»

Koliko zveznega davka je lani doma plačal Amazon?

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Odgovor se glasi nič. In to že drugo leto zapored, kljub temu, da je podjetje denimo predlani zabeležilo 5,6 milijarde čistega dobička, lani pa ga je celo podvojilo na 11,2 milijarde. To izhaja iz poročila Inštituta za davke in ekonomijo (ITEP), v katerem za nameček navajajo tudi to, da je podjetje lani dobilo povrnjenih 129 milijonov dolarjev preplačanih davkov, kar njihovo efektivno davčno stopnjo postavi na -1 %.

Seveda so se po objavi novice takoj oglasili politiki, od Bernieja Sandersa, pa do Donalda Trumpa, ki je že dlje časa poznan kot velik nasprotnik Jeffa Bezosa in vsega povezanega z njim. A ITEP v poročilu omenja tudi to, da je glavni vzrok za pičlost Amazonovega davčnega bremena prav Trumpova administracija, ki je...

71 komentarjev

Apple zahteva od Googla devet milijard dolarjev?

vir: Flickr

vir: Business Insider
Business Insider - Toliko naj bi letos Google plačal (članek je plačljiv, alternativni vir), da bo njegov iskalnik v Applovem brskalniku Safari še naprej nameščen privzeto. Podatek o devetih milijardah je sicer obelodanil analitik Goldman Sachsa Rod Hall, ki je tudi napovedal, da se zna zahtevana vsota že leta 2019 povzpeti na 12 milijard USD.

Vsi ti zneski so neuradni, ampak Google naj bi leta 2014 za ta privilegij plačal milijardo, lani pa tri milijarde. Če Hallov podatek drži, je Apple letos svoj zahtevek kar potrojil, a drugo mesto po tržnem deležu na trgu pametnih telefonov, očitno omogoča tudi take poskoke. Analitik še pravi, da je Apple eden od najboljših generatorjev prometa na Googlovemu iskalniku, zato je precej verjetno, da bodo v Mountain Viewu zahtevano vsoto molče poravnali.

V članku se še sprašujejo ali je dvig cene...

35 komentarjev

Apple na Novi Zelandiji desetletje ni plačal nič davka na dobiček

Slo-Tech - Apple tudi na Novi Zelandiji izkorišča metode, ki jih skoraj povsod po svetu uporabljajo multinacionalke, da se izognejo plačilu davkov. Kot poroča New Zeland Herald, Apple v zadnjih desetih letih na Novi Zelandiji ni plačal nič davka na dobiček, čeprav so imeli 4,2 milijarde dolarjev prihodkov in verjetno niso poslovali sebi v izgubo. V tem času so sicer plačali 37 milijonov dolarjev davkov, a so ti romali v Avstralijo. Če bi Apple na Novi Zelandiji prikazoval normalno bruto maržo kot drugod po svetu, bi bil plačal 356 milijonov dolarjev davkov od leta 2007.

Apple se je na očitke odzval z izjavo, da se pri poslovanju na Novi Zelandiji držijo zakonodaje, v podrobnosti pa niso šli. Dodali so še, da izdelke ustvarjajo, načrtujejo in proizvajajo v ZDA, kjer zato...

93 komentarjev

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je po triletni preiskavi odločila, da je irski dogovor z ameriškim podjetjem Apple glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč. Irska je Applu omogočila, da se je z optimizacijo poslovanja prek svojih podružnic na Irskem in v tujini izognil plačilu večini davkov. Zaradi tega je Apple plačal do 13 milijard evrov premalo davka, ki ga bo sedaj moral vrniti Irski na način, kot ga bo določila Irska. Komisija poudarja, da to ni globa, temveč zgolj povračilo nezakonito prejete pomoči. Vseeno je to največji znesek, ki ga je kdajkoli katerokoli podjetje moralo plačati v EU zaradi nepravilnosti pri poslovanju.

Evropska komisarska za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da "države članice ne smejo dajati davčnih odpustkov...

104 komentarji

Komisija preiskuje Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu

Slo-Tech - Evropska komisija je začela preiskavo zoper Irsko, Nizozemsko in Luksemburg zaradi suma nedovoljene državne pomoči podjetjem Apple, Starbucks in Fiat. Komisija bo preverila, ali imajo podjetja neupravičeno ugodno davčno obravnavo, ki se šteje med nedovoljeno državno pomoč.

Za našo stran najzanimivejši primer je seveda Apple, ki se že dlje časa sooča z očitki, da uporabljajo davčno zakonodajo na način, da plačujejo prenizke davke. Applu pri tem uporablja tako imenovan irski sendvič, kakor se imenuje taktika izogibanja plačilu davkov. Podjetje ima na irskem registrirani dve podružnici, izmed katerih ena ni irski davčni rezident. Prek obvoda na Nizozemskem si podružnice Appla izstavljajo račune (večinoma za uporabo...

17 komentarjev

Apple se je samo v Avstraliji v desetletju izognil davku na devet milijard dobička

Slo-Tech - Avstralski časnik Financial Review je raziskal, koliko dobička je Apple v zadnjem desetletju prekanaliziral iz Avstralije na Irsko in si zaradi ugodnega davčnega režima znižal davčno obveznost. Apple je tako na Irsko v zadnjem desetletju prelil 8,9 milijarde dolarjev, ki bi bili sicer obdavčeni v Avstraliji.

