»

HDMI Alt Mode umrl, preden je zaživel

Slo-Tech - Neusmiljena prevlada priključka USB-C se nadaljuje, saj se uporablja tako za prenos podatkov kot tudi napajanje in prenos slike. Priključek HDMI se mu počasi umika, zato je obstajal HDMI Alt Mode, ki je omogočal prenos signala HDMI prek USB-C. Podobno deluje tudi DisplayPort Alt Mode, ki omogoča prenos signala DisplayPort prek USB-C. A medtem ko se DisplayPort Alt Mode uporablja zlasti na tankih napravah, ki imajo prostor zgolj za USB-C, njegov brat HDMI Alt Mode ni nikoli zares zaživel. In tako bo pokopan, še preden bi utegnil kaj pokazati.

DisplayPort Alt Mode je imel prednost zgodnejšega starta, saj so ga izdali leta 2014. HDMI Alt Mode je izšel dve leti pozneje in še danes podpira le HDMI 1.4b, ne pa na primer HDMI 2.0. DisplayPort Alt Mode je po drugi strani omogočal tudi priklop HDMI, pa še višje ločljivosti, hitrosti osveževanja ter več barv je podpiral. Rezultat je bil pričakovan. Vse naprave, od prenosnikov in monitorjev, do kablov in adapterjev USB-C / HDMI, je v resnici...

10 komentarjev

Thunderbolt in USB sta še vedno lepi par

vir: Intel
Slo-Tech - V razmaku nekaj dni smo izvedeli novosti o prihodnjih standardih vodil USB, Thunderbolt in DisplayPort. To ni naključje in nakazuje njihovo nadaljnje zbliževanje, toda za uporabnike še vedno obstajajo pomembne razlike.

V ponedeljek je združenje VESA obelodanilo specifikacije standarda DisplayPort 2.1. Dan zatem je sledil USB Implementers Forum (USB-IF) z najavo USB4 Version 2.0, včeraj pa še Intel s prvimi grobimi značilnostmi naslednjega Thunderbolta, ki bo ime sicer dobil šele prihodnje leto. Razlog je seveda v tem, da vsi omenjeni akterji zadnja leta med seboj vse bolj tesno sodelujejo. Pred tremi leti je Intel standard Thunderbolt rešil plačevanja licenčnin in tako omogočil, da je ta postal osnova za USB4, pri čemer je pred slednjim ohranil nekaj prednosti na način, da Thunderbolt oglašuje kot rešitev, ki jamči več bonbončkov. DisplayPort je po drugi plati vključen skozi zmožnost tuneliranja oziroma posredovanja DP ter PCIe signala skozi USB/Thunderbolt.

Tudi pri najavljenih...

13 komentarjev

Prisluškovalna orodja v podatkovnih kablih

Slo-Tech - Navajeni smo že, da nepoznanih USB-ključev in podobnih naprav ne gre vtikati v računalnike, ker mimogrede nanje prinesemo kakšno nesnago. V resnici pa to velja za vse aktivne naprave z USB, kamor lahko uvrščamo tudi - kable. In nevarnost ni omejena le na USB, temveč vsako dvosmerno podatkovno povezavo. Primer so lažni kabli za Applov priključek lightning.

Prvikrat smo zanje slišali avgusta, sedaj pa poteka že njihova množična proizvodnja. To pomeni, da se bodo z 200 dolarjev, kolikor so stali prototipi, močno pocenili. Kot pravi avtor MG, ki je kable poimenoval O.MG, gre za modifikacijo, ki ohrani vse normalne funkcionalnosti kablov (prenos podatkov in polnjenje), a hkrati vzpostavi še brezžično dostopno točko (hotspot). Ta omogoča hekerjem v bližini, da se povežejo v napravo in pridobijo polni dostop.

Proti takšnim napadom se v resnici kaj dosti ne moremo boriti. Edina pametna rešitev je, da v naprave ne vtikamo neznanih kablov. Temu pritrjujejo tudi proizvajalci. Apple je...

34 komentarjev

Thunderbolt 3 ima priključek USB 3.1 in večjo hitrost

Intel - Na tajvanskem sejmu Computex je Intel predstavil novo verzijo standarda Thunderbolt 3, ki prinaša višjo hitrost in nov priključek.

Thunderbolt 3 bo podpiral priključek USB-C (USB 3.1) in bo omogočal hitrosti prenosa do 40 Gb/s, kar je dvakrat več od predhodnika. To pomeni, da bo mogoče priključiti dva zaslona z ločljivostjo 4K brez zatikanja oziroma 4 vodila PCI Express 3 ali osemkrat DisplayPort 1.2. Omogočal bo prenos do 100 W električne energije, torej ga bo mogoče uporabiti tudi za polnjenje večjih naprav, na primer prenosnih računalnikov, oziroma do 15 W za sprotno delovanje porabnikov na vodilih.

Prek Thunderbolta 3 bo mogoče na prenosni računalnik brez posebnih kablov in priključkov povezati zmogljivo zunanjo grafično kartico. Thunderbolt 3 podpira več izvedenk...

24 komentarjev

CES 2014: AMD-jeva konkurenca Thunderboltu je bivši Lightning Bolt, DockPort

Monitorji kot docking postaje.

Slo-Tech - AMD in Texas Instrments sta predstavila DockPort, ki predstavlja odgovor na Intelov in Applov Thunderbolt in hkrati nadgradnjo obstoječega DisplayPorta, ki je dobil podporo za USB. Dokončno verzijo standarda pričakujemo v drugem četrtletju tega leta.

Intel in Apple sta Thunderbolt najavila leta 2011 in medtem ko je standard solidno zaživel, je bil predlanski AMD-jev odgovor sila medel. Lightning Bolt ni obljubljal nič revolucionarnega, ampak zgolj še več zmede. Potem je vse skupaj potihnilo do letos, ko je AMD na CES-u pokazal DockPort, v kar se je preimenoval Lightning Bolt.

