»

Odpustki po 20 dolarjev na skladbo

Rightscorpov model delovanja

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kazni za kršitve avtorskih pravic z nezakonitim kopiranjem vsebin z interneta so lahko v ZDA zelo visoke, saj je najvišja zagrožena odškodnina 150.000 dolarjev za posamezno kršitev (torej eno skladbo). Čeprav je vsem jasno, da ima povprečen kršitelj po tem štetju na svojem disku več milijonov dolarjev težko zalogo, ki je tako ali tako nikoli ne bo mogel odplačati, je namen zastraševati. Tovrstnih primerov je bilo vseeno zelo zelo malo, kasneje pa so uvedli sistem six-strikes. Gre za stopnjevanje ukrepov glede na ponavljajoče kršitve, vse od opozoril pa do resnejših posegov, kot je omejevanje internetne povezave in zniževanje njene hitrosti.

Na poseben način pa se je kršiteljev avtorskih pravic lotilo podjetje Rightscorp iz...

64 komentarjev

RIAA v finančnih težavah

TorrentFreak - Trgovska organizacija RIAA, najbolj znana po preganjanju kršiteljev avtorskega prava, je ameriškemu IRSju oddala poročilo za fiskalno leto, ki se je zaključilo z 31. marcem 2012. Iz poročila je razvidno, da so "prihodki" (prispevki največjih založniških hiš) padli iz 33,6 milijona ameriških dolarjev na še vedno konkretnih 23,6 milijona ameriških dolarjev v zadnjih dveh letih. Padec "prihodka" je možno pripisati zgolj zmanjšanju sredstev, ki jih založniške hiše namenjajo omenjeni organizaciji, da se v njihovem imenu bori proti kršitvam avtorskih pravic.

Posledica slabšega...

44 komentarjev

Konec zadeve RIAA proti Thomas-Rassetovi ($222k za 24 pesmi bo kar prav)

Jammie Thomas-Rasset je bila sprva ponujena poravnava v višini 3400 dolarjev.

vir: Daily Tech
Daily Tech - Ameriško vrhovno sodišče je včeraj zavrnilo obravnavo pritožbe Jammie Thomas-Rasset zoper sodbo, s katero ji je naloženo plačilo 222.000 dolarjev odškodnine zaradi deljenja 24 pesmi preko p2p programov. S tem je Thomas-Rassetova izčrpala vse pravne možnosti za znižanje zneska in se bo, hočeš-nočeš, morala sprijazniti s prisojenim. Za ameriški ceh glasbenih založnikov (RIAA), ki sedi na nasprotni strani primera, to pomeni veliko zmago, se pa pričakuje, da ji bodo zavoljo ugleda pri svojih kupcih večino kazni tako ali drugače odpustili. Toliko denarja pač nima.

Russetova (r. 1977) se je z RIOO, točneje s Capital Records (takrat v lasti EMI, danes mastodonta Universal Music Group), ki jih...

160 komentarjev

SOPA se veselo obrača v grobu: Google z Viso, MasterCardom in PayPalom razmišlja o blokadi financiranja nezakonitih strani

The Telegraph - Lani tega časa, morda še kak mesec ali dva nazaj, sta se svetovna in tehnološka javnost strumno postavili v boj zoper predloga ameriških zakonov SOPA oz. PIPA, ki bi založniškim velikanom omogočila hitro in enostavno brisanje piratskih strani z interneta z odklopom domene, plačilnih storitev, oglasov ter umestitve v iskalnikih. Ključni del zakona so bili seveda megleni kriteriji za identifikacijo teh rogue sites, sumarnost (hitrost) postopka, skoraj popolna nezmožnost obrambe za prizadeto stran, ter zares popolna neusklajenost tako s tujimi kot domačimi tehnološkimi deležniki. Ti so se potem seveda zbali, da bi industrija znala SOPO uporabiti za izsiljevanje ali onemogočanje nove, inovativne konkurence na področju industrije zabave, za kar že obstaja veliko primerov. Tehnične firme so poklicale svoje lobiste in podporniki zakona med kongresniki so odpadli eden za drugim, tudi ob pomoči Occupy Wall Street in sorodnih gibanj. Za nameček je iskrica preskočila še čez Atlantik in potem...

44 komentarjev

Nov preobrat v tožbi RIAA proti Jammie Thomas-Rasset

Jammie Thomas-Rasset

vir: CNet
CNet - Najbolj znan primer zaradi kršenja avtorskih pravic v ZDA je dobil nov preobrat. Gre seveda za znamenito tožbo cehovske organizacije RIAA zoper Minnesotčanko Jammie Thomas-Rasset, ki je bila obtožena in obsojena nelegalnega prenosa 24 skladb z interneta. Po več tožbah, pritožbah in razsodbah, ki so višino prisojene odškodnine postavljala na različne zneske od nekaj tisoč do nekaj milijonov dolarjev, je sedaj sodišče prisojeno odškodnino občutno porezalo na 54.000 dolarjev.