O izogibanju plačila davkov - ki je popolnoma zakonito, čeprav nezaželeno - smo že večkrat obširno pisali. S premeteno strukturo povezanih in odvisnih družb, lahko podjetja prikažejo dobičke v podružnicah, ki poslujejo v davčno zelo ugodnem okolju in tako znižajo efektivno obdavčitev na vsega kakšen odstotek. Tega ne počne le Apple, ampak praktično vse multinacionalke.

Apple je na primer lani v Avstraliji prikazal...

62 komentarjev

Italija spet preiskuje Apple zaradi davkov

The New York Times - Že nekaj časa se ni nobena država javno pridušala nad multinacionalkami in njihovem izmikanju plačila davka. Apple, Google, Microsoft in ostala druščina so pravi mojstri v zniževanju te obveznosti, pri čemer jim v EU izdatno pomagata Irska in Nizozemska, medtem ko je v ZDA pač treba plačati nekaj lobistov. Državo zato redno preiskujejo multinacionalke in poizkušajo v davčni reviziji odkriti kakšno nepravilnost; naslednja je na vrsti Italija.

Italijanom in ostalim državam gre pošteno v nos genialna rešitev, ki jo omogoča irsko pravo. Podjetje je mogoče registrirati na Irskem, a zaradi poslovodstva v drugi državi ni irski davčni zavezanec. Z dodatno irsko podružnico, ki prodaja izdelke po celi EU, in nizozemsko podružnico...

28 komentarjev

Applov izvršni direktor pred Senatom: davke plačujemo

Forbes - Applov izvršni direktor Tim Cook je danes pred Senatom pojasnjeval, kako je z Applovim plačilom davkov. Podjetje namreč svoje tuje prihodke prek dveh irskih in ene nizozemske podružnice spravi v davčne oaze, kjer davkov na dobiček ni. Senatni odbor je tako ocenil, da se je Apple izognil plačilu davka na 44 milijard dolarjev dobička. Odbor je lani zaradi enakih očitkov že preiskoval Microsoft in Hewlett-Packard, ki uporabljata podobne trike.

Že včeraj je bila na Applovih straneh dostopna izjava, ki jo je danes predstavljal Cook. V njej je poudaril, da je Apple največji plačnik davkov v ZDA. Lani so plačali šest milijard dolarjev davkov in kar 2,5 odstotka celotne mase davkov na dobiček v ZDA. Dodaja, da Apple zaposluje...

34 komentarjev

Francija in Avstralija preiskujete Googlove nizke davčne osnove

The New York Times - V zadnjem času se je povečalo zanimanje davčnih organov po vsem svetu za početje velikih multinacionalk, kot so Google, Microsoft in Apple, ki se z izkoriščanjem zakonodaje v davčno prijaznejših državah izogibajo plačevanju davkov. Prvikrat smo o tem pisali predlani, problem pa se je do danes le še stopnjeval. Francija in Avstralija sta zato najavili, da bosta podrobno preučili Googlovo poslovanje v teh državah in ukrepali, če bosta našli podlago za to. Ameriška davčna uprava ga je pod drobnogled vzela že lani.

Francoze jezi Googlovo izkoriščanje irske zakonodaje in obvozov prek Nizozemske. S taktiko dvojnega irskega...

18 komentarjev

Apple lani plačal dva odstotka davka na dobiček, konkurenca še bolj skopa

BBC - Udrihanje po Applu je v zadnjem času moderno, zlasti zaradi neskončnih tožb zaradi kršitev patentov in modelov ter ciničnega odnosa, a kar takoj povejmo, da se spodaj opisanih davčnih trikov poslužujejo vsi. Meja med izmikanjem in utajo davkov je namreč sila tanka in Apple, Microsoft, Google in ostali velikani si lahko privoščijo najboljše strokovnjake, ki poskrbijo, da je njihova davčna osnova karseda nizka.

The Sunday Times je v poročilu, ki ga je Apple posredoval ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC), izbrskal, da Apple izven ZDA plačuje manj kot dva odstotka davka na dobiček. V preteklem fiskalnem letu so plačali 713 milijonov dolarjev davka na dobiček 36,8 milijarde dolarjev. Ker Apple tako čez...

19 komentarjev

Apple, Microsoft in davki

Applov Braeburn capital.

vir: The New York Times
The New York Times - V soboto je New York times objavil precej odmevno zgodbo o Applovi strategiji za izogibanje davkom, kjer so s prerazporeditvijo prihodkov v svojo hčerinsko družbo v Nevadi (za ameriške prihodke) oz. na Irskem (za tuje prihodke) prihranili vsaj 2.4 milijarde dolarjev samo lani. Hitro so se oglasili še drugi mediji s trditvami, da povsem isto že leta počne tudi Microsoft, ki je sicer prihranil nekoliko manj (4.3 milijarde, a v obdobju zadnjih 15 let), vendar bi ta denar zvezna država Washington še kako krvavo potrebovala za investicije v šolstvo in druge javne storitve. Splošno je problem precej endemičen v tehnološki industriji, ki v povprečju plačuje davek na prihodke pravnih oseb v višini ~10%, vsaj za tretjino manj od podobno situiranih...

104 komentarji