»

Kitajska pripravila črno listo ameriški podjetij, na njej tudi Cisco

Slo-Tech - Kitajska v trgovinski vojni z ameriškimi podjetji, med katerimi imajo zelo pomembno vlogo tehnološki velikani, prestavlja v višjo prestavo. Medtem ko Američani blokirajo ZTE in Huawei zaradi domnevne povezanosti s kitajskimi oblastmi ter sedaj terjajo prodajo WeChata in TikToka, so v Pekingu pripravili seznam zaupanja nevrednih poslovnih subjektov, ki ogrožajo nacionalno varnost ali interese Kitajske. Že pred tem so posodobili seznam tehnologij, ki jih je prepovedano izvažati.

Zamisel o črni listi podjetij, s katerimi Kitajska ne bi več poslovala, sega v maj 2019, kmalu po ameriški blokadi Huaweija. Tedaj Peking ni poimensko izpostavil nobenega podjetja ali posameznika, saj so še potekala trgovinska pogajanja. A ko se je pritisk ZDA stopnjeval, so naraščali tudi kitajski protiukrepi. Kitajsko ministrstvo za trgovino je ta konec tedna sporočilo, da je črna lista skoraj dokončana. Na njej so podjetja in posamezniki, ki ne bodo smeli poslovati s Kitajsko, prodajati ali kupovati,...

24 komentarjev

Izšla verzija Windows 10 za kitajski javni sektor

The Windows Blog - Izšla je posebna verzija Windows 10, ki je namenjena kitajskemu trgu in se imenuje Windows 10 China Government Edition. Kot smo že pisali, so jo razvijali v sodelovanju s kitajskim podjetjem CETC (China Electronics Technology Group), s katerim je Microsoft ustanovil podjetje CMIT. Nova verzija Windows 10 bo namenjena uporabi v kitajskem javnem sektorju. Trenutno so njeno uporabo potrdili kitajska carina, mestna uprava v Šanghaju in Westone Information Technology.

Gre za prilagojeno verzijo Windows 10 Enterprise Edition, ki ima nekaj dodelav v skladu s kitajskimi zahtevami, ter precej odstranjenih funkcionalnosti, denimo OneDrive. Prav tako bo imela Kitajska popoln nadzor nad posodobitvami in telemetrijo, uporabljali pa bodo lahko lastno šifriranje. Lenovo bo...

23 komentarjev

Microsoft razvil posebno verzijo Windows 10 za Kitajsko

Slo-Tech - Microsoft in Kitajska sta očitno zakopala bojno sekiro, saj je Microsoft pripravil posebno verzijo Windows 10 za kitajski trg. Spomnimo, da je pred slabimi tremi leti Kitajska v javnem sektorju prepovedala uporabo Windows 8, kasneje istega leta pa preiskala Microsoftove kitajske pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja. Vmes je Kitajska razvijala (in tudi ukinila razvoj) lastne distribucije Linuxa in pisarniškega paketa. Sedaj pa Kitajska dobiva posebno verzijo Windows 10 Zhuangongban.

Kaj točno je Microsoft prilagodil, v Redmondu niso želeli razkriti. Zagotovo gre za več kot le prevod vmesnika v kitajski jezik, saj so bojda odstranili nekaj aplikacij funkcij, da je sistem...

25 komentarjev

Za Kitajsko posebna verzija Windows 10

Slo-Tech - Microsoft je brez velikega pompa izdal novo verzijo Windows 10, ki pa ne bo namenjena običajnim uporabnikom na tej strani planeta, temveč je usklajena s kitajsko vlado in posebej prilagojena tamkajšnjemu trgu. Ima manj iger in aplikacij za uporabnike ter več orodij za nadzor.

Povsem nepričakovana nova verzija ni bila, saj je Microsoft že lani decembra napovedal, da bodo za kitajsko vlado pripravili posebno verzijo svojega operacijskega sistema. Ta se tudi imenuje temu primerno, saj je uradni naziv Windows 10 Zhuangongban oziroma Windows 10 Posebna verzija. Operacijski sistem je pripravljalo pojetje C&M Information Technologies, ki je hčerinsko podjetje v solastništvu Microsofta in China Electronics Technology Group.

Kot pravijo, kakšnih bistvenih razlik ni. Uporabniški vmesnik je nekoliko spremenjen,...

11 komentarjev

Nadaljnje Microsoftove težave na Kitajskem

Reuters - Microsoftov položaj na Kitajskem se zapleta, saj mu kitajske oblasti očitajo nesodelovanje. Prvi znaki za poslabšanje odnosov med Pekingom in Microsoftom so bili že majska prepoved nakupov Windows 8 v kitajskem javnem sektorju ter avgustovska preiskava Microsoftovih pisarn na Kitajskem zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na trgu.

Kitajske oblasti se ukvarjajo z integracijo Internet Explorerja in Windows Media Playerja v operacijski sistem Windows, ki sta po besedah Državnega urada za industrijo in trgovino (SAIC) problematični. Microsoftu očitajo, da odklanja sodelovanje s kitajskimi oblastmi, zaradi česar so avgusta tudi preiskali njihove pisarne. Spomnimo, da je bil Microsoft deležen popolnoma enakih očitkov...

