»

Twitter dobil gumb za popravljenje čivkov - če plačate

Slo-Tech - Čeprav se je Twitter od izida razvijal in spreminjal, je spremenljivost čivkov ostala konstanta. Od nekdaj jih je možno brisati, ni pa jih možno popravljati, četudi so si uporabniki to močno želeli. Špekulacije o tej funkciji so stare že leta, sedaj pa jo je Twitter končno preizkušati na uporabnikih. Naročniki plačljive storitve Twitter Blue, ki stane pet dolarjev mesečno, bodo dobili možnost popravljanja čivkov.

Ker bi to lahko povzročilo tudi zlorabe, bo spreminjanje čivkov spočetka precej omejeno. Možno bo le prvih 30 minut po objavi, vsi spremenjeni zapisi pa bodo nosili oznako in imeli javno dostopno zgodovino sprememb. Za zdaj je funkcija na voljo le manjši skupini uporabnikov, v prihodnjih tednih pa jo bodo dobili vsi naročniki Twitter Blue.

Zanimivo je, da je Jack Dorsey še pred letom dni trdil, da je popravljanje čivkov zelo malo verjetna možnost. Čeprav so uporabniki to zahtevali leta, je Twitter ostal neomajen, a treba je priznati, da tega ni nikoli izrecno zanikal....

4 komentarji

Zoom se pripravlja na megaprevzem Five9

Slo-Tech - Zoom, ki je spričo istoimenskega orodja za spletne konference med zadnjo epidemijo izjemno zaslovel, se pripravlja na postpandemično prihodnost. Naslednji korak bo 14,7 milijard dolarjev težak prevzem podjetja Five9, ki bo postal samostojna enota znotraj Zooma. Lastniki delnic Five9 bodo za vsako delnico dobili pol delnice Zooma.

Five9 je ponudnik programske opreme za centre za podporo uporabnikom in ima dobrih 2000 strank po vsem svetu. Trg je vreden 24 milijard dolarjev in se hitro širi, zato je Zoom v njem prepoznal potencial. Po besedah Zoomovega izvršnega direktorja Erica Yuana je Five9 komplementaren z izdelkom Zoom Phone, ki ga že tržijo. Lani je Five9 ustvaril 435 milijonov dolarjev prihodkov.

To je Zoomov prvi milijardni prevzem in tako z naskokom največji. Zoom je lani doživel pravcati bum, saj so prihodki zrasli za 326 odstotkov, letos pa samo v prvem polletju še za 191 odstotkov na 956 milijonov dolarjev.

1 komentar

Družabna omrežja tepe počasna rast števila uporabnikov

Slo-Tech - Potem ko so se pri Twitterju pred časom aktivno lotili odstranjevanja spamerjev in botov in zaprli kakih 70 milijonov uporabniških računov, jim je število aktivnih mesečnih uporabnikov upadlo za milijon in zdaj znaša 335 milijonov, številka pa bo po napovedih v naslednjih mesecih še upadala. Jim je pa za 11 % glede na enako lansko obdobje poraslo število dnevnih uporabnikov, čeprav točnega števila ne navajajo.

To je med drugim zapisano v četrtletnem poročilu podjetja, ki pa ga vlagatelji niso preveč dobro sprejeli, delnica Twitterja je že na začetku današnjega trgovanja upadla za 20 %.

So pa v podjetju že tretje četrtletje zapored beležili dobiček, bilo ga je za 100 milijonov...

25 komentarjev

Dropbox na borzo z vrednotenjem šest milijard evrov

Slo-Tech - Dropbox bo javno ponudbo delnic (IPO) izvedel po vrednotenju od sedem do osem milijard dolarjev (16-18 dolarjev na delnico), odvisno od povpraševanja, so danes razkrili v dokumentih za IPO. To je precej manj od rekordnega vrednotenja pri 10 milijardah dolarjih, po kakršnem so leta 2014 dobili tvegani kapital. Toda že nekaj mesecev pozneje so investicijski bančniki opozorili, da Dropbox ne upravičuje tolikšnega vrednotenja, zaradi česar je Fidelity Investments vrednost ocenil 20...

0 komentarjev

Twitter za vsak zaslužen dolar zapravil dva

Ars Technica - Redko se zgodi, da investitorji katero delnico tako zbrcajo, kot so to danes storili s Twitterjevo, če ni podjetje ravno objavilo napovedi bankrota. Delnica podjetja Twitter je današnje trgovanje začela 22 odstotkov niže od včerajšnjega zaključnega tečaja. Z borze je torej delničarjem Twitterja izpuhtelo v 24 urah deset milijard dolarjev.

Borza ima seveda kratek spomin, zato povejmo, da je bila prodajna cena delnic Twitterja v novembrski javni ponudbi 26 dolarjev, trgovanje pa se je potem začelo pri 46 dolarjih. Včeraj je Twitter končal pri 66 dolarjih, danes pa se je sedel na približno 50 dolarjev. Kdor je torej sodeloval v javni ponudbi, je še vedno globoko v plusu. A današnji masaker je posledica Twitterjevega

6 komentarjev

Ta teden na borzo prihaja Twitter

V tem letu so tečaji delnic družabnih omrežij in iskalnikov prehitevali splošno rast trga (indeks S&P 500).

