak avtomobil, ko pride s tekočega traku, ustrezne lastnosti, a so programsko nedostopne.

To ni prva naročnina v avtomobilih. BMW je v preteklosti že skušal zaračunati 80...

200 komentarjev

Amazon Drive se bo poslovil

Slo-Tech - Amazon je svoje stranke obvestil, da bodo shrambo podatkov v oblaku Amazon Drive dokončno upokojili. Aplikacija Amazon Drive za pametne telefone Android in iOS bo izginila že 31. oktobra letos, nato pa storitev bo prenehala sprejemati nove datoteke 31. januarja prihodnje leto. Popoln izklop se bo zgodil 31. decembra 2023. Dotlej bodo morali uporabniki poiskati alternative in nanje prenesti svoje podatke.

Amazon Drive je zaživel marca 2011, ko je podjetje uporabnikom ponudilo 5 GB brezplačnega prostora za hranjenje podatkov. Sedaj se storitev poslavlja, nadomestile pa jo bodo druge plačljive Amazone ponudbe. Amazon Photos bo na primer omogočal hranjenje slik in videoposnetkov, ki bo ostal konkurenca Apple in Google Photos. Amazon je namreč jasno poudaril, da se želi še bolj posvetiti tej niši, kjer tekmuje z Googlom in Applom, medtem ko ga nudenje splošne shrambe podatkov ne zanima. Slike se bodo na Amazon Photos prenesle same, zato uporabnikom ni treba skrbeti, da bi kaj...

21 komentarjev

Google Photos dobiva omejitve

The Verge - Pred petimi leti se je zdelo, da nam bo Google Photos rešil vse težave pri arhiviranju fotografij, saj je ponujal neomejene količine prostora za shranjevanje. A zastonj kosil ni in tudi Google Photos ne bo več popolnoma brezplačen. Gogole je sporočil, da bo od 1. junija 2021 veljala omejitev 15 GB. Kdor bo želel porabiti več prostora, ga bo moral doplačati. Prav tako bo Google pobrisal podatke iz računov, v katere se nihče ni prijavil več kot dve leti (Google seveda prej pošlje več opozoril). Kdor že sedaj zaseda več kot 15 GB prostora, si lahko malce oddahne, saj starejše fotografije, torej naložene do 1. junija 2021, ne bodo štele v kvoto 15 GB. Omejitev bo veljala le za na novo naložene fotografije, torej bo vsaj še nekaj časa prostora dovolj.

Google ponuja shranjevanje fotografij v dveh ločljivostih. Kadar jih shranjujemo v originalni ločljivosti ("original quality"), že sedaj štejejo v kvoto in so omejene. Poleg tega pa Google ponuja shranjevanje fotografij, ki so nekoliko...

124 komentarjev

Amazon ukinja shrambo z neomejeno kapaciteto

Slo-Tech - Amazon je ugotovil, da neomejene količine prostora za uporabnike niso najboljša ideja, ker peščica uporabnikov to začne izkoriščati. Zato se je odločil, da na svojem Amazon Drivu ukine možnost imeti neomejeno velik račun za 60 dolarjev letno, ki je veljala doslej. Odslej bosta paketa dva: 100 GB za 12 dolarjev letno ali 1 terabajt za 60 dolarjev letno (torej za enako ceno kot prej neomejeno). Komur to ne bo dovolj, bo lahko kapaciteto dokupoval po 60 dolarjev za vsak dodaten terabajt.

Sprememba je ta teden začela veljati za nove uporabnike, ki ne morejo več dobiti starih paketov. Obstoječi uporabniki bodo ohranili trenutne pakete do njihovega izteka. Z drugimi besedami to pomeni, da bodo morali pri obnovitvi naročnine...

54 komentarjev

Reuters ne bo več sprejemal slik iz formata RAW

Slo-Tech - Tiskovna agencija Reuters je sprejela drastično spremembo politike glede fotografskih prispevkov, ki bo veljala za vse svobodne fotografe, ki delajo zanjo. V kratkem sporočilu so vsem fotografom povedali, da odslej ne bodo več sprejemali posnetkov, ki so nastali z obdelavo surovih podatkov (RAW) iz fotoaparata. Objavljali bodo le še fotografije, ki so bile že ob samem nastanku v fotoaparatu zapisane v formatu JPEG. Razloga sta: hitrost in, še pomembneje, vernejša poustvaritev resničnega stanja.

Fotografi često v neobdelani obliki shranijo vse podatke, ki jih zajamejo tipala, kar imenujemo zapis RAW. Tega je potem dosti laže obdelati od slik JPEG, pa tudi več svobode nam ponuja, ker so shranjene vse dostopne informacije. Pri shranjevanju posnetka v obliki JPEG se številne...

64 komentarjev

Amazon zelo pocenil shrambo v oblaku

Amazon - Konkurenca na področju shranjevanja podatkov v oblaku je huda in temu primerne so tudi ugodne cene za potrošnike. Amazon je ta teden vrgel rokavico konkurenci in predstavil dva prenovljena paketa, ki prinašata bistveno znižane cene.

Unlimited Photos Plan je namenjen v glavnem shranjevanju fotografij, ki jih lahko v njihovem oblaku shranimo neomejeno. Dobrodošla prednost je podpora formatu RAW, v katerem fotografije shranjujejo poklicni fotografi pred nadaljnjo obdelavo, saj v tej obliki slike običajno zasedejo precej več prostora kot v JPG. Naročniki Prime ter lastniki naprav Amazon Fire imajo neomejeno možnost shranjevanja slik že sedaj (in tako bo brez dodatnih stroškov tudi ostalo), preostali pa jo bodo lahko naročili za 12 dolarjev letno. Poleg tega v kompletu dobijo še 5 GB...