DockPort v en kabel združuje USB 3.0, DisplayPort in napajanje. Tako pogledano DockPort ni niti nadgradnja DisplayPorta niti USB-ja, ampak gre za...

15 komentarjev

Prenovljen standard USB 3.0 z 10 Gb/s predstavljen

X-Bit Labs - Na Intelovem Developer Forumu, ki je včeraj in danes potekal v Pekingu, je USB-IF (Implementer Forum) predstavil končno verzijo nove revizije standarda USB 3.0, ki podvaja hitrost prenosa podatkov. Medtem ko je USB 3.0 v svoji premierni inačici (Super Speed) zmogel deklariranih 5 Gb/s, bo odslej v teoriji mogoče prenašati do 10 Gb/s. To potezo so najavili že januarja, a standard takrat še ni bil dokončan.

Poteza je pričakovana, saj ima USB 3.0 intenzivno konkurenco v obliki Applovega Thunderbolta. Prav te dni smo namreč slišali napoved nove pohitritve, s katero naj bi Thunderbolt prihodnje leto prilezel do 20 Gb/s. Thunderbolta ima tudi nekaj drugih asov v rokavu, recimo podporo za protokola PCI Express in DisplayPort ter seveda sposobnost tako hitrega prenosa podatkov sinhrono.

Druga novost, ki jo pripravlja...

31 komentarjev

Nova generacija Thunderbolta z dvakrat višjo hitrostjo prihodnje leto

engadget - Intel je predstavil novo verzijo vodila Thunderbolt (s kodnim imenom Falcon Ridge), katero je bilo razvito v sodelovanju z Applom, da bi nadomestili USB, Firewire in ostale priključke. Thunderbolt je po bakru (optični vodniki so se še precej oddaljeni) doslej zmogel 10 gigabitov na sekundo, sedaj pa je nova generacija prepustnost podvojila. Tako je mogoč sinhron prenos podatkov s hitrostjo 20 Gb/s v obe smeri (zaradi dveh kanalov). To pomeni, da bo po vodilu mogoče prenašati sliko v ločljivosti 4K v realnem času. Združljivost za nazaj je zagotovljena.

Na predstavitvi je Intel tehnologijo demonstriral, a so dosegli le hitrosti okoli 1,2 Gb/s. Razlog so ozka grla, ki jih predstavljajo prek Thunderbolta povezane naprave....

13 komentarjev

CES 2012: Lightning Bolt slab AMD-jev konkurent Thunderboltu

AnandTech - Intel in Apple sta lani družno predstavila nov standard za povezavo perifernih naprav z računalnikom, ki bo nadomestil FireWire, USB in ostale temu namenjene tehnologije. Sprva je bilo njegovo kodno ime Light Peak, potem pa so se odločili za trženje pod komercialnim nazivom Thunderbolt. Čeprav je bil na papirju Thunderbolt videti izjemno, so ga udejanjili površno. Navdušenje uporabnikov je splahnelo ob visoki ceni priključnih kablov, od visokoletečih obljub o optični povezavi pa je ostal le dobri stari baker, ki dolžino kabla omejuje na tri metre. Če k temu dodamo v teoriji zgolj dvakrat višjo hitrost od USB 3.0, v praksi pa bržkone niti to ne, je od Thunderbolta ostalo le malo groma.

AMD je tu začutil svojo priložnost in na CES-u predstavil svojo alternativo. Da bo povsem jasno razvidno, čemu kani konkurirati, se imenuje...

25 komentarjev

Petdesetdolarski kabli za Thunderbolt grožnja uspehu tehnologije

Ars Technica - Ta teden so na prodajne police prišli prvi izdelki s februarja predstavljeno tehnologijo za prenos podatkov Thunderbolt. Prvi izdelki so zunanji RAID-vmesniki Pegasus podjetja Promise, ki se na računalnik priključijo prek Thunderbolta, a kabla nimajo priloženega. Kupiti ga morejo posebej pri Applu in zanj odšteti 50 dolarjev. Uradna razlaga podjetja pravi, da kablov Mini DisplayPort ne moremo uporabiti, ker so posebni kabli za Thunderbolt pametni z vgrajenim firmwarom, da lahko podpirajo hitrosti do 10 Gb/s. Intel je to potrdil.

Pri hitrostih nad 5 Gb/s je namreč priporočljivo uporabljati aktivne kable, ki imajo na konceh čipe za fino kalibracijo, odpravo motenj in izboljšavo razmerja signal/šum. Applov kabel ima dva čipa Gennum GN2033 Thunderbolt...

59 komentarjev

Intel in Apple predstavila Thunderbolt

Ars Technica - Nekdaj pod kodnim imenom znana tehnologija Light Peak je svoje utelešenje dočakala z imenom Thunderbolt. V sodelovanju z Applom razviti standard za povezovanje naprav, ki kani nadomestiti FireWire, USB in ostale podobne priključke, je premierno predstavljen v novih prenosnikih Apple MacBook Pro.

Thunderbolt zmore 10 gigabitov na sekundo, če ga uporabljamo na bakrenih vodnikih, kar je 20-krat hitreje od USB 2.0, 12-krat hitreje od FireWire 800 in dvakrat hitreje od USB 3.0. Intel trdi, da je to tudi uporabna hitrost in ne zgolj teoretični maksimum, ki mu v realnosti ne bi prišli niti blizu.

Električni kabli so lahko dolgi največ tri metre, kar je podobna omejitev kot pri konkurenčnih tehnologijah. Prek optične povezave bo moč dosegati višje hitrosti na...

23 komentarjev