»

Neuradni Blackphone 2 ne bodo več delovali

Slo-Tech - Lastniki varnih androidnih pametnih telefonov Blackphone 2 proizvajalca Silent Circle, ki jih niso kupili pri uradnih prodajalcih, imajo velik problem. Silent Circle je že sredi tega meseca opozoril, naj jih nikar ne kupujejo pri neuradnih preprodajalcih, sedaj pa je grožnje udejanjil. Nova posodobitev operacijskega sistema prepreči uporabo vseh neuradnih telefonov.

Novi Silent OS 3.0.8 preveri številko IMEI in če ugotovi, da telefon ni bil prodan po uradnih kanalih oz. ni pristen, ne dovoli njegove uporabe, temveč ga zaklene (bricked). Silent OS 3.0.7, ki je izšel 29. decembra, še normalno dovoli uporabo teh istih telefonov. Pri tem ni čisto jasno, kaj Silent Circle šteje kot pristen (genuine) telefon.

Dejstvo je, da...

12 komentarjev

Lavabit res ugasnil zaradi Snowdna

Wired News - Ameriška vlada je pomotoma razkrila, kar smo predvidevali že od leta 2013, le dokazov ni bilo. Posameznik, ki so ga preiskovali in o katerem so želeli dobiti podatke od ponudnika kriptografsko varnega e-poštnega predala Lavabit, je bil Edward Snowden - mož, ki je razkril obseg vohunjenja NSA. To dokazuje elektronski naslov "Ed_snowden@lavabit.com" v sodnem dokumentu iz leta 2013, ki ga je vlada pred objavo v pravosodnem informacijskem sistemu Pacer očitno pozabila počrniti.

Spomnimo: le nekaj dni po izbruhu afere PRISM v juniju 2013 je Ladar Levison, ustanovitelj in upravljavec strani Lavabit, prejel sodno odredbo (pen register order -- vsebinsko ustreza naši odredbi za posredovanje podatkov o prometu po 149.b členu ZKP), s katero mu je bilo naloženo...

46 komentarjev

MWC: Blackphone kot telefon s poudarkom na zasebnosti

Ars Technica - Na Mobile World Congressu v Barceloni sta podjetji Silent Circle in Geeksphone predstavili Blackphone, ki bo nared junija in bo prvi pametni mobilni telefon, narejen posebej z mislijo na zasebnost. Na njem bo tekla prilagojena verzija Androida, iz katere bo pobrisano vse, kar lahko izdaja informacije o uporabniku.

Za strojni del telefona bo skrbel Geeksphone. V telefonu bomo našli dvogigaherčni štirijedrni procesor, 4,7-palčni zaslon s podporo za HD, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora za shranjevanje podatkov, kameri z osmimi in 1,3 milijona točk ter podporo za HSPA+ in LTE. To so okvirne specifikacije, ki se lahko še spremenijo, a "le navzgor", zatrjujejo.

Bolj zanimiv je programski del, za katerega je zadolženo podjetje Silent Circle. Poznamo ga iz NSA-jeve afere Prism, ki je povzročila

15 komentarjev

Google kupil Nest

Požarni alarm in detektor ogljikovega monoksida.

Slo-Tech - Google je šel po nakupih in za 3,2 milijarde dolarjev kupil podjetje Nest Labs, so sporočili iz Mountain Viewa. Podjetje Nest se ukvarja z razvojem naprav, ki jih imamo v skoraj vsakem domu, a nanje redko pomislimo. Gre predvsem za termostate in požarne alarme ter detektorje ogljikovega monoksida.

Njihov prvi in najbolj priljubljen izdelek je sicer Nest Learning Thermostat, ki je pametni učeči termostat. Njegova odlika je programska oprema, ki omogoča krmiljenje prek Wi-Fi, poleg tega pa seveda tudi prek na dotik občutljivega zaslona. Termostat je povezan v internet, kar omogoča sprejemanje posodobitev neposredno iz Nesta. Sproti se uči, kaj hočemo od njega in se primerno odziva, da je poraba energije čim nižja.

Njihov...

13 komentarjev

Epilog Lavabita: dokumenti odpečateni, FBI dobil 11 strani dolg ključ na papirju

The New York Times - Lastnik spletne storitve Lavabit, ki je omogočala pošiljanje varne in anonimne elektronske pošte, zaradi česar jo je uporabljal tudi znani žvižgač iz afere Prism Edward Snowden, je dosegel pomembno zmago, ki zaključuje žalostno zgodbo. Spomnimo, da je avgusta Lavabit prenehal obratovati, njegov lastnik Ladar Levison pa je lahko le namignil, da je...

49 komentarjev

Groklaw ugasnil zaradi Prisma

vir: Groklaw
Groklaw - Pred štirinajstimi dnevi sta ugasnili storitvi za pošiljanje varne anonimne elektronske pošte Lavabit in Silent Circle (slednji je obdržal ostale storitve). Razlog je bila odredba, ki jo je Lavabit očitno prejel od sodišča FISA (Foreign Intelligence Surveillance Court), saj njegov lastnik ni smel v javnosti ničesar komentirati. Povedal je le, da ne misli sodelovati pri nadzoru Američanov, zato je storitev raje ugasnil. Silent Circle je kmalu sledil zgledu. Sedaj je na vrsti Groklaw.

