»

Tudi Španci v težavah zaradi e-osebnih izkaznic

Slo-Tech - Mala Estonija ima 1,3 milijona prebivalcev, ki pa skoraj vsi uporabljajo elektronske storitve, zaradi česar so imeli ob odkritju hude ranljivosti v Infineonovih čipih svojih pametnih osebnih izkaznic veliko težav. Na drugem koncu spektra je 46-milijonska Španija, kjer e-poti uporablja zgolj 0,02 odstotka prebivalstva, a so se tudi reševanja problema lotili zelo po špansko.

V Estoniji so začasno onemogočili karte z ranljivimi čipi in omogočili nadgradnjo prek interneta. Ta sicer ni potekala gladko, a so kmalu ugotovili, da jo bo treba omogočiti korakoma in ne vsem hkrati. V Španiji so se problema lotili kaotično. Vseh pametnih kartic (ne samo osebnih izkaznic) naj bi imeli 60 milijonov,

7 komentarjev

Direktor NSA: ruski hekerji so vdrli v francosko "volilno infrastrukturo"

Michael Rogers med pričanjem pred senatorji.

Wired News - Ameriška supervohunska agencija NSA je zaznala določene posege v francoske volitve s strani hekerjev povezanih s Kremljem. To je včeraj pred ameriškimi senatorji razkril direktor NSA Michael Rogers. Vdore hekerjev so Američani zaznali tedne pred samimi volitvami in so o tem tudi obvestili Francoze. »Govorili smo s Francozi in jih opozorili, da smo opazili ruske poizkuse penetracije v njihovo volilno infrastrukturo,« je dejal Rogers. Kaj točno NSA misli z »volilno infrastrukturo«, Rogers ni razkril. Je pa poudaril, da podobne nadzore NSA izvaja tudi v Veliki Britaniji in Nemčiji. Obe državi bosta letos namreč imeli parlamentarne volitve.

Rusi v ZDA prek Kaspersky Lab?
Ob robu pričanja...

47 komentarjev

NSA prisluškovala Franciji, slednja sprejela lasten zakon o nadzoru

Slo-Tech - Wikileaks je objavil sveženj obveščevalnih poročil in dokumentov, ki dokazujejo obsežno vohunjenje ZDA za eno svojih najtesnejših zaveznic Francijo. V zadnjih dvajsetih letih so ZDA prestrezale komunikacijo francoskih predsednikov Françoisa Hollanda, Nicolasa Sarkozyja in Jacquesa Chiraca, francoskim ministrom in veleposlaniku v ZDA ter številnim visokim sodelavcem vlade. Da je NSA prisluškovala tako nemški kanclerki kakor francoskim oblastem, je Snowden razkril že leta 2013. Wikileaksov sveženj dokumentov pa je pomemben zato, ker razkriva, kaj točno so Američani o Francozih spremljali.

Dokumenti kažejo, da je NSA zanimala grška finančna kriza, prihodnost EU, odnosi med Nemčijo in Francijo, francosko...

3 komentarji

Vohuni tudi SAP za NSA?

Slo-Tech - Nemčijo je minuli teden zatresla vest, da je njihov računalniški paradni konj ponižni lakaj ameriški obveščevalni agenciji NSA, ki da ji pomaga pri množičnem vohunjenju. SAP je v polikani izjavi za javnost neprepričljivo zanikal navedbe, a pri tem zelo skrbno izbral besede, tako da izrecnega demantija v njih ne najdemo.

SAP je za Nemčijo to, kar je (bil) Microsoft za ZDA. Veliko in spoštovano podjetje iz računalniške branže je eden stebrov nemškega gospodarstva in Snowdnovo razkritje vohunjenja NSA mu je celo pomagalo. Glede na nemške izkušnje z nadzorom v polpretekli zgodovini in posledično izjemno strogo zakonodajo s področja zasebnosti, bi malokdo pričakoval, da bo SAP delil podatke z NSA. In na tem valu je SAP jezdil do danes.

Pred tednom dni je ogromno prahu dvignil prispevek ARD-jevega Fakta, v katerem so SAP-u na glas očitali sodelovanje z...

