» »

Tudi Španci v težavah zaradi e-osebnih izkaznic

Tudi Španci v težavah zaradi e-osebnih izkaznic

Slo-Tech - Mala Estonija ima 1,3 milijona prebivalcev, ki pa skoraj vsi uporabljajo elektronske storitve, zaradi česar so imeli ob odkritju hude ranljivosti v Infineonovih čipih svojih pametnih osebnih izkaznic veliko težav. Na drugem koncu spektra je 46-milijonska Španija, kjer e-poti uporablja zgolj 0,02 odstotka prebivalstva, a so se tudi reševanja problema lotili zelo po špansko.

V Estoniji so začasno onemogočili karte z ranljivimi čipi in omogočili nadgradnjo prek interneta. Ta sicer ni potekala gladko, a so kmalu ugotovili, da jo bo treba omogočiti korakoma in ne vsem hkrati. V Španiji so se problema lotili kaotično. Vseh pametnih kartic (ne samo osebnih izkaznic) naj bi imeli 60 milijonov, piše El País, a jih uporablja sila malo ljudi. Vseeno pa so se oblasti odzvale tako, piše El Diario, da so 6. novembra zablokirale vse kartice, izdane po aprilu 2015. Tudi tiste, ki nimajo spornih čipov, si delijo isto usodo. Ljudje jih bodo lahko posodobili prek interneta, če imajo posebne bralnike pametnih kartic, a za zdaj še ni jasno, kdaj bodo posodabljanje sploh začeli.

Zanimivo je, da čeprav policija trdi, da so vse kartice blokirane, nekateri ljudje še vedno lahko podpisujejo dokumente z njimi. Dan Cvrcek iz ekipe Enigma Bridge, ki je odkrila ranljivost, ocenjuje, da je v Španiji prizadetih 10-15 milijonov kartic. Pri poslovanju s špansko državno upravo pa državljani te kartice tako ali tako uporabljajo le za naročanje, ne pa tudi za dejansko podpisovanje ali vlaganje dokumentov.

Glavna težava v Španiji ni preklic certifikatov, saj je to edina smotrna rešitev, ki so jo uspešno izvedli tudi Estonci. Problem je neorganiziranost in pomanjkanje informacij, saj policija in vlada ne dasta jasnih pojasnil, prav tako ni jasno, kdaj in kako bodo lahko ljudje kartice nadgradili. Odziv je bil nedosleden, saj naj bi bili certifikati blokirani, a so nekateri ljudje še vedno lahko uporabljali e-podpis. Sreča v nesreči je, da v Španiji teh elektronskih izkaznic ne uporablja skoraj nihče.

7 komentarjev

RC37 ::

Kaj sploh rabijo to? Tudi če bodo to v Sloveniji uvedli ne bo kaj hitreje ker je toliko birokracije in uslužbencev, ki delajo s tako hitrostjo kakor penzionisti ko grejo v cerkev.

Markoff ::

Hmm, ne uporablja nihče...ampak digitalni dokaz identitete pa kljub temu predstavljajo, no?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

srus ::

Je kdo že razbijal naše zdravstvene kartice?

RC37 ::

Vzameš magnet pa ga za 5 sekund zraven postaviš.

Matwic ::

RC37 je izjavil:

Kaj sploh rabijo to? Tudi če bodo to v Sloveniji uvedli ne bo kaj hitreje ker je toliko birokracije in uslužbencev, ki delajo s tako hitrostjo kakor penzionisti ko grejo v cerkev.

Tebi je v užitek stati v vrstah, da prideš do birokracije? Ali pa iskanje/plačevanje parkinga, da sploh prideš do vrste? Razne volitve, se ti ne zdi, da bi bila veliko večja udeležba, če bi lahko v nedeljo iz kavča ali pa iz počitnic v tujini oddal svojo selekcijo?

Ne, elektronske izkaznice, elektronski podpisi in elektronska birokracija so definitivno prava stvar... samo zaščitijo naj jih ustrezno.

MrStein ::

a so se tudi reševanja problema lotili zelo po špansko.

Broken link.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Phantomeye ::

Sreča v nesreči je, da v Španiji teh elektronskih izkaznic ne uporablja skoraj nihče.


zdaj bo pa še manj interesa heh


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kurdistanski in Katalonski referendum (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
38162623 (44901) gus5
»

Tudi Španci v težavah zaradi e-osebnih izkaznic

Oddelek: Novice / Varnost
74103 (2709) Phantomeye
»

Estonske težave z e-osebnimi izkaznicami

Oddelek: Novice / Varnost
116565 (4566) MrStein
»

Napad na bančne kartice in morebitna revizija v preiskavi

Oddelek: Novice / Varnost
134922 (4162) BlueRunner
»

Prihajajo novi spamerji

Oddelek: Novice / Zasebnost
235414 (3409) BlueRunner

Več podobnih tem