»

Kako zanesljivi so SSD-ji

Backblaze - Backblaze redno poroča o statistiki delovanja svojih diskov in SSD-jevih, ki poganjajo njegova podatkovna polja. SSD-je kot zagonske diske uporabljajo od leta 2018, in sicer v vseh novih strežnikih in kot zamenjavo za okvarjene diske. Zagonskih SSD-jev ne uporabljajo za shranjevanje podatkov strank, je pa na njih sistem in dnevniške datoteke, ki se dnevno pišejo in berejo. Tudi zato je statistika njihove zanesljivosti zanimiva.

Konec minulega leta so imeli 2906 SSD-jev, ki so pripadali 13 različnim modelom, večinoma namenjeni uporabi domačih uporabnikov. Največ pogonov imajo od podjetja Seagate, znatne deleže pa še od Cruciala in Della, medtem ko je WD-jevih in Micronovih bolj za vzorec. V povprečju je bila povprečna letna stopnja okvar (annualized failure rate) en odstotek, pri posameznih modelih pa je segala od 0 do 1,98 odstotka. Ničlo so večinoma zabeležili SSD-ji, ki so nabrali premalo ur delovanja, da bi bili rezultati reprezentativni. Tudi primerjava s preteklimi leti...

10 komentarjev

Samsung popravil hrošča, ki je žrl SSD-je

Slo-Tech - Z zadnjima dvema serijama SSD-jev je imel Samsung nemalo problemov, saj so zaradi hrošča v firmwaru pešali precej hitreje od pričakovanj. Nova posodobitev je težavo odpravila, ne pa tudi njenih posledic. Samsung pri menjavah SSD-jev ni posebej širokogruden.

Samsungovi SSD-ji serij 980 Pro in 990 Pro so lastnike jezili s hitrim slabšanjem zdravja, kot ga izmerijo glede na obrabo in prikažejo nadzornim programom. Samsung je v začetku meseca priznal, da je situacija resnično neprimerna, in potrdil, da iščejo rešitev za težavo. Parameter SMART Percentage Used, ki ga uporabniki vidijo na primer v programu Samsung Magician, se je namreč hitro zniževal. Danes je Samsung izpolnil obljubo in modele 990 Pro zakrpal - za 980 Pro je to storil že pred dnevi - a uporabniki nad rešitvijo ne morejo biti popolnoma zadovoljni.

Kaj točno je šlo narobe, v podjetju niso razkrili. Dejali so le, da je za napako kriv hrošč v firmwaru, ki so ga sedaj odpravili z novo verzijo 1B2QJXD7. Pogoni se ne...

11 komentarjev

Western Digital zaradi kontaminacije izgubil 6,5 milijarde gigabajtov flasha

Slo-Tech - Western Digital, ki je eden največjih proizvajalcev polprevodnikov za flash, je v sredo potrdil, da so imeli januarja incident v dveh tovarnah na Japonskem, ki proizvajata čipe za flash. Zaradi kontaminacije surovin se je zgodil izpad proizvodnje v obsegu 6,5 milijard gigabajtov pomnilniških medijev, kar bo po ocenah TrendForcea vplivalo na ceno SSD-jev v tem četrtletju. Prizadeta je bila le proizvodnja 3D BiCS flasha, medtem ko na 2D NAND ni vplivala.

Western Digital in Kioxia Holdings Corp, ki upravljata omenjeni tovarni, imata 30-odstotni tržni delež na področju SSD-jev. Izpad, ki predstavlja približno tri odstotke letne proizvodnje, bi lahko v naslednjem kvartalu povzročil dvig cen za 5 do 10 odstotkov. Dvigi cen so lahko še višji, če je imela večjo škodo tudi Kioxia. Po ocenah TrendForcea so v letu 2021 prodali 207 milijard gigabajtov flasha oziroma 333 milijonov SSD-jev.

