»

Prihodnji teden v EU sprejeta odločitev o enotnih polnilnikih

Slo-Tech - Po poročanju Reutersa bodo prihodnji teden v Bruslju dokončno potrdili evropsko zahtevo, da imajo mobilne naprave enotne polnilnike. Da si bodo telefoni, tablice in slušalke delili priključni standard, ki bo USB-C, gre najbolj v nos Applu, ki odločno protestira že dlje časa, a je pri tem osamljen.

Predlog je Evropska komisija prvikrat predstavila pred desetletjem, sedaj pa usklajeno verzijo podpirata tudi Evropski parlament in Svet. Doreči je treba še zadnje podrobnosti, med katerimi je tudi razširitev zahteve na prenosne računalnike. Za razliko od ostalih naprav, ki so z izjemo Applovih že prilagojene na USB-C, so pri prenosnikih še pomembne izjeme, denimo Samsung. Prav tako je vprašanje, ali bo del direktive tudi enotni standard ta brezžično polnjenje. Parlament želi to že leta 2025, Komisija in Svet pa predlagata daljše prehodno obdobje.

98 komentarjev

EU še za korak bližje cenzuri spleta

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Odbor Evropskega parlamenta (EP) za pravne zadeve je dopoldne potrdil 11. in 13. člen nove direktive o enotnem digitalnem trgu, ki govori o zaščiti avtorskih vsebin. Prvi je šel skozi s tesno večino 12:13, drugi pa z nekoliko ohlapnejšo, zanj je glasovalo 15, proti je bilo 10 poslancev.

S tem je Odbor nekako zacementiral stališče EP do teh vprašanj in se, čeprav predlog čaka še finalna faza...

140 komentarjev

EU sprejela dogovor o prenosljivosti digitalnih vsebin

Europa.eu - Evropska komisija, Evropski parlament in predstavniki držav članic so včeraj sprejeli prvi dogovor o modernizaciji evropske zakonodaje o avtorskih pravicah, s katero želijo udejanjiti načela enotnega digitalnega trga. Trenutno je namreč evropski trg preveč razdeljen, saj digitalnih vsebin še ni mogoče na enak način kupovati v vseh državah članicah. EU si je že pred dvema letoma s strategijo za enoten digitalni trg kot cilj postavila trge harmonizirati.

Pričujoč dogovor naslavlja najmanj sporen aspekt tega cilja, in sicer dostop do digitalnih vsebin med gostovanjem v tujini. Prenosljivost bo omogočala, da bo državljan nek države imel tudi v vseh ostalih državah dostop do enakih storitev, kadar bo potoval po njih. Ponudniki spletnih vsebin bodo upravičenost do...

136 komentarjev

Evropska komisija želi ukiniti geoblokiranje

Slo-Tech - Čeprav imamo v EU na papirju enoten trg, je ta v praksi še vedno precej razdrobljen, kar povzroča stroške, zmanjšuje konkurenčnost in nejevolji državljane. Odprava mobilnega gostovanja oziroma izenačitev tarif v tujini in doma je na izmed letošnjih pridobitev, obeta pa se nam pravi enotni trg tudi za digitalne vsebine, kar bo v EU odpravilo geoblokiranje. Evropska komisija je v okviru maja predstavljene strategije enotnega digitalnega trga danes predstavila predlog uredbe, ki vzpostavlja enotni trg za digitalne vsebine.

Geoblokiranje digitalnih vsebin se trenutno izvaja na ravni držav, torej ponudniki za vsako državo posebej določijo, ali bodo neke vsebine tam dostopne ali ne. To povzroča težave državljanom, ki kako vsebino kupijo (denimo e-knjigo ali dostop do Netflixa) ali so do nje kako drugače upravičeni (recimo s plačevanjem...

18 komentarjev

Nove pobude Evropske komisije za enotni digitalni trg

Europa.eu - Ena izmed ključnih prednostnih nalog Evropske komisije v tem mandatu je oblikovanje enotnega digitalnega trga, s čimer želijo odpraviti vrsto nepotrebnih ovir, ki otežujejo čezmejno spletno poslovanje, prodajo izdelkov in storitev v druge države članice EU ter izkoriščanje priložnosti za rast. Po precej splošnem marčevskem dokumentu si je Komisija to pot postavila tudi časovne roke. Predstavili so ukrepe, ki so jih razdelili v tri stebre, ki jih želijo sprejeti do konca leta 2016.

