»

Apple ima težavo s pristranskim algoritmom za plačevanje

Slo-Tech - Po viralnem čivku ameriškega podjetnika je pretekli vikend postalo jasno, da ima algoritem, ki določa višino uporabnega denarja v plačilni storitvi Apple Card, težave s pristranskostjo, saj ženskam določa do dvajsetkrat nižji limit kot njihovim moškim partnerjem, tudi ko imajo one višje kreditne ocene.

Pretekli petek je ameriški podjetnik David Heinemeier Hansson na svojem Twitterju potožil, da sme njegova žena s kartico Apple Card mesečno plačati dvajsetkrat manj kot on - pa čeprav ima po zunanjih kreditnih ocenah višjo plačilno sposobnost od njega. Ker ima Hansson kot oče platforme Ruby on Rails več sto tisoč sledilcev, se je njegov očitek ekspresno razširil po Silicijevi dolini in širše. Steve Wozniak je potrdil, da podobno velja za njegovo ženo, ki ima na Apple Cardu desetkrat nižji limit od njega, čeprav si delita finance; kmalu se je podobnih pričevanj kar usulo.

Hitro se je oglasil Newyorški finančni urad in sprožil preiskavo o morebitni spolni diskriminaciji. Apple je...

199 komentarjev

Programer iz Goldman Sachsa obsojen tudi vdrugo

Slo-Tech - Sergey Aleynikov, ki je bil pred leti zaposleni v Goldman Sachsu in so ga leta 2009 aretirali in obtožili kraje programske kode z oddelka za visokofrekvenčno trgovanje (HFT), sicer pa navdih za knjigo Flash Boys, je bil na newyorškem sodišču spoznan za krivega. A pot do razsodbe je bila dolga in zavita s številnimi stranpotmi.

Aleynikova so že leta 2010 obsodili zaradi kraje kode. Od osmih let zaporne kazni, ki mu je bila prisojena, je za zapahi preživel leto dni (marec 2011 - februar 2012), potem pa je prizivno sodišče razveljavilo sodbo zaradi napačne uporabe materialnega prava. Vseeno mu to kaj dosti ni pomagalo, saj mu je v tem času propadel zakon ter šla po gobe kariera. Avgusta 2012...

10 komentarjev

Univerza Rice in DARPA razvijata nov način programiranja: samodokončaj

Slo-Tech - Univerza Rice v sodelovanju z ameriško vojaško agencijo DARPA vodi projekt Plinij, ki si postavlja zelo smel cilj poenostavitve programiranja. Glavna premisa je pisanje čedalje bolj kompleksne programske kode, ki ga ljudje še vedno opravljajo ročno vrstico po vrstico. Projekt, ki se imenuje po rimskem zgodovinarju, poteka v okviru širšega programa MUSE.

Zamisel je preprosta, a se zdi za današnje čase skorajda znanstvena fantastika. Ker je na svetu prosto dostopnih na milijarde vrstic programske kode, je nesmiselno enake probleme reševati vedno znova in znova. Projekt, ki bo težek 11 milijonov dolarjev, opisujejo kot funkciji samodokončanja in preverjanja sintakse (autocomplete in spell-check) za programiranje. Programer napiše nekaj...

19 komentarjev

Google na zahtevo Goldman Sachsa izbrisal spročilo v e-poštnem predalu svojega uporabnika

Slo-Tech - Investicijski banki Goldman Sachs se je med preizkušanjem internega informacijskega sistema zgodilo, da je uslužbenka elektronsko sporočilo z občutljivimi informacijami poslala na napačen elektronski naslov. Goldman Sachs je od Google zahteval izbris sporočila v prejemnikovem nabiralniku, ta pa ga je napotil na sodišče, a mu kasneje vseeno brez sodne odredbe ugodil.

Incident se je zgodil že 23. junija, ko je elektronsko sporočilo namesto na naslov na domeni @gs.com romalo na enak naslov na domeni @gmail.com. Imetnik tega elektronskega predala ni znan, zato je imel Goldman Sachs precejšen problem. Poizkusili so ga kontaktirati, a ker so bili neuspešni, so se obrnili neposredno na Google. Od njega so terjali izbris sporočila v...

22 komentarjev

Obsojeni programer iz Goldman Sachsa tri leta pozneje: oproščen, a brez kariere

Slo-Tech - Pred slabimi tremi leti smo poročali o programerju iz Goldman Sachsa, ki je bil obsojen zaradi tatvine programske kode delodajalca. Sergey Aleynikov je delal v Goldman Sachsu kot programer algoritmov za trgovanje za dobro plačilo - 400.000 dolarjev letno. Potem pa je prebegnil k podjetju Teza Technologies, kamor je odnesel tudi kopijo kode. Sedaj je Aleynikov svojo plat zgodbe zaupal tudi novinarjem.

V dvodelnem intervjuju za Vanity Fair je povedal marsikaj zanimivega. Povedal je, da je prenesel kodo, ki je vsebovala dele iz odprtokodnih vrstic in nekaj Goldman Sachsove zaprte kode. To je bojda storil le zato, da bi si olajšal življenje v novem podjetju. Tam bi imel nalogo razviti konkurenčno trgovalno platformo,...