Spomnimo, leta 2009 je bila na drugem postopku (prvi je bil dve leti poprej razveljavljen zaradi procesne napake)...

111 komentarjev

Založbe zahtevale za 75 bilijonov odškodnine od p2p ponudnika LimeWire

Slashdot - Maja lani je sodišče v skupni tožbi 13 glasbenih založnikov proti p2p ponudniku LimeWire izdalo delno sodbo, s katero je podjetje in njegovega družbenika Marka Gortona spoznalo kot odgovorna za kršitev avtorskih pravic. O višini odškodnine se bo odločalo posebej, in založbe so poprosile za kar 75.000 milijard ameriških dolarjev. Do zneska so prišli tako, da so ocenili število nezakonitih prenosov po LimeWire omrežju ter za vsak prenos zahtevali maksimalno odškodnino ($150.000,00). To je skupno škodo postavilo v razpon od 400 milijard pa do 75 bilijonov.

Sodnica je njihov zahtevek zavrnila...

35 komentarjev

Saga Jammie Thomas-Rasset dobila epilog

Jammie Thomas-Rasset

vir: CNet
CNet - Primer Minnesotčanke Jammie Thomas-Rasset je zagotovo najbolj odmeven primer tožbe zaradi kršenja avtorskih pravic, ki jo je vložila RIAA. Sprva prisojena odškodnina za 24 skladb, ki jih je obtoženka nelegalno prenesla s spleta, je znašala 220.000 dolarjev, a je bila zaradi procesne napake sodba razveljavljena. V vnovičnem sojenju je porota dosodila pavšalno odškodnino (statutory damages) v višini dveh milijonov dolarjev, kar je sodnik pozneje znižal na znosnejših 54.000 dolarjev. RIAA je s tem dobila možnost pritožbe, ki jo je izkoristila, po tem ko je bila Thomas-Rassetova zavrnila velikodušno...

48 komentarjev

220.000 dolarjev za 24 pesmi

BBC - Ameriško sodišče je kaznovalo 32-letno Američanko iz Minessote, uslužbenko in mati samohranilko, z 222.000 dolarjev (157.000 evrov) kazni ker je v P2P omrežju preko programa KaZaA delila ilegalne datoteke, ki jih je imela shranjene na svojem računalniku.

Porota je presodila, da mora omenjena plačati kazen za kršiev avtorskih pravic 24 pesmi - torej 9.250 ameriških dolarjev (6.540 evrov) za vsako. Zveza ameriške fonogramske industrije (Recording Industry Association of America, RIAA), ki je tožbo tudi sprožila, trdi, da je ilegalno delila 1702 pesmi; pri 24 pa jim je uspelo dokazati, da se IP naslov, ki je bil uslužbenki dodeljen v času domnevnega kršenja avtorskih pravic, ujema z IP naslovom preko katerega je ponujala omenjene glasbene datoteke.

To je sicer prvič v zgodovini ameriškega sodstva, da je porotno sodišče odločalo o kršitvi avtorskih pravic.

Ameriški zakoni predvidevajo kazni v višini od 750 do 30.000 ameriških dolarjev (530 do 21.210 evrov) na prekršek, če pa kdo to...

212 komentarjev

RIAA sprožila nov krog tožb

Slashdot - RIAA, ki še vedno rada buta z glavo v steno, se je odločila, da bo vložila novo serijo tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Kar je pri tem postopku morda najzanimivejše - RIAA zaenkrat pozna le IP naslove kršiteljev, ne pa njihovih dejanskih imen. Ker ISP-ji, po odločitvi sodišča, ne rabijo posredovati podatkov o kršiteljih avtorskih pravic, se je RIAA odločila za "John Doe" taktiko, s katero se osredotočajo na posameznike in zbiranje dokazov proti njim (zapisi - logi - o deljenju datotek), nato pa na podlagi zadostne količine dokazov "prisilijo" internetne ponudnike, da posredujejo ime kršitelja. V tokratni "inkviziciji" se je RIAA obrnila proti 482-im kršiteljem, od katerih pa, po sedanji praksi sodeč, nihče ne bo videl sodišča. Od vseh 3.429 do sedaj obtoženih kršiteljev namreč nihče ni prišel na sodišče, saj so se uspeli pogoditi. Neuradno je vsak od njih plačal v povprečju 3000 dolarjev.

21 komentarjev