46 komentarjev

Dropbox in Microsoft bosta sodelovala

Med viri datotek bo mogoče nastaviti Dropbox

vir: The Verge
The Verge - Le nekaj dni po najavi, da bo Microsoft svojim uporabnikom oblačne različice Office 365 ponujal neomejeno količino prostora v oblaku, prihaja novica, da bodo sodelovali še z Dropboxom. Na Dropbox, ki je kot smo omenjali nekako v najslabšem položaju izmed treh velikih, bo mogoče v kratkem nalagati datoteke iz okolja Office, kjer je bilo do sedaj uradno to mogoče početi le na Microsoftov oblak OneDrive. Poleg shranjevanja v OneDrive in lokalno na napravo se bo v vmesniku za shranjevanje in odpiranje datotek tako po novem pojavil še Dropbox, vsaj na mobilnih napravah in v spletni verziji Office Online.

Vodja razvijalcev izdelkov Office pri Microsoftu, Kirk Koenigsbauer, je povedal, da je bila...

11 komentarjev

Microsoft na One Drive ponuja neomejeno hrambo

OneDrive je, morda nekoliko nepričakovano, res dodobra razširjen čez vse platforme

vir: The Verge
The Verge - Vojna med ponudniki oblačnih storitev se je razplamtela. Še pol leta nazaj so vsi trije veliki, Dropbox, Google s svojim Drive in Microsoft z OneDrive, v glavnem ponujali 100 GB prostora, če so namesto brezplačne (manjše) količine uporabniki plačali nekaj dolarjev mesečno za več prostora (Google je že prej za 50 dolarjev mesečno ponujal še 1 TB prostora). Bitko je marca začel Google, ko so poleg brezplačnih 15 gigabajtov na vsega 2 dolarja mesečno znižali ceno 100 GB paketa, 1 TB paket pa od takrat namesto 50 stane le še 10 dolarjev mesečno. Junija je Microsoft podvojil količino brezplačnega prostora na OneDrive, s 7 GB so brezplačni paket razširili na Googlu enakih 15 GB, prav tako so izenačili ponudbo za 100 GB paket ter zraven ponudili še 200 GB paket za 4 dolarje mesečno.

...

52 komentarjev

Neomejena izposoja knjig na Kindlu

Slo-Tech - Amazon se je odločil, da bo Kindle postal prava knjižnica, saj so uvedli možnost naročnine na Kindle Unlimited, ki za 10 dolarjev mesečno ponuja neomejeno branje večine e-knjig in poslušanje avdio knjig, ki jih imajo na zalogi. Za zdaj bo omejen na ZDA.

Trenutno je na izbiro okrog 600.000 naslovov e-knjig in več tisoč avdio knjig. Ti številki ne vključujeta vseh knjig, ki jih ima Amazon na svojih strežnikih, ker gre za pravno-finančna vprašanja in ne tehnične zmožnosti. Knjige, ki so na voljo v tem programu, imajo v Amazonovem seznamu logotip Kindle Unlimited. Ob kliku nanj bo postal izbrani naslov dostopen na vseh napravah z odjemalcem za Kindle, ki jih ima uporabnik v lasti - torej na e-bralniku Kindle, napravah z iOS in Android, na...

12 komentarjev

Microsoftov oblak OneDrive prinaša več prostora

Mashable - Microsoftova storitev za hrambo podatkov v oblaku OneDrive je dobila precejšnji dodatek prostora. Medtem ko je bilo doslej brezplačnih 7 GB prostora, ga je odslej zastonj kar 15 GB. Opazne so tudi pocenitve plačljivih paketov. Najšibkejši paket s 100 GB, ki je predhodno stal 7,5 dolarja mesečno, se je pocenil na vsega dva dolarja. Dvakrat večji paket je dvakrat dražji.

Spletna pisarna Office 365 Home za 10 dolarjev mesečno, Office 365 Personal za sedem dolarjev mesečno in Office 365 University za 80 dolarjev za štiri leta vsi prinašajo kar 1 TB prostora v oblaku. Podobno bodo terabajt dobili tudi poslovni uporabniki, ki imajo naročen Office 365 z OneDrive for Business. Doslej je Office 365 vključeval le 20 GB prostora. Nove cene veljajo od 1. julija.

S tem je...

49 komentarjev

Office za Android je tu

Business Insider - Microsoft je v sredo izdal verzijo svojega pisarniškega paketa Office, ki je namenjena rabi na odprtokodnem mobilnem sistemu Android. Junija so to storili za Applovo platformo iOS, sedaj pa paket dopolnjujejo še z androidno verzijo. V njej najdemo Word, Excel in PowerPoint. Za Windows Phone je Office seveda na voljo že od začetka.

Verzija za Android je sila podobna jabolčni verziji. Tudi ta ni zastonj, ampak od uporabnika terja naročnino na oblačno verzijo Office 365 (Home Premium, ProPlus ali Office 365 Enterprise). Ob naročnini (najcenejša znaša 100 dolarjev letno) pa je potem Office formalno zastonj za vse sisteme. Vsak naročnik...

25 komentarjev