»

Netflix se pripravlja na odprtje fizičnih lokacij

Slo-Tech - Netflix je začel kot izposojevalnica filmov na fizičnih nosilcih, ki so jih pošiljali po pošti. V začetku tisočletja je tak model dosegel vrhunec priljubljenosti, kmalu pa so ga nadomestile pretočne vsebine, ki so jih omogočile širokopasovne internetne povezave. Netflix je v resnici šele minuli mesec razposlal zadnje DVD-je in s tem sklenil svojo fizično prisotnost. Kot kaže, se bo čez dve leti spet pojavil v fizični obliki. Netflix kani odpreti trgovine iz opeke.

Bloomberg poroča, da bodo prve trgovine Netflix House seveda v ZDA. To ne bodo klasične trgovine, temveč skorajda tematski park. V njih bo možno obedovati, kupiti izdelke, povezane z znanimi serijami in filmi, se potopiti v svet fikcije itd. Prvi fizični lokaciji bodo odprli leta 2025.

Različni parki, kjer medijski konglomerati ponujajo vstop v svet najpopularnejših franšiz, niso nič posebnega. Številne hiše to ponujajo že leta, zato ni presenetljivo, da si želi del kolača sedaj odrezati še Netflix. To bo izboljšalo...

9 komentarjev

Nemški Amazon uvedel brezplačno dostavo v Slovenijo

Slo-Tech - Spletni trgovec Amazon je omogočil brezplačno dostavo v Slovenijo, s čimer se naša država pridružuje seznamu, kjer so tudi Nemčija, Avstrija, Švica, Belgija, Liechtenstein, Luksemburg, Nizozemska, Danska, Finska, Češka in Romunija. Gre za dostavo z nemške strani (Amazon DE), meja za oprostitev plačila poštnine pa znaša 59 evrov.

Brezplačna dostava je na voljo za standardno dostavo, ki iz Nemčije traja od 3-7 dni. Če je znesek naročila prenizek, bo ta sicer stala 12 evrov in dodaten evro na kilogram. Hitra dostava ostaja plačljiva. Druga omejitev je poreklo blaga, saj mora biti to na zalogi v Amazonovih skladiščih (Fulfillment by Amazon). Na njihovih spletnih straneh namreč oglašujejo in prodajajo tudi tretji trgovci, ki imajo lahko svojo logistiko in distribucijo. Ti niso vključeni v brezplačno dostavo.



257 komentarjev

Amazon kupil MGM

Slo-Tech - Amazon še odločneje koraka v svet televizije in filmov. Danes so sporočili, da bodo za 8,4 milijarde dolarjev kupili MGM (Metro Goldwyn Mayer). Z nakupom bo Amazon dobil obsežen MGM-jev arhiv, v katerem je več kot 4000 filmov in 17.000 ur vsebin za televizijo. S tem bo Amazon širil ponudbo Prime Video, s katero želi dobiti čim več naročnikov Prime, saj konkurira Netflixu in Disneyju Plus.

Najbolj znani MGM-jevi franšizi sta James Bond in Rocky, v arhivu pa najdemo številne klasike, denimo 12 Angry Men, ter tudi oddaje, kot je The Voice. Glavni razlog za nakup je torej ogromen bazen intelektualne lastnine, ki jo bo dobil Amazon. Trenutno so filmske in televizijske vsebine pri Amazonu le manjši del poslovanja, čeprav Amazon vanj vlaga milijarde. Amazon Prime Video ima trenutno 175 milijonov uporabnikov, torej večina naročnikov Primea, ki jih je 200 milijonov. MGM je trenutno v lasti več zasebnih holdingov: Anchorage Capital Group, Highland Capital Management in Solus Alternative...

21 komentarjev

Za letošnje emmyje tretjina nominacij Netflixu, Huluju in Amazonu

Los Angeles Times - Še točno dva meseca nas ločita od podelitve ameriških nagrad za televizijske serije emmy, a nominiranci so znani že sedaj, s tem pa tudi spremembe, ki se dogajajo v svetu digitalnih vsebin. Nekoč so bili časi, ko smo nadaljevanke in nanizanke gledali na televiziji, novejše filme v kinematografih, stare filme pa na televiziji. Potem je prišel internet in nič več ne bo, kot je bilo. Tako je letos kar tretjina nominiranih serij za emmyje plod tehnoloških velikanov in ne klasičnih studiev. Netflix je tako zbral več nominacij kakor ABC, CBS in Fox skupaj.

Če torej pogledamo razčlembo po producentih, je na prvem mestu HBO s 111 nominacijami, sledi pa Netflix z 91. Potem se zvrstijo NBC, FX, ABC, CBS in Fox, lestvico pa zaključujeta Hulu z 18 in Amazon s 16 nominacijami. To pa ni plod...