15 komentarjev

Tudi Francija ima svojega vladnega črva

Le Monde - Na internetu ni mej in še zdaleč niso Američani v navezi z Izraelci na eni strani ter Kitajci na drugi strani edini, ki razvijajo orodja za prisluškovanje in vohunjenje, dasi se o njih največ piše. Careto je na primer delo špansko govorečih avtorjev, novoodkriti Babar pa so sestavili Francozi. Cyphort Labs trdi, da imajo močne indice, ki kažejo na francosko obveščevalno agencijo DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure) kot naročnika.

Na obstoj kosa programske opreme z imenom Babar je lani prvi opozoril Le Monde, ko ga je razkril Snowen in so nanj naleteli v kanadski obveščevalni agenciji. Odkrili so operacijo Snowglobe, ki jo je zelo verjetno izvajala Francija, v njej pa so uporabljali Babar.

Te dni prihajajo na dan nove podrobnosti, ki jih...

17 komentarjev

Operacija Eikonal: BND na DE-CIX prisluškovala za NSA

Heise - Süddeutsche Zeitung in WDR pišeta, da je nemška obveščevalna agencija BND prisluškovala internetnemu prometu na največjem vozlišču na svetu DE-CIX in zbrane podatke posredovala ameriški NSA.

V Nemčiji od aprila teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju NSA in udeležbi BND. Zaupni dokumenti, ki jih je nemška vlada predložila preiskovalni skupini nemškega parlamenta, razkrivajo, da je BND v letih 2005-2008 prestrezala promet na vozlišču DE-CIX v Frankfurtu ter sodelovala z NSA. To je največje vozlišče (internet exchange) na svetu, kjer je povprečni dnevni promet 1,7 terabita na sekundo in ki povezuje več kot 550 ponudnikov dostopa do interneta. BND in NSA sta na področju internetnega prisluškovanja začeli sodelovati na prelomu tisočletja, ko je NSA imela...

24 komentarjev

Snowden: Izpad interneta v Siriji ameriška površnost

Wired News - Za internetni mrk, ki je doletel Sirijo konec leta 2012 med državljansko vojno, niso bile krive režimske sile ali uporniki, temveč ameriška agencija za nacionalno varnost NSA, je v novem intervjuju za Wired razkril najslavnejši žvžigač Edward Snowden.

Okoli poldneva 29. novembra 2012 je namreč z interneta izginilo vseh 84 blokov IP-naslovov, ki so dodeljeni Siriji. Hipna prekinitev vseh povezav je kazala, da ni šlo za fizični poškodbo ampak namerno dejanje. Žogico sta si tedaj podajala režim, ki je trdil, da gre za delo teroristov, in uporniki, ki so vlado obtoževali namernega oviranja komunikacij, da bi preprečili organizacijo upornikov. Svetovna javnost je bolj verjela inačici, ki so jo predstavili uporniki, zlasti zato, ker je Sirija že uporabljala orodja za...

30 komentarjev

Binney: NSA hrani 80 odstotkov klicev v ZDA

Slo-Tech - William Binney, ki ga poznamo kot enega največjih žvižgačev iz NSA iz predsnowdovskega obdobja, je ta teden potoval po Evropi, kjer je razkril marsikatero neprijetno informacijo o NSA. Med drugim je dejal, da NSA v nasprotju z lastnimi zagotovili beleži 80 odstotkov vseh klicev v ZDA, tudi njihovo vsebino.

Binney je oktobra 2011 zapustil vrste NSA, kjer je služboval trideset let, ker ni odobraval premikov k množičnemu nadzoru, ki so se začeli dogajati po napadih na WTC. Postal je žvižgač, a je to počel toliko premišljeno, da ni obtožen veleizdaje in se mu ni treba skrivati v Rusiji. Predvsem ni iz NSA odnesel nobenih dokumentov, kar je storil Snowden.

Prejšnji četrtek je Binney pričal v nemškem bundestagu, kjer teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju...

7 komentarjev

Nemška obveščevalna služba tesno sodelovala z NSA

Spiegel Online - Nemški Spiegel razkriva, da je nemška obveščevalna služba BND tesno sodelovala z NSA. Pri tem ni šlo le za izmenjavo informacij, ampak tudi za pomoč pri prisluškovanju, sodelovanje pri nameščanju naprav za prestrezanje podatkov na optičnih kablih in skupno vohunjenje za tujimi tarčami.

