»

Kaj prinaša ARM Cortex-A76

AnandTech - ARM je predstavil svoj novi procesor Cortex-A76, ki bo nasledil A75 in je namenjen uporabi v prenosnih računalnikih. Od predhodnika naj bi bil za 35 odstotkov hitrejši, tako da se bo že kosal z Intelovim Skylake i5. Kot je že v navadi, ARM pripravi referenčni dizajn za procesor, ki ga lahko proizvajalci uporabijo nespremenjenega (kot npr. Mediatek), v spremenjeni obliki (npr. Qualcomm) ali pa v povsem svojem dizajnu, ki pa razume iste ukaze (taki so Applovi procesorji). Prve dejanske procesorje z dizajnom Cortex-A76 pričakujemo na začetku prihodnjega leta. Od Cortex-A73 pa bo novinec kar dvakrat hitrejši. A73 danes najdemo v Microsoftovih sistemih Always Connected v procesorjih Snapdragon 835, ki so izjemno varčni, a nekoliko počasni.

Novi procesorski dizajn skuša...

10 komentarjev

Bo Windows za ARM dobil emulator x86?

ZDNet - Glavni problem Windows za ARM je prav dejstvo, da je napisan za arhitekturo ARM. Samo po sebi to seveda ne predstavlja težave, a običajno želimo poganjati še kaj drugega poleg golega operacijskega sistema. Aplikacij za ARM je malo, zato je Windows RT na tablicah in Surfaceu zgolj pogojno uporaben. Na pametnih telefonih teh težav ni, ker zanje že zaradi samega vmesnika pišejo namenske aplikacije, a na velikih tablici bi včasih želeli pognati kaj iz sveta x86. Odslej bomo lahko.

ZDNet je iz zanesljivih virov izvedel, da bo ena izmed naslednjih verzij Windows 10 za ARM dobila...

73 komentarjev

Nov ultra varčen ARM-jev dizajn Cortex A32

AnandTech - Zgolj nekaj mesecev po predstavitvi procesorja Cortex A35 je ARM danes pokazal nov ultravarčen procesor Cortex A32. Sicer je A7 in A5 (ki sodita v sedmo generacijo, torej ARMv7-A) nadomestil že A35, a v isto kategorijo so sedaj dodali še A32. Namenjen je uporabi tam, kjer je celo A35 preveč požrešen. A32 namreč porabi še 25 odstotkov manj energije kot A7 ali 10 odstotkov manj od A35.

V številkah to pomeni,
da najšibkejša verzija, ki ima eno jedro s frekvenco 100 MHz, porabi 4 mW ter zasede manj kot četrt kvadratnega milimetra. Seveda bo A32 na voljo tudi v močnejših konfiguracijah, vse do štirijedrnih. Štiri jedra pri 1 GHz bi skupaj porabila 300 mW. Bistvena razlika v primerjavi z A35 je tudi odsotnost podpore za 64-bitne ukaze, ki jih ostali iz serije ARMv8 imajo, s...

25 komentarjev

AMD končno izdal strežniške procesorje ARM

AMD - AMD je končno začel prodajati svoje procesorje Opteron A1100 SoC iz družine Seattle, ki so zgrajeni na arhitekturi ARM in namenjeni za uporabo v strežniških sistemih. Napovedali so jih že januarja 2014, a so zaradi več zamud in prelaganje luč sveta ugledali šele sedaj.

Procesorji imajo štiri ali osem 64-bitnih jeder A57, ki tečejo s taktom 1,7 do 2,0 GHz. Drugonivojskega predpomnilnika je 4 MB, tretjenivojskega pa 8 MB. Pomnilniški krmilnik podpira DDR ali DDR4, ki ga lahko skupaj uporabimo do 128 GB. Šibkejše jedro A5 skrbi za nadzor sistema, ima pa tudi namenski čip za šifriranje in stiskanje, 8 vodil PCIe 3, 14 SATA3 in dva priključka za desetgigabitni ethernet.

Modeli so trije, dva imata osem jeder (A1170 in A1150), eden pa štiri (A1120). Osemjedrnika imata deklarirano...