Groklaw ne omogoča nobenih anonimnih storitev, ampak gre v bistvu za blog s pravno tematiko. Tam smo lahko prebrali podrobnosti različnih sodnih postopkov med Applom, Samsungom, protimonopolne tožbe zoper Microsoft, sago SCO-Linux in neštete ostale postopke v IT-svetu. Gre za stran, ki je dobila številne nagrade. Svojim virom je zagotavljala anonimnost, česar pa sedaj ne...

44 komentarjev

Lavabit in Silent Circle zaradi Prisma prenehali obratovati

The New York Times - Afera Prism, ki je v javnost naplavila številne informacije o obsežnem programu prestrezanja telekomunikacij in vohunjenju, ki ju izvaja ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA), je terjala novi žrtvi. Obratovati sta prenehali priljubljeni storitvi za varno pošiljanje elektronske pošte, Lavabit in Silent Circle. Prvi se je za to odločil, da mu ne bi bilo treba razkriti svojih podatkov, drugi pa iz preventivnih razlogov.

Prvi je svojo odločitev v četrtek zvečer naznanil Lavabit. Njegov lastnik Ladar Levison je namignil, da je razlog za to odločitev odredba, ki so jo prejeli od tajnega sodišča za obveščevalske prisluha (FISA, Foreign Intelligence Service Act Court), ali pa posebni nalog za nacionalno varnost (NSL, national security letter). Oba namreč...

22 komentarjev

Android verjetno ne krši GPL. Napad Microsoftov?

Groklaw - Včeraj smo pisali, da utegne imeti Google težave zaradi kršenja licence GPL v svojem Androidu, kar so mnogi označili kot hudo pretiravanje. Navedbe Edwarda Naughtona imajo nekaj smisla, a podrobna analiza kaže, da Android bržkone ne krši GPL. Linus Torvalds se je že odzval na očitke in jih zavrnil kot lažne, saj da so že zdavnaj jasno povedali, da uporaba jedra ne povzroči prenosa licence GPL na celoten sistem. Tovarlds je že leta 1993 povedal, da se ne šteje, da bi bili uporabniški programi izvedeni iz Linuxovega jedra.

Zanimivo pa je Naughtonovo ozadje, ki so ga raziskali na Groklawu. Ugotovili so, da je Naughton do nedavnega delal za Microsoft, kar sedaj poizkuša zakriti. V njegovem...

13 komentarjev

OLPC v škripcih v Nigeriji

Groklaw - O iniciativi OLPC (one laptop per child, en prenosnik na otroka) smo že poročali. Gre za poskus računalniškega opismenjevanja otrok tretjega sveta, ki bodo prejeli poceni prenosnike (ki so se podražili s stotih na skoraj dvesto dolarjev), na katerih se bodo naučili rokovanja z računalnikom.

Sliši se odlično, a Nigerijci niso tako navdušeni. Nigerijski izdelovalec tastatur LANCOR jih obtožuje kršitve patenta in zahteva 20 milijonov dolarjev za povzročeno škodo in sodno prepoved distribucije OLPC-jevih računalnikov v Nigeriji. Slednje jim je celo uspelo, saj so na sodišču v Nigeriji sprožili obravnavo in jo OLPC-ju mojstrsko zamolčali, tako da je sodišče na podlagi enostranske predstavitve dokazov razsodilo v prid LANCOR-ju in prepovedalo distribucijo računalnikov OLPC v Nigeriji. Povzetek celotne sage si lahko preberete na Groklawu.

107 komentarjev

Zgodovina Errorno.h

Groklaw - Pred časom je predstavnik SCO-ja, Chris Sontag, v svojem predavanju na Harvardu dejal, da si SCO lasti pravice nad datoteko Errorno.h čeprav Linus Torvarlds trdi, da se pri pisanju le te ni zgledoval po njihovi kodi. Glede na to, da pri jedru Linux lahko sledimo zgodovini in avtorstvu vsake vrstice kode do njenega rojstva, je lahko Dr. Warren Toomey napisal zgodovino te datoteke in ovrgel Sontagove besede. Prispevek, objavljen na Groklaw, predstavlja zanimivo in ne prezahtevno branje.

7 komentarjev

Še malo o SCO

Slashdot - Izgleda, da bo kmalu konec SCO-jeve bitke proti uporabnikom Linuxa. Kakor sedaj verjetno že vsi vemo, je srž spora vprašanje, kdo je lastnik določene kode v Linux jedru in ali je tam z dovoljenjem ali ne. SCO trdi, da ni in da so jo programerji preprosto ukradli iz prvotnega UNIX sistema, za katerega trdijo, da imajo oni izključne avtorske pravice. Na sedaj že zelo znani strani Groklaw so raziskali zgodovino SCO-jevih prispevkov Linux jedru. Izkaže se, da je kodo pod GPL licenčno prispevalo kar podjetje samo, še v času Caldere. Sedaj se pojavlja vprašanje, če se vodstvo sploh zaveda tega dejstva ali pa so namerno tako ignorantski do sveta okoli sebe. Splošno javno mnenje se nagiba k slednjemu.

Zanimive stvari so pa ugotavljali tudi pri Netcraftu. V svojem malo manj resnem prispevku so se dotaknili problematike današnjega DOS napada na domeno sco.com z računalnikov, okuženih z virusom Mydoom. Ker virus ne napada IP naslova, ampak najprej pogleda, kam DNS vnos kaže, bi morali pri...

6 komentarjev