»

Microsoft je predstavil Windows 10

En Windows za vse

vir: The Verge
The Verge - Logično bi bilo, da bi Windows 7 in 8 sledil Windows 9, a temu ne bo tako. Pri Microsoftu so očitno razmišljali, da bi novo verzijo poimenovali Windows One (za imenom bi se skrival pomen), a ker so Windows 1 že imeli, so se zadovoljili z Windows 10. Razlog za to se skriva v enotnosti operacijskega sistema, saj naj bi bil Windows 10 zelo enoten na vseh platformah, ki jih ponuja Microsoft, torej na namiznih računalnikih, prenosnikih, tabličnih napravah in na mobilnih telefonih ter tudi televizorjih, prek HTPC-jev in Xbox One. Na vseh bo na voljo enotna trgovina z aplikacijami, kjer bodo za vse platforme na voljo načeloma enake aplikacije. Na začetku predstavitve so posebej poudarili podjetja oz. poslovna okolja, kjer naj bi...

143 komentarjev

Prodaja Windows 8 slabša od Sedmice

Slo-Tech - Microsoft je ponosno oznanil, da so prodali že 200 milijonov izvodov (oziroma licenc) Windows 8. Nazadnje so podatek o številu prodanih kopij javili lanskega maja, ko je bila ta številka 100 milijonov. Če upoštevamo, da je Windows 8 izšel oktobra 2012, so torej za prvih sto milijonov potrebovali dobrega pol leta (od tega je šlo v prvem mesecu kar 40 milijonov, v drugem pa 20 milijonov), za drugih sto pa približno devet mesecev. Za zdaj gre torej vse po načrtih, trdijo v Redmondu.

A če pogledamo, kako se je godilo predhodnikom, situacija ni tako rožnata. Windows 7 je izšel julija 2009, že v prvih 12 mesecih pa so prodali 240 milijonov izvodov tega sistema. Windows 8 je naprodaj že 15 mesecev, pa te številke še ni dosegel. V 15 mesecih je bil Windows 7 že pri številki 300 milijonov. Zanimivo je, da je...

19 komentarjev

Pobegli Windows 8.1 Update 1 razkriva korak k poznanemu

The Verge - Na internet je ušla zgodnja verzija prve nadgradnje za Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows 8.1 Update 1. Izid je napovedan za prihodnji mesec, a si lahko že sedaj pogledamo, kaj nam je Microsoft pripravil. Kdor jo želi preizkusiti sam, jo bo z malo truda našel tudi na bolj in manj legalnih internetnih straneh, čeprav priporočamo počakati do izida končne, preizkušene inačice.

Posnetke smo videli že januarja, sedaj pa ga lahko preizkusi vsak sam. Večina sprememb gre nazaj, to pomeni v poenostavljeno rabo uporabniškega vmesnika za imetnike namiznih in prenosnih računalnikov, ki uporabljajo tipkovnico in miško za krmiljenje. Windows 8 je namreč drastično spremenil videz, pri čemer pa je Microsoft mislil predvsem na tablice in druge naprave, ki imajo na dotik občutljiv zaslon. Največji revolt med uporabniki pa je sprožila ukinitev menija start, zaradi...

47 komentarjev

HP nazaj na Windows 7

CNet - Microsoft si želi, da bi uporabniki čim hitreje prestopili na nov operacijski sistem Windows 8.1. Toda pri tem imajo težave, saj je Windows XP praktično neuničljiv in kljub za april napovedanemu koncu podpore še vedno vztraja na več kot četrtini računalnikov. Težave povzroča tudi daleč najpriljubljenejši Windows 7, ki je na dobri poti, da postane xp drugega desetletja. Tako so odločili uporabniki, pravi Hewlett-Packard.

Čeprav Microsoft nad prodajo starejših verzij operacijskih sistemov z novimi računalniki nikoli ni bil navdušen, te prakse (downgrading) niso nikdar prepovedali. Uradno zaradi poslovnih uporabnikov, ki imajo legitimne razloge za nakup starejših verzij, neuradno pa tudi zato, ker je še vedno bolje prodati izvod stare verzije operacijskega sistema kakor nobenega.

HP se...

95 komentarjev

Windows 9 že aprila prihodnje leto?

SuperSite for Windows - Na spletu že nekaj časa krožijo najrazličnejše govorice o prihajajočem Microsoftovem operacijskem sistemu s kodnim imenom Threshold. Bržčas poimenovan Windows 9 bo na prodajne police prispel aprila 2015, če lahko verjamemo Paulu Thurottu.