12 komentarjev

Hekerji zaradi neplačila odkupnine objavili celo sezono serije

Slo-Tech - Hekerska skupina TheDarkOverlord je vdrla v enega izmed studiev, ki se ukvarjajo s postprodukcijo televizijskih nadaljevank. Pridobili so prvih deset epizod pete sezone zelo priljubljene serije Orange is The New Black, ki jo producira in prek svoje storitve ponuja Netflix. Ker Netflix ni želel plačati odkupnine, so se odločili za javno objavo. Ljudje že množično prenašajo torrente, policija pa preiskuje vdor.

Trenutno je televizijska produkcija izjemno močna, kar se kaže v številnih izjemno priljubljenih serijah, kakršna je tudi omenjena. TheDarkOverlord je lani vdrl v več majhnih in srednje velikih podjetij. Najbolj odmeven pa je vdor v neimenovan studio - po neuradnih podatkih gre za Larson Studios, od koder so odtujili več epizod številnih televizijskih serij. Larson Studios je...

23 komentarjev

Amazon Video Prime postal globalen, na voljo tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Amazonova storitev Video Prime je od danes resnično globalna, saj je na voljo v dodatnih dvesto državah, med njimi tudi v Sloveniji. Edina opazna vrzel je Kitajska, ki jo je Video Prime obšel (takisto Netflix), sicer pa si ga lahko za zdaj za tri dolarjev ali v EU evre privoščite kjerkoli. Polna cena, ki je dvakrat višja, bo začela veljati čez pol leta, ko se izteče akcijsko obdobje. Na voljo pa je tudi sedemdnevna preizkusna verzija, ki je brezplačna. V državah, kjer je na voljo Amazon Prime (za 10 dolarjev mesečno), je Video Prime v to ponudbo priključen brezplačno.

Amazon je z ogromno geografsko širitvijo ponudbe sledil Netflixu, ki je to storil v začetku tega leta. Poteza kaže tudi na spremembo v Amazonovem dojemanju Video Prime, ki je bil doslej zgolj bonbonček,...

25 komentarjev

Fizični gumbi Amazon Dash so se prijeli

vir: CNet
CNet - Pred letom dni si je Amazon izmislil nov prodajni kanal, in sicer fizične gumbe. Amazon Dash je v velikosti zavojčka žvečilnih gumijev in se nalepi na različna mesta v stanovanju, klik nanj pa naroči kavo, pralni prašek itd. Lani so se nekateri še muzali, a zamisel se je očitno dobro prijela. Te dni je Amazon število različnih gumbov - vsak za svoj izdelek - potrojil, tako da presega število sto.

Za uporabo Dasha je treba še vedno biti član Amazon Prime, osnovna logika pa ostaja nespremenjena. Gumb je predprogramiran na izdelek, ki ga pogosto uporabljamo, in v internet povezan prek Wi-Fi. En, dva ali trije kliki nanj, vsakokrat naročimo le en izdelek, pa še tu imamo 30 minut časa, da naročilo prekličemo. Posamezen gumb stane pet dolarjev, a to je le kavcija, ki jo vrnejo pri prvem naročilu.

O...

122 komentarjev

Netflix osvojil Slovenijo in svet

Slo-Tech - Danes je storitev za pretočne vsebine Netflix razširila območje delovanja za več kot 130 držav, s čimer je postala resnično globalna. Netflix je po večletnem čakanju dostopen tudi v Sloveniji! Redke države, ki so še ostale brez njega, so Kitajska, Severna Koreja, Sirija in Kosovo. Razširitev območja delovanja je danes na CES-u predstavil izvršni direktor Reed Hastings, ki jo je opisal kot "rojstvo novega globalnega internetnega TV-omrežja".

Netflix ponuja več paketov. Najcenejši stane osem evrov mesečno in omogoča gledanje vsebin na eni napravi v standardni ločljivosti. Za deset evrov mesečno bomo dobili možnost gledanja vsebin na dveh napravah sočasno in v visoki ločljivosti, še dva evra dražja pa bo podpora za Ultra HD in štiri naprave. Vsakdo lahko Netflix en mesec brezplačno preizkuša.

Hastings je

255 komentarjev

Amazon bo produciral lastne filme

Slo-Tech - Spletni gigant Amazon že dlje časa ugotavlja, da le od prodaje in posredništva ne bo mogel preživeti, zato se poskuša širiti na različna področja. Njihova storitev Amazon Prime, ki trenutno nudi brezplačno dostavo blaga v dveh dneh, predvajanje večpredstavnostnih vsebin in izposojo knjig, bo dobil tudi lastne filme.

Tako je, Amazon bo snemal svoje filme, so sporočili. To ni tako presenetljiva odločitev, saj so na področju televizijskih nanizank spletni gigant že močno prisotni. Netflix je na primer ekskluzivno distribuiral House of Cards, Amazon pa Transparent, Tumble Leaf in Mozart in the Jungle. Sedaj se bodo lotili še produkcije lastnih...

8 komentarjev

Amazon podeseteril izgubo, v Nemčiji mu grozi stavka zaposlenih

The Wall Street Journal - Amazon investitorjem že nekaj časa dopoveduje, da morajo na dobičkonosnost počakati vsaj toliko, da vzpostavijo vso potrebno infrastrukturo in začno ponujati vse storitve, ki so se jih namenili. Ta čas očitno še ni napočil, saj so v zadnjem četrtletju ustvarili desetkrat višjo izgubo kot leto pred tem.

