»

Bitfinex in Tether pogrešata 850 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Newyorško tožilstvo od novembra 2018 izvaja preiskavo podjetja iFinex, ki upravlja eno večjih in bolj kontroverznih menjalnic kriptovalut Bitfinex. Sedaj so dobili sodno odredbo, ki iFinexu in povezanim podjetjem prepoveduje nadaljnje kršitve newyorške zakonodaje. Preiskava je namreč pokazala, da je izginilo 850 milijonov dolarjev združenih sredstev podjetja in vlagateljev.

Denar se je izgubil v poslu s panamskim podjetjem Crypto Capital, ki ga je iFinex izbral kot izvajalca plačilnega prometa, ker klasične banke v ZDA s podjetjem niso želele poslovati. Wells Fargo je Bitfinexu in Tetherju odpovedala gostoljubje marca 2017 in tedaj so se začele težave. Ko je Crypto Capital zadržal 850 milijonov dolarjev (menda naj bi...

73 komentarjev

Kaj je šlo narobe v Knight Capitalu

Pogled nihanja tečaja na milisekundni skali kaže početje pobeglega algoritma.

Slo-Tech - Eden izmed najbolj spektakularnih primerov uporabe zanič programske kode je lanska katastrofa na newyorški borzi, ki podjetje Capital Knight skorajda pahnila v bankrot. Tedaj je njihov program oddal na borzo ogromno količino naročil, ki so povzročila divje nihanje tečajev delni, Knight Capital pa izpostavile trgu za skoraj osem milijard - v najslabšem trenutku so imeli za približno štiri milijarde dolgih (lastniških) pozicij v delnicah in prav toliko kartkih pozicij (dolžniških) pozicij v drugih delnicah. Ko se je katastrofa končala, so posledice postale jasne. Knight Capital je v manj kot uri ustvaril 460 milijonov dolarjev izgube.

Vsem je bilo jasno, da je za katastrofo kriva programska koda, a ni bilo jasno, kaj...

6 komentarjev

Visokofrekvenčno trgovanje počasi jenja

BuisnessWeek Online - Visokofrekvenčno trgovanje (HFT) na borzah, ki smo mu na našeh straneh namenili obilico pozornosti, tudi zaradi panik, škode in prekupčevanja z napol javnimi informacijami, počasi izgublja zagon, ugotavlja Business Week. Vrhunec je HFT, ki je v resnici le drugo ime za premetavanje delnic z avtomatiziranimi algoritmi, ki v povprečju poizkušajo uganiti smer naslednjega premika in tako nekaj malega zaslužiti, dosegel med leti 2009-2010. Sedaj pa se trg počasi izravnava.

V letih 2006-2008 je HFT doživljal pravi...

23 komentarjev

Facebookova javna ponudba delnic še vedno buri duhove

Forbes - Za vlagatelje, ki so Facebookove delnice kupili na javni ponudbi (IPO) ali po začetku kotacije, gre za najslabši tehnološki IPO v zgodovini. Facebook je izkoristil resnično zadnji vlak za prodajo delnic, saj se je balonček socialnih mrež kmalu zatem razpočil. A to ni edini problem. Veliko so izgubili tudi veliki igralci, kot so investicijske banke, vzdrževalci likvidnosti (market makerji) in hedge skladi, zato bo imela zgodba še precej dolg epilog.

Nasdaq je bil na kotacijo zelo slabo pripravljen, saj so morali prvi dan začetek kotacije odložiti za skoraj uro. Niti potem ni šlo vse gladko, saj je borza pod navalom skoraj pokleknila. Veliki igralci nekaj časa niso mogli vnašati naročil, vmes pa tudi ni bilo jasno, katera naročila so...

22 komentarjev

Incident Knight Capital in slaba programska oprema, ki poganja svet

Slo-Tech - Od polmilijardne katastrofe, ki jo je podjetju Knight Capital povzročil hroščat algoritem za visokofrekvenčno trgovanje, je minil že dober teden. O incidentu je znanih več podrobnosti, hkrati pa se vsiljuje cel kup vprašanj, ki presegajo borzni parket. Knight Capital je programsko opremo razvijal v časovnem primežu. Newyorška borza (NYSE) je 1. avgusta začela uporabljati nov informacijski sistem Retail Liquidity Program za velike stranke, kar je terjalo prilagoditev programske opreme tudi na strani borznih hiš. Knight Capital je očitno zaostajal z razvojem, zato so bili pred sredinim (1. 8. 2012) začetkom trgovanja pred preizkušnjo bodisi zamakniti zagon lastnega sistema in tvegati osip...

47 komentarjev

Malomaren test algoritma povzročil pol milijarde dolarjev škode na borzi

Pogled nihanja tečaja na milisekundni skali kaže početje pobeglega algoritma.

Slo-Tech - O visokofrekvenčnem trgovanju smo že obsežno pisali in ugotovili, da večino prometa na resnih borzah (kamor se ljubljanska nikakor ne šteje) tako ali tako opravijo računalniki po prednastavljenih trgovalnih algoritmih. Povprečni čas držanja delnice je nekaj deset sekund, vsako sekundo pa se izvede na milijone algoritemskih transakcij, v katerih algoritmi posamezne borzne hiše ali investicijske banke poizkušajo premagati algoritme konkurentov. Poleg kakovosti algoritmov na uspeh vpliva tudi latenca, zato podjetja plačujejo velike vsote za kolokacije čim bliže borzi, po možnosti v isti stavbi.

Neskončno lovljenje vedno boljših odzivnih časov bi lahko preprečili z uvedbo zrnatega trgovalnega časa (sklepanje poslov oziroma...

44 komentarjev

Seagate naprodaj

Gibanje cene delnice Seagata v zadnjih petih letih

Bloomberg - Kot piše finančni dnevnik Bloomberg, je Seagate naprodaj. Zanj se zanimata TPG Capital in KKR & Co., ki bi za podjetje skupaj odšteli okoli 7,5 milijarde dolarjev oziroma 16 dolarjev na delnico, kar pomeni 20-odstotno premijo na trgovalno ceno pred najavo. Prav tako naj bi se za Seagate zanimal Bain Capital LLC. Prejšnji potencialni kupec konzorcij Silver Lake se je umaknil.

Če bo prevzem izpeljan, bo Seagate po letu 2000, ko sta ga kupila TPG in Silver Lake in leta 2002 postavila na borzo, vnovič v zasebni lasti brez kotacije. Seagate je v drugem letošnjem kvartalu zabeležil 379 milijonov dolarjev čistega dobička, lani pa 83 milijonov dolarjev izgube.

KKR je zasebno podjetje na področju financiranja, odkupov in tveganega kapitala,...

8 komentarjev