»

Aplikacije za zdravje delijo podatke naokoli

Financial Times - Na spletu najdemo množico storitev in aplikacij, ki so za končnega uporabnika brezplačne. Toda to ne pomeni, da ponudniki od nas nimajo finančne koristi. Ravno nasprotno, včasih je ta še bistveno večja. Običajne primere, kot sta elektrnoska pošta Gmail ali spletni iskalni Bing, smo obdelali že ničkolikorat. Sedaj pa poglejmo bolj dovršene sheme, kot so recimo aplikacije za pametne telefone.

Obstoji vrsta aplikacij za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga, ki vam izračunajo kalorično vrednost posameznega nezdravega obroka, posredujejo podatke o škodljivosti kajenja, prognozo pri migreni, izdelajo načrt za tek, napovedo menstruacijski ciklus itn. Problem je,...

37 komentarjev

Adobe izdal mobilno verzijo Kulerja

Barvno kolo - vir: Wired.com

vir: Wired News
Wired News - Kuler je spletna storitev podjetja Adobe, namenjena izbiranju barv. Pred kratkim so izdali tudi aplikacijo za mobilne telefone, zaenkrat zgolj za iOS platformo.
Barvne teme v aplikaciji lahko izbiramo na dva načina: z barvnim krogom ali s pomočjo kamere. Barvni krog je podoben tistemu na spletni strani, kjer s pomočjo majhnih krogcev, ki jih lahko poljubno premikamo po barvnem krogu, ustvarimo malo morje barvnih shem. Na voljo imamo več t.i. osnovnih pravil (komplementarne barve, monokromatske barve, analogne barve, triade itd.) s katerimi lahko ustvarimo večbarvne palete z uporabo izbrane barve kot izhodiščne točke. Omogočeno je tudi spreminjanje šestnajstiške vrednosti posamezne barve.



Prava zabava se šele začne z...

9 komentarjev

Pametni telefoni lahko analizirajo urin, kri, dihanje

BBC - Pametni telefoni postajajo vse pametnejši in se spogledujejo celo z delom laboratorijev. Njihova glavna odlika je zelo zmogljiva kamera, ki jo lahko s pametnimi aplikacijami uporabimo za najrazličnejše namene. Na konferenci TED je Myshkin Ingawale, ustanovitelj podjetja Biosense Technologies, predstavil aplikacijo za mobilni telefon, ki omogoča analizo urina.

Aplikacija Uchek se za zdaj še prebija skozi Applov postopek odobritve za prodajo, tako da je še ne morete kupiti. Tudi po tem pa kar brez strahu, saj njena uporaba ne bo zahtevala pomakanja telefona. Aplikacija stane en dolar, poleg tega pa moramo za njeno uporabo kupiti še barvno podlago in pet testnih lističev...

30 komentarjev

Nvidia predstavila Tegro 4i

CNet - Nvidia je danes predstavila nov čip iz serije Tegra 4i, ki ima nekaj zanimivih sposobnosti. To je prvi procesor, ki ima serijsko integrirano namensko vezje za LTE. Namenjen je seveda pametnih telefonom.

Tegra 4i (kodno ime Grey) se od večjega brata Wayna (Tegra 4) razlikuje v velikosti, porabi energije in zmogljivosti. Razlika je seveda v namembnosti, saj je Wayne namenjen tudi tabličnim računalnikom, medtem ko bo Grey ostal omejen na pametne telefone. Slednji ima 60 grafičnih jeder (Tegra 4 pa 72), štirijedrni centralni procesor na referenčnem ARM-jevem dizajnu ARM Cortex-A9 z 2,3 GHz (medtem ko ima Tegra 4 Cortex-A15) in dodatno peto jedro z nizko porabo energije za nezahtevne aplikacije, ko je pomembnejše varčevanje z energijo kakor zmogljivost. Vgrajeno...

0 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

Toshiba končala razvoj 19 nm-bliskovnega pomnilnika

X-Bit Labs - Medtem ko Intel in Micron pripravljata 20 nm-tehnologijo za izdelavo bliskovnega pomnilnika, je Toshiba naznanila, da je končala razvoj 19 nm-tehnologije. Razvoj je končan, z njeno uporabo pa so izdelali že prve primerke 64-gigabitnih bliskovnih NAND-čipov. Kasneje bodo predstavili še izdelke, ki bodo imeli v eni celici lahko zapisane tri bite in ne le dveh, kot je to običaj v trenutnih MLC-čipih.

Ti dosežki bodo Toshibi omogočili proizvodnjo manjših čipov, ki bodo spričo tehnologije Toggle DDR2.0 tudi hitrejši. Tako bomo verjetno kmalu dobili tudi pametne telefone s kapaciteto 128 GB, saj je Toshiba stlačila 16 čipov v eno ploščico. Prve delujoče primerke bo javnost dobila že konec meseca, medtem ko se bo...

26 komentarjev

Facebook prevzel Snaptu

TechCrunch - Facebook in Snaptu sta potrdila, da bo prvi prevzel slednjega, za kar naj bi po neuradnih informacijah odštel med 60 in 70 milijoni dolarjev. Snaptu so leta 2007 ustanovili v Londonu, kjer še danes sedež podjetja, medtem ko imajo pisarne tudi v Izraelu in ZDA. Ukvarjajo se predvsem z razvojem aplikacij za klasične mobilne telefone (torej ne za pametne), ki jim omogočajo uporabo aplikacij, kot jih lahko tisti s pametnimi telefoni.

V začetku leta so izdali novo aplikacijo Facebook for Feature Phones, ki je omogočila dostop do Facebooka in njegovih naprednih funkcij uporabnikom navadnih mobilnih telefonov in deluje že na več kot 2500 modelih. Ni pa to edina tovrstna aplikacija, saj so razvili tudi svoje odjemalce za Twitter, LinkedIn in druge. To jim očitno tako...

1 komentar

BBC demonstriral zlo kodo za pametne telefone

Napisali so križce in krožce

vir: BBC
BBC - Angleški BBC je demonstriral, kako enostavno je napisati in razširiti zlobno kodo za pametne telefone. Zadnjih nekaj tednov so fantje pri BBC-ju pisali igro za pametne telefone, ki je poleg osnovne naloge tudi vohunila za uporabnikom telefona. Pri tem so uporabili zgolj standardne dele programskih paketov orodij (angl. software toolkit), zaradi česar je njihova detekcija težja, saj iste funkcije kličejo tudi povsem neškodljive aplikacije.

Chris Wysopal, soustanovitelj in vodja tehnološkega oddelka v podjetju Veracode, ki je sodeloval pri BBC-jevem projektu, pojasnjuje, da večina zle kode resda meri na računalnike, a se zlikovci vedno pogosteje lotevajo tudi drugih platform. Pametni telefoni naj bi bili tako na isti točki kot osebni računalniki konec 90. let....

22 komentarjev