Najprej seveda pričakujemo prvo nadgradnjo za Windows 8.1, ki se nepoetično imenuje Update 1. Trenutno vlada konsenz, da se bo to zgodilo aprila letos na konferenci Build 2014. Pretresljivih novosti ne bo, bo pa Microsoft izkoristil sočasen izid z Windows Phone 8.1, in sicer bo v obeh verzijah poskrbel boljše medsebojno sodelovanje in večjo prenosljivost kode. Nič ni znano, ali bomo potem dobili še kakšen Update 2, kar bi zelo spominjalo na plejado Service Packov, ki smo jih bili navajeni v Windows NT in naslednikih.

...

172 komentarjev

Windows 8.1 RT umaknjen zaradi težav, že popravljen

Ars Technica - Le dva dneva po izidu nove verzije Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8.1 so morali v Redmondu umakniti inačico za arhitekturo ARM. Windows 8.1 RT je bil prek spletne trgovine Windows Store brezplačno na voljo le dva dni, potem pa so pretehtale pritožbe uporabnikov o nepojasnjenih težavah po nadgradnji.

Uradna razlaga iz Redmonda je sila skopa. V odgovoru na vprašanje so zapisali, da se je zgodila "situacija, ki vpliva na omejeno število naprav...

117 komentarjev

Windows 8.1 že na voljo za MSDN/TechNet

Microsoft - Kljub drugačnim napovedim še pred tednom dni, je Microsoft včeraj prek kanalov MSDN, Technet, do konca meseca pa bo tudi institucionalnim kupcem v velikih količinah (volume licensing) omogočil prenos končne verzije naslednjega operacijskega sistema Windows 8.1. Še pred štirinajstimi dnevi, ko so Windows 8.1 dokončali (RTM), so zatrjevali, da teh možnosti odslej ne bo več in da bomo morali vsi skupaj počakati do 17. oktobra, ko bo na voljo v trgovinah. (Povsod sicer piše 18. oktober, a to po novozelandskem času, ko bo pri nas še 17. oktober.)

Microsoft si torej v zadnjem času precej premišljuje. Najprej so na primer napovedali izjemno strog režim glede izposoje iger na prihajajoči konzoli Xbox One, potem pa so si - tudi zaradi precej liberalnega pristopa v...

44 komentarjev

Razvoj Windows 8.1 je končan

ZDNet - Več virov poroča, da je Windows 8.1 dokončan in pripravljen za izid. Čeprav se ima slednji zgoditi šele 17. oktobra, Microsoft vsak operacijski sistem dokonča že nekaj mesecev prej in ga pošlje proizvajalcem programske opreme, strojne opreme ter sestavljavcem računalnikom, da lahko prilagodijo svoje izdelke za nov operacijski sistem. Pravijo, da je Windows v fazi RTM (released to manufacturers). To se je zgodilo ta konec tedna.

Hkrati običajno kaj kmalu po temnejših koncih interneta zaokrožijo te verzije, tako da tistim najbolj neučakanim ni treba čakati do uradnega izida. Verzija, ki jo je Microsoft blagoslovil kot končno, se imenuje build 9600. Uradno najavo, da je to res tako, pričakujemo ta teden. Microsoft je doslej še pred izidom škatlaste verzije...

76 komentarjev

Microsoft primoran umakniti ime "SkyDrive"

Znamka je skupek znakov, ki omogočajo razlikovanje izdelka enega podjetja od izdelkov podjetja. Zato ne sme biti podobna kaki drugi, obstoječi znamki v isti tržni niši. Prvi pride, prvi melje.

TechWeek Europe - Mineva ravno leto dni, odkar je bil Microsoft primoran k umiku imena "Metro" za oglaševanje uporabniškega vmesnika od Windows 8. Zakaj? Ker je to znamko na Unijinem trgu IT storitev že od prej imela nemška trgovska veriga Metro AG - kar so Microsoftovi pravniki tekom potrjevanja novega imena očitno spregledali (domena je fraj ...ok, to bo to). Posledično se je Metro moral preimenovati v "Windows 8 Style GUI", vse že narejene reklame so bile zavržene, potrošniki pa - najbrž tudi zavoljo tega - niso nikoli zares sprejeli novega vmesnika, niti ne razumeli njegovih prednosti. To pa se pozna. Sprejem Osemke je šele pred kratkim prehitel nesrečno Visto (kje sta šele 7ka, XP), tablice z novim vmesnikom pa...

43 komentarjev

Skriti deli Windows Blue

vir: ZDNet
Slo-Tech - Microsoft je prejšnji mesec izdal predogledno različico naslednje izdaje Oken, imenovane Windows 8.1 oz. Blue. Z njo naj bi popravili nerodnosti Osemke in delno - denimo z delno vrnitvijo Start Menija - jim je to tudi uspelo. Se pa notri skriva tudi nekaj stvari, ki vsem najbrž ne bodo všeč.