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo spremljali kakšnega IPO-ja (javne prodaje delnic) velikana družabnih omrežij, zato Twitterjev vstop na borzo ta teden dober lakmus za dogajanje na kapitalskih trgih. V sredo bo Twitterjev IPO, v četrtek pa bo prvi dan kotacije njegovih delnic. Veliko vprašanje je, ali je njegove delnice smotrno kupiti že v IPO-ju ali pa mogoče počakati na začetek trgovanja.

Cena za delnico bo v razponu med 17 in 20 dolarji, kar pomeni, da bo Twitter zbral okrog 1,4 milijarde dolarjev svežega kapitala (delnic bo 70 milijonov). Ta številka lahko še nekoliko zraste do 1,6 milijarde dolarjev, če bodo trenutni delničarji prodali več delnic (vseh še zdaleč ne smejo). To je bistveno manj od Facebooka lansko...

3 komentarji

Nerazumljena objava na Twitterju spet povzročila borzno paniko

Slo-Tech - Ta teden smo spet lahko opazovali, kako vesti ne glede na njihovo resničnost na internetu vplivajo na terminske borze. Izraelska vojska je na Twitterju objavila sporočilo o bombardiranju sirskih letališč, da bi sovjetski vojski preprečili dostavo orožja. Cena nafte je takoj zrasla za odstotek.

Vse skupaj je precej nenavadno, saj sovjetske vojske že dvajset let ni več. Kdor je sporočilo prebral v celoti in o njem dve sekundi premislil, je hitro ugotovil, da gre za obeležitev štiridesetletnice jomkipurske vojne. Zato je imelo sporočilo tudi oznako #YomKippur73.

Toda računalniški algoritmi tega ne znajo prav dobro. O algoritemskem trgovanju smo že obširno pisali; v modernem svetu pač večino poslov na borzah izvedejo računalniki na podlagi algoritmov, ki ves čas spremljajo dogajanje na internetu in reagirajo na...

44 komentarjev

Twitter se pripravlja na vstop na borzo

Slo-Tech - Po Facebooku, LinkedInu in Grouponu je Twitter naslednje v vrsti IT-podjetij nove generacije, ki tržijo družabna omrežja, ki se po podalo na borzo. Tako je razbrati iz napovedi, ki so jo ta teden oddali ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC). Pravzaprav je to vsa uradna novica, saj zakonodaja dopušča, da pretežni del dokumenta ostane tajen. Tako ne vemo niti, kdaj niti po kolikšnem vrednotenju bo Twitter zaplaval v borze vode. Vemo pa precej o stanju podjetja danes in o izkušnjah ostalih podobnih podjetij.

Twitter je po neuradnih ocenah vreden okoli 10 milijard dolarjev,...

9 komentarjev

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

The Wall Street Journal - Prihodnji teden se ima zgoditi, kar napovedujemo že več kot leto dni. Kot poroča The Wall Street Journal, bo Facebook objavil javno ponudbo za prodajo delnic (IPO). Podrobnosti še niso znane, pričakuje pa se ponudba delnic v višini 10 milijard dolarjev po valutaciji podjetja med 75 in 100 milijardami dolarjev.

Spomnimo, da se je leta 2009 prvikrat resno začela omenjati možnost, da bo Facebook začel kotirati na borzi. Dolgo časa se potem ni zgodilo nič v tej smeri, podjetje je le tu in tam sprejelo kakšen vložek bogatega investitorja za sorazmerno majhen delež v podjetju. Istega leta se je na primer dvoodstotni delež v podjetju prodal za 200 milijonov dolarjev, kar je postavljajo vrednost podjetja na 10 milijard...

30 komentarjev

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Guardian - Zdi se, da so investitorji povsem pozabili na pok balončka dot-com leta 2000, saj kot brez uma kupujejo delnice podjetij, ki se ukvarjajo s tako imenovano drugo generacijo spleta (Web 2.0). Redno beremo o rekordnih vrednostih Facebooka, ki se v pripravah na javno ponudbo delnic spogleduje z vrednotenjem podjetja na 100 milijard dolarjev, le za odtenek manj ponorelih vrednotenjih Twitterja in podobno. Zadnje v vrsti podjetij, ki so obnorela investitorje, je kitajski konkurent Facebooku z imenom Renren.

Renren je bil ustanovljen leta 2005 in kitajskim uporabnikom interneta nudi podobne storitve kot Facebook. Socialno omrežje Renren ima že 160 milijonov uporabnikov, včeraj pa je po uspešno zaključeni javni ponudbi delnic (IPO) začelo kotirati na...

10 komentarjev

LinkedIn želi s kotacijo prehiteti Facebook

Reid Hoffman je ustanovitelj LinkedIna.

Reuters - Spletna stran oziroma socialno omrežje LinkdIn, ki je naokoli že od leta 2003 in je torej starejša od Facebooka in Twitterja, namerava kmalu izvesti javno ponudbo delnic (IPO) in poslati svoje delnice v kotacijo na borzo. LinkedIn cilja na drugačno množico ljudi kakor Facebook, saj je v ospredju navezovanje poslovnih stikov (dober, čeravno nekoliko star članek o LinkedIn najdete na ReadWriteWebu). To je tudi razlog, da veliko njegovih uporabnikov uporablja enega izmed plačljivih profilov uporabe, saj si s tem služijo kruh.

Pred dobrim letom je ustanovitelj LinkedIna napovedoval možnost IPO-ja, a je v isti sapi pripomnil, da je to tega trenutka še daleč. Če gre verjeti Reutersovim virom,...

6 komentarjev

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev