»

Spodnja Saška gre z Linuxa na Windows

vir: Heise
Heise - Zatem ko je Linux izgubil dvoboj z Windows v Münchnu, kjer se je skoraj desetletje trajajoč prehod z Windows na Linux klavrno končal, mu slabo kaže tudi na Spodnjem Saškem. Davčna uprava te nemške zvezdne države namreč načrtuje migracijo 13.000 osebnih računalnikov z Linux nazaj na Windows. OpenSuse se bo poslovil na račun Windows 10.

Prehod na OpenSuse so izvedli leta 2006, kar so tedaj zaposleni dobro sprejeli. Pred tem so bili namreč uporabljali Sunov Solaris, ki je bil prvi operacijski sistem spodnjesaške davčne uprave vse od informatizacije pisarn v 90. letih. Leta 2006 je postalo jasno, da je Solaris zastarel in da niti nadgradnja na novo verzijo ne bo rešila vseh težav - problem je bila zlasti združljivost s strojno opremo, nepodpora za Java Runtime...

60 komentarjev

Konec ere Linuxa v Münchnu

The Register - Prihodnji teden bo münchenski mestni svet zabil še zadnji žebelj v krsto Linuxa v mestni upravi. Nekoč največji organiziran prehod organizacije na odprto kodo se je vmes izrodil v največji tovrstni fiasko in največjo vrnitev v Microsoftov objem. V četrtek, 23. 11., bo mestni svet še zadnjič glasoval o dokončnem povratku k Microsoftu, ki ga bo skoraj zagotovo potrdil. Odbor za administracijo in kadre je namreč že sprejel sklep, o katerem bo sedaj glasoval še celoten svet. Ker imata tudi v svetu večino stranki CDU in SPD, presenečenj ni pričakovati.

München je leta 2003 sporočil, da bo preučil možnosti za prihranek s prehodom na odprtokodno programsko opremo. Migracija...

114 komentarjev

Po pričakovanjih konec Linuxa v Münchnu

Slo-Tech - Kot smo predvidevali, je rdeče-črna koalicija (CDU+SPD) v münchenskem mestnem svetu danes s prepričljivo večino izglasovala prehod na Windows Basic Client do leta 2020 in ostalo "standardno programsko opremo" (Word, Excel, Powerpoint), s tem pa prenehanje uporabe odprtokodne programske opreme. S tem se zaključuje ena največjih zmag Linuxa, ki se je zaradi lobiranja in nezadovoljstva uporabnikov sprevrgla v svoj antipod in postala eden največjih porazov odprte kode. Do konca leta 2020 bodo razvili omenjenega...

383 komentarjev

Linuxu v Münchnu slabo kaže

Slo-Tech - Gotovo se še spomnite največjega prehoda na odprto kodo, ki ga je leta 2003 napovedala mestna uprava v Münchnu, tri leta pozneje začela in ga desetletje pozneje tudi bolj ali manj uspešno dokončala. S tem naj bi prihranili več deset milijonov evrov, a zgodba je kompleksnejša. Ob najavi prehoda na Linux je v München odletel sam Microsoftov predsednik, pa ni pomagalo. Tedaj. München se je zavezal prestopiti na lastno debiansko distribucijo Limux, OpenOffice (ki je vmes postal LibreOffice), Firefox in ostalo odprtokodno programsko opremo. Sedaj je situacija bistveno drugačna. V projektu že nekaj časa škripa in ta teden ga utegnejo pokopati.

Že leta 2014 so se prvikrat pojavila glasna...

140 komentarjev

Torino gre na Linux

vir: ZDNet
ZDNet - Italijanski Torino je naslednje večje mesto, ki bo na svoje računalnike v občinski upravi namestilo Linux in s tem po načrtih privarčevalo več milijonov evrov. Z Linuxom na 8300 računalnikih nameravajo v prihodnjih petih letih prihraniti šest milijonov evrov.

O prehodu na Linux so se v Torinu začeli pogovarjati pred dvema letoma, ko je postalo jasno, da se podpora Windows XP izteka, stari računalniki pa Windows 8 ne bodo mogli učinkovito poganjati. Zaradi finančnih težav je bil začetek migracije preložen, z letošnjim koncem podpore Windows XP pa je postalo jasno, da ne morejo več čakati. Večina računalnikov ima namreč še vedno nameščen prav Windows XP.

Samo s prihranki pri stroških licenc bodo v petih letih prihranili 2,5 milijona evrov oziroma približno 300...

44 komentarjev

Prah okoli Münchenske napovedi vrnitve k Microsoftu se počasi razblinja

Novi Münchenski župan Dieter Reiter (tretji z leve) ob začetku gradnje nove Microsoftove poslovne stolpnice, maja letos

vir: Microsoft
Slo-Tech - Prejšnji teden se je razširila vest, da je ena največjih javnosektorskih migracij na odprto kodo v nevarnosti; oz. še več - da se odkrito razmišlja o vrnitvi na Microsoftovo programsko opremo. Münchenska mestna uprava je namreč napovedala, da je zavoljo čedalje večjega števila uporabniških pritožb naročila novo neodvisno študijo o njihovi smiselnosti prehoda na GNU/Linux (LiMux) in odprto pisarno (OpenOffice.org).

