»

Google pirate potiska v ozadje

Vir: Pixabay

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Google je že leta pod pritiski avtorskih organizacij, da bi njegov iskalnik prenehal prikazovati zadetke spletnih strani, ki kršijo avtorske pravice. Podjetje je nato delno popustilo leta 2014, ko so svoje algoritme predelali tako, da so zmanjšali prikazovanje piratskih strani. Pri tem so se oprli na število zahtevkov, ki so jih za posamezno stran prejeli po ameriškem zakonu, znanem pod imenom DMCA oz. Digital Millennium Copyright Act. Več kot je bilo zahtevkov, nižje je bila taka domena rangirana v iskalnih zadetkih.

Zdaj so pri Torrentfreak zbrali nekaj rezultatov tega početja. Doslej je bilo na ta način degradiranih kakih 65.000 spletnih strani, zahtevki, ki so jih prejeli pri Googlu, pa so se...

53 komentarjev

Amazon in Google odpovedala gostoljublje Signalu

Slo-Tech - Ko so Egipt, Oman, Katar in Združeni arabski emirati pred poldrugim letom blokirali aplikacijo za šifrirano hipno komunikacijo Signal, ta v teh krajih ni prenehala delovati. Čeprav so blokirali neposredni dostop do Signalovih strežnikov, je Signal ostal dostopen zaradi uporabe domain frontinga. Gre za tehniko, ki omogoča izmikanje cenzuri, ker se izogne težavi pri uporabi TLS, kjer se ime domene razkrije v zahtevku (v glavi SNI).

Sprva je zato Signal uporabljal domain fronting. S tem se je izognil cenzuri, saj so bili zahtevki videti, kakor da prihajajo na Googlove strežnike. Države bi zato za blokado Signala morale blokirati dostop do Googla, česar pa si niso mogle privoščiti. Uporabnikom ni bilo treba spreminjati ali nastavljati ničesar - Signal jim je...

20 komentarjev

Pravica do pozabe: Bing malo zamuja, Yahoo še molčeč

Slo-Tech - Po sodbi evropskega sodišča minuli mesec, da morajo spletni iskalniki na območju EU omogočiti izbris povezav do strani, ki predstavljajo netočne, nerelevantne in pretirano osebne podatke, je Google omogočil izbris. Toliko se je govorilo zgolj o Googlu, da bi lahko hitro pomislili, da se sodba tiče le njega. Tudi Bing mora tako kot vsi ostali iskalniki izpolniti enake pogoje, a jim to ne gre tako hitro, Yahoo pa molči.

Kot so zapisali na svoji strani, še vedno pripravljajo postopek, ki bo državljanom EU omogočal zahtevati izbris rezultatov iskanja. Dodajajo, da je še vedno veliko odprtih vprašanj, zlasti glede implementacije in pristojnoti za odločanje o upravičenosti izbrisa (za zdaj Google to počne kar sam), zato bo uvedba novosti trajala še nekaj časa.

Kaj pa Yahoo? Za zdaj od njih...

2 komentarja

Google bo pokazal, ali so rezultati iskanja 'pozabljeni'

vir: Google
Guardian - Google se še naprej pripravlja na uvedbo pravice do pozabe, ki jo je minuli mesec zahtevalo Evropsko sodišče. Kot smo že poročali, bo lahko vsakdo izpolnil spletni obrazec, na katerem se bo moral identificirati in navesti natančne naslove strani, ki jih želij izbrisati iz iskalnih zadetkov, če te vsebujejo neprijetne informacije o njem.

Google je samo prvi dan prejel več kot 12.000 zahtevkov, do danes pa se jih je nabralo več kot 40.000. Vse obravnavajo ročno, ker je treba presojati, ali gre za relevantno informacijo, ki ne bo pozabljena (recimo obsodba), ali ne. Nasprotniki sicer terjajo, da bi to pravico odločanja imela nevtralna institucija, najraje kar kakšno sodišče, a za zdaj ostaja v Googlovih rokah.

Glavno neznanka pa je bila, ali bodo drugi uporabniki pri iskanju imeli informacijo, da so rezultati...

1 komentar

V Franciji morajo spletni iskalniki in ISP-ji odstraniti povezave do 16 domen

Slo-Tech - Francosko sodišče je v primeru, ki se vleče že od leta 2011, razsodilo, da morajo trije največji spletni iskalniki na svetu in francoski ponudniki dostopa do interneta odstraniti, blokirati ali kako drugače preprečiti dostop do 16 domen, prek katerih se strežejo avtorsko zaščitene vsebine.

