»

Partis dokončno umrl

Slo-Tech - Že zadnjih nekaj let Partis ni bil več, kakršnega smo poznali iz zlatih časov brezmejnih travnikov, sedaj pa je dokončno odšel. Upravljavci strani so sporočili, da je minuli teden umrl lastnik domene, prvi uporabnik in glavni programer, ki smo ga poznali pod vzdevkom antiloop. Ob tej prelomnici so se odločili, da zgodbe ne bodo nadaljevali, zato so spletno stran ugasnili. Domena partis.si še vedno deluje, naloži se tudi spletna stran, a je brez vsebine - prazna.

Partis je zadnji resni pretres doživel marca 2021, ko je zagorelo v podatkovnem centru v Franciji. Požar v prostorih podjetja OVHCloud je prizadel vse najemnike kolokacije, med katerimi je bil tudi Partis. Tedaj so strankam svetovali, naj podatke obnovijo iz varnostnih kopij za katastrofalne primere, ki pa jih Partis očitno ni imel. Ker je le dan pred tem potekla domena partis.si, ki so jo pozabili podaljšati, je to povzročilo precej začudenih pogledov. Partis se je tri mesece pozneje vrnil, a stran ni nikoli več doživela...

207 komentarjev

Kdo naj ostane ... in kdo naj gre?

Nature - Prihajajo časi, ko bo umetna inteligenca v nekaterih kritičnih življenjskih situacijah postavljena v vlogo razsodnika o tem, koga naj s svojim ukrepanjem zaščiti in koga žrtvuje. Saj si predstavljate dilemo: mlada družina v vozilu, ki drvi proti priletnemu pešcu?

Raziskovalci medijskega laboratorija na MIT so na to temo analizirali približno 40 milijonov odgovorov na anketo z naslovom Moralni stroj, ki je tekla vse od leta 2014, prispevali pa so jih anketiranci iz 233 držav. Ti so bili postavljeni pred različne scenarije, denimo ali naj samovozeči avto žrtvuje svoje potnike ali pa jih reši tako, da zavije s poti in trči v uspešnega poslovneža, znanega kriminalca, skupino starih ljudi, čredo krav ali pa v pešca, ki prečka cestišče pri rdeči luči.

Štiri leta po...

647 komentarjev

Zadnji dnevi za http

vir: Wikipedia
The Register - Kot so pri Googlu napovedali v začetku leta, bo z naslednjo, 68. "stable" različico Chroma, ki bo med nami 23. julija, napočila tudi pomembna sprememba: vsaka spletna stran, ki ne bo imela naslova https z veljavnim TLS certifikatom, bo v tem brskalniku označena z opozorilom "Not secure". Tako opozorilno etiketo bodo dobile tudi morebitne intranetne strani podjetij in zasebnikov.

Https šifriranje sicer ščiti povezavo med brskalnikom in spletno stranjo, ki jo obiskujemo, pri tem pa zagotavlja, da nihče ne more prisluškovati toku naših podatkov ali pa jih celo spreminjati.

Sprememba bo morda pospešila prehod, saj dosedanje raziskave kažejo, da je z njim opremljenih le med 30-50 odstotkov med milijonom najbolj popularnih strani na svetu, številne male in manj...

61 komentarjev

Norveška skoraj izkoreninila internetno piratstvo, zaslužki glasbene industrije ostali enaki

TorrentFreak - Na Norveškem se je stopnja internetnega piratstva med mladimi v zadnjih šestih letih spustila na pičle štiri odstotke, kar bi po vztrajnih zatrjevanjih glasbenih založnikov moralo blagodejno vplivati na njihovo prodajo. A je realnost diametralno nasprotna, saj so se realno zaslužki glasbene industrije celo zmanjšali.

Raziskava cehovskega združenja v fonografski industriji (IFPI) je lani pokazala, da le štiri odstotke Norvežanov, ki so mlajši od 30 let, glasbo nelegalno pretaka z interneta. Še leta 2009 je bil njihov delež 70-odstoten. To sovpada z novo norveško zakonodajo, ki daje imetnikom avtorskih pravic dodatne možnosti v boju zoper piratstvo in omogoča blokado strani, ki jo morajo...

41 komentarjev

Spotify in Netflix dotolkla piratiziranje na Norveškem, založniška ihta pač ne

TorrentFreak - Sodeč po svežem letnem poročilu analitske hiše Ipsos je piratstvo na Norveškem v strmem upadu. Ocenjena številka nezakonitih prenosov glasbe je v zadnjih štirih letih upadla za več kot štiri petine, za filme in tv vsebine pa za polovico. In zakaj? Anketiranci so kot glavni razlog navedli prav uvedbo zakonitih alternativ.

