» »

Wikipedija se po skoraj treh letih vrača v Turčijo

Wikipedija se po skoraj treh letih vrača v Turčijo

Slo-Tech - Wikipedija, ki je mimogrede včeraj praznovala 19. rojstni dan, je po 991 dneh le dočakala konec blokade v Turčiji. Da je taka prepoved neustavna, je pred tremi tedni že razsodilo tamkajšnje ustavno sodišče, čigar razsodba pa je vendarle še porajala vprašanje, kdaj jo bo turška vlada udejanjila tudi v praksi. To se je zgodilo včeraj, vendar tudi danes vsi prebivalci še ne morejo dostopati do nje, saj vsi ponudniki spleta še niso izpeljali procesa deblokade.

"Veseli smo, da bodo prebivalci Turčije lahko spet sodelovali v največji globalni spletni razpravi glede kulture in zgodovine Turčije," so ob objavi novice zapisali pri Wikimedia Foundation.

Turška vlada je spletno enciklopedijo prepovedala aprila 2017, potem ko ta ni želele umakniti trditev o sodelovanju turških oblasti z Islamsko državo v času vojne v Siriji.

Wikipedija občasno skupi prepoved v kateri od držav sveta, pri čemer pa takih avtoritarnih teženj ne kažejo samo države tretjega sveta. Enciklopedija je cenzuro doživela tudi že v Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji. Seveda pa Wikipedija ostaja popolnoma prepovedana na Kitajskem, v Rusiji pa je predsednik Putin napovedal izdelavo domače različice, ki bo po njegovem mnenju faktografsko nekoliko bolj natančna od originala.

2 komentarja

zmaugy ::

Tisti turški ponudnik internetnih storitev, ki bo najdlje zdržal in se upiral odločbi ustavnega sodišča, dobi posebno nagrado od Erdogana.
Prvi ponudnik, ki bo upošteval odločbo, tudi od Erdogana dobi posebno nagrado, samo da bo ta malce drugačna od tiste iz prejšnjega odstavka, na primer brezplačni waterboarding za upravo, ekskurzija v Sirijo in podobni aranžmaji...
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

slitkx ::

Katera država pa ni svetovna?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Turško ustavno sodišče: prepoved Wikipedije je neustavna

Oddelek: Novice / NWO
154050 (2523) jype
»

Turška blokada Twitterja v tretje malce trša

Oddelek: Novice / Nova vsebina
178613 (6710) Truga
»

Turčija uzakonila orwellovsko cenzuro interneta

Oddelek: Novice / NWO
1711377 (8985) Iatromantis
»

Turčija aretirala 32 pripadnikov Anonymousa

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
146285 (5444) Jupito

Več podobnih tem