Že takoj na začetku vam Okna skušajo podturiti registracijo in prijavo s pomočjo spletnega "Microsoft računa" pri Outlook.com, za razliko od doslej običajnega lokalnega računa. Spletni prijavi se je sicer mogoče izogniti, a je treba biti vztrajen, naknadno pa je le stežka rešiš. Outlook.com je izjemno NSA/FBI-friendly, pa še težave s prijavo boste imeli, če vam kdo odtuji e-poštni račun. Kako že gre ...

Poleg prijave mislijo Okna...

194 komentarjev

Microsoft pokazal Windows Blue in nove telefone

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je danes ob 18. uri po našem času organiziral veliko novinarsko konferenco v San Franciscu, tako imenovani dogodek Build, kjer so prvi dan predstavili novo verzijo operacijskega sistema Windows 8.1 oziroma Blue. Prvo besedo pred 6000 glav veliko množico udeležencev je imel Steve Ballmer.

Povedal je, da je Windows 8.1 prva verzija, ki jo označujemo kot hitro verzijo (rapid version), saj je Osmica izšla pred vsega osmimi meseci. To politiko v še radikalnejši obliki izvajata Google s Chromom in Mozilla s Firefoxom, Ballmer pa pravi, da bo nova norma tudi za Windows, Office, strojno opremo in vse izdelke iz Redmonda.

Najprej je beseda tekla o telefonih. Lumia 521 bo naprodaj povsod tam, kjer subvencioniranje...

33 komentarjev

Predogled Windows 8.1: gumb Start je nazaj

Slo-Tech - Microsoft je danes pokazal predogledno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 8.1, ki bo izšel še letos. Gre za novo verzijo, ki to ni, saj že ime pove, da gre zgolj za malce obsežnejši paket popravkov, dodatkov in izboljšav, ki bo celo zastonj. Najpomembnejša pa bo zmagoslavna vrnitev gumba Start, ki ga je Windows 8 upokojil, pa so uporabniki zagnali vik in krik. Microsoft je bil dovolj moder, da jih je uslišal.

Pregledov Windows 8.1 na internetu kar mrgoli. Vseeno poudarimo glavne značilnosti. Že na začetku moramo vse privržence starega videza razočarati, saj vrnitev startnega gumba ne pomeni redukcije na videz Windows 7. Še vedno imamo pozdravni zaslon iz Windows 8, ki pa ga je mogoče precej bolj prilagoditi (tudi z novimi vrstami ploščic)....

115 komentarjev

Uradno: naslednji Windows bo 8.1, za uporabnike Osmice zastonj

Microsoft - Microsoft je uradno potrdil, kar pravzaprav že predpostavljamo lep čas in podajamo kot dejstvo. Naslednja verzija operacijskega sistema Windows, ki jo za zdaj še poznamo pod kodnim imenom Blue, se bo imenovala Windows 8.1, je na konferenci v Bostonu povedala Tami Reller, direktorica za marketing in finančna direktorica v Microsoftu. Kot sprememba na decimalnem mestu v številki verzije nakazuje, da spremembe niso revolucionarno velike, bo temu primerna tudi dostopnost. Windows 8.1 bo namreč na voljo kot brezplačna posodobitev za vse uporabnike Windows 8, prenesli pa ga bodo lahko prek Windows Store.

Glavno vprašanje ostaja, ali bomo dobili nazaj startni meni na klasičnem namizju. Microsoft tu ostaja trmasto molčeč,...

31 komentarjev

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo

ZDNet - Leta 1985 je Coca-Cola začela prodajati novo kokakolo, zvarjeno po spremenjenem receptu, za katero so pričakovali velik uspeh. Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla. Šele vrnitev starega recepta pod imenom Coca Coca Classic je ponovno pognala prodajo in vnovič ustoličila kraljico sladkih pijač. Leta 2012 je Microsoft izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows 8, ki je imela povsem prenovljen videz. Uporabniki so se začeli puntati in prav mogoče je, da bo njegov naslednik Windows Blue spet prinesel star uporabniški vmesnik. Je torej Windows 8 Microsoftova nova kokakola?

Vse ni slabo. V šesti mesecih po izidu Windows 8 so prodali 100 milijonov izvodov (januarja je ta številka znašala 60 milijonov). V to so vštete vse verzije, tako OEM kot tudi...

99 komentarjev

Bo Windows Blue dobil nazaj startni meni in namizje?