26 komentarjev

Amazon postal proizvajalec čipov

Slo-Tech - Amazon že dolgo ni več le internetna knjigarna, sedaj pa so nabor svojih dejavnosti še razširili. Pred natanko letom dni so prevzeli izraelsko podjetje Annapurna Labs, ki sedaj napovedala lastno družino procesorskih čipov Alpine na arhitekturi ARM, ki jih bodo prodajali pod znamko Amazon. Šlo bo za generacijo 32-bitnih ARMv7 in 64-bitnih ARMv8.

Namenjeni bodo predvsem usmerjevalnikom, predvajalnikom večpredstavnostnih vsebin, diskovnim poljem (NAS), in napravam IoT. To pomeni, da bodo v prihodnosti Asusove, Netgearove in Synologyjeve naprave dobile Amazonove čipe, pravijo v Annapurna Labs, mogoče pa še kdo drug. Amazonovih čipov tako ne boste mogli kupiti v njihovi spletni trgovini niti jih naročiti kje drugje, saj...

0 komentarjev

AMD predstavil svoji prvi strežniški procesor na ARM

Referenčni dizajn matične plošče

Ars Technica - AMD je predstavil Opteron A1100, ki so ga bežno razkrili v začetku leta. Posebne pozornosti je vreden zato, ker gre za prvi strežniški procesor, ki ga je AMD izdelal na arhitekturi ARM.

Opteron A1100 Seattle ima osem 64-bitnih jeder ARM Cortex A57, ki so izdelani v 28 nm-tehnologiji. Paroma si delijo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko je 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. Pomnilniška krmilnika podpirata DDR3 in DDR4 do skupne kapacitete 128 GB. Čip ima osem povezav za PCIe 3.0, osem vodil za SATA 3.0, dvakrat 10-gigabiten ethernet, I2C, SPI, UART. V kriptografskem koprocesorju najdemo vrsto namenskih vezij za AES, šifriranje z eliptičnimi krivuljami, RSA, SHA ter...

48 komentarjev

AMD-jeve novosti v letih 2015-2016

AMD - AMD je predstavil svoje načrte za prihodnost, ki bo obsegala tako arhitekturo x86 kakor tudi ARM. Na tej arhitekturi so že izdelali svoje procesorje (potem ko so še pred tremi leti trdili nasprotno, pa je potem šlo malo drugače), a so ti namenjeni rabi v strežniških okoljih. Sedaj bo ARM tudi pri AMD-ju dobil vidnejšo vlogo.

V letih 2015 in 2016 se bo začel razvoj projekta Skybridge. Šlo bo za 20 nm-čipe SoC (system on chip, ki vsebuje glavni procesor, grafični procesor, pomnilniški krmilnik, mrežo itd.), ki bodo narejeni na arhitekturah ARM in x86. Med seboj bodo fizično združljivi, torej bodo imeli skladno ležišče. To bo uporabno za proizvajalce, saj bodo lahko uporabili eno ali drugo arhitekturo, ne da bi spreminjali celoten dizajn sistema. ARM-verzija bo...

47 komentarjev

AMD bojda razvija ARM procesor za tablice

Viziova 11,6'' tablica je ena redkih, ki uporablja AMD-jev procesor Fusion

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri AMD-ju so že pokazali zelo varčne procesorje Fusion, osnovane na arhitekturi x86, ki naj bi se uporabljali v tabličnih računalnikih. Seveda je bilo zraven vključeno še grafično jedro, a splošna težava teh čipov je, da jih praktično ne vidimo na trgu. V svetu mobilnih telefonov in tablic večinoma kraljuje ARM, z izjemo Intela, ki se trudi odrezati svoj del pogače. Pri AMD-ju so tako sprejeli namig, saj bojda pripravljajo nove čipe, v katerih bodo namesto procesorskih jeder x86 uporabljena jedra ARM Cortex-A53 oz. A57. Gre za 64-bitni jedri, kjer je A53 naslednik Cortex-A7, torej gre za manj zmogljivo, bolj varčno jedro, medtem ko je Cortex-A57 64-bitni...

