»

Twitter onesposobil vse zunanje odjemalce za dostop

Slo-Tech - Twitter je (bilo?) eno redkih družbenih omrežij, ki je omogočalo dostop do vsebin prek API, kar so s pridom izkoriščali številni neuradni odjemalci, denimo Tweetbot. Zahtevnejši uporabniki so jih množično uporabljali, saj so jim omogočali prilagoditev uporabniške izkušnje po lastni meri, medtem ko si uradna aplikacija ali spletna stran često po svoje predstavljata, kaj bi uporabniki želeli gledati. Razvrstitev čivkov po relevantnosti in ne po času objave ena izmed funkcij, ki v uradnih dostopih nikoli ni delovala pregledno. Zato je razočaranje veliko, ko so včeraj iz neznanega razloga vsi zunanji odjemalci odpovedali.

Če je razlog neznan, pa način ni. Twitter je ponoči onesposobil dostop prek API-jev, ki je bil nujen za pridobivanje podatkov. Twitter uradno še ni komentiral dogodka, zato ne vemo, ali gre za kakšno okvaro ali namerno potezo, ki naznanja spremembo v politiki dostopnosti. Razumljivo se po spletu širijo govorice, da je to konec dostopa mimo uradnega odjemalca, na kar...

17 komentarjev

Twitter prvikrat videposnetek označil kot manipulativen

Slo-Tech - Na Twitterju ja v četrtek začela veljati nova politika označevanja manipulativnih in zmanipuliranih videoposnetkov (kar vključuje tudi deepfakes). Odslej bodo označevali objave, ki bodo vsebovale fotografije ali videoposnetke, ki tako ali drugače zavajajo. Odvisno od teže kršitve bodo posnetki zgolj označeni ali pa celo odstranjeni, so napovedali že pred mesecem dni. Zgolj tri dni po uvedbi novih pravil je Twitter že označil prvi posnetek. To je izrezan posnetek govora Joa Bidna, ki se poteguje za mesto za demokratskega kandidata na ameriških predsedniških volitvah. Isti posnetek je tudi Facebook označil kot delno lažno informacijo.

Na posnetku je Bidnov govor odrezan sredi stavka, tako da je pomen spremenjen. Zaradi tega je Twitter pod objavo priobčil napis manipulirana vsebina, medtem ko Facebook pred objavo izpiše delno lažna informacija. Podjetji se bili zaradi te poteze tarči kritik z obeh strani. Medtem ko demokrati kritizirajo podjetji, da sta ukrepe izvedli prepozno, ko je...

6 komentarjev

Slab teden za Google ali ko YouTube krvavi milijone

theguardian.com - Val nezadovoljstva nad Googlovo oglaševalsko platformo se je iz Evrope pretekli teden prelil tudi v ZDA, poroča The Guardian. Potem ko je celo britanska vlada prenehala oglaševati prek Youtuba, ker so se njeni oglasi pojavljali ob neprimerni vsebini, so oglaševalske milijone abecednemu tehnološkemu velikanu pričeli odtegovati tudi ameriške korporacije. YouTuba tako več ne marajo telekomi, kot je Verizon, farmacevti, kot je GSK, na seznamu pa so podjetja iz bolj ali manj vseh sektorjev: Pepsi, Walmart, Johnson & Johnson. Poslovna škoda YouTuba je zaradi tega le v enem tednu dosegla milijone.

Vse se je začelo s člankom

Če ste kdaj ponesreči sami zajadrali na recimo torrent spletne portale, ste verjetno že pred desetletjem opazili, da so se vam...

41 komentarjev

Twitterjevi umiki: sedaj Pakistan

Cenzuriran članek o cenzuri na Twitterju v pakistanski verziji New York Timesa.

EFF - Nekoč smo verjeli, da bo internet popolnoma odprt in svoboden medij, kjer cenzure ne bo. To je mogoče veljalo prvih nekaj let, sedaj pa je nadzor nad internetom že zelo učinkovit. To velja tudi za Twitter, ki je bil v arabski pomladi eno izmed glavnih orodij upornikov, kasneje pa je postal poslušen oblastem.