Nič nenavadnega ni, da Google, Yahoo in Microsoftov Bing dobivajo zahtevke po odstranitvi določenih iskalnih zadetkov, ki kršijo avtorske pravice. Tako imenovani zahtevki po DMCA (Digital Millennium Copyright Act) namreč iskalnikom omogočajo, da niso odgovorni za kršitve, dokler jih redno izpolnjujejo. Precej bolj radikalen pa je novi francoski...

31 komentarjev

Po nizozemski blokadi Pirate Baya promet prek torrentov celo narasel

Extremetech - Na veliko razočaranje protipiratskih organizacij in združenjem lastnikov avtorskih pravic se je promet prek protokola BitTorrent po junijski blokadi zloglasne strani The Pirate Bay v Evropi le še povečal. Spomnimo, da je maja nizozemsko sodišče razsodilo, da morajo nizozemski ponudniki dostopa do interneta onemogočiti dostop do Pirate Baya, a deljenja datotek to ni zajezilo. Britansko sodišče je podobno odločitev sprejelo že mesec pred tem. Zgodilo se je nasprotno.

Nizozemski ponudnik dostopa do interneta XS4All je objavil podatke o prometu, ki kažejo, da želenih učinkov ni. Spodnji graf prikazuje promet prek torrentov od januarja do junija letos, pri čemer rdeča črta označuje začetek nizozemske blokade Pirate Baya. Čeprav naj bi bila stran po navedbah nizozemskih ISP-jev nedosegljiva več kot 90 odstotkom njihovih uporabnikov, to ni prineslo...

58 komentarjev

Italija razmišlja o one-strike zakonodaji

TorrentFreak - Medtem ko se po svetu uveljavljajo tako imenovani three-strikes zakoni in zahteve po filtriranju (Irska, Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Francija), Italijani trenutno razpravljajo o osnutku zakona, ki bi boj proti piratstvu zaostril preko vseh razumnih meja. Italijani bi namreč uvedli one-strike sistem, ki bi uporabnikom izključil dostop do interneta že ob prvem opozorilu o domnevnem kršenju avtorskih pravic.

Pri tem bi imele pravico ponudnikom dostopa do interneta (ISP) opozorila o početju uporabnikov pošiljati vse zainteresirane stranke in ne več le lastniki avtorskih pravic. Izključitev interneta bi...

28 komentarjev

Represija proti kršiteljem avtorsko pravne zakonodaje v Britaniji?

The Register - Ofcom, britanski neodvisni regulator telekomunikacij in varuh konkurence na telekomunikacijskem trgu, naj bi po načrtih britanske vlade v kratkem dobil nove pristojnosti.

Poročilo Digital Britain namreč predlaga drastične ukrepe proti kršilcem avtorskih pravic na internetu. Med ukrepi so tako blokiranje vrat (ang. port blocking), blokiranje IP naslovov, blokiranje protokolov in URL naslovov (očitno se obeta pregledovanje vsebine prometa), omejevanje pasovne širine, filtriranje in celo - izklop kršiteljev iz interneta.

Po predlogu naj bi lastniki avtorskih pravic ponudnike dostopa do interneta obvestili o domnevnih kršilcih avtorsko pravne zakonodaje, ponudniki dostopa do interneta pa bi nato kršilce morali obvestiti o kršitvi. V primeru večkratnih opozoril, naj bi ponudniki dostopa do interneta lastnikom avtorskih pravic posredovali osebne podatke kršiteljev, le-ti pa bi lahko na podlagi tega pridobili odredbo sodišča ter zaprosili za uvedbo enega izmed prej omenjenih ukrepov.

...

47 komentarjev

Hadopi je mrtev

Hadopi je mrtev!

Slo-Tech - Zloglasni francoski HADOPI, zakon, po katerem naj bi ponudniki interneta kršilce avtorskih pravic po treh prekrških oziroma opominih izključili iz interneta, uvedlo pa bi se tudi blokiranje tim. spornih strani, je danes doživel dokončni udarec.

Zakon oziroma njegov sankcijski del je namreč zavrnil francoski ustavni svet (Conseil constitutionnel) in sicer zaradi omejevanja svobode izražanja ter zaradi kršitve domneve nedolžnosti. Po mnenju ustavnega sveta namreč lahko sankcijo odklopa iz interneta izreče le sodišče, ne pa ponudniki dostopa do interneta oziroma neka vladna agencija.



Zakon je najprej 9. aprila letos zavrnil spodnji dom francoskega parlamenta,...

31 komentarjev