40 komentarjev

Razvoj Windows za 64-bitni ARM v teku

Techworld - Ko je Microsoft napovedal, da bo Windows 8 izšel tudi za platformo ARM (Windows RT), in ko je ARM naznanil izid 64-bitne verzije svojih procesorjev, je bilo današnjo novico pravzaprav pričakovati. Slej ali prej bo izšel tudi Windows za 64-bitni ARM. Kot pravijo v ARM, se bo to zgodilo raje prej kakor slej.

Ian Forsyth iz ARM je povedal, da konkretnih datumov ne more komentirati, a da je razvoj Windows 8 za 64-bitne ARM-jeve procesorje v teku. Microsoft je namreč pretekli teden v sklopu uradne splavitve Windows 8 izdal tudi verzijo za 32-bitni ARM in verzijo za 64-bitni x86. ARM pa je ta teden konkretno naznanil prva procesorja v 64 bitih.

Gre za Cortex-A53 in Cortex-A57, ki bosta osnovana na arhitekturi Armv8. Oba bosta naprodaj od leta 2014 dalje,...

11 komentarjev

ARM Cortex-A15 naj bi bil deloma konkurenčen arhitekturam x86

X-Bit Labs - Pri ARM-u so objavili, da bo njihovo prihodnje procesorsko jedro, Cortex-A15, v nekaterih primerih lahko konkurenčno celo arhitekturam x86. Izid naslednika jeder Cortex-A9 je bil sicer sprva načrtovan za leto 2013, a so razvoj nekoliko pospešili. V napravah naj bi bil tako na voljo še pred koncem leta 2012, v primerjavi s prvotnimi napovedmi o izidu v letu 2013. Leta 2012 naj bi sprva prejeli enojedrne in dvojedrne procesorje za pametne mobilne telefone in tablične naprave, katerim bodo v letu 2013 sledile še štirijedrne zasnove....

18 komentarjev

CES 2011: Nvidia napovedala ARM-procesorje Denver za strežnike (in namizne računalnike)

Nvidia - Nvidia je najavila, da s podjetjem ARM Holdings razvijajo prvi procesor na arhitekturi ARM, ki bo namenjen napravam z veliko potrebo po računski moči. Doslej je bil ARM nišni produkt, ki se je odlično prodajal v mobilnih telefonih, krmilnikih, poceni mikroprocesorjih in podobno, koder sta cenenost in varčnost pomembnejši od zmogljivosti. To se kani spremeniti.

Novica se izvrstno sklada z Microsoftovo napovedjo, da bodo v prihodnji verziji Windows podprli ARM. Nova generacija procesorjev se za zdaj kodno imenuje Denver bo Nvidii omogočila prodor na nove trge, je na CES-u pojasnil njen izvršni direktor Jen-Hsun Huang. Vodja razvoja v Nvidii Bill Dally dodaja, da se bomo s tem končno znebili hegemonije in neučinkovitosti...

40 komentarjev

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

engadget - To, da Intel dominira trg malih prenosnikov s svojim Atom procesorjem, vedo praktično vsi, saj se Atom uporablja v vseh popularnih malih prenosnikih, razen HPjevega Mini-Note-a (kjer pa počiva VIA C7-M procesor). Zdaj pa del trga želi pridobiti ARM, ki ima v prenosnih napravah ogromen delež, saj na ARMovih procesorjih temelji velika večina pametnih telefonov.

ARM bo v netbookih in prenosnih internetnih napravah uporabljal ARMv7 arhitekturo, oz. natančneje, Cortex-A8 in Cortex-A9 jedra. ARM naj bi tako omogočil celodnevno delovanje naprave na bateriji in obenem zmožnost predvajanja zahtevnejših formatov videa.

Zaplete pa se pri datumu izida, saj je ta vezan na programski del, četudi bi bil strojni del na voljo že jutri. ARM se je namreč povezal z ustvarjalci Ubuntuja (Canonical), ki bodo celoten Ubuntu Linux prenesli na ARM arhitekturo in s tem pokrili praznino, ki bi sicer zazijala na trgu. Datum izida pa je še relativno daleč, saj je trenutno načrtovan za april 2009.

Linux...

29 komentarjev