20 komentarjev

Prihajajo dostopni 4-TB SSD-ji

Slo-Tech - Dobre novice za kupce SSD-jev se vrstijo. Cene so že tako strmoglavile, prihajajo pa tudi orjaški SSD-ji po znosnih cenah. Samsung je sporočil, da so začeli množično proizvodnjo 4-TB SSD-ja, ki bodo uporabljali štiribitne celice (QLC) in bodo tako zaradi nizke cene namenjeni domačim uporabnikom in ne podjetjem.

Štiriterabajtni SSD-ji že obstajajo, a stanejo več kot tisočaka. Samsung pa je prvo podjetje, ki začenja množično proizvodnjo SSD-jev, ki uporabljajo QLC V-NAND. Doslej so se uporabljali predvsem SLC, ki v celico shrani en bit podatkov, MLC, ki shrani dva, ter v zadnjem času tudi TLC, ki shrani tri. SLC je drag in ga v domačih napravah nismo videvali, MLC in TLC pa sta bila cenejši alternativi. Več bitov kot...

30 komentarjev

Samsungov najprostornejši SSD s 15 TB že naprodaj

Samsung - Samsung je z enim zamahom prehitel vse diske, ko te dni začel prodajati avgusta predstavljen 2,5-palčni SSD, ki lahko shrani 15,36 TB podatkov. Največji disk zmorejo shraniti 10 TB, pa še ti so polnjeni s helijem in uporabljajo še nekaj drugih trikov za zvišanje kapacitete (npr. SMR).

Samsung PM1633a ima 512 V-NAND čipov
, ki lahko shranijo vsak 256 Mb podatkov. Ti so zloženi v 16 plasti, tako da ima vsak takšen skupek kapaciteto 512 GB. V pogonu jih je 32, kar skupaj nanese 15,36 TB kapacitete. Tako ogromno kapaciteto so lahko dosegli zaradi uporabe tehnologije navpičnega zlaganja čipov (V-NAND), ki jih Samsung v tretji generaciji zmore postaviti že 48 enega nad drugega.

Koliko bo tak SSD stal, Samsung še ni razkril,...

95 komentarjev

3D-čipi zlezli že do 48 slojev

ComputerWorld - Toshiba je sporočila, da začenja proizvajati 3D-pomnilnik V-NAND flash, ki bo imel tranzistorje vertikalno naložene v 48 slojih. V posameznem bodo shranili dva bita podatkov (MLC), kar jim bo omogočilo izdelavo čipov s kapaciteto 128 Gb. S tem resno konkurirajo Samsungu, ki je lani jeseni predstavil 32-slojni flash. Toshiba je prvo tehnologijo na svetu, ki omogoča nanizati 48 slojev, poimenovala BiCS.

Bistvena razlika je v številu bitov v celici. Medtem ko je Samsung tja stlačil tri (TLC), se je Toshiba odločila za dva. To pomeni, da v obeh primerih čip shrani 128 Gb, a imajo Toshibini čipi nekaj prednosti, zlasti zanesljivost, dolgoživost ter tudi hitrost. Proizvajali jih bodo v tovarni številka dve v mestu Yokkaichi,...

29 komentarjev

Podatki na SSD-jih nič varnejši kot na diskih

vir: Heise
Heise - SSD-ji so brez dvoma hitrejši in odzivnejši od diskov, pa tudi na tresljaje in udarce so zaradi odsotnosti premičnih delov odpornejši. Ker so inženirji število dovoljenih prepisov uspeli spraviti dovolj visoko, da na praktično uporabo omejena življenjska doba ne vpliva, bi predvidevali, da so podatki na SSD-ji varnejši. Praktične izkušnje kažejo, da niso.

Nemško podjetje, ki se ukvarja z reševanjem podatkov, je povprašalo svoje stranke o izkušnjah in primerjalo lastne izsledke. Sodelovalo je več kot 2000 skrbnikov računalnikov sistemov ter ugotovili so, da podatki s SSD-jev izginjajo prav toliko kakor z diskov. Razloga sta dva.

Reševanje podatkov s SSD-jev je zaradi načina zapisovanja bistveno teže in precej redkeje uspe kakor z diskov. Medtem ko je podatke...