Spiegel navaja program Wharpdrive za prestrezanje prometa prek optičnih kablov, ki so ga odkrili zaposleni pri upravljavcu omrežja. NSA je v sodelovanju BND pripravila neškodljivo razlago, kaj naj bi bil odkriti program, BND pa je poskrbel za ponovno namestitev prisluškovalnih orodij. Ni sicer znano, kje in kdaj so omenjeni program nameščali - verjetno ga uporabljajo na več lokacijah - a zanimivo je, da je NSA zaupala tako pomembno nalogo BND-ju. Ustavni pravniki v Nemčiji izražajo pomisleke nad tem delovanjem, saj nemška ustava...

37 komentarjev

NSA prisluškuje tudi celotnemu Afganistanu

Slo-Tech - Wikileaks je razkril, katera je naslednja država, ki ji ameriška NSA v celoti prisluškuje. Potem ko sta Washington Post in The Intercept svoje poročanje samoomejila in državo poimenovala X, je Wikileaks odkril, da gre za Afganistan.

Po ponedeljkovem razkritju, da NSA prisluškuje vsem telekomunikacijam na Bahamih, je Afganistan precej bolj razumljiva izbira. Wikileaks ni podrobneje razkril, kako NSA prisluškuje Afganistancem, a predvidevati moremo, da gre za že razkrite in uveljavljene metode prestrezanja telefonskih pogovorov, ki se hranijo 30 dni in se lahko predvajajo po želji. Wikileaks bralce napotuje na članka Washington Posta in The Intercepta, ki pojasnjujeta vse, razen imena države. Tega niso želeli razkriti zaradi strahu, da bi...

19 komentarjev

NSA prisluškuje celotnim Bahamom

Fool.com - Izvedeli smo že, da NSA v nekaterih državah beleži vse telekomunikacije. Poleg Avstrije in Iraka ter še štirih držav s skupno 250 milijonov prebivalstva so taki tudi Bahami, ugotavljamo. Na tej otoški državi NSA prestreza, snema in arhivira vsak pogovor prek mobilnega telefona.

Gre za del programa SOMALGET, ki so ga vzpostavili brez védenja bahamske vlade. SOMALGET, ki so ga na Bahame podtaknili v sodelovanju z Agencijo za pregon drog (DEA), je del že znanega MYSTIC-a, ki vohuni tudi v Mehiki, Filipinih in Keniji, le da tam spremlja le prometne podatke. Bahami so si tako podrobno prisluškovanje prislužili zaradi pomembnih prometnih tokov pri tihotapljenju droge, ki vodijo skoznje. SOMALGET omogoča hranjenje posnetkov...

6 komentarjev

NSA prisluškuje tudi Avstriji

Format - Ob vedno novih dokazih o širokem prisluškovanju NSA se pri nas vsaj tolažimo z mislijo, da mogoče pa nismo tako veliki in pomembni, da bi nam NSA posebej zagnano sledila. Trdnih podatkov o aktivnosti NSA zoper Slovenijo ni, je pa NSA zelo aktivna v naši severni sosedi, ki prav tako ne sodi med največje in najpomembnejše države na svetu (dasi ima na Dunaju sedež nekaj pomembnih mednarodnih organizacij - recimo OPEC - in podjetij).

Gre za program Mystic, ki je javnosti poznan od sredine marca. Že tedaj je namreč postalo jasno, da ima NSA sposobnosti v nekaj državah prestrezati vse telekomunikacije in da to tudi počne. Konec meseca smo izvedeli, da to počno v Iraku. Ni lepo, a do neke mere pričakovano. Precej manj razumljivo pa je, da NSA množično...

11 komentarjev

NSA za nekaj držav hrani vse telefonske pogovore

Slo-Tech - Novi dokumenti iz NSA, ki jih je razkril Washington Post, prinašajo slabe novice, če kličete v državi, ki so jo ZDA uvrstile na svoj radar. Obstajajo namreč države - katere, zaradi nacionalne varnosti časnik ni razkril - kjer NSA prestreza, snema in hrani vse telefonske pogovore.