Zagotoviti želijo boljši dostop potrošnikov do digitalnega blaga in storitev po EU, oblikovati ustrezno okolje in enake konkurenčne pogoje za razcvet digitalnih omrežij ter čim bolje izkoristiti potencial rasti digitalnega gospodarstva. To želijo doseči s 16 pobudami, med katerimi omenimo...

44 komentarjev

Evropska komisija si bo prizadevala za enoten evropski digitalni trg

Europa.eu - V Evropski uniji imamo enotni trg, ki omogoča neovirano gibanje ljudi, blaga, storitev in kapitala prek državnih mej, izjem pa je sorazmerno malo (zlasti regulirani in trošarinski izdelki). Paradoksalno je digitalni trg, ki ima najmanj fizičnih omejitev, eden izmed najbolj fragmentiranih. Založniki in drugi imetniki intelektualne lastnine so pač ugotovili, da je donosneje, da vsebine prodajajo ločeno v 28 državah pod različnimi pogoji, namesto da bi jih po enotni ceni pod enotnimi pogoji ponudili na enotnem trgu. Evropska komisija je zavzela javno stališče in predstavila prioritete v tem mandatu, s katerimi želijo odpraviti fragmentacijo trga digitalnih vsebin.

Komisija je opredelila tri glavna področja, na katera se bo osredotočila in jih z ukrepi poskusila...

11 komentarjev

Evropski parlament želi ločiti iskalnike od ostalih dejavnosti Googla in konkurence

Evropski parlament - Evropski parlament je danes s 384 glasovi za in 174 glasovi proti potrdil osnutek resolucije o enotnem digitalnem trgu, o kateri smo v zadnjih dneh v mediji prebrali, da zahteva razdelitev Googla na dve podjetji. Parlament ni nikjer v resoluciji omenjal Googla, je pa iz besedila jasno, da se nanaša tudi nanj. Resolucija je nezavezujoča, ker jo mora potrditi Evropska komisijo, kar ni nujno, da se bo zgodilo.

Resolucija si prizadeva za povečanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva, kjer mora pomembno vlogo odigrati tudi enotni digitalni trg. Ocenjujejo, da ima ta še za dodatnih 260 milijard evrov letno potenciala, ki ga lahko odklenemo z bojem proti fragmentaciji trga, pomanjkljivi združljivosti in...

12 komentarjev

Evropski parlament v resoluciji obsodil vohunjenje ZDA in predlagal ukrepe

Slo-Tech - Evropski parlament je včeraj na julijskem plenarnem zasedanju glasoval o preiskavi ameriškega prisluškovanja, ki ga izvaja NSA in ga je razkril žvižgač Edward Snowden, ter o izmenjavi podatkov z ZDA glede potnikov v letalskem prometu. Parlament je z veliko večino 483 glasov za, 98 proti in 65 vzdržanih sprejel resolucijo, ki zaostruje odnose med ZDA in EU.

Parlament v resoluciji izraža resno zaskrbljenost nad programom Prism, obsoja vohunjenje ter od ZDA terja razkritje vseh podatkov o teh obtožbah. Prav tako so v resoluciji osodili podobne programe, ki jih izvajajo Velika Britanija, Švedska, Nizozemska, Nemčija, Poljska (sedaj vemo, da tudi Francija, čeprav v resoluciji ni omenjena), države pa pozvali k preučivi zakonitosti teh programov.

S problemom se bo...

16 komentarjev

Jutri glasovanje o ACTI, ali pač?

Dvorana evropskega parlamenta v Strassburgu. Poslanci ljudske stranke in konzervativcev sedijo desno oz. desno spodaj.

vir: Wikipedia
Evropski parlament - V Uniji se trenutno stvari kar dogajajo. Danska je te dni predala predsedstvo Cipru, Evropski parlament pa se sestaja v Strassburgu na svoji redni plenarni seji. Na mizi so nov, enotni postopek pridobitve vseunijskega patenta (glasovanje o katerem je že preloženo, več o tej taktiki v novici), seveda sporazum ACTA, resolucija o vključitvi sistema eCall za samodejno obveščanje o nesrečah v vse nove avtomobile do leta 2015, in, zanimivo, skupna seja s Komisijo in Svetom glede povrnitve mejnih kontrol med določenimi državami članicami Šengenske unije.

