»

Izšel je Android 13

Slo-Tech - Google je izdal novo verzijo operacijskega sistema za pametne telefone Android 13. Prva beta verzija je bila razvijalcem dostopna že februarja, javnosti pa aprila. Ker je junija izšla zadnja, četrta beta verzija, presenečenj ni. Za novejše naprave Pixel 4 in novejše je na voljo že takoj, a ga bodo uporabniki uporabniki po celem svetu dobivali postopoma, medtem ko ga bodo do konca leta dobili še novejši modeli drugih proizvajalcev, med katerimi je Google omenil Samsung Galaxy, Asus, HMD (Nokia), iQOO, Motorolo, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, vivo in Xiaomi. Katere modele bodo dejansko podprli, je odvisno od vsakega proizvajalca posebej.

Novosti je več. Če se najprej omejimo na vizualne, lahko prilagodimo ikone aplikacije (da se bolje usklajene z ozadjem). Aplikacije bodo morale odslej izrecno zaprositi za dovoljenje, da pošiljajo obvestila (notifications), s čimer bo laže upravljati poplavo obvestil. Dovoljenje za dostop do slik in videoposnetkov bo odslej bolj fino...

45 komentarjev

Google videoposnetke uporabnikov pomotoma poslal neznancem

Slo-Tech - Google je začel obveščati uporabnike, ki so uporabili storitev Takeout, da so njihove videoposnetke morda posredovali naključnim uporabnikom. Incident se je zgodil lani med 21. in 25. novembrom, a uporabnike obveščajo šele sedaj. Prizadetih naj bi bilo 0,01 odstotka uporabnikov Takeouta, medtem ko druge storitve niso imele težav. Napaka je bila omejena le na videoposnetke in ni prizadela fotografij ali drugih vsebin.

Takeout je storitev, ki omogoča izvoz vseh osebnih podatkov in vsebin, ki jih imamo pri Googlu, da naredimo varnostno kopijo ali jih uvozimo kam drugam. Iz javnosti neznanih razlogov pa se je novembra v teh arhivih, ki jih prenesemo z Googlovih strežnikov, znašel tudi kakšen videoposnetek neznancev (in obratno, kakšen je tudi manjkal, ker so ga namesto lastnika dobili neznanci). Google je težav odkril in odpravil, so še zapisali.

Tovrstni spodrsljaji, dasiravno redki, so lahko zelo problematični. Prav tako je bil Google pri razkritju težave zelo redkobeseden,...

7 komentarjev

Google Photos odslej stabilizira tudi videoposnetke

Slo-Tech - Google Photos je v novi verziji 2.13 dobil dobrodošlo novost, ki bo razveselila vse, ki radi snemajo videoposnetke s svojimi telefoni. Novi Google Photos ima možnost avtomatične stabilizacije videoposnetka, o čemer se je govorilo že lani.

Prvi pregled funkcije kaže, da deluje zelo dobro. Čudežev sicer ne more delati, je pa pri videoposnetkih smučanja, hoje in podobno končni rezultat občutno mirnejši in bolj gledljiv. Nič ni zastonj, zato na ta način žrtvujemo nekaj kakovosti posnetka, a včasih je manj tresljajev pomembnejše od nekaj večje ločljivosti in širšega zornega kota. Funkcija delo zelo enostavno, in sicer je pri kliku na video in izbiri ikone za urejanje na...

10 komentarjev

Googlove izdelke bo mogoče uporabljati brez profila Google+

Google+ - Ko je Google pred štirimi leti začel preizkušati svoje družabno omrežje Google+, je kazalo, da gre za zadetek v polno. Hitro so nabrali 18 milijonov uporabnikov, a je bila kasnejša rast počasnejša od pričakovanj in želja. Leto pozneje je imel sicer 900 milijonov uporabnikov, a je šlo za mesto duhov, saj je bila aktivna le majhna manjšina. Do letos je ta številka narasla na 2,2 milijardi, medtem ko je število aktivnih uporabnikov upadlo na 4-6 milijonov.

Glavni problem je bil, da Google+ ni znal ponuditi nekaj več od Facebooka, ki je bil v tem času že zelo uveljavljena storitev. Google je neuspešno poizkušal ljudi prisiliti k uporabi tako, da so naprej poenotili oziroma združili profile uporabnika na vseh Googlovih straneh, kasneje pa so k temu pripojili še Google+. Ker...