Da NSA zbira prometne podatke o telefonskih pogovorih po celem svetu, od koder potem gradijo sezname povezanih oseb glede na lokacijo in komunikacije, smo pisali že lani. Letos smo ugotovili, da je svet vendarle prevelik, da bi NSA beležila vse telefonske pogovore. Toda v kakšni državi bi pa to šlo.

Po zadnjih razkritjih ima NSA orodja in tehnične zmožnosti, da prestreza in shranjuje vse telefonske pogovore v zadnjih 30 dneh v neki...

23 komentarjev

NSA res ne vohuni več za voditelji, zato pa za ostalimi pomembneži

Ars Technica - Ko je Nemčija izvedela, da NSA prisluškuje tudi kancelrki Angeli Merkel, je završalo. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je bil med najostrejšimi, ko je dejal, da se po tem incidentu ne morejo več pretvarjati, da je vse v najlepšem redu. Obama je tedaj obljubil, da NSA ne bo prisluškovala Merklovi (in ostalim voditeljem), kar pa NSA rok ni pretirano zvezalo. Prisluškujejo pač ostalim članom vlade.

Nemški Bild namreč razkriva, da NSA intenzivneje prisluškuje ostalim članom vladnega kabineta in drugim pomembnim Nemcem. Obamova obljuba se je namreč izrecno nanašala le na voditelje držav. Viri blizu NSA poročajo, da so v Fort Meadu dobili stroga navodila, da sedaj resnično ne smejo izpustiti nobenega podatka, ki ga prestrežejo od ostalih, ker Merklovi ne smejo več prisluškovati....

12 komentarjev

Avstralija za ZDA prisluškovala ameriškim odvetniškim pisarnam

The New York Times - NSA je v minulem letu večkrat poudarila, da zbranih podatkov s prisluškovanjem ne uporabljajo v gospodarske namene. Medtem ko Kitajce javno obtožujejo, da je njihovo vohunjenje industrijske narave in da njihove obveščevalne agencije podatke o konkurenci delijo z domačimi podjetji, naj ZDA tega ne bi počele. Prav tako vztrajajo, da brez odredb ne prisluškujejo ameriškim državljanom. Novi dokumenti razkrivajo, da to ni vsa resnica.

Ne pozabimo, da imajo ZDA štiri bližnje partnerje v skupini Petero oči (Kanada, Velika Britanija, Avstralija, Nova Zelandija), ki si izmenjujejo obveščevalne informacije. NSA pravi, da tega ne uporabljajo kot obvoz, da bi njihovi tuji partnerji vohunili za Američani in podatke potem posredovali NSA. Toda če...

6 komentarjev

NSA zmore zbrati prometne podatke za manj kot tretjino mobilnih klicev v ZDA

Washington Post - NSA vendarle ni tako vsemogočna, kot so prikazovala razkritja njihovih metod za prisluškovanje ter obseg vohunjenja. Kot smo pisali decembra, NSA res sledi lokaciji mobilnih telefonov in prometnim podatkom po celem svetu, a istega meseca je postalo jasno tudi, da je podatkov ogromno in da ima celo NSA težave z njihovim obvladovanjem. NSA uspe prestreči le okoli 20-30 odstotkov podatkov z mobilnih telefonov, pravijo nekdanji in sedanji uslužbenci NSA. Wall Street Journal to mejo postavlja še niže, saj naj bi bila 20 odstotkov zgornja meja.

Še leta 2006 je bil delež prestreženih podatkov v ZDA praktično 100-odstoten. Toda od takrat je število telefonov, opravljenih klicev in poslanih podatkov silovito naraslo, NSA pa temu ni mogla slediti. Do lanskega poletja je...

9 komentarjev

Snowden: kanadska CSEC sledila uporabnikom letališkega Wi-Fi

vir: CBC
CBC - Kanadski CBC je razkril nove metode prisluškovanja, ki jih uporabljajo NSA in njene partnerske organizacije. To pot razkrivajo nezakonite prakse kanadske obveščevalne agencije CSEC (Communications Security Establishment Canada), ki je leta 2012 na kanadskih letališčih testirala nov način sledenja potnikom.

CSEC je zbirala podatke o napravah, ki se na brezžične dostopne točke (Wi-Fi) povezujejo na neimenovanem kanadskem letališču. Zbirali so enolične identifikacijske podatke o vseh uporabnikih, ki so se na Wi-Fi priključili s pametnim telefonom, tablico, prenosnim računalnikom ali kako drugače (nekaj podobnega so v Microsoftu in na Univerzi v San Diegu analizirali že leta 2010). Kaj...