Spotify, ki je nastal na sosednjem Švedskem, je na Norveškem na voljo ravno od leta 2008, ko je količina spiratizirane glasbe začela padati. Polovica uporabnikov za storitev tudi plačuje (5 oz. 10 € na mesec v lokalni valuti). Pri filmih in tv-jih je bil padec malce počasnejši, začenši šele lani, ko se je v državo

47 komentarjev

V ZDA znatno manj torrent prometa

Sandvine izdeluje omrežno opremo za QoS, med drugim tudi motilce torrent povezav. Kot taki so ja v dobrem položaju za oceno količine p2p prometa.

vir: Sandvine Networks
TorrentFreak - Kanadski proizvajalec mrežne odpreme Sandvine networks je izdal zanimivo poročilo o globalnih internetnih trendih za prvo polovico letošnjega leta. Najbrž najbolj zanimiv podatek zadeva občutni padec deleža torrent prometa z 17,3 % na 11,3 %, a to le v ZDA. V Evropi se še vedno drži z dobrimi 20 odstotki (skupaj 30 % z eDonkey in drugimi p2p klienti), v Aziji pa je sploh visok, skupaj skoraj 66 %.

Pravijo, da glavni razlog za razliko ni v bolj striktnem režimu ščitenja...

24 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (2): Hulu ne brez kabelske naročnine

Podobne štose se je svojčas šla naša Ptička, z vezavo interneta na ADSL naročnino.

vir: The Wall Street Journal
New York Post - Še ena v seriji odločitev, ki ne prinaša nič dobrega za potrošnike, a zelo koristi staremu medijskemu establišmentu: Hulu, uradni hollywoodski ponudnik spletnega streaminga za filme in tv serije namerava v prihodnjem letu preklopiti z brezplačnega modela (+ oglasi seveda) na bonus storitev za obstoječe naročnike kabelske oz. satelitske TV, pri čemer servisa ne bo mogoče uporabiti, če naročnik ne bo dokazal, da je je naročnik ene od slednjih. Cilj prehoda je ohraniti čimveč naročnikov na profitabilnih mesečnih naročninah in ustaviti zdajšnji, že skoraj zaskljbljujoč trend "cord-cuttinga", kjer gospodinjstva na veliko odjavljajo vse telefonske in tv storitve v dobro mobilne telefonije in interneta.

Odločitev za ti....

26 komentarjev

V Franciji po HADOPI-ju manj piratstva

Ars Technica - Te dni mineva 15 mesecev, odkar je v Franciji v veljavi strogi protipiratski zakon HADOPI. Ta vzpostavlja mehanizem za lovljenje nezakonitih datotek, ki se prenašajo na P2P-omrežjih, in kršitelje avtorskih pravic strogo kaznuje. Prve študije nekaj mesecev po uveljavitvi zakona so kazale, da njegov učinek na piratstvo ni želen, saj se uporabniki zgolj preusmerijo na druge načine distribucije, ki jih HADOPI ne pokriva. Rezultat leto dni pozneje je generalno gledano nekoliko bolj vzpodbuden, a za glasbene založnike enako klavrn.

Uradno poročilo kaže, da se je količina nelegalnih datotek, ki se prenesejo prek P2P, zmanjšala. Uporabili so dve metodologiji in po eni so izmerili 43-odstotni padec,...

105 komentarjev

Ponudniki interneta naj bi zaračunavali nadomestilo za spletno piratstvo

Srečanje letos poteka pod geslom 'create - connect - respect', pri čemer je bil letos močan poudarek na srednjem delu - ISP-jih - ker ti povezujejo avtorje in uporabnike, hkrati pa že imajo vso infrastrukturo za izstavljanje računov.

vir: Zeropaid
Zeropaid - Dobra novica za tiste, ki bi radi videli višji znesek na računu za internet.

Minuli teden je v stekleni kocki sredi Bruslja potekala redna letna konferenca World Copyright Summit, na kateri so udeleženci - pretežno organizacije za kolektivno upravljanje avtorskih pravic - razpravljali o upravljanju avtorskih pravic na internetu. Skupaj so ugotovili, da bi lahko ponudniki interneta (ISP-ji) bili primerna točka za zaračunavanje nadomestila za kršitve avtorskih pravic, ter da se bodo z njimi skušali dogovoriti o tarifi, če pa to ne bo mogoče, pa delo že poteka na potrebni zakonodaji na ravni EU.

Predsednik belgijskega združenja avtorjev SABAM (ekvivalent SAZASA) je izjavil, da "imajo ISP-ji ogromne dobičke posred nezakonite...

188 komentarjev

Nov članek: Kršitve avtorskega prava na internetu

Slo-Tech - Kršitve avtorskega prava in kraja tim. intelektualne lastnine so na internetu v času širokopasovnih povezav in P2P omrežij precej razširjene. Verjetno ga ni uporabnika, ki se ne bi srečal s kakšnim od P2P omrežij, mnogo uporabnikov širokopasovnega dostopa do interneta pa svojo pasovno širino namenja predvsem P2P aplikacijam. Kljub razširjenosti tega početja pa je takšna izmenjava datotek in multimedijskih vsebin zakonsko sankcionirana.

Kaj o piratiziranju in izmenjavi datotek pravi zakonodaja? Kako se je zakonodaja razvila in kakšne so predvidene kazni? Kaj sta to DRM in Trusted Computing in ali bo v prihodnosti piratstvo res tehnično nemogoče? Kakšni so razlogi za in proti piratstvu in ali so uporabnikom, ki za programsko opremo ne želijo plačati na voljo sploh kakšne alternative?

Na ta vprašanja skuša odgovoriti članek Kršitve avtorskega prava na internetu.

Preden ponovno zaženete vašo najljubšo P2P aplikacijo, se posvetujte s Slo-Techom...

41 komentarjev