»

V Turčiji za širjenje 'dezinformacij' zaporna kazen

Slo-Tech - V Turčiji so v četrtek sprejeli zakon, ki med drugim kriminalizira širjenje lažnih informacij na digitalnih platformah. Za širjenje dezinformacij o varnosti državi, javnem redu in blaginji, ki je namenjeno vzpodbujanju panike ali strahu, je zagrožena zaporna kazen od enega do treh let. Kritiki, zlasti neodvisni mediji in opozicija, so zakon že označili kot orodje za cenzuro in zastraševanje pred prihajajočimi volitvami.

Turčija je na lestvici svobode medijev, ki jo pripravljajo Novinarji brez meja, na 149. mestu. Že od leta 2020 v Turčiji velja zakon, ki družbena omrežja z več kot milijonom obiskovalcev na dan zavezuje, da morajo postaviti lokalne predstavnike, hkrati pa daje oblastem možnost blokade. V Turčiji sta tudi Wikipedija in YouTube blokirana že vrsto let, Twitter in podobna omrežja pa ob večjem nezadovoljstvu v družbi občasno preventivno blokirajo. Novi zakon bi lahko vse te ukrepe še okrepil, se bojijo kritiki.

Posebej problematičen je omenjeni 29. člen, ki predpisuje...

35 komentarjev

Več kot tretjina Zemljanov še ni bila na internetu

ITU - Poročilo Agencije ZN za telekomunikacije obravnava globalne spremembe v dostopanju prebivalstva do interneta, ki jih je zaznamovala predvsem pandemija covida-19. Čeprav se je število uporabnikov interneta povečalo za skoraj petino, pa je več kot tretjini Zemljanov še vedno nedosegljiv.

Pandemija novega koronavirusa je močno poudarila zmogljivosti brezkontaktnega prebivanja, kot so delo in šolanje na daljavo ter naročanje živeža in ostalih dobrin prek spleta. Zato ni nenavadno, da poročilo Agencije za telekomunikacije Združenih narodov (ITU - International Telecommunication Union) ugotavlja, da je naše najljubše omrežje cevi v slabih dveh letih, med 2019 in 2021, zabeležilo porast uporabnikov s 4,1 na 4,9 milijarde. Večino od tega v lanskem letu, ki je s tem zabeležilo največji skok po desetletju. Toda kljub temu skoraj 2,9 milijarde ljudi, oziroma 37 odstotkov prebivalstva, na splet ni pogledalo še nikoli. 96 odstotkov jih prihaja iz držav v razvoju, ki za širši dostop enostavno...

35 komentarjev

Wikipedija se po skoraj treh letih vrača v Turčijo

Slo-Tech - Wikipedija, ki je mimogrede včeraj praznovala 19. rojstni dan, je po 991 dneh le dočakala konec blokade v Turčiji. Da je taka prepoved neustavna, je pred tremi tedni že razsodilo tamkajšnje ustavno sodišče, čigar razsodba pa je vendarle še porajala vprašanje, kdaj jo bo turška vlada udejanjila tudi v praksi. To se je zgodilo včeraj, vendar tudi danes vsi prebivalci še ne morejo dostopati do nje, saj vsi ponudniki spleta še niso izpeljali procesa deblokade.

"Veseli smo, da bodo prebivalci Turčije lahko spet sodelovali v največji globalni spletni razpravi glede kulture in zgodovine Turčije," so ob objavi novice zapisali pri Wikimedia Foundation.

Turška vlada je spletno enciklopedijo prepovedala aprila 2017, potem ko ta ni želele umakniti trditev o sodelovanju turških oblasti z Islamsko državo v času vojne v Siriji.

Wikipedija občasno skupi prepoved v kateri od držav sveta, pri čemer pa takih avtoritarnih teženj ne kažejo samo države tretjega sveta. Enciklopedija je cenzuro...

