»

Amazon in Visa zakopala bojno sekiro

Bloomberg - Po lanskem zapletu, ko je Amazon strankam v Veliki Britaniji zagrozil, da ne bodo mogle več uporabljati kreditnih kartic Visa, sta podjetji sedaj sklenili globalni dogovor. Amazon bo sprejemal kartice Visa po celem svetu pri vseh svojih prodajalcih in uporabnikih platforme. Ukinili bodo tudi 0,5-odstotne pribitke, ki so veljali v Singapurju in Avstraliji ob plačilu s karticami te znamke.

Amazon je potrdil, da so dosegli dogovor z globalno veljavnostjo. Visa je dodala, da so z dogovorom zadovoljni. Uradno ni znano, kaj sta se podjetji dogovorili. Gotovo pa so nove provizije nižje od predhodnih. Te so v času britanskega članstva v EU znašale 0,3 odstotka, potem pa jih je Visa dvignila na 1,5 odstotka od plačil. Podobne zneske zaračunava tudi Mastercard. Na Otoku medtem regulator plačilnih sistemov preiskuje, ali je veliko povišanje provizij v skladu z zakonodajo ali pa gre za izkoriščanje monopolnega položaja. Od izida preiskave je odvisno, ali bodo odredili kakšne ukrepe.

Zneski...

4 komentarji

Amazon bo nudil pomerjanje oblek

Amazon - Oblačila so ena izmed vrst izdelkov, ki jih je prek interneta nehvaležno kupovati, zato večina ponje še vedno zavije v klasične trgovine. Standardizirane kose sicer lahko pomerimo v trgovini in jih potem (ceneje) naročimo prek spleta, v splošnem pa to ne gre. Da bi prodrl še na ta trg, je Amazon uvedel program Prime Wardrobe, ki omogoča pomerjanje oblačil in njihovo vračilo.

Vračilo oblačil, ki nam niso prav, sicer ni nič novega, saj to ponuja že večina trgovcev. Toda Amazon je program še dodelal. V programu Prime Wardrobe lahko naročimo od tri do 15 izdelkov, ne da bi jih v resnici kupili. Potem jih prejmemo na dom, kjer jih lahko pomerimo, in vrnemo tiste, ki nam niso prav. Šele v tem trenutku nam Amazon zaračuna tisto, česar nismo...

10 komentarjev

Koliko naj stane e-knjiga? Amazon: 10 dolarjev

Jeff Bezos si želi nižje cene e-knjig, a ne iz altruizma.

Slo-Tech - Če vprašate, koliko bi morala stati e-knjiga, boste dobili toliko kot odgovorov, kot je sogovornikov. Učbeniški odgovor je seveda toliko, kolikor je trg pripravljen plačati zanje, a zgodba ni tako enostavna, ker imajo igralci različne interese.

Trenutno se e-knjige precej drage, saj dosegajo ceno tudi do 15 dolarjev in več. Postavljanje njihove cene je odvisno od modela, ki ga uporablja prodajalec. Medtem ko Apple pušča založnikom proste roke z agencijskim modelom in se zadovolji z deležem od izkupička, je Amazon naklonjen nakupu na debelo in nadaljnji prodaji po ceni, ki bi jo določil sam.

Amazon sedaj intenzivno lobira za spremembe. Ta teden so javno razkrili nekaj številk, ki temeljijo na dejanskih podatkih o prodaji e-knjig. V sporočilu za javnost...

20 komentarjev

Amazon in Hachette v novi bitki za knjige

The New York Times - Amazon se je lotil novega obračuna s četrtim največjim ameriškim založnikom Hachette. Amazon si želi pridobiti še večji primat na trgu e-knjig in postaviti višje cene, kar pa v težak položaj spravlja tako avtorje kot založnike.

Zato si pomagajo tudi z nezakonitimi praksami, s katerimi želijo ljudi odvrniti od nakupov papirnih knjig. Kot ugotavlja The New York Times, Amazon to počne na dva načina. Po eni strani omejuje dobavo tiskanih knjig. V ZDA je nekaj naslovov knjig založbe Hachette v mehki vezavi nemogoče dobiti, pri drugih pa je rok dobave iz neznanih razlogov poskočil na dva ali tri tedne, čeprav knjige ležijo v skladiščih. Podobno taktiko so ubrali tudi v Nemčiji, kjer so na udaru knjige založnika Bonnier Publishing Group.

Drugi način odvračanja kupcev je še bolj prefinjen....