42 komentarjev

Po 2 PB zapisanih podatkov tretjina SSD-jev še deluje

Slo-Tech - Poldrugo leto po začetku preizkusa vzdržljivosti SSD-jev, ki so se ga na TechReportu lotili s šestimi SSD-ji, sta dva še vedno delujoča, čeprav sta prepisala že 2 PB podatkov, kar je nekajkrat več od deklaracije proizvajalca. V zadnjem pregledu pred pol leta so delovali še trije SSD-ji, ki so tedaj zapisali okrogel petabajt podatkov. V vmesnem času je odpovedal še en predstavnik, dva pa ostajata bolj ali manj delujoča.

Pri SSD-jih je problem iztrošenje celic za zapis podatkov, ki je posledica dve mehanizmov. Po eni strani se prekati fizično starajo, po drugi strani pa ob vsakemu prepisu v celici ostane nekaj elektronov, ki znižujejo razliko med napetostjo pri zapisu različnih stanj (0...

65 komentarjev

Intel predstavlja 3D pomnilnik

vir: AnandTech
AnandTech - Intel je s svojim partnerjem Micronom drugi, ki je predstavil 3D pomnilniške čipe z zapisom dveh bitov na celico, prvi je jasno Samsung. Ni še povsem jasno, kako so pri IMFT zastavili trodimenzionalno tehnologijo, za Samsung vemo, da tranzistorje gradijo v višino v koncentričnih obročih po za tranzistorje standardnih plasteh. To jim da bistveno večjo površino od planarnih tranzistorjev, kjer plasti nalagajo eno na drugo na osnovno plast v višino. Večja površina na račun večje količine materiala da višjo vzdržljivost, po pričevanju Samsunga lahko bojda pričakujemo kar 10-krat višje število prepisov, medtem ko se nekoliko manj naprednemu proizvodnemu procesu navkljub gostota zapisa podatkov poviša. Intelu je z nalaganjem 32 plasti pomnilniških celic uspelo pripraviti 256-gigabitni oz....

0 komentarjev

Samsung začel proizvajati TLC 3D V-NAND flash

engadget - Samsung je začel množično proizvodnjo TLC 3D V-NAND flasha, ki ga bodo uporabljali v SSD-jih nove generacije. Ti bodo hitrejši, učinkovitejši in predvsem cenejši od običajnih SSD-jev.

TLC označuje, da lahko v eni celici shranimo tri bite. To pomeni, da mora biti celici sposobna shraniti in razločiti osem različnih stanj (000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111), medtem ko MLC shranjuje dva bita (00, 01, 10, 11), SLC pa en sam bit (0, 1). Na ta način se brez povečanja gostote celic dvigne gostota zapisa, a to prinaša višje tveganje izgube podatkov, ker so razlike med posameznimi stanji celice manjše. Samsung je prvi proizvajalec SSD-jev, ki je uporabil TLC.

Drugi trik za dvig...

70 komentarjev

Samsung začel proizvajati 20 nm-čipe DDR3

Slo-Tech - Spominski čipi NAND (flash) se že nekaj časa izdelujejo v 19 nm-tehnologiji izdelave, medtem pa je zmanjševanje litografije pri elektronskih pomnilniških čipih DDR težje. V Samsungu so zato toliko ponosneje najavili, da so uspeli zagnati množično proizvodnjo štirigigabitnih čipov DDR3 v 20 nm-tehnologiji.

Doslej so jih proizvajali v 25 nm-tehnologiji. Manjši čipi naj bi poskrbeli za 30 odstotkov višjo kapaciteto proizvodnje (število čipov na rezino) in 25 odstotkov nižjo porabo energije. Kljub temu da je zmanjševanje velikost čipov DRAM težje, saj celica vsebuje tako tranzistor kot kondenzator, medtem ko imajo celice v NAND-u le kondenzator, Samsung načrtuje nadaljnje zmanjševanje litografije.

Trenutno uporabljajo laser argonovega...