2 komentarja

Turčija krepi nadzor nad internetom

Financial Times - Turški parlament je sprejel dopolnila k zakonodaji, ki prinaša še strožji nadzor nad rabo interneta, hrambo prometnih podatkov in blokado spletnih strani brez sodnih odredb. Obsežen sveženj sprememb posega v več kot 40 zakonov in še krepi februarja uzakonjeno cenzuro interneta, ki smo jo v praksi videli pri blokadi Twitterja in YouTuba (ki jo je sodišče kasneje razveljavilo), pojavile pa so se celo zamisli o vpeljavi nacionalnega interneta s postavitvijo lastnih korenskih domenskih strežnikov.

Nova zakonodaja daje Direktoratu za telekomunikacije (TIB) pooblastila, da brez sodne odredbe blokira katerokoli spletno stran, ki predstavlja grožnjo nacionalni varnosti, javni politiki ali je potrebna za preprečevanje kaznivih dejanj....

8 komentarjev

Brazilija sprejela zakon o nevtralnosti interneta

Slo-Tech - Brazilski senat je sprejel nov zakon o internetu (Marco Civil da Internet), ki ga imenujejo kar internetna ustava in prinaša Brazilcem številne pravice v zvezi z uporabo interneta. Uzakonja nevtralnost interneta in omejuje prometne podatke, ki se lahko zbirajo o Brazilcih.

Brazilce je posebej ujezilo lansko razkritje, da NSA prisluškuje večjemu delu interneta. Poleg odpovedi obiska brazilske predsednice v ZDA in obnovitve projekta gradnje podmorskega kabla neposredno do Evrpe so se odločili pospešiti pripravo nove zakonodaje (sicer iz leta 2011), ki bo preprečila tovrstno vohunjenje v Braziliji. Sestavljajo jo tri glavne teme.

Prvič, uzakonja nevtralnost interneta, kar pomeni, da se ves promet obravnava enakovredno....

17 komentarjev

Turška blokada Twitterja v tretje malce trša

Slo-Tech - Ko je turški premier Erdogan tamkajšnjim ponudnikom dostopa do interneta ukazal, da morajo začeti blokirati dostop do Twitterja, so ti v svojih DNS-strežnikih hitro spremenili vnose za Twitterjeve strežnike in storitev je bila nedostopna. Turki so hitro ugotovili, da lahko z nastavitvijo drugih DNS-strežnikov - recimo Googlovih - do strani pridejo normalno, zato je Turčija blokirala še nekaj drugih DNS-strežnikov. Ker tudi to ni rešitev, so sedaj blokirali kar IP-naslove Twitterjevih strežnikov (recimo 199.16.156.6, kar lahko preverite na straneh telekomunikacijske agencije).

Učinek pa je prav mogoče ravno nasproten. Takoj po napovedi blokade Twitterja v Turčiji je njegova uporaba tam narasla za 138 odstotkov. Narasla pa je tudi uporaba...

17 komentarjev

Turčija uzakonila orwellovsko cenzuro interneta

Protest proti zakonu 18. januarja 2014 v Ankari.

vir: Guardian
Guardian - Turški parlament je potrdil zakon, ki uvaja še strožjo cenzuro in nadzor uporabo interneta, kot je veljalo doslej. Že zakon iz leta 2007 je precej omejeval svobodo izražanja, novi zakon pa so nasprotniki že označili kot orwellovski.

V sredo je namreč spodnji dom turškega parlamenta, v katerem ima Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) vladajočega premierja absolutno večino, potrdil zakon, ki Turčijo približuje Kitajski. Vladno Predsedstvo za telekomunikacije (TIB) ima namreč pooblastila, da zahteva blokado dostopa do strani, za katere oceni, da kršijo zasebnost ali so žaljive. Pod to zelo elastično definicijo pa je mogoče stlačiti marsikaj, kar režimu ni pogodu. Prav tako bo TIB lahko brez sodne odredbe od ponudnikov dostopa do interneta zahteval prometne...

17 komentarjev

Turčija blokira Pastebin in Tinyurl

Slashdot - V Turčiji blokada spletnih strani ni neznanka, saj vlada redno posodablja seznam strani, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov niso primerne za prikaz. Po zadnjem poročilu Novinarjev brez meja je na turškem seznamu več tisoč strani, tudi na primer Google Blogger in za občasno kar celoten Google. Zadnji v vrsti blokiranih strani sta Pastebin in Tinyurl.

