»

Rusija se bo poizkusno odklopila od interneta

vir: BBC
BBC - Rusija se pripravlja na izvedbo preizkusa, v katerem se bo država za kratek čas odklopila od mednarodnega interneta. Natančen datum testa še ni znan, se bo pa zgodil pred 1. aprilom, ko bo začel v celoti veljati novi zakon o digitalni ekonomiji. Gre za zahtevo ruskih oblasti, da morajo ruski operaterji zagotoviti neodvisnost ruskega internetnega prostora, ki mora ostati delujoč tudi v primeru hekerskega napada, ki bi državo odrezal od interneta.

Hkrati morajo ruski operaterji uvesti tehnična sredstva, ki omogočajo preusmeritev vsega ruskega internetnega prometa do vozlišč (internet exchange point), ki so pod nadzorom vladne agencije Roskomnadzor. Ta bo izvajal nadzor in blokiral neprimerne vsebine (deep packet inspection), hkrati pa bo...

30 komentarjev

Letalski prevozniki namerno razsedajo družinske člane, da bi več zaslužili

Independent - Britanska ministrica za kulturo, telekomunikacije in kreativno industrijo Margot James je zažugala letalskim prevoznikom, ki jih je javno obtožila, da njihovi algoritmi izkoriščajo informacije o potnikih, da bi iz njih izvlekli čim več denarja. Jamesova se je obregnila zlasti ob "izkoriščevalsko prakso", ko nekateri letalski prevozniki namenoma članom družine dodelijo sedeže, ki niso sosednji ali blizu. Če želijo sami izbrati sedeže, pa jim to dodatno zaračunajo. Najpogosteje te prakse obtožujejo Ryanair, a ta ni edini grešnik. Jamesova je to početje označila kot "zelo ciničen, izkoriščevalski način [...] za preslepitev javnosti". Letalski prevozniki družinsko povezavo ugotovijo iz enakih priimkov, je še dodala.

Opisano...

61 komentarjev

Za zdaj prepovedi vnosa prenosnikov na krov evropskih letal za ZDA ne bo

Slo-Tech - Na sestanku v Bruslju ta teden so se predstavniki EU in ZDA dogovorili, da za zdaj ne bodo uvedli prepovedi vnosa prenosnikov in ostale večje elektronske opreme na letala v ročni prtljagi. Marca so tako prepoved uvedli za direktne lete z nekaterih letališč na Bližnjem vzhodu v ZDA in Veliko Britanijo. Že tedaj je ukrep dvignil veliko prahu in sprožil pritožbo tamkajšnjih letalskih prevoznikov, ki pravijo, da so s tem postavljeni v neenakopraven položaj. Ko so ta ukrep sredi meseca napovedali tudi za EU, je nastal pravi vihar.

EU je očitno dovolj močan igralec, da so v ZDA odstopili od tovrstnih idej. Zamisel so uradno zavrgli dan zatem, ko je mednarodni konzorcij letalskih prevoznikov poslal EU in ameriškemu zunanjemu ministrstvu...

7 komentarjev

ZDA želijo prepoved računalnikov v ročni prtljagi razširiti na lete iz Evrope

Slo-Tech - V ZDA pripravljajo razširitev prepovedi vnosa večjih elektronskih naprav (vključno s prenosnimi računalniki) na krov letal, ki so jo uvedli marca letos. Tedaj so, podobno kot tudi Velika Britanija, omejitev vnosa naprav uvedle za vse letalske prevoznike na letih z določenih bližnjevzhodnih letališč. Sedaj bodo ukrep razširili na dodatne evropske države, so sporočili viri iz ameriške administracije. Oddelek za domovinsko varnost (DHS) bi lahko ukrep razglasil že v naslednjih dneh.

Trenutno potekajo usklajevanja, kaj storiti s temi napravami, ki bodo očitno potovale v prtljažnem prostoru. Tam bo treba nekako zagotoviti, da se litij-ionskim baterijam ne bo kaj zgodilo, kar je v prostoru daleč od ljudi in oči težko. Strokovnjaki že opozarjajo, da bodo tovrstni ukrepi...

43 komentarjev

Rusija prepovedala hrambo ruskih osebnih podatkov v tujini

Slo-Tech - Ruska duma je sprejela dopolnila zakonov o osebnih podatkih in informacijskih tehnologiji ter varstvu podatkov, ki ponudnikom internetnih storitev prepovedujeta hranjenje in obdelavo podatkovnih zbirk o ruskih državljanih v tujini, poroča ruska nevladna tiskovna agencija Interfax.

Dopolnila so bila včeraj po tretjem branju sprejeta in od podjetij, ki ponujajo internetne storitve in zato zbirajo podatke o ruskih državljanih, zahtevajo vzpostavitev strežnikov v Rusiji in obdelavo ter hranjenje podatkov izključno tam. Podjetja bodo morala razkriti, natančno kje imajo svoje strežniške centre in kje se hranijo podatki. Zakon se bo začel izvajati 1. septembra 2016, da bodo imela podjetja dovolj časa postaviti ustrezno infrastrukturo....

30 komentarjev

Rusija zahteva posredovanje podatkov o letalskih potnikih

Slo-Tech - Rusko ministrstvo za promet je izdalo dekret, ki od 1. julija letos od vseh letalskih prevoznikov, ki letijo v Rusijo, iz Rusije ali zgolj prek njihovega zračnega prostora, zahteva vnaprejšnje posredovanje podrobnih podatkov o potnikih. Ruske oblasti želijo vse podatke, ki jih kupci vozovnic vnesejo ob naročilu, torej imena, naslove, številke kreditnih kartic, cilj potovanja v Rusiji in kontaktne podatke. Dekret velja za vse vrste transporta, torej tudi za potnike na ladjah, avtobusih in vlakih.