Sprememba se je zgodila leta 2012, ko je Twitter objavil novo politiko, ki jo je javnost poimenovala kar minicenzura. V skladu s to politiko si Twitter pridržuje pravico, da v posameznih državah umakne vsebine, ki so nezakonite, sporne ali kako drugače neprimerne. Priznati moramo, da se Twitter trudi, saj so javno objavljeni vsi zahtevki po odstranitvi vsebin, ki jih prejmejo.

Leta...

5 komentarjev

Turčija hoče svoj svetovni splet (ttt)

Recep Tayyip Erdogan

Haaretz - Kot smo že poročali, je turški premier Recep Tayyip Erdogan pred lokalnimi volitvami konec marca zaukazal blokado Twitterja, YouTuba in še nekaterih drugih tujih spletnih strani, ker so se tam začeli pojavljati (upravičeni ali ne) napadi nanj osebno. Taktika se je zgleda izplačala, saj je njegova stranka doživela prepričljivo zmago (s ~43% glasovi vseh volivcev), ustavno sodišče pa je o odpravi blokade odločilo šele v začetku aprila - skratka, po volitvah.

Vlada te blokade sicer še ni odpravila, ker so našli še nekatere druge očitke zoper Twitter, konkretno glede (ne)plačevanja davkov. Obenem pa bi radi šli še veliko dlje od blokade posamičnih strani: turški minister za promet, pomorstvo in komunikacije Lüfti Elvan je tako ta vikend omenil kar...

75 komentarjev

Turčija še vedno preganja Twitter

CNET - Turški premier Erdogan še vedno išče načine, kako v Turčiji prepovedati Twitter. Po marčevski blokadi, ki so jo morali potem odpraviti zaradi odločitve ustavnega sodišča, je naslednji poizkus davčna preiskava. Erdogan je namreč napovedal postopke zoper Twitter, ki po njegovih besedah krši turško zakonodajo in tam utajuje davke.

Erdoganov srd seveda izvira iz kritičnih sporočil o njegovi vladi, ki so jih na Twitterju objavljali nasprotniki režima. Ker blokada ni uspela, bo sedaj poizkusil drugače. Tako je Erdogan v televizijskem nastopu v soboto povedal, da so Twitter, YouTube in Facebook mednarodna podjetja, ki poslujejo z namenom ustvarjanja dobička. Tega ne zanika nihče, Erdogan...

0 komentarjev

Turško ustavno sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Protesti v Ankari, 21. 3. 2014.

Slo-Tech - Tudi turško ustavno sodišče je obsodilo tamkajšnjo blokado dostopa do Twitterja, ki jo je Turčija uvedla 21. marca. Sodišče je odločilo, da je blokada neustavna, in odločitev že posredovalo agenciji za telekomunikacije (TIB), ki je zahtevala blokado na podlagi očitkov, da Twitter krši turško zakonodajo. Ustavno sodišče ugotavlja, da blokada krši pravico do svobode izražanja in osebne svoboščine, zato ni v skladu s turško ustavo.

Že pred tednom dni je upravno sodišče v Turčiji izdalo začasno odredbo, ki do izreka dokončne sodbe ukinja blokado Twitterja. Sodne postopke je poleg Twitterja sprožilo še nekaj organizacij, ki se ukvarjajo z zaščito svobode govore. Sedaj je odločitev upravnega sodišča brezpredmetna, ker je blokado razveljavilo kar ustavno sodišče.

Še...

0 komentarjev

Turčija sedaj blokira še YouTube

Slo-Tech - Po blokadi Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije zahtevala zaradi domnevnega nespoštovanja odredb o umiku spornih sporočil s Twitterja, neuradno pa zaradi neprijetnih razkritij o korupciji pred nedeljskimi volitvami, je Turčija začela blokirati še YouTube. Razlog je objava posnetka pogovora visokih turških uradnikov, ki razpravljajo o morebitnem napadu na Sirijo.