18 komentarjev

Kitajska preiskala Microsoftove pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja

The Wall Street Journal - Ta teden je več kot sto kitajskih uradnikov preiskalo Microsoftove prostore v Pekingu, Šanghaju, Čengduju in Guangdžouju, kjer so iskali dokaze o kršitvah protimonopolne zakonodaje, ki jih očitajo Microsoftu. Kitajski SAIC (Državni urad za industrijo in trgovino) je potrdil, da je približno sto njihovih zaposlenih nenapovedano obiskalo Microsoftove pisarne in preverjalo varnostne funkcionalnosti v Microsoftovi programski opremi in prodajo programske opreme v paketih. Kitajci so zasegli nekaj računalnikov in prekopirali interno komunikacijo ter finančne podatke. Microsoft je v kratki izjavi dejal, da bodo sodelovali s kitajskimi organi, niso pa razkrili, kaj točno jim očitajo.

Na kitajskem se nezaupanje do tuje...

28 komentarjev

Microsoft bo sodeloval z največjim kitajskim iskalnikom Baidu

The New York Times - Microsoft se želi okrepiti na kitajskem iskalniškem trgu, zato so sklenili dogovor o sodelovanju z vodilnim kitajskim iskalnikom Baidu. Ta ima na Kitajskem 83-odstotni tržni delež pri iskanju po spletu, a večino poizvedb uporabniki opravijo v kitajščini. V zadnjem času pa narašča tudi število uporabnikov interneta na Kitajskem, ki znajo angleško in iščejo informacije tudi v tem jeziku. Baidu ima nemalo težav pri prikazovanju relevantnih zadetkov na angleške poizvedbe, zato jim bo na pomoč priskočil Microsoft. Njihova iskalna storitev Bing bo namreč servirala rezultate iskanja v angleščini, ki bodo bolj relevantni.

Kitajska ima 470 milijonov internetnih uporabnikov, ki dnevno opravijo 10 milijonov iskanj v angleščini, in tu se skriva velika priložnost za Microsoft. Še posebej mu je delo olajšal Google, ki se je lani spopadel s kitajskimi oblastmi v vprašanju upravičenosti...

3 komentarji

Microsoft odgovoril Evropski komisiji

ComputerWorld - Iztekel se je novi, podaljšani rok, do katerega je moral Microsoft odgovoriti na očitke Evropske komisije o kršenju protimonopolne zakonodaje z integracijo Internet Explorerja v Windows, o katerih smo že obilno pisali. Postopek je stekel na pobudo norveških razvijalcev konkurenčnega brskalnika Opera. Microsoft se je zgledno odzval v roku, kot je potrdil njihov predstavnik za stike z javnostmi, niso pa želeli razkriti, kaj točno so odgovorili.

Lahko si sicer mislimo, da po njihovem mnenju niso ravnali napak in da ravno to dopovedujejo tudi Evropski komisiji. Nekateri viri poročajo, da je Microsoft zaprosil za možnost zaslišanja, ki naj bi bilo v prihajajočih tednih, katerega naj bi se udeležile tudi relevantne tretje osebe (denimo razvijalci Mozille, Firefoxa, Googla, kot tudi IBM, Oracle, Red Hat itn). Spet drugi pa pravijo, da tega uradno niso storili, so si pa pridržali možnost, da ga zahtevajo. Kakorkoli že, ko bo znanega kaj novega, vas obvestimo.

63 komentarjev

Microsoftu dodaten teden v bitki z EU

The Register - Poročali smo že, da je Evropska komisija pod drobnogled vzela Microsoftovo integracijo Internet Explorerja v Windows, kar je po njenem mnenju izkoriščanje monopolnega položaja. Prvikrat so Microsoft opomnili 15. januarja letos, ko so podjetju poslali obvestilo o nasprotovanju in mu dali dvomesečni rok, da odgovori na očitke. Rok so nato podaljšali do 21. aprila, včeraj pa je predstavnica Evropske komisije za stike z javnostmi potrdila, da so Microsoftu rok podaljšali še za dodaten teden, skupno na 28. april. Razloga za odločitev ni navedla.

O mogočih izidih smo že dosti špekulirali, a se trenutno zdi najverjetnejša zahteva, da se v Windows vključi še kak konkurenčen brskalnik in nato uporabniku ponudi možnost izbora, katerega bo dejansko namestil. Druga možnost bi bila prepoved prodaje IE z Windows, a se je Evropska komisija verjetno kaj naučila ob primeru z Windows Media Playerjem, ki je bil zanjo pirova zmaga. Izrečejo lahko seveda še globo.

59 komentarjev

Evropska komisija ukinja Microsoftovega čuvaja

TG Daily - Evropska komisija občasno sicer Microsoftu zapreti s sankcijami in pošlje izjavo o nasprotovanju, kot je bil to primer z integracijo Internet Explorerja v Windows, a je načeloma mnenja, da je redmondski gigant poslušen, tako da ne potrebuje več varuške.

Marca leta 2004 je Evropska komisija ugotovila, da je Mirosoft kršil nekaj protimonopolnih členov zakonov z oteževanjem dostopa do ustrezne dokumentacije piscem programov z nerazumnimi cenami in integracijo Windows Media Playerja v Windows, zaradi česar so ga oglobili in mu naložili izdelavo Windows brez omenjenega predvajalnika. Leto kasneje so nastavili tudi posebnega čuvaja, ki ga je moral plačevati Microsoft, da je preverjal, ali se Microsoft drži evropskih pravil. Včeraj so uradno objavili, da funkcijo nadzornika (trustee) ukinjajo, saj zanjo ni več potrebe. Kot so zapisali, je to posledica dobrega Microsoftovega obnašanja, večje možnosti drugih izdelovalcev, da svoje pravice uveljavljajo pred nacionalnimi sodišči, in...

5 komentarjev