»

Evropska komisija predlaga sledljivost kripto transakcij

vir: Flickr

Slo-Tech - Evropska komisija je predstavila predlog amandmaja, s katerim namerava dopolniti sveženj pravil EU za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Amandmaji predvidevajo sledljivost vseh transakcij v kriptovalutah, predvsem pa prepovedujejo anonimne kriptodenarnice pri ponudnikih storitev, tako kot so v EU že dobro desetletje prepovedani anonimni bančni računi.

Podjetje, ki upravlja premoženje v kriptovalutah bo tako moralo posedovati naslednje podatke o strankah: ime in priimek, naslov, datum rojstva in številko računa. V primeru transakcije pa tudi ime prejemnika, upravljavec prejemnikovega računa pa bo moral pred prenosom sredstev preveriti ali ima o njem vse gornje podatke.

EU bo v naslednjih štirih letih dobila tudi krovni organ za preprečevanje pranja denarja, imenovan Anti-Money Laundering Authority (AMLA), ki bo usklajeval nacionalne organe, da bi zagotovil pravilno in dosledno uporabo pravil EU v zasebnem sektorju.

Po mnenju Evropske komisije so ukrepi...

75 komentarjev

Bo EU suspendirala sporazum o izmenjavi podatkov z ZDA?

Evropski parlament - Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) Evropskega parlamenta (EP) je sklenil, da krovni sporazum o varstvu podatkov med državama, ki sta ga podpisali leta 2016, pravic državljanov EU ne ščiti dovolj. Namen sporazuma je sicer zlasti varovanje osebnih podatkov, ki se prenašajo med EU in ZDA, v praksi pa se je že ob prvi reviziji konec lanskega leta, pokazal neučinkovit na večih področjih. Očitki so se nanašali zlasti na popolnjenje mest v organu, ki naj bi izvajanje sporazuma spremljal, imenovanem Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB). Poleg tega področje ni dobilo stalnega varuha človekovih pravic, evroposlance pa je motil tudi odnos ameriške administracije do vprašanj...

45 komentarjev

Evropski parlament želi ločiti iskalnike od ostalih dejavnosti Googla in konkurence

Evropski parlament - Evropski parlament je danes s 384 glasovi za in 174 glasovi proti potrdil osnutek resolucije o enotnem digitalnem trgu, o kateri smo v zadnjih dneh v mediji prebrali, da zahteva razdelitev Googla na dve podjetji. Parlament ni nikjer v resoluciji omenjal Googla, je pa iz besedila jasno, da se nanaša tudi nanj. Resolucija je nezavezujoča, ker jo mora potrditi Evropska komisijo, kar ni nujno, da se bo zgodilo.

Resolucija si prizadeva za povečanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva, kjer mora pomembno vlogo odigrati tudi enotni digitalni trg. Ocenjujejo, da ima ta še za dodatnih 260 milijard evrov letno potenciala, ki ga lahko odklenemo z bojem proti fragmentaciji trga, pomanjkljivi združljivosti in...

12 komentarjev

NSA prisluškovala Francozom in Merklovi, evropski parlament bi ukinil sporazum o izmenjavi bančnih podatkov z ZDA

Heise - Prisluškovalna afera NSA dobiva nove razsežnosti, ko so na plan pricurljale informacije, da je NSA prisluškovala tudi mobilnemu telefonu Angele Merkel. Nemška kanclerka je zato že govorila z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in poudarila, da je to nedopustno ravnanje, ki načenja zaupanje med državama. Obama je sicer Merklovi zagotovil, da trditve Spiegla ne držijo.

Podobno so besni tudi Francozi, saj je Le Monde poročal, da je NSA prestrezala telefonske pogovore med francoskimi državljani. To so počeli na veliko, in sicer so lani decembra prestregli kar 70 milijonov klicev Francozov, hkrati pa so beležila tudi sporočila prek sms. Francija je na zagovor poklicala ameriškega veleposlanika, ki je obljubil, da bo v Washington posredoval francoske pomisleke.

Sedaj je že znano, da je...

59 komentarjev

Evropski parlament v resoluciji obsodil vohunjenje ZDA in predlagal ukrepe

Slo-Tech - Evropski parlament je včeraj na julijskem plenarnem zasedanju glasoval o preiskavi ameriškega prisluškovanja, ki ga izvaja NSA in ga je razkril žvižgač Edward Snowden, ter o izmenjavi podatkov z ZDA glede potnikov v letalskem prometu. Parlament je z veliko večino 483 glasov za, 98 proti in 65 vzdržanih sprejel resolucijo, ki zaostruje odnose med ZDA in EU.

Parlament v resoluciji izraža resno zaskrbljenost nad programom Prism, obsoja vohunjenje ter od ZDA terja razkritje vseh podatkov o teh obtožbah. Prav tako so v resoluciji osodili podobne programe, ki jih izvajajo Velika Britanija, Švedska, Nizozemska, Nemčija, Poljska (sedaj vemo, da tudi Francija, čeprav v resoluciji ni omenjena), države pa pozvali k preučivi zakonitosti teh programov.

S problemom se bo...