13 komentarjev

Samsung pripravlja 3D pomnilnik: V-NAND

Pot to V-NAND-a

vir: AnandTech
AnandTech - Manjšanje proizvodnega procesa že pod 20 nm je skupaj z zapisovanjem več bitov v eno celico omogočilo, da so SSD-ji v vsega nekaj letih postali izredno dostopni. A prav ta tehnologija, ki omogoča nižjo ceno, obenem zahteva daljše programabilne čase (to znižuje hitrost) in močno zniža vzdržljivost posamezne celice. V industriji se govori, da bomo pri klasičnih NAND pomnilnikih videli še eno manjšanje med 10 in 20 nm, morda dve, potem pa bomo tehnološko rezervo izkoristili. Proizvajalci seveda ne počivajo, saj razvijajo alternativne tehnologije, ki bodo omogočile nadaljevanje Moorovega zakona, tako z izboljšavami klasičnega NAND-a (preverjanje napak celice, pomnjenje le-teh in njihovo...

82 komentarjev

Cene SSD-jem še naprej padajo

ComputerWorld - Medtem ko so cene klasičnih trdih diskov zaradi lanskoletnih poplav še vedno višje, kot bi pričakovali in želeli, se SSD-ji cenijo. Leta 2010 so stali več kot tri dolarje na gigabajt in merili največ 128 GB (razen ekstremno dragih inačic), danes so se spustili precej pod mejo dolarja za gigabajt in se precej razširili. Nazadnje smo o cenah pisali oktobra in že tedaj je večina modela padla pod to mejo, situacija pa se je do danes le še izboljšala. V povprečju stanejo SSD-jev okoli 80-90 (evro)centov na gigabajt.

Številke analitikov se med seboj nekoliko razlikujejo, trendi pa ne. IHS iSupply ugotavlja, da so se v prvem polletju tega leta cene SSD-jev znižale za 20...

46 komentarjev

Popravljanje napak v bliskovnem pomnilniku

Učinek manjšanja proizvodnega procesa na napake in vzdržljivost

vir: AnandTech
AnandTech - Manjšanje proizvodnega procesa pri izdelavi pomnilniških čipov se seveda pozna v večji gostoti hrambe podatkov na njih, to pa neposredno pomeni ugodnejšo ceno za dano kapaciteto. Najbolj to občutimo pri pogonih SSD zaradi velikih kapacitet, a učinek seveda lahko enostavno prenesemo tudi na USB ključke ter pomnilniške kartice. A manjšanje procesa s seboj privede nekatere neželene posledice, predvsem nepopravljive napake v zapisu ter zmanjšano vzdržljivost. Ta sicer pada linearno, a pri Micronu je marketinški oddelek pokazal prosojnice, ki kažejo, da zahteva po popravljanju napaka pri prehodu na 25 nm v primerjavi s 34 nm naraste skokovito. Ta prehod doživljamo prav zdaj.

Prav zato so se...

6 komentarjev

Sodelovanje Intela in Microna obrodilo sadove

X-Bit Labs - Sodelovanje Intela in Microna bo prineslo nadaljnje blagodejne učinke za pomnilniške medije, ki uporabljajo NAND flash pomnilnik. Njuno sodelovanje je že omogočilo pomanjšanje čipov na 34 nm, zdaj pa sta uspela izdelati še 34 nm MLC čipe, ki na celico vsebujejo 3 bite informacij. Posledično imajo čipi eno najvišjih gostot zapisa na trgu, saj 4 GB čip zaseda le 126 mm2 površine. Intel in Micron se žal ne moreta pohvaliti, da imata najgostejše čipe, saj je že februarja Toshiba s pomočjo SanDiska izdelala 8 GB čip, ki na celico shrani 4 bite. Le-ti so izdelani v starejšem, 43 nm proizvodnem procesu, površina, ki jo zaseda čip, pa ni znana.

Čipi iz naveze Intela in Microna so trenutno v postopku testiranj, masovna proizvodnja pa naj bi se začela v zadnji letošnji četrtini. Obljubljajo tudi, da bo še pred koncem leta sledil premik na proizvodni proces, ki bo manjši od 30 nm. S to potezo bodo čipi postali še cenejši oz. bodo omogočali večje kapacitete na enaki površini.

7 komentarjev