10 komentarjev

Prvi Snowdnov intervju v Rusiji: NSA izvaja industrijsko vohunjenje

Slo-Tech - Nekdanji uslužbenec NSA in najslavnejši žvižgač na svetu Edward Snowden je dal za nemško televizijo ARD prvi intervju, od kar je v Rusiji. V njem je povedal, da NSA izvaja industrijsko vohunjenje. S tem je na laž postavil ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je zatrdil, da NSA v nobenem primeru ne bo vdirala v tuja podjetja, da bi s tem korist pridobilo ameriško gospodarstvo.

ARD je včeraj objavila intervju z Snowdnom, ki se ta hip skriva v Rusiji. Ob vrnitvi v ZDA mu grozi sojenje zaradi kraje vladne lastnine, nepooblaščenega razkritja za nacionalno varnost relevantnih informacij in razkritja tajnih informacij. V intervjuju je še dejal, da se je bal, da so ga želeli ameriški agentje ubiti. Ker ne verjame, da je lahko sojenje v ZDA...

23 komentarjev

NSA prebira tudi smse, Obama napovedal reforme

Slo-Tech - Britanski Guardian je razkril, da NSA zbira ogromne količine kratkih sporočil (sms), ki se dnevno pošljejo po svetu. Če se spomnimo, da NSA sledi lokaciji mobilnih telefonov po vsem svetu in prisluškuje pogovorom, potem branje sporočil pravzaprav ni presenečenje.

Dnevno naj bi prestregli okrog 200 milijonov sporočil, in sicer se ne omejujejo na znane tarče in potencialne nevarnosti, ampak nekritično shranjujejo kar vse. Tudi britanska obveščevalna agencija GCHQ rada poseže po zbranih podatkih. Iz teh podatkov agenciji luščita informacije o stikih ljudi, njihovih načrtih, finančnih transakcijah in podobno. V enem samem dnevu NSA zbere pet milijard neodgovorjenih klicev, podatke o 1,6...

16 komentarjev

Snowden zadovoljen s svojo misijo, NSA se utaplja v podatkih

Washington Post - Kar se tiče Snowdna, je njegova misija opravljena. Tako je dejal v predbožičnem intervjuju za Washington Post. Čeprav to ne pomeni, da se lahko vrne v ZDA, kamor sodeč po trenutnem še zelo dolgo ne bo mogel, je zadovoljen z izplenom.

Trenutno živi v Rusiji in dela za neimenovano spletno stran, sicer pa bolj malokrat zapusti svojo domovanje, pravi. A dosegel je svoje, pravi, misija je zaključena, saj je svetu razkril prisluškovanje NSA. Pravi, da ni želel spremeniti družbe, ampak ji dati možnost, da sama odkrije, ali to želi.

Njegov uspeh je pravzaprav bolj mlačen. Res se je NSA znašla pod drobnogledom javnosti in še nikoli doslej se ni toliko govorilo o tej organizaciji, ki ji je do letos uspevalo ostajati v ozadju in ne dvigovati (preveč) prahu. Tega sedaj...

28 komentarjev

Vohunijo in prisluškujejo - vsi in povsod

Slo-Tech - Niso samo Američani in njihova NSA tisti, ki vohunijo, čeprav se zaradi nenehnega razkrivanja novih informacij v primeru Snowden tako zdi. NSA je vohunila po veleposlaništvih in v evropskih inštitucijah, nič boljši pa niso Kitajci. Njihove hekerje so odkrili v računalniških sistemih na zunanjih ministrstvih na Češkem, Portugalskem, Madžarskem, v Bulgariji in Latviji. To so počeli vse od leta 2010, ugotavlja podjetje za računalniško varnost FireEye. Pri tem eksplicitno ne navajajo, kdo iz Kitajske stoji za napadi, a njihova izvedba kaže, da gre za klasične vojaške napade, ki jih izvaja Enota 61398 ali katera sorodna. To seveda niso edini tovrstni napadi, saj je Trend Micro že lani izsledil izvor napadov...