Blokado Twitterja je turško upravno sodišče sicer v sredo razveljavilo, a je rok za izvedbo te odločitve 30 dni, ko bodo volitve že zdavnaj mimo. Turški premier Erdogan je YouTube označil kot podlo, ker si je privoščila objavo posnetka s prepisom in fotografijami govorcev, kako razpravljajo o napadu na Sirijo. Na posnetku so direktor obveščevalne agencije...

15 komentarjev

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Slo-Tech - Blokada Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije izsilila pretekli konec tedna, se bo morala končati, je razsodilo turško upravno sodišče. Turška vlada je izrazila začudenje nad odločitvijo, a je potrdila, da bo odločitev spoštovala, čeprav je ne podpira. Utemeljitev bodo natančno prebrali in se odločili o nadaljnjih korakih.

Spomnimo, da je Turčija v petek začela blokirati Twitter, ker so se na družbenem omrežju začele širiti informacije o korupciji politikov. To so neprijetna razkritja za...

13 komentarjev

Turška blokada Twitterja v tretje malce trša

Slo-Tech - Ko je turški premier Erdogan tamkajšnjim ponudnikom dostopa do interneta ukazal, da morajo začeti blokirati dostop do Twitterja, so ti v svojih DNS-strežnikih hitro spremenili vnose za Twitterjeve strežnike in storitev je bila nedostopna. Turki so hitro ugotovili, da lahko z nastavitvijo drugih DNS-strežnikov - recimo Googlovih - do strani pridejo normalno, zato je Turčija blokirala še nekaj drugih DNS-strežnikov. Ker tudi to ni rešitev, so sedaj blokirali kar IP-naslove Twitterjevih strežnikov (recimo 199.16.156.6, kar lahko preverite na straneh telekomunikacijske agencije).

Učinek pa je prav mogoče ravno nasproten. Takoj po napovedi blokade Twitterja v Turčiji je njegova uporaba tam narasla za 138 odstotkov. Narasla pa je tudi uporaba...

17 komentarjev

Turčija okrepila blokado Twitterja, grozi tudi YouTubu

Grafiti, ki kažejo način za obvoz blokade.

Slo-Tech - Turčija je še zaostrila petkovo blokado Twitterja. Uradni razlog za petkovo blokado je bilo Twitterjevo nespoštovanje odredb turških sodišč, ki so zahtevale odstranitev povezav, neuradno pa so razlog prihajajoče lokalne volitve prihodnjo nedeljo. Po Twitterju so se namreč širile informacije o korupciji, ki so neugodne za vladajočo garnituro.

Twitterjevi odvetniki so se zatem sestali z oblastmi v Ankari, zato so pričakovali zrahljanje blokade. Zgodilo se je nasprotno, saj je v soboto Turčija še zaostrila blokado Twitterja. Sprva je bilo namreč mogoče blokado obiti z uporabo mobilnih...

15 komentarjev

Avstralska vlada pomotoma blokirala shared hosting s 1200 spletišči

Slo-Tech - Vladna cenzura spletnih strani redko deluje, pogosto pa naredi še več škode kot koristi, pa naj ima še tako plemenite namene. Avstralska vlada se je denimo s tremi največji ISP-ji (Telstro, Optusom in Vodafonom) čez zimo potihoma domenila za prostovoljno blokado domen in IP naslovov spletnih strani z INTERPOL-ovega seznama, na katerih naj bi se "na podlagi zelo skrbnega preverjanja" nahajala otroška pornografija. Blokado so potem potihoma splavili konec marca. Seveda, že 5. aprila jim je uspelo ustreliti v napačno tarčo in to veliko.

Z interneta so odstraniti razpon IP naslovov, na katerem gostuje več kot tisoč spletnih strani (shared hosting pač), med njimi tudi spletišče Melbournske svobodne univerze. Seveda so skoraj vse od teh strani povsem nedolžne (oziroma morda so bile kar vse ....).

Situacijo je še poslabšalo to, da vlada ni predvidela postopka ugovora zoper blokado, saj sam ukaz za blokado ni bil uraden; ISP-je je zgolj "zaprosila", da izvedejo "razumne ukrepe za pomoč...