ZDNet - Windows 8 je prinesel korenit prelom s preteklostjo. Dasi je namenjen tako namiznim računalnikom kakor tablicam, je njegov videz v celoti prilagojen slednjim. Uporabniki so mu najbolj zamerili odsotnost klasičnega namizja in startnega menija, ki ju na tablicah z na dotik občutljivim zaslonom resda ne pogrešamo. Povsem drugače pa je na namiznih računalnikih, kjer se praktičnosti pridruži še navajenost uporabnikov na poznan uporabniški vmesnik. Windows 8 je zato eno večjih razočaranj, ki ima po nekaterih ocenah celo učinke na rekordno zmanjšanje prodaje novih osebnih računalnikov.

Rešitve so. Kmalu po izidu se je na internetu pojavila kopica programov, ki na Windows 8 vrnejo star uporabniški vmesnik. Tudi Microsoft prejema največ pritožb prav zaradi manka te...

197 komentarjev

Cene Surface RT tablic padajo

Slo-Tech - Čeprav Microsoft o tem še molči, pa vsi drugi že lep čas šušljajo o porazni prodaji tablic z njegovim operacijskim sistemom RT (različica za ARM procesorje). In proizvajalci imajo počasi že dovolj polnih skladišč. Samsung je denimo v začetku minulega meseca umaknil svoj Ativ tab z evropskega trga, na ameriškega pa ga sploh nikoli ni umestil, ker "naj bi bila znamka RT tam slabo prepoznavna" in bi bili zato "marketinški stroški previsoki". S tem so, poleg Microsofta samega, ostali samo še trije proizvajalci RT tablic: Dell, Asus ter Lenovo. In vsi trije so pravkar opazno znižali cene, po besedah analitikov v želji, da se znebijo zalog in se usmerijo na bolj dobičkonosne produkte.

Dellov XPS 10 32GB zdaj stane 449 dolarjev, oziroma $50 manj, 64GB...

41 komentarjev

Ušla zgodnja beta Windows Blue

The Verge - Na internet je pricurljala ena izmed zgodnjih beta verzij Microsoftovega operacijskega sistema Windows Blue, ki bo naslednja inačica za Windows 8. Gre za verzijo z zaporedno številko (build) 9364, ki je po doslej zbranih podatkih ušla enemu izmed Microsoftovih ameriških ali francoskih partnerjev (viri si o tem še nasprotujejo) z dne 15. marca 2013. Po spletu so takoj zaokrožili posnetki in recenzije nove verzije, v ne najbolj legalnih kotičkih pa se valja cela ISO-datoteka, ki vsebuje nov operacijski sistem (ušla je zgolj 32-bitna verzija). Gre za časovno omejeno verzijo, ki bo potekla leta 2014.

Kaj je torej videti novega na prvi pogled? Uporabniški vmesnik je zdaj zglajen in izpiljen...

146 komentarjev

Prodaja Windows 8 nekoliko slabša od Sedmice

vir: Reuters
Reuters - Mesec dni po uradnem začetku prodaje Windows 8 (ki ga je mogoče prek drugih legalnih kanalov dobiti že od avgustovskega RTM-ja) lahko ocenimo, kako so uporabniki sprejeli nov operacijski sistem. Rezultati so pomembni, saj ima Windows 8 dva velika izziva. Prinaša precejšnjo spremembo v uporabniškem vmesniku (starega je s triki mogoče dobiti nazaj, a vendarle), poleg tega pa tekmuje z Windows 7, ki je resnično dober operacijski sistem, in ponekod celo z Windows XP. Prvi rezultati kažejo, da je prodaja solidna, a daleč od rekordnih številk in (tihih) Microsoftovih pričakovanj.

V prvem mesecu so prodali 40 milijonov licenc Windows 8. Natančne primerjave z Windows 7 nimamo, je pa Microsoft povedal, da so tedaj v prvih 10...

73 komentarjev

Windows 8 ne bo predvajal DVD-jev in blu-rayjev

Microsoft - Windows 8 bo pometel z zgodovino na marsikaterem področju, saj se bo od praktično vseh predhodnikov razlikoval v številnih ključnih pogledih. To bo po letu 1995 prva verzija Windows brez znamenitega gumba Start, ki je postal njihov zaščitni znak - navsezadnje je stilizirana verzija okna z gumba Start glavni logotip Windows. To bo tudi prva verzija, ki bo tekla na platformi ARM, kar se je Microsoft še pred leti zaklinjal, da se ne bo nikoli zgodilo. Windows 8 bo tudi prvi prinesel nov uporabniški vmesnik Metro in še bi lahko naštevali. Sedaj pa je Microsoft sporočil, da bo to tudi prva verzija po dolgem času, ki ne bo podpirala predvajanja DVD-jev in Blu-rayjev z video vsebinami (branje podatkovnih zgoščenk seveda...

73 komentarjev