15 komentarjev

Vlagatelji razgrabili za milijardo novih Facebookovih delnic

Bloomberg - Goldman Sachs je končal zbiranje ponudb za vplačilo milijarde dolarjev v Facebook, ki so ga začeli 2. januarja. Skupaj z ruskim podjetjem Digital Sky Technologies so sami vanj vložili pol milijarde dolarjev, še dvakrat toliko pa so zbrali od zunanjih investitorjev. Vse dokapitalizacije so bile izvedene pri valuaciji podjetja na 50 milijard dolarjev.

Pri tem so imeli nekaj težav, saj so se morali omejiti na investitorje izven ZDA, ker ameriška zakonodaja prepoveduje oglaševanje in nagovarjanje k vlaganju v zasebna podjetja, ki ne objavljajo javno svojih poslovnih izkazov. Facebook do letos še ni presegel meje 500 družbenikov, zato jih ni objavljal.

So pa napovedali, da bodo 30. aprila 2012 začeli objavljati popolna...

10 komentarjev

Facebookovo vrednotenje na sivem trgu 70 milijard dolarjev

TechCrunch - Čeprav delnice Facebooka v ZDA niso uvrščene na organizirani trg, to ne pomeni, da se z njimi ne bi živahno trgovalo. Prav nasprotno, na SecondMarketu (ki deluje podobno, le bolj organizirano in aktivno kot klinično mrtva Druga borza) delnice Facebooka dosegajo rekordne premike. Na zadnji avkciji so delnice dosegle vrednost 28,26 dolarja, kar postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 70 milijard dolarjev. To je 40 odstotkov več, kot ga je ob vstopu ocenil Goldman Sachs. Že tisti cenitvi so nekateri oporekali, češ da zida gradove v oblakih in da podjetje ne bo ustvarjalo zadostnega dobička, da bi jo upravičilo, nova pa je še višja.

S Facebookom se je na sivem trgu decembra trgovalo po tečaju 21-23 dolarjev na delnico,...

17 komentarjev

Facebook imel lani več kot tristo milijonov dolarjev dobička

vir: Reuters
Reuters - Čeprav uradno Facebooku svojih poslovnih rezultatov ni treba priobčiti javnosti, ker še nimajo 500 delničarjev, so ti vseeno pricurljali na splet. Sledeči podatki izvirajo iz 101 stran dolgega dokumenta o Facebooku, ki ga potencialnim investitorjem pošilja investicijska banka Goldman Sachs pri iskanju sveže milijarde dolarjev za Facebook. Točne številke pa bomo tako ali tako dobivali od prihodnjega leta dalje.

V prvih devetih mesecih preteklega leta je Facebook po nerevidiranih rezultatih dosegel 355 milijonov dolarjev dobička ob prometu 1,2 milijarde dolarjev (predlani v 12 mesecih: 200 milijonov dolarjev dobička in 777 milijonov dolarjev prihodkov).

Če predpostavimo, da so v podobnem...

36 komentarjev

Goldman Sachs vložil pol milijarde v Facebook

The New York Times - Največja ameriška investicijska banka Goldman Sachs je vložila 450 milijonov dolarjev v Facebook in v zameno prejela 0,9-odstotni delež podjetja, poroča The New York Times. Z malo matematike ugotovimo, da je po cenitvi banke Facebook vreden astronomskih 50 milijard dolarjev. Digital Sky Technologies iz Rusije je v Facebook vložil 50 milijonov dolarjev, Goldman Sachs pa želi od svojih strank nabrati še poldrugo milijardo dolarjev za investicijo v Facebook.

Na prvi pogled se zdi investicija Goldman Sachsa nenavadna, saj gre za investicijsko banko in ne klasičnega investitorja, a videz vara. Kupčija bo Goldman Sachsu prinesla marsikatero korist, saj so si s tem praktično že zagotovili, da bodo prav oni izbrani za...

17 komentarjev

Programer iz Goldman Sachsa obsojen zaradi tatvine kode

Sergey Aleynikov s svojo odvetnico Sabrina Shroff

New York Times - Sodišče na Manhattnu je 40-letnega programerja Sergeyja Aleynikova iz Goldman Sachsa zaradi kraje lastniške izvorne kode obsodilo tatvine poslovne skrivnosti in prenašanja ukradenega blaga, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do 10 let. Aleynikov je bil aretiran lani, ko je na nemške strežnike prenesel izvorno kodo sistema za trgovanje z visoko frekvenco na Wall Streetu.

Trgovanje z visoko frekvenco je posebna vrsta trgovanja z vrednostnimi papirji, ki se vrši izjemno hitro in ob podpori zapletenih algoritmov, ki izkoriščajo najmanjše razlike med nakupno in prodajno ceno ter cenami na različnih borzah (temu pravimo arbitraža). Aleynikov se je po prihodu iz Rusije leta 1990 kot računalniški...

16 komentarjev