8 komentarjev

Sporni videoposnetek na YouTubu blokiran v čedalje več državah

Google - Sporni posnetek nizkoproračunskega kratkega filma o preroku Mohamedu, ki je razjaril prebivalce v muslimanskem arabskem svetu in služil kot povod za hude izgrede, je postal nedostopen še v nekaterih državah, je sporočil Google. Čeprav posnetek ne krši nobenega (zahodnega) zakona niti Googlovih pogojev uporabe storitev, ga je Google zaradi izjemnih okoliščin blokiral v Egiptu in Libiji. Odločitev za tovrstno samo-cenzuro je sprožila pomisleke tudi v zahodnem svetu, kjer so ključne polemike, ali je dopustno kratiti pravico do svobode izražanja zgolj zato, ker v neki državi izbruhnejo nemiri, čeprav se ni zgodila nobena kršitev zakonov.

Google zagotavlja, da je blokada v Egiptu in Libiji začasne narave in da so se odločili za manjše zlo....

100 komentarjev

Blokirane aplikacije za Twitter so nazaj

Guardian - Prejšnji teden je Twitter blokiral aplikacije UberTwitter, Twidroyd in UberCurrent, ker so kršile pogoje uporabe in niso dovolj varovale zasebnosti uporabnikov. Podjetje UberMedia, s katerim so se bili pred tem neuspešno pogajali od lanskega aprila, je nenadoma naglo razumelo Twitterjeve pomisleke in bliskovito pripravilo popravljene aplikacije. Twitterjevi strokovnjaki so jih pregledali in odobrili, tako da je sedaj njihova uporaba na storitvi Twitter ta teden spet omogočena.

Zapisali so, da je pregled pokazal, da so bile kršitve odpravljene, zato so jim vrnili dostop do Twitterjevega API. Lastnik podjetja UberMedia Bill Gross pa je ob tem izrazil presenečenje, saj naj jih pred petkovo...

0 komentarjev

Turčija blokirala dodatne Googlove strani, hekerji odgovorili

The Register - Turčija je pred tednom dni začela blokirati številne zahodne spletne strani, med njimi YouTube in Google, kar je okrnilo delovanje interneta v državi in ujezilo številne njegove uporabnike. Ta teden je državni tožilec na sodišče naslovil zahtevek po blokadi še dodanih IP-naslovov, tako so sedaj nedostopne tudi storitve Google Maps, Picasa in podobne. Nezadovoljni hekerji so odgovorili in napadli vladne strani.

Včeraj tako niso bile dostopne strani ministrstva za transport, urada za informacije in komunikacije in predsedstva za telekomunikacije. Yaman Akdeniz, docent na pravni fakulteti v Istanbulu, pravi, da je potrjeno, da gre za DoS-napad. Organizirala naj bi ga skupina hekerjev, ki je želela opozoriti na nesmiselnost blokade, trajal pa je 10 ur.

26 komentarjev

Turčija blokira Google

Slo-Tech - Turčija je teden za nedoločeno obdobje uvedla blokado dostopa do iskalnika Google in vrste njegovih storitev. V uradni izjavi za javnost je njihovo ministrstvo za telekomunikacije zapisalo, da je blokada vzpostavljena zaradi pravnih razlogov, ki pa jih niso želeli podrobneje navesti in obrazložiti. Nekatere storitve bodo popolnoma nedostopne, druge se bodo le nalagale zelo dolgo, so še dodali.

Pregled pokaže, da so blokirani vsaj naslovi translate.google.com, books.google.com, google-analytics.com, tools.google.com in docs.google.com, najverjetneje pa tudi drugi. Turčija je na zadnje blokirala Googlov YouTube leta 2008, ko so se na njem pojavili omalovažujoči posnetki o Mustafi Kemalu Atatürku, in blokade še ni umaknila. Google verjame, da je trenutna blokada posledica napake pri upravljanju blokade YouTuba, ki še traja. Dogodek se živahno spremlja na Twitterju, kjer pa je večina čivkov v turščini.

Medtem pa je turška vlada Googlu namignila, da bi moralo podjetje v Turčiji...

26 komentarjev