11 komentarjev

Google+ Photos le še do avgusta

Google+ - Po pričakovanjih so iz Googla sporočili, da bodo upokojili Google+ Photos, kot se imenuje predel za objavo in deljenje fotografij v sklopu Googlovega družabnega omrežja Google+. Začenši s 1. avgustom, ko bo prenehala delovati aplikacija za Android, kasneje pa tudi spletna in iOS-različica, bo Google+ Photos umaknjen. Uporabnike pozivajo, naj za slike uporabljajo novo aplikacijo Google Photos.

V čem je razlika, če v imenu manjka zgolj znak plus? Ravno ta zmeda je eden izmed razlogov za migracijo in upokojitev. Google Photos je ločena aplikacija, ki jo je Google zagnal maja letos in bo v celoti nadomestila slike na Google+. Nihče ne bo izgubil vsebine, saj se prenese avtomatično. Prav tako lahko fotografije v celoti izvozijo prek Google Takeout.

Google Photos...

24 komentarjev

Googlov I/O 2015 ni prinesel revolucije

Slo-Tech - Danes ponoči je Google organiziral tradicionalno novinarsko konferenco I/O, kjer so predstavili prihajajoče novosti. Google I/O 2015 je bila v glavnem posvečena Androidu, ki ga želi Google preseliti s pametnih telefonov in tablic v vse naprave - od ur do hladilnikov. Pokazali so tudi nekaj strojne opreme, povezane z navidezno resničnostjo.

Prihaja Android M, ki je videti podobno kot Android Lollipop, katerega bo nadomestil, a ima kopico novosti in izboljšav. Pomembna novost je dodeljevanje pravic aplikacijam. Te so doslej ob namestitvi na običajno precej strašljivem in obsežnem seznamu navedle, kaj vse zahtevajo. Odslej bo aplikacija ob prvem poizkusu dostopa do določene storitve (recimo do kamere, imenika itd.) vprašala za dovoljenje....

17 komentarjev

Google Tone omogoča glasno pogovarjanje brskalnikov

Google - Če se lahko pogovarjamo ljudje, zakaj se ne bi mogli tudi računalniki, so se vprašali v Googlu in pripravili vtičnik Tone za Chrome, ki poskrbi prav za to. Gre za eksperimentalni kos kode, ki omogoča prenos podatka o URL-naslovu z zvokom.

Za uporabo potrebujemo zgolj zvočnike in mikrofon ter seveda nameščen Chrome. Po namestitvi vtičnika dobi brskalnik dodaten gumb. Ko kliknemo nanj, računalnik v človek slišnih frekvencah pošlje informacijo o naslovu spletne strani. Če sosednji računalnik z enako opremo tedaj posluša, se bo ponudil, da odpre to isto stran. S tem želi Google poenostaviti deljenje informacij med napravami. Recimo, da na prenosnem telefonu pregledujemo neko stran, pa bi jo raje v večjem formatu pogledali na računalniku -...

11 komentarjev

YouTube omogoča ogled posnetkov iz več zornih kotov

Google - YouTube začenja zanimiv eksperiment, ki se bo morda razvil v kaj več. Dogodke, ki so posneti z več kamerami, je načeloma mogoče spremljati iz več zornih kotov, pri čemer je bila doslej to režiserjeva izbira. Lahko pa bi si ogled prilagoditi kar uporabniki. YouTube preizkuša videoposnetke, posnete z več kamerami, kjer lahko uporabnik spreminja zorni kot.

Eksperiment je, kot je pri novosti na YouTube že v navadi, za začetek zelo omejen. Trenutno obstaja en sam posnetek, kjer se lahko igramo s kamerami, v prihodnosti pa jih seveda načrtujejo še več. Pri Googlu so povedali, da je postopek za izdelavo tovrstnih videoposnetkov enostaven in od uporabnika ne zahteva nobenih posebnih sposobnosti, a tehnologija še ni povsem nared, da bi jo množično...

12 komentarjev

Google omogoča izdelavo GIF-ov iz videoposnetkov

TechCrunch - Google je brez velike najave dodal možnost izdelave animiranih sličic v formatu GIF neposredno na strani YouTube iz tamkajšnjih videoposnetkov. Kot je pri Googlu že v navadi, se bo novost v naš vsakdanjik priplazila postopoma. Tako še ni dostopna na vseh videoposnetkov, na nekaterih pa vendarle je. Avtorji videoposnetkov jo morajo namreč odobriti.

