»

Ranljivost v grafičnih karticah spletnim stranem omogoča krasti zaslonsko sliko

Slo-Tech - Raziskovalci z univerz v Austinu, Teksasu, Washingtonu, Illinoisu in Pittsburghu (CMU) so ugotovili, da so grafični čipi vseh šestih velikih proizvajalcev ( Apple, Intel, AMD, Qualcomm, ARM, Nvidia) ranljivi. Z doslej nepoznanim napadom lahko zlonamerna spletna stran prebere vsebino zaslona, kot ga izpisuje druga spletna stran na drugi domeni, s čimer se krši ena osnovnih zapovedi varnosti na internetu. Napad so poimenovali GPU.zip in ga temeljito opisali v članku. Podrobno jo bodo predstavili tudi na konferenci 45th IEEE Symposium on Security and Privacy, ki bo prihodnje leto maja v San Franciscu.

V delujočem konceptu so prikazali, kako ranljivost deluje. Zlonamerna spletna stran vsebuje element, ki skuša brati iz elementa iframe. V normalnih okoliščinah je to mogoče le, če imata oba elementa isti vir (isto domeno). Raziskovalci pa so pokazali, da je zaradi stiskanja podatkov, ki ga GPU-ji uporabljajo za izboljšanje zmogljivosti, možno posamezne piksle na zaslonu krasti enega po...

15 komentarjev

Gizmodo namesto špansko govorečih sodelavcev z umetno inteligenco

Slo-Tech - G/O Media, ki ima v lasti Gizmodo in špansko različico strani Gizmodo en Español, si je izračunal, da se mu bolj splača uporabljati umetno inteligenco kot ljudi. Doslej je špansko uredništvo skrbelo za lokalizacijo, kar je vključevalo prevode, priredbe in tudi nove vsebine za špansko govoreči trg. A prevajati zna tudi umetna inteligenca.

Zato je G/O Media odpustil celotno špansko uredništvo, kar so jim sporočili na video konferenci. Vsebine na španski strani bodo odslej strojno prevedene, na kar ob opozarjal napis na dnu članka in povezava do izvirnika. Špansko verzijo strani so dobili leta 2012, ko je Gawker Media kupil Guanabee, ki je kasneje postal španski Gizmodo.

Gizmodo je poleti že eksperimentiral z umetno inteligenco v angleščini, ki pa so imeli precej napak. Na CNET-u so to že na začetku leta počeli celo brez obvestila javnosti, kar je dvignilo precej prahu.

11 komentarjev

Ranljivost v izvedbi VPN v Linuxu in Unixu

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Novi Mehiki so v večini distribucij Linuxa in nekaterih drugih izpeljankah iz Unixa (FreeBSD, OpenBSD, macOS, iOS, Android) odkrili ranljivost v načinu, kako se vzpostavljajo povezave prek navideznih zasebnih omrežij (VPN). Ranljivost napadalcem omogoča, da ugotovijo, ali je uporabnik povezan v VPN, kateri naslov IP mu je bil dodeljen in ali je aktivno povezan na neko spletno stran. S štetjem paketkov in analizo njihove velikost je moč izluščiti vrednosti seq in ack. V nekaterih primerih je mogoče vrivati podatke v povezavo. Ranljive so distribucije, ki uporabljajo systemd od lanskega 28. novembra (izklop reverse path filtering); prav tako je ranljivost tudi v IPv6.

Ranljivost je tako neodvisna od konkretne implementacije VPN, torej je vseeno, ali uporabljamo OpenVPN, WireGuard ali IKEv2/IPSec. Kaže pa, da se s Torom izognemo ranljivosti, ker uporablja SOCKS in se ugotavljanje pristnosti in šifriranje izvajata v uporabniškem delu in ne v jedru. Da napad...

24 komentarjev

Hewlett-Packardovi prenosniki lahko beležijo vnose prek tipkovnice

Slo-Tech - Raziskovalec Michael Myng je ugotovil, da ime več kot 460 modelov Hewlett-Packardovih prenosnikov iz družin EliteBook, ProBook, Pavilion in Envy program, ki je namenjen beleženju vnosov prek tipkovnice (keylogger). Ta je privzeto sicer onemogočen, a ga lahko napadalec, ki ima fizični dostop do računalnika, aktivira. HP je luknjo, ki je omogočila tovrstno prisluškovanje, že zakrpal.

Myng pojasnjuje, da je prisluškovalni program odkril po naključju, ko je ugotavljal, kako spremeniti osvetlitev tipkovnice. V ta namen je preiskoval prednaložen program Synaptics Touchpad (gonilnik za drsno ploščico oziroma "miško"), ki vsebuje sporni program. V prvotni analizi je odkril zanimive nize, nadaljnji podrobni pregled pa je odkril keylogger. Ta je resda izključen, ni pa ga HP...