32 komentarjev

NSA sledi lokaciji mobilnih telefonov po celem svetu

Washington Post - Nadaljujejo se razkritja o ogromnem obsegu prisluškovanja, vohunjenja in zbiranja lokacijskih informacij, ki jih izvaja NSA. Washington Post objavlja sveže informacije, ki jih je priskrbel Edward Snowden, in pričajo o sledenju mobilnim napravam več sto milijonom uporabnikov po vsem svetu.

Znano je, da NSA prisluškuje mobilnim pogovorom, sedaj pa je zelo jasno tudi, da poleg tega beleži še njihovo lokacijo. Dnevno naj bi zbrali kar pet milijard vnosov, dnevno pa nadzorujejo več sto...

48 komentarjev

NSA namerno okužila 50.000 računalnikov

nrc.nl - Nizozemski časnik NRC Handelsblad piše, da novi dokumenti, ki jih je razkril žvižgač Edward Snowden, dokazujejo, da je NSA v več kot 50.000 računalnikov po svetu namenoma namestila zlonamerno programsko opremo z namenom kraje podatkov.

Gre za izvleček iz predstavitve iz leta 2012, v kateri NSA orisuje zbiranje podatkov po svetu. Ena izmed metod se imenuje CNE (Computer Network Exploitation) in označuje namestitev malwara na dobrih 50.000 po svetu. O posameznih primerih smo že pisali, recimo o napadu na vozlišča belgijskega telekoma, ki ga je izvedla britanska obveščevalna agencija GCHQ, da so lahko prestrezali promet prek te infrastrukture. Belgija je pomembna tarča, saj so v Bruslju...

13 komentarjev

Snowdnu gesla dali kar sodelavci; tudi Brazilija vohunila

The New York Times - ZDA še zdaleč niso edina država, ki vohuni, čeprav se zaradi prahu, ki ga je dvignila Snowdnova afera, mogoče kdaj tako zazdi. Britanci, Avstralci, Novozelandci in Kanadčani so tako ali tako povezani z ZDA v skupino Petero oči, potem pa je tu še cela vrsta držav, ki vohunijo vsaka za svoje interese.

Posebej zabavna je zgodba o Braziliji....

28 komentarjev

NSA prisluškovala tudi Špancem in francoskemu predsedniku

Le Monde - Razkritja Edwarda Snowdna o množičnem in globalnem prisluškovanju NSA predstavljajo neizmeren vir zgražanja držav po svetu in preglavic za ameriške veleposlanike po svetu. To pot se je moral v državi gostiteljici zagovarjati ameriški veleposlanik v Madridu, saj je španski časnik El Mundo razkril, da je NSA množično prisluškovala Špancem.

Prejšnji teden smo pisali, da je NSA prisluškovala telekomunikacijam Francozov, a povsem isto se je godilo tudi v Španiji. Španski časnik piše, da je NSA v enem samem mesecu (med 10. decembrom in 8. januarjem) prestregla 60 milijonov telefonskih klicev v Španiji. Za zdaj kaže, da vsebine niso prestrezali, so pa beležili prometne podatke (udeležene številke, trajanje, čas klica, SIM-kartice, lokacija...

29 komentarjev

NSA prisluškovala Francozom in Merklovi, evropski parlament bi ukinil sporazum o izmenjavi bančnih podatkov z ZDA

Heise - Prisluškovalna afera NSA dobiva nove razsežnosti, ko so na plan pricurljale informacije, da je NSA prisluškovala tudi mobilnemu telefonu Angele Merkel. Nemška kanclerka je zato že govorila z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in poudarila, da je to nedopustno ravnanje, ki načenja zaupanje med državama. Obama je sicer Merklovi zagotovil, da trditve Spiegla ne držijo.

Podobno so besni tudi Francozi, saj je Le Monde poročal, da je NSA prestrezala telefonske pogovore med francoskimi državljani. To so počeli na veliko, in sicer so lani decembra prestregli kar 70 milijonov klicev Francozov, hkrati pa so beležila tudi sporočila prek sms. Francija je na zagovor poklicala ameriškega veleposlanika, ki je obljubil, da bo v Washington posredoval francoske pomisleke.

Sedaj je že znano, da je...