Teden dni kasneje so podporniki LiMuxa pripravili svoj odgovor. Kot pojasnjujejo, je bila študija res naročena, a s precej širšim ciljem, celostno preveriti delovanje vseh informacijskih sistemov v mestni upravi, ne pa specifično proučiti smiselnost vrnitve na Microsoftove rešitve. Dalje naj bi se večina...

421 komentarjev

München na Linux in nazaj?

Heise - Prehod münchenske mestne uprave na Linux je eden izmed največjih prehodov z zaprtokodne programske opreme na odprto kodo, ki ga zagovorniki slednje radi dajejo za svetel zgled. Zdaj pa se utegne zgoditi, da bo München migriral nazaj na Windows, ker se uporabniki Linuxa nikakor ne morejo navaditi.

München se je leta 2003 odločil, da razišče možnost prihranka in predvsem kako zagotoviti neodvisnost od enega velika ponudnika programske opreme. Leta 2006 se je migracija začela in ogromen projekt, v katerega je bilo vključenih skoraj 15 tisoč računalnikov, se je zaključil lani. Ocene o prihranku so odvisne od predpostavk, a v Münchnu trdijo, da so privarčevali nekaj

287 komentarjev

Münchenski projekt Linux končan

Slo-Tech - München je končal prehod javne uprave na Linux, s čimer se zaključuje eden najdaljših, najbolj spremljanih in tudi kontroverznih projektov programske migracije. Postopek se je začel že leta 2006, v petih letih so prilezli na polovico, letos novembra pa je bil projekt tik pred zaključkom. Včeraj je občinska uprava na internetu objavila končno poročilo (stran 4-5), s čimer je projekt končan.

Od sprejema odločitve leta 2004 do zaključka je preteklo dolgih devet let. V tem času je München zamenjal približno 14.800 računalnikov z Windows na Linux in z Officea na OpenOffice. Slednjih je za odtenek več, ker nekateri pač poganjajo specializirane programe, ki v Linuxu ne tečejo. Glavno vprašanje je seveda, koliko so s tem prihranili. Ocene so različne in precej netočne, ker tudi Microsoft ob napovedi...

135 komentarjev

München končal prehod na Linux, rezultat pozitiven

TechRepublic - Eden najbolj znanih primerov prestopa na Linux je gotovo München, ki je junija 2004 sprejel odločitev o selitvi celotnih mestnih oblasti z Microsoftovo programske opreme na odprtokodno. Celoten postopek je trajal devet let, v tem času pa so se vrstile tako kritike kot pohvale projekta. Sedaj je postopek bolj ali manj končan, v Münchnu pa so prepričani, da je končni rezultat zelo dober. Oktobra letos, ko je bil projekt končan, je na Linux prestopilo 14.800 uporabnikov, na OpenOffice pa 15.000.

Večkrat preberemo, da je pri tovrstnih prestopih glavni pomislek finančni prihranek, a to ni glavna stvar. Vsaj kar se tiča Münchna, so ocene o prihranku sila različne. Mestne oblasti pravijo, da so privarčevale 10 milijonov evrov, ker ni bilo treba obnoviti Microsoftovih licenc in nadgraditi računalnikov. Prav slednje je pomembne faktor, saj odprta...

453 komentarjev

München s prehodom na Linux in OpenOffice prihranil 10 milijonov evrov

Heise - Medtem ko so v Freiburgu nad Linuxom obupali in izračunali, da jih uporaba odprte kode stane več kakor Microsoftove, v Münchnu ugotavljajo, da lahko z Linuxom privarčujejo, če se migracije lotijo, kot se spodobi. O migraciji so se začeli pogovarjati leta 2003, izvajati so jo začeli leta 2006 in jo letos večidel zaključili. Marca so izračunali, da so prihranili več kot štiri milijone evrov, sedaj pa ugotavljajo, da je prihranek še bistveno večji. Privarčevali so dobrih 10 milijonov evrov.

V mestnem svetu je...

224 komentarjev

München nadaljuje

Slashdot - Münchenski župan, Christian Ude, je na novinarski konferenci zatrdil, da bo mestna uprava, kljub nedavnemu opominjanju na potencialno sporne programske patente, nadaljevala s prehodom na Linux. Na problem programskih patentov, ki bi v primeru nove evropske direktive, ki trka na vrata, lahko resno ogrozili München, je opozoril Jens Muehlhaus, sicer pripadnik Zelenih in hkrati podpornik odprtokodnega programja.

36 komentarjev

Le kaj Münchnu onemogoča prehod na Linux?

Slashdot - Najboljši argument za prehod na Linux je ponašanje s primeri, ko se velika množica uporabnikov odloči za spremembo. Ponavadi gre za podjetja, pred meseci pa je na ta način "zaslovel" tudi München, ki je sklenil vseh 13.000 računalnikov mestne uprave opremiti z Linuxom. Kljub temu, da jim je Microsoft ponujal različne ugodnosti, so se odločili za domači SuSE, ki je bil še precej ugodnejši.

Te dni pa se Bavarci soočajo z velikimi težavami, saj jih je stranka Zelenih opozorila na morebitne konflikte s programskimi patenti. V Evropi je namreč že sedaj podeljenih čez 30.000 patentov, ki so seveda popolnoma v nasprotju z obstoječo zakonodajo, spornih pa naj bi jih bilo vsaj 50. Tako je prehod na Linux začasno zamrznjen, dokler odgovorni ne proučijo morebitnih finančnih vplivov na reformo. Klik!

26 komentarjev