16 komentarjev

Evropski parlament podprl posredovanje podatkov o letalskih potnikih ZDA

Europa.eu - Evropski parlament je s 409 glasovi za, 226 proti in 36 vzdržanimi sprejel novi sporazum o posredovanju podatkov o letalskih potnikih (passenger name record, PNR) na čezoceanskih letih v ZDA. Prvi tovrstni dogovor med EU in ZDA je bil sprejet maja 2004, a ga je dve leti pozneje Evropsko sodišče razveljavilo. Naslednji dogovor je bil sprejet leta 2007, a je Parlament leta 2010 umaknil svoje soglasje in pozval Evropsko komisijo, da pripravi boljšega. Novi sporazum so dokončali decembra lani in ga poslali v odločanje Parlamentu, ki ga je včeraj sprejel. S tem je začel veljati novi, širši režim posredovanja podatkov.

V PNR se hranijo številni podatki, med njimi ime, naslov, telefonska številka, številka kreditne kartice,...

42 komentarjev

EU pripravlja hujše kazni za hekerje

Parlamentarci še vedno jemljejo hekerje za de facto zločince, pozabljajoč na izjemen prispevek varnostnega in reverznega inženiringa h kolektivni varnosti računalniških sistemov in njihovih uporabnikov.

vir: Europa.eu
Europa.eu - Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) je ta teden obravnaval dva zelo zanimiva predloga. V torek so proti nekaterim pričakovanjem potrdili obnovitev sporazuma o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih z ZDA [1], dan prej pa so še zdajšnji tekst direktive EP in Sveta o napadih na informacijske sisteme [2]. Glavna nota slednje so poenotene in strožje kazni za vdore v informacijski sistem, po novem do dve leti zapora za vdore v informacijski sistem, v kvalificiranih primerih pa do 5 let zapora. Za kvalificirane se štejejo vsi vdori, ki so uperjeni na ti. "ključno infrastrukturo", izvedeni z namenskim programom (botneti, DDOS orodja,...

24 komentarjev

Notranji ministri EU podpirajo sporazum SWIFT

Večer - Evropski parlament je februarja letos zavrnil sporazum SWIFT, ki bi omogočil izmenjavo podatkov o finančnih transakcijah v Evropskem gospodarskem prostoru z ZDA. Zdelo se je, da je sporazum SWIFT mrtev in da so se Evropejci končno znali zoperstaviti enosmernim ameriškim pritiskom, a tako je kazalo le na prvi pogled. Nizozemska je na primer že imela sklenjen bilateralni sporazum o izmenjavi podatkov, pričakovati pa je bilo, da se bodo ZDA lotile vsake države posebej in izsilile podpis sporazumov. Ne bo jim treba, saj bodo evropski notranji ministri složno podprli padli sporazum.

Kot piše Večer, so notranji ministri članic EU na rednem zasedanju obravnavali to temo in ugotovili, da je za boj proti terorizmu takšen sporazum potreben. Predsedujoči Alfredo Perez Rubalcaba je po zasedanju pojasnil, da tak sporazum EU hoče imeti, saj da gre za enega osnovnih elementov sodelovanja v boji zoper terorizem. Ministri so se izrekli proti podpisovanju dvostranskih sporazumov posameznih članic,...

15 komentarjev

Bodo ZDA lahko prisluškovale evropskim transakcijam ali ne?

Sedež SWIFT-a

Slashdot - SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je mednarodni medbančni sistem istoimenskega belgijskega podjetja, ki omogoča hitro in poceni izmenjavo sporočil med različnimi bankami in drugimi finančnimi ustanovami. Vzpostavljen je bil leta 1973 in do danes v EU prevzel hrbtenično vlogo pri varni komunikaciji. Sam sistem sicer ne omogoča kliringa in poravnave transakcij, saj so za to v uporabi drugi sistemi, a je kljub nujen za poslovanje, saj se prek njega prenašajo potrebne informacije za obdelavo transakcij. Tako so vse slovenske banke članice omrežja SWIFT.

Leta 2006 je izbruhnila afera, ko sta časnika The New York Times in Washington Post objavila, da vse od napadov na ZDA 11. septembra 2001 pod pretvezo boja proti terorizmu Američani prisluškujejo...

27 komentarjev

Evropsko pošiljanje podatkov o letalskih potnikih v ZDA je nezakonito

BBC - Kot poroča BBC News, je Evropsko sodišče presodilo, da je sporazum med EU in ZDA, na podlagi akterega je Evropska Unija ZDA pošiljala podatke o letalskih potnikih nezakonit. EU je ZDA pošiljala imena in naslove letalskih potnikov ter podatke o njihovih kreditnih karticah. Letalska podjetja so ZDA morala 15 minut po vzletu letala poslati več kot 30 osebnih podatkov o posameznem letalskem potniku.

Po mnenju sodišča zaščita osebnih podatkov v ZDA ni ustrezna, zato sporazum nima ustrezne pravne osnove. Sporazumu, ki je bil uradno sklenjen zaradi boja proti terorizmu, je pred tem že nasprotoval Evropski parlament. Kljub temu, da je Evropsko sodišče sporazum razveljavilo, pa je državam članicam do 30. septembra postavilo rok v katerem lahko poiščejo ustrezno pravno osnovo za tak sporazum.

Primer je pred Evropsko sodišče prišel na pobudo Evropskega nadzornika varstva osebnih podatkov.

21 komentarjev