Storitev uporabimo tako, da v meniju pod videoposnetkom kliknemo Share (Skupna raba) ter izberemo novo možnost GIF. Nato izberemo začetno in končno časovno točko v posnetku, morebitne napise ter kliknemo ustvari. Nastale datoteke GIF gostujejo kar na YouTubovih strežnikih, tako da jih ni težko deliti naokoli. Dolžina posnetka je omejena na šest sekund. Za uporabo storitve moramo biti prijavljeni.

Ni še jasno - iz Googla namreč...

7 komentarjev

Imeni Blogger in Picasa se poslavljata

Google+ se je v izredno omejeni obliki že izkazal kot neprimerno uspešnejši projekt od propadlega Buzza

vir: HotHardware
HotHardware - Google je po nakupu storitev Picasa in Blogger obdržal prvotni imeni ter jih zgolj pridružil svojemu portfejlu storitev. Tako je v primeru Bloggerja že od leta 2003, ko se je zgodil Googlov prevzem ustvarjalcev Pyra Labs, v primeru Picase pa od leta 2004, ko je Google storitev odkupil od ustvarjalcev Idealab. Po osmih oz. sedmih letih se obe imeni očitno poslavljata, saj bosta dobila svoj delež Googla - Picasa bo postala Google Photos, Blogger pa Google Blogs.

Razlog za to naj bi se skrival v omejeni splavitvi Google+ (nedavno je prišlo do drugega vala sprejemanja novih članov, kjer so na svoj račun prišli lastniki še neaktiviranih povabil) oz. v pripravah na popolno odprtje, ki se napoveduje za 31. julij. Do takrat naj bi namreč Google poenotil poimenovanje vsaj nekaterih svojih storitev, kar...

27 komentarjev

Google vendarle ne bo pobrisal videoposnetkov z Google Video

vir: Google
Google - Pretekli teden smo poročali o Googlovi nameri, da ob dokončnem slovesu storitve Google Video vso vsebino enostavno pobriše. Uporabniki so sicer dobili možnost, da svoje posnetke shranijo, kar lahko storijo do 13. maja. Takrat bo Google Video dokončno ugasnil, medtem ko posnetkov ne bo mogoče več predvajati že konec tega meseca. Google je zavoljo te nakane prejel mnogo pritožb uporabnikov, zato so se odločili za razumnejši pristop - videoposnetkov ne bodo pobrisali.

Namesto tega bodo avtomatično prenesli vsebino z Google Video na YouTube. Če želijo uporabniki obdržati nadzor nad njo, lahko svoj račun v Google Video povežejo s tistim za YouTube in ročno zaženejo prenos vsebine. Prav tako ostaja možnost prenosa svojih vsebin na lokalni računalnik. Še vedno pa ostaja 29. april datum, ko bo Google Video prenehal obratovati.

3 komentarji

YouTube začenja prekodiranje videoposnetkov v WebM

vir: Google
Google - Google se je odločil, da bo izkoristil svojo ogromno bazo uporabnikov v bitki formatov, ki poteka med WebM in H.264. Prvega podpira Google (podporo slednjemu so iz svojega brskalnika v celoti umaknili), medtem ko drugega zagovarjata Microsoft in Apple. Zato je Google začel prekodiranje vseh videoposnetkov na YouTubu v format WebM.

Vse na novo naložene posnetke že sproti prekodirajo v format WebM, medtem ko v času manjše obremenitve pretvarjajo tudi starejše gradivo. To je mamutski projekt, saj je baza filmov nepredstavljivo velika. Vsak dan prejme za približno šest let videomateriala. Doslej so pretvorili že 30 odstotkov posnetkov, ki predstavljajo 99 odstotkov vseh ogledov na YouTubu.

Seveda to ne pomeni, da...

136 komentarjev

Google uvaja iskanje po prijateljih

Google - Google je včeraj zagnal nov način iskanja, ki ga je poimenoval Google Social Search. Glavno vodilo pri izdelavi tega (za zdaj še eksperimentalnega) iskalnega pogona je bila večja personalizacija. Iskanje po ključnih besedah sedaj večinoma vrača povezave na priznane strani, ki jih Google rangira visoko in so uporabne za širok krog ljudi, medtem ko je recimo blog vašega prijatelja o točno tej temi prikazen na stotem mestu ali še niže. Z iskanjem po Google Social Search lahko najdete prispevke svojih prijateljev, ki so raztreščeni po celotnem spletu, na enem mestu. Google pravi, da vaš krog znancev gradi in prepozna po druženju na socialnih straneh, kot so Twitter, FriendFeed in podobno. Seveda je potrebno biti za uporabo poosebljenega...

7 komentarjev