21 komentarjev

Spletne strani prisluškujejo obiskovalcem

Slo-Tech - Obiskovanje spletnih strani ni nedolžno početje z vidika zasebnosti, je pokazala najnovejša raziskava, ki so jo izvedli na Princetonu. Že dlje časa je znano, da spletne strani s piškotki sledijo uporabnikom, zato se po iskanju najboljših žarnic še mesec dni v oglasih prikazujejo žarnice. Toda v resnici si spletne strani pogosto zapisujejo tudi, kar vtipkamo, ko imamo spletno stran odprto. Pravzaprav nas to ne bi smelo presenetiti; da si Facebook shranjuje vpisano, česar potem nismo potrdili in objavili, smo izvedeli že leta 2013. Tudi ko vpisujemo iskalne termine v Google, ta že sproti prikazuje predloge. Tehnologija vsekakor obstaja, novo je le to, da jo uporablja bistveno več strani, kot smo si mislili.

V študiji so zajeli 50.000...

19 komentarjev

Več podrobnosti o napadu s CCleanerjem

Slo-Tech - Znanih je več podrobnosti o hudem varnostnem spodrsljaju, ki si ga je privoščil razvijalec priljubljenega programa za odstranjevanje nepotrebnih CCleaner. Minuli teden je postalo jasno, da je verzija tega programa skoraj mesec dni vsebovala zlonamerno kodo. Kot ugotavlja Avast, je šlo za ciljan napad APT (advanced persistent threat), ki je bil usmerjen na točno določene poslovne tarče.

Zlonamerna koda v CCleanerju je namreč vsebovala funkcijo za prenos sekundarnega tovora s krmilno-nadzornih strežnikov. Avast je v sodelovanju z ameriškimi organi pregona in ponudnikom gostovanja ServerCrate uspel pridobiti bazo na strežniku, ki razkriva podrobnosti delovanja. Na...

12 komentarjev

Kaspersky Lab namerno nagajal konkurenci?

vir: Reuters
Reuters - Ko beseda nanese na rusko podjetje Kaspersky Lab, imamo pred očmi sliko vrhunskega podjetja za računalniško varnost, ki si je ime ustvarilo tudi z intenzivnimi raziskavami virusov (npr. Stuxneta) in hekerskih skupin (npr. Equation Groupa); izdelki Kaspersky Laba so prav tako zelo spoštovani. Sedaj pa je Reuters pridobil ekskluzivni pričevanji nekdanjih zaposlenih, ki prikazujeta podjetje v slabši podobi. Kaspersky Lab naj bi namenoma nagajal konkurenci in jim podtikal neškodljive, a pomembne datoteke za delovanje operacijskega sistema kot zlonamerne.

Kot trdita vira, nekdaj zaposlena v Kaspersky Labu, je praksa stara približno desetletje. Ustanovitelj podjetja Eugene Kaspersky je bil nezadovoljen z domnevnim kopiranjem...

20 komentarjev

Equation Group razvil hujše metode kot Stuxnet

[dodaj]

Heise - Svoj čas je bil Stuxnet, za katerega se je izkazalo, da je del operacije Olympic Games, ki so jo varnostno-obveščevalne agencije ZDA in Izraela vodile proti Iranu z namenom sabotirati njegove obrate za bogatenje urana. Pri tem jih ni oviralo dejstva, da so bili ključni računalniški sistemi izolirani od interneta; so pač kodo posneli na USB-ključke in jo spravili do računalnikov. Danes je Equation Group. Izkazalo se je namreč, da je Olympic Games drobižek v primerjavi z mašinerijo, ki jo poganja Equation Group.

Rusko varnostno podjetje Kaspersky Lab je izsledke obsežne raziskave predstavilo na konferenci danes ponoči v Mehiki. Podjetje, ki sodi med najbolj spoštovane na področju računalniške varnosti, vodi Eugene Kaspersky, ki je študiral kriptografijo pod okriljem KGB in je nekoč delal za rusko vojsko. Ker ZDA nočejo uporabljati izdelkov Kaspersky Laba, uživa ta velik ugled in njegovo programsko opremo uporabljajo v številnih drugih državah.

Kaspersky Lab je raziskal delovanje...

75 komentarjev

Stuxnet, DuQu, Flame, Madi, Gauss ... Rdeči oktober!