12 komentarjev

V ponedeljek tožba zoper Apple kot zadnje dejanje e-črkarske pravde

The Verge - V ponedeljek se bo na ameriškem sodišču začelo zadnje dejanje v e-knjižni vojni, ki se je zanetila pred tremi leti. Amazon je tedaj s svojim poslovnim modelom, ki je vključeval bralnik e-knjig, dolgo knjižno polico in nizke cene (10 dolarjev), praktično zavladal trgu, zato se je konkurenca odločila za nezakonite taktike. Apple in pet založnikov (Hachette Livre, HarperCollins, Simon & Schuster in Macmillan) je izsililo dvig cen knjig. Amazon je namreč knjige kupoval na debelo in pridobil količinsko popust, potem pa jih je prodajal dalje sam. Apple se je odločil za agencijski model, kar pomeni, da so imeli založniki proste roke pri postavljanju cen (12-15 dolarjev), Apple pa je pobral obveznih 30 odstotkov. Težava pa je...

7 komentarjev

Saga o navijanju cen e-knjig se bliža koncu tudi onstran Luže

AllThingsD - Decembra je Evropska komisija najavila poravnavo z Applom in petimi največjimi knjižnimi založniki Hachette Livre, HarperCollins, Simon & Schuster in Macmillan, ker so delovali usklajeno in s tem izsilili dvig cen e-knjig nad Amazonovih nekdanjih 9,99 dolarjev za kos. Poravnava je bila sorazmerno blaga, beri brez denarnih kazni, saj se je šesterica obvezala zgolj k opustitvi sedanjega "agencijskega" modela prodaje knjig.

Kot smo že pisali pred tremi leti, je vse skupaj nastalo kot odgovor na Amazonove "prenizke" cene. Amazon je namreč knjige kupoval na debelo in s tem dobil znatni popust, nato pa jih prodajal v svojem imenu in za svoj račun, po svoji ceni. Založniki - sprva predvsem HarperCollins, tj. Murdochova bajta - so bili mnenja, da lahko za izvod dobijo več, zato so se zmenili med sabo in z Applom, da jih bodo prodajali za med 12 in 15 dolarji, pri tem pa ceno postavili sami. Apple bo deloval zgolj kot njihovo agent, se pravi jim bo skozi svojo dvojico iPad + iBooks...

3 komentarji

V EU se obeta pocenitev e-knjig

Guardian - Evropska komisija je danes sporočila, da so se pogodili z Applom ter štirimi založniki Hachette Livre, HarperCollins, Simon & Schuster in Macmillan, ki so jih sumili usklajenega in koordiniranega nastopa na trgu pri prodaji e-knjig, kar predstavlja kršitve protimonopolne zakonodaje.

Spomnimo, da ima spor svoje zametke v letu 2010, ko se je začela e-črkarska pravda med Amazonom in Applom. Amazon je tedaj sam določal, po koliko bo prodajal knjige, kar je s pridom izkoristil Apple in vsilil agencijski model. Po tem modelu namreč ceno e-knjig določajo založniki, Apple pa zgolj pobere 30...

29 komentarjev

Pravosodno ministrstvo toži Apple in založnike zaradi dogovarjanja o cenah e-knjig

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje je danes vložilo tožbo zoper Apple ter založnike Hachette SA, HarperCollins, Macmillan, Penguin in Simon & Schuster, po tem ko so pretekli mesec začeli uradno preiskavo. V njej podjetjem očita nezakonito dogovarjanje o cenah e-knjig, s čimer so kršili protimonopolno zakonodajo in izkrivljali trg. Apple in Macmillan sta bila predhodno zavrnila ponudbo pravosodnega ministrstva, da bi spor rešili izvensodno in se poravnali. Nekateri drugi založniki naj bi se bili poravnali, vendar ministrstvo še ni razkrilo podrobnosti o poravnavi.

Glavni očitek je določanje cen e-knjig, ki jih po trenutno veljavnem (dve leti) modelu določajo založniki...

10 komentarjev

Google sklenil dogovor s francoskim založnikom Hachette

The New York Times - Medtem ko ima Google s svojo storitvijo Books precej težav v ZDA, kjer je sodišče predlagano poravnavo med Googlom in založniki zavrnilo in postavilo pogajanja v pat položaj, gre v Franciji bolje. Prejšnji teden je Google sklenil dogovor z največjim francoskim založnikom Hachette, ki obvladuje četrtino vsega francoskega trga.

Gre za digitalizacijo knjig, ki jih je Google skeniral brez dovoljenj, kar je razjezilo založnike po celem svetu. Srž problema so knjige, ki v tiskani obliki niso več dostopne, saj so že zdavnaj razprodane in ponatisov ni, a založniki njihovega skeniranja vsepovprek ne dovolijo, ker avtorske pravice še niso potekle. S Hachettom se je Google sporazumel, da Hachette Livre še vedno obdrži pravico...

0 komentarjev