Najbolj zanimivo bo bržkone sredino glasovanje o ACTI kot celoti. Seja se začne v sredo ob pol enih popoldne, sporazum pa je 10. točka na...

50 komentarjev

Evropski parlament podprl posredovanje podatkov o letalskih potnikih ZDA

Europa.eu - Evropski parlament je s 409 glasovi za, 226 proti in 36 vzdržanimi sprejel novi sporazum o posredovanju podatkov o letalskih potnikih (passenger name record, PNR) na čezoceanskih letih v ZDA. Prvi tovrstni dogovor med EU in ZDA je bil sprejet maja 2004, a ga je dve leti pozneje Evropsko sodišče razveljavilo. Naslednji dogovor je bil sprejet leta 2007, a je Parlament leta 2010 umaknil svoje soglasje in pozval Evropsko komisijo, da pripravi boljšega. Novi sporazum so dokončali decembra lani in ga poslali v odločanje Parlamentu, ki ga je včeraj sprejel. S tem je začel veljati novi, širši režim posredovanja podatkov.

V PNR se hranijo številni podatki, med njimi ime, naslov, telefonska številka, številka kreditne kartice,...

42 komentarjev

Evropski parlament potrdil resolucijo o sporazumu ACTA

ITworld.com - O sporazumu ACTA smo že obširno poročali, tudi o enajstih krogih usklajevanj med državami, ki jih je moral prestati za dosego konsenza. Včeraj je sporazum, ki vzpostavlja mednarodno pravno ogrodje, ki bo omogočalo učinkovitejše preganjanje kršitev avtorskih in sorodnih pravic, še zlasti ponarejanje in internetno piratstvo, preskočil pomembno oviro, saj je predlog skupne resolucije potrdil Evropski parlament. Za je glasovalo 331 poslancev, medtem ko jih je bilo proti 294. Vzdržalo se jih je 11.

To pomeni, da lahko Evropska komisija sporazum sprejme na srečanju vseh podpisnic v Sydneyju, ki bo od 30. novembra do 3. decembra letos. Pred potrditvijo pa je Evropski parlament od Komisije vseeno zahteval nekaj zagotovil, da ACTA ne bo vplival na obstoječe svoboščine v Evropski uniji. Sprejeta oblika je skladna z evropsko zakonodajo, tako da spremembe ne bodo potrebne. Da ACTA stopi v veljavo, jo morata seveda po podpisu Evropske komisije potrditi Evropski parlament in vsaka država...

15 komentarjev

Evropski parlament potrdil predlog Gallojeve

Slo-Tech - Evropski parlament je včeraj z 328 glasovi za, 245 glasovi proti in 81 vzdržanimi glasovi potrdil poročilo, ki ga je pripravil francoska konservativka Marielle Gallo iz Evropske ljudske stranke. Kljub potrditvi poročilo ni pravno obvezujoče, marveč predstavlja zgolj stališče Evropskega parlamenta in je kot tako priporočilo za Evropsko komisijo.

Gallojeva v svojem poročilu podpira uvajanje strogih ukrepov zoper kršitelje avtorskih pravic na spletu in sprejetje mednarodnega dogovora ACTA. Čeprav poročilo ni tako strogo kakor francoski zakon HADOPI, poziva k večji zaščiti intelektualnih pravic. V njem kritizirajo tudi Evropsko komisijo, češ da nima dovolj močnega pravnega ogrodja za zaščito intelektualnih pravic. V njem je zapisano tudi, da bi morala Evropa poleg civilnih tožb za kršitev avtorskih pravic uvesti tudi kazenske sankcije. Gallojeva zaključuje, da se Parlament ne strinja s Komisijo, da je trenutno stanje na področju zaščite pravic ustrezno in da imajo avtorji na voljo...

265 komentarjev