Pastebin je priljubljena spletna stran, kamor je mogoče anonimno pripeti informacije, ki so nato dosegljive vsakomur. Pogosto jo uporabljajo hekerske skupine, ki tako javno priobčijo plen svojih napadov na računalniške sisteme. Ker je skupina Anonymous pretekli mesec uspešno napadla strani turškega BTK-ja (Agencija za informacijsko tehnologijo in telekomunikacije) in pridobljene informacije objavila na...

5 komentarjev

Turčija aretirala 32 pripadnikov Anonymousa

Majski protesti zoper internetno cenzuro v Ankari

vir: ITworld.com
ITworld.com - Španskemu zgledu je sledila Turčija, ki je po poročanju tamkajšnje državne tiskovne agencije aretirala 32 ljudi, ki so domnevno povezani s hekersko skupino Anonymous. Omenjena skupina je prejšnji teden napadla strani turškega premierja, parlamenta in Agencije za nadzor telekomunikacij. Napadi so bili pričakovani, zato so povzročili minimalno škode, je povedala Agencija. Napadi so vzpodbudili turško policijo, da je izvedla preiskave v 12 mestih Turčiji in pridržala 32 domnevnih članov Anonymousa.

Anonymous je namreč napade napovedal že v petek. Na svojem blogu so zapisali, da bodo v protestu zoper cenzuro, ki jo bo Turčija uvedla 22. avgusta z zagonom internetnega filta, napadli strani turške vlade. Zaskrbljenost nad...

14 komentarjev

EU zaskrbljena nad turško cenzuro interneta

Heise - Evropska unija in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi sta izrazili zaskrbljenost zaradi naraščajoče cenzure interneta v Turčiji, ki se ne približuje mednarodnim in evropskih standardom, kot bi se morala zaradi turškega približevanja EU.

Od 22. avgusta dalje si bo moral vsak uporabnik interneta izbrati enega izmed štirih paketov, ki bodo vsi vključevali internetne filtre (družinski, otroški, domači ...). Vsak blokira druge strani, pri čemer kriteriji za vključitev niso znani. Dunja Mijatović, ki je OVSE-jeva predstavnica za svobodo medijev, je dejala, da "želi odredba omejiti svobodo dostopa do želenih informacij in uvesti državno regulacijo internetnih vsebin". Problematično je tudi novo določilo, da se ne sme registrirati...

33 komentarjev

Turčija blokirala Google Blogger

vir: BBC
BBC - Turško sodišče je dovolilo blokado dostopa do Googlove storitve Blogger v celotni državi na podlagi pritožbe podjetja Digiturk. Slednje trži satelitsko televizijo, ki je v Turčiji tudi lastnik pravic za predvajanje tekem turške nogometne Süper Lige. Ker so nekateri posamezniki na blogih pod okriljem Google Bloggerja objavljali povezave do prenosov nogometa na interneta, je Digiturk na sodišču iskal in dosegel prepoved delovanja celotne storitve Blogger.

Čeprav Google omogoča in celo vzpodbuja, da lastnikih pravic, ki so jim kršene, prijavijo posamezne kršitelje, Google pa potem odstrani samo te bloge, turška zakonodaja omogoča pavšalno blokado celotnega Bloggerja. Google je potrdil, da je storitev v Turčiji resnično...

13 komentarjev

Nemčija sprejela nov zakon o cenzuri

Stop

Slashdot - Včeraj je nemški zvezni parlament s 389 glasovi za in 128 proti sprejel osnutek zakona o preprečevanju dostopa do otroške pornografije na spletu, o katerem smo že obširno pisali. Nova zakonodaja od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da uporabnike interneta ustavijo z znaki stop vsakokrat, ko bi ti poskušali dostopati do strani s prepovedano vsebino. Strani bo sicer še vedno moč odpreti, le da potrebno prej klikniti gumb OK na stop strani, kjer vas bodo obvestili, da kršite zakon. Ves čas razpravljanja o zakonu je sicer potekalo zbiranje podpisov za umik zakona, kjer so nasprotniki...

10 komentarjev