Evropska komisija se je odzvala previdno, a iz odgovorov veje nezadovoljstvo. Evropska komisarka za notrajne zadeve Cecilia Malmström je povedala, da je Komisija "skrajno zaskrbljena". Posredovanje teh podatkov je namreč...

16 komentarjev

Gruzija hekerja napadla nazaj

Ars Technica - Gruzinske oblasti so objavile (27-stranski PDF) poročilo o hekerskem napadu, za izvedbo katerega sumijo Rusijo, in protinapadu, ki so ga izvedli sami. Hekerja so se lotili kar z lastnim orožjem in vdrli v njegov računalnik, nato pa s spletno kamero posneli njegove fotografije in jih priobčili na spletu. Aretiran bržkone ne bo nikoli, a zgodba ni zato nič manj zanimiva.

Lani marca so zaznali virus, ki se je širil predvsem po Gruziji. Pisci so vdrli v nekaj spletnih strani in nanje vstavili povezave, ki so avtomatično naložile virus na računalnike obiskovalcev (drive-by download). Analiza je pokazala, da je šlo za precej dovršen kos kode, ki je najprej preveril, ali je računalnik v časovnem pasu GMT+3 ali GMT+4, s čimer se je omejil na vzhodno Evropo in Kavkaz. V tem primeru se je zagnal glavni modul...

32 komentarjev

Rusi v indonezijskem gorovju Salak izgubili potniško letalo Sukhoi Superjet 100

Razbitine letala so našli na steni gore Salak v Indoneziji, na višino okoli 1500 metrov. Teren je izredno težko dostopen.

vir: Russia Today
Russia Today - Pozno sinoči po lokalnem času se je rusko potniško letalo Sukhoi Superjet 100 med krajšim promocijskim letom okoli Jakarte v Indoneziji iz še neznanih razlogov nenadoma spustilo z 3000 metrov na manj kot 2000, ter izginilo iz radarja. Na krovu je bilo 8 članov posadke in 40 potnikov, večinoma indonezijskih poslovnežev in novinarjev, ki jih je ruski proizvajalec želel prepričati v nakup letala za notranje in regionalne lete. Reševalna akcija je v ranih jutranjih urah uspela...

24 komentarjev

Evropski parlament podprl posredovanje podatkov o letalskih potnikih ZDA

Europa.eu - Evropski parlament je s 409 glasovi za, 226 proti in 36 vzdržanimi sprejel novi sporazum o posredovanju podatkov o letalskih potnikih (passenger name record, PNR) na čezoceanskih letih v ZDA. Prvi tovrstni dogovor med EU in ZDA je bil sprejet maja 2004, a ga je dve leti pozneje Evropsko sodišče razveljavilo. Naslednji dogovor je bil sprejet leta 2007, a je Parlament leta 2010 umaknil svoje soglasje in pozval Evropsko komisijo, da pripravi boljšega. Novi sporazum so dokončali decembra lani in ga poslali v odločanje Parlamentu, ki ga je včeraj sprejel. S tem je začel veljati novi, širši režim posredovanja podatkov.

V PNR se hranijo številni podatki, med njimi ime, naslov, telefonska številka, številka kreditne kartice,...

42 komentarjev

Evropski parlament nezadovoljen z ACTA

Ars Technica - Ta teden je 377 poslancev Evropskega parlamenta sprejelo pisno deklaracijo o novem sporazumu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Gre za mednarodni sporazum, ki bi vzpostavil mednarodne standarde na področju intelektualne lastnine in uveljavljanja pravic, ki so z njo povezane. Nastal bi pravni okvir, ki bi se mu države lahko prostovoljno pridružile, in novo telo, ki bi skrbelo za izvajanje. Trenutno se o podpisu pogajajo EU, ZDA, Kanada, Avstralija, Japonska, Švica, Mehika, Maroko, Nova Zelandija, Singapur in Južna Koreja.

Evropski poslanci so sprejeli pisno deklaracijo, s katero terjajo večjo transparentnost. Nadalje se zavzemajo za to, da ponudniki dostopa do interneta (ISP) ne bi bili odgovorni za podatke, ki se pretakajo po njihovih omrežjih. Omenili so tudi problem harmonizacije evropske zakonodaje o avtorskih pravicah, javnosti vseh dokumentov o pogajanjih in omejitve svobode izražanja.

Pisna deklaracija nima pravne obveznosti, saj lahko vsak poslanec predloži svojo....

4 komentarji

EU želi kmalu sprejeti dogovor o deljenju podatkov SWIFT z ZDA

Heise - Evropska komisija želi sprejeti sporni dogovor o posredovanju podatkov o finančnih transakcijah v panevropskem sistemu SWIFT ameriškim organom. Februarja letos so evropski poslanci zakon zavrnili, a Evropska komisija vse od takrat išče obvoz.

Tako naj bi po poročanju časnika Heise do konca junija pripravili besedilo novega sporazuma. Uskladiti morajo le še vprašanja pravnega varstva in roka hranjenja podatkov. Nemški notranji minister Thomas de Maizière je na srečanju notranjih ministrov EU v Luksemburgu povedal, da so pri pogajanjih med Washingtonom in Brusljem dosegli pomemben napredek. Svet evropskih ministrov naj bi tako do septembra sprejel odločitev in besedilo posredoval v Evropski parlament, ki bo ponovno glasoval. Ministri si prizadevajo, da bi sporazum sprejeli v najkrajšem možnem času, kar je po predvidenem časovnem načrtu oktobra.

Sporni sporazum bo ameriškim oblastem omogočil prebiranje naslednjih podatkov o vseh finančnih transakcijah po EU: ime, naslov, prejemnik...

23 komentarjev