Secure List - Raziskovalci iz Kaspersky Laba so v sodelovanju z ameriškimi, romunskimi in beloruskimi CERT-i odkrili še eno ogromno prisluškovalno operacijo, s katero so neznani napadalci kompromitirali več tisoč računalnikov v Aziji in Evropi ter pet let neopaženo in neovirano kradli občutljive dokumente. Napade so poimenovali Rdeči oktober in po do sedaj zbranih podatkih niso povezani s Stuxnetom, DuQujem, Flamom, Madijem ali Gaussom, so pa primerljivo ali celo bolj dovršeni.

Preiskava se je začela lanskega oktobra, ko so nekatere stranke Kaspersky Lab opozorile na nenavadno vedenje svojih sistemov in odtekanje podatkov. Rezultati preiskave kažejo znano zgodbo. Neznani napadalci so že od leta 2007 vdirali v...

74 komentarjev

Po Flamu miniFlame

threatpost - Doslej najobsežnejši znani vladni trojanec Flame, ki so ga pripravili posebej za vohunjenje v strateško pomembnih ustanovah in obratih, je zgrajen izrazito modularno. S tem se njegova velikost nekoliko prikrije, saj se prenaša po delih, hkrati pa ga je enostavneje mogoče prilagoditi napadom na posamezne tarče. Malce po odkritju Flama so raziskovalci našli kos zlobne programske opreme, ki se ga je prijelo ime miniFlame in za katerega je sprva kazalo, da je en njegov modul. Izkazalo se je, da to ne drži.

MiniFlame (znan tudi kot SPE) je zelo premeten kos programske opreme. Deluje lahko kot vključek (modul) v Flamu ali njegovem bratrancu Gaussu, sposoben pa je tudi povsem samostojnih operacij. Kot...

2 komentarja

Kaspersky išče pomoč pri dešifriranju trojanca Gauss

Slo-Tech - Pretekli teden so v Kaspersky Labu javnost obvestili, da so odkrili še en zapleten kos zlonamerne programske opreme, ki ima zelo verjetno enako provenienco kakor Stuxnet in Flame. Poimenovali so ga Gauss in ugotovili, da so ga bržčas napisali isti ljudje kakor Flame in Stuxnet, čeprav zasleduje nekoliko drugačne cilje. Medtem ko je Stuxnet sabotiral iranski jedrski program po ameriškem naročilu, naročniki Flama uradno niso znani (so pa verjetno isti, ker ima en enak modul kakor Stuxnet). Flame je namenjen prisluškovanju, medtem ko Gaussov namen še ni znan. Nekaj modulov so že razvozlali in ugotovili, da so jih pisali isti ljudje kakor Flame, a glavni tovor ostaja neznanka. Znano pa je, da Gauss beleži prijavne podatke za elektronsko pošto, e-bančništvo, IM itd., kar je doslej pri vladnih trojancih nevideno. Razlogov utegne biti...

8 komentarjev

Flame stokrat kompleksnejši od Stuxneta

Secure List - Računalniški napadi postajajo vedno pogostejši in zdi se, da zamenjujejo klasično vojskovanje in vohunjenje. Najbolj razvpit primer zlonamerne kode v zadnjih letih je Stuxnet, ki je sabotiral iranske centrifuge za bogatenje urana, leto dni pozneje pa mu je sledil Duqu, ki je kradel občutljive podatke. Naslednjo fazo v tej tekmi predstavlja Flame, ki je po besedah strokovnjakov najobsežnejši in najkompleksnejši zlonamerni program za prisluškovanje in krajo informacij.

Flame je razširjen že od leta 2010, a je javnosti postal znan šele sedaj, ko so ga analizirali v Kaspersky Labu. Gre za obsežen in dovršen kos kode, ki...

42 komentarjev

Flashback pod nadzorom, a ni edini virus za mace

Trojanski konji, virusi in ostala zalega so tudi na macih.

vir: ZDNet
ZDNet - Pred dobrim tednom smo pisali o razširjenem virus za mace Flashback, ki je okužil slab milijon računalnikov. V stari inkarnaciji, ki je razsajala septembra lani, je bil še vedno trojanski konj, saj za namestitev potrebuje uporabnikovo interakcijo, a za viruse na macih to seveda ni nujno potrebno. Flashback je že zmogel računalnik okužiti brez vednosti uporabnika, zato je povzročil več težav.

Flashback izkorišča ranljivost v Javi, ki jo v Mac OS X 10.7 privzeto sploh ni več, a jo ima marsikdo iz preteklih verzij (pri nadgradnji seveda ostane) ali pa jo je namestil posebej. Java je bila medtem že zakrpana, navodila za odstranitev virusa pa tudi niso skrivnost. Kljub temu je Apple včeraj izdal še orodje za avtomatsko prepoznavanje in odstranitev...

15 komentarjev