59 komentarjev

NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku

Spiegel Online - Novi dokumenti o delovanju NSA, ki jih je izmaknil Edward Snowden in so jih sedaj razkrili v nemškem Spieglu, kažejo, da je NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku in celotni tamkajšnji administraciji. To ni prvi tovrstni primer, saj je Snowden že razkril, da je NSA vohunila po tujih veleposlaništvih, v evropskih institucijah v Bruslju in v Združenih narodih.

Posebna enota znotraj NSA se imenuje TAO (Tailored Access Operations) in je namenjena posebno zahtevnim primerom prisluškovanja. TAO je imela nalogo pridobiti dostop do mehiške vlade in maja 2010 je TAO sporočila, da so v okviru operacije Flatliquid uspeli pridobiti dostop do poštnega strežnika, kjer ima svoj elektronski naslov mehiški predsednik. Prek istega strežnika je potovala tudi druga pošta...

27 komentarjev

NSA vdrla v Združene narode in več ambasad

Spiegel Online - Nemški Spiegel je pridobil dokumente, ki dokazujejo, da je NSA ni vohunila le v evropskih krogih v Bruslju, kar je bilo doslej že znano, temveč tudi po več veleposlaništvih v ZDA ter v Združenih narodih. Lani septembra jim je uspelo zlomiti šifriranje, ki ga OZN uporablja za zaščito svojih videokonferenčnih sistemov. Mimogrede so ugotovili še, da so podobno poizkušali tudi Kitajci, kar naj jim doslej še ne bi uspelo. Kitajci so navedbe zanikali in trdijo, da v OZN niso poizkušali vdreti.

Nadalje v časniku ugotavljajo, da je NSA prisluškovala komunikacijam evropskih veleposlaništev v Washingtonu, saj so pridobile dostop do njihovih VPN-jev. Skupaj z organizacijo CIA naj bi NSA vodila tudi Special Collection Service, ki obstaja v 80 ameriških veleposlaništvih in konzulatih po svetu in omogoča...

15 komentarjev

NSA in Microsoft prestrezala komunikacijo pred šifriranjem

Guardian - Nove informacije, ki pritekajo na plan o aferi Prism, kažejo, da so nekatera podjetja zelo tesno sodelovala z NSA ter ji omogočala še lažje prisluškovanje. The Guardian je razkril, da je na primer Microsoft omogočil NSA celo obiti lastno šifriranje, da so lahko prestrezali sporočila.

Microsoft je tako NSA dovolil in omogočil, da prisluškuje pogovorom na novi strani Outlook.com, vključno s hipnimi sporočili in elektronsko pošto prek Hotmaila, še preden se ti šifrirajo. Prav tako so sodelovali s posebno enoto FBI, tako da sta imela FBI in NSA nemoten dostop do oblačne podatkovne storitve SkyDrive. Prism tudi omogoča prestrezanje pogovorov prek Skypa, NSA pa vse zbrane podatke redno deli s FBI in CIA.

Spomnimo se, da so podjetja od začetka trdila,...

130 komentarjev

NSA v prostem času prisluškuje za zabavo

Schneier.com - Da pavšalno prisluškovanje vsem telefonskim klicem seveda ne more predstavljati dobre stvari je bilo očitno že na začetku izbruha prisluškovalne afere v ZDA, ko se je izkazalo, da NSA prislušuje ameriškim civilistom, sedaj pa je tudi potrjeno, da različni analitiki pri NSA med svojimi manj zanimivimi delovnimi urami prislušujejo (tudi) za lastno zabavo.

Tako sta dva analitika, ki sta bila v NSA-jevi izpostavi za srednji vzhod opisala kako so prisluškovali ameriškim vojaškim oficirjem, novinarjem in humanitarnim delavcem in v primeru različnih humorističnih pogovorov (npr. telefonski seks, pogovori s puncami/ženami in skorajda kakršni koli osebni telefonski pogovori z pikantnimi podrobnostmi), sodelavce opozorili na le-te in na nujnost poslušanja.

Ko je ob različnih priložnosti kateri izmed analitikov opozoril na kršenje zasebnosti tudi nadrejene, so le-ti opomnili analitika, da trenutni ukazi velevajo prepis vseh telefonskih pogovorov. NSA je vse obtožbe že zavrnila in dejala, da...

79 komentarjev