V zadnjih treh mesecih je Amazon zabeležil 437 milijonov dolarjev izgube, lani pa tak čas le 41 milijonov dolarjev. To se je zgodilo kljub 20-odstotnemu povišanju prihodkov na 20,6 milijarde dolarjev. Izguba iz poslovanja je bila še večja, in sicer je znašala kar 544 milijonov dolarjev. Izgubo pričakujejo tudi v prihodnjem četrtletju, kar je delnicam podjetja spodneslo 10 odstotkov...

23 komentarjev

Amazon Prime Music bo ponujal predvajanje glasbe prek interneta

Slo-Tech - Amazon se je odločil podati v bitko za poslušalce glasbe prek interneta (streaming), kjer za zdaj primat prepričljivo držijo Spotify, Netflix, Deezer, Rdio. Odslej je, sprva v ZDA, kasneje pa tudi drugod, naročnikom storitve Amazon Prime brezplačno dostopen Prime Music.

A ni vse zlato, kar se sveti. Naročniki Amazon Prime, ki letno plačujejo 100 dolarjev za brezplačno poštnino, spremljanje TV-serij in filmov prek interneta in izposojo e-knjig, bodo sedaj dobili še možnost poslušanja glasbe po svojem izboru. Toda ta bo precej omejen, ker ima Prime Music trenutno le okoli milijon naslovov; za primerjavo povejmo, da jih ima Spotify okrog 30 milijonov. Amazon sicer pravi, da se bodo osredotočili zgolj na hite in ne na novosti, a kaj ko so za zdaj podpisali pogodbo le s Sony Music in Warner...

5 komentarjev

Netflix, oskarji in ekskluzive

V Artistu se George Valentin, velika zvezda nemega filma, skuša sprijazniti z dejstvom, da je ta žanr povozil čas.

vir: Wired News
Wired News - V Sloveniji Netflix seveda ni na voljo, a če bi bil oz. če ga že uporabljate s pomočjo VPN strežnika, bi gotovo opazili, da ponudba filmov ni najbolj "sveža". Filmski distributerji namreč pazljivo ščitijo svoje obstoječe in donosne distribucijske pogodbe z kini, prodajalci dvd-jev in kabelskimi televizijami, zato ne Netflix ne kateri od njegovih konkurentov ne sme novega naslova uvrstiti v svojo ponudbo prej kot 28 polnih dni po izdaji v DVD/Bluray obliki (in s tem več mesecev po prihodu v kine). Za Time Warnerjeve naslove se je to "okno" pred kratkim podvojilo na celih 56 dni, kar kaže na veliko nezaupanje studijev v digitalni distribucijski model. Komentarji na spletu niso pozitivni, kvečjemu obratno, v stilu, da "studiji ljudi dobesedno silijo v piratstvo"....

37 komentarjev

Verizon razmišlja o nakupu Netflixa/Redboxa

Netflixov šef Reed Hastings se je moral to jesen opravičevati na vseh koncih in krajih.

vir: Reuters
Reuters - Oktobra je Netflix prijetno presenetil z najavo širitve svoje ponudbe na Otok, kar naj bi se zgodilo enkrat prihodnje leto. Žal bodo ostale države stare celine morali še malo počakati, ker je podjetje po poletni podražitvi (takorekoč podvojitvi cene cenejših paketov) izgubilo bistveno več strank, kot so se nadejali - tam 800.000 od skupaj 23 milijonov. Delnica je padla za 70% glede na junijski vrh, zato so bili tudi primorani preklicati delitev družbe na streaming del (Netflix) in ločeno DVD izposojo (Qwikster), ker bi sicer izgubili še več naročnikov, ki so si želeli prav kombinirani paket.

To sicer niti ni Netflixov največji problem. Že zdaj jih pestijo visoki stroški najema filmskega in tv kataloga, ki dosegajo poltretjo milijardo dolarjev za naslednja tri...

3 komentarji

Amazon se gre Hollywood

Slo-Tech - Največji spletni knjigarnar Amazon, ki že dolgo ne prodaja več zgolj knjig, se bo preizkusil tudi na filmskem področju, saj so zagnali Amazon Studios. Novi oddelek je namenjen filmskim ustvarjalcem, scenaristom in tudi gledalcem ter kritikom. Uporabniki bodo lahko na stran naložili svoje scenarije za filme in dobili bodo povratno informacijo, kaj si drugi bralci mislijo o njih. Režiserji in producenti pa bodo lahko našli kakšno idejo za nov film ali pa le pokomentirali prispevke. Kdor se želi preizkusiti v montaži ali režiji, bo lahko na stran naložil testne filme v dolžini vsaj 70 minut, ali pa že obstoječe spremenil in dopolnil z lastnimi kadri.

Amazon bo najboljše prispevke nagrajeval. Vsak mesec bo najboljši film prejel 100.000 dolarjev in najboljša...

11 komentarjev