»

Kako je Ebay ustrahoval kritike

Slo-Tech - Pred dvema letoma smo pisali o bizarnem postopku, v katerem se je nekdanji direktor varnosti v Ebayu izrekel za krivega zalezovanja, groženj in nadlegovanja blogerjev, ki sta leta 2019 kritično pisala o podjetju. Ina in David Steiner sta zaradi svojih objav na blogu pristala v nemilosti vodstva Ebaya, zato sta na svoj naslov prejemala najrazličnejše bizarne predmete, od krvave prašičje maske in ščurkov do pogrebnega venca. Ebay mora sedaj plačati kazen, dva zaposlena pa sta šla v zapor.

Ker je več zaposlenih v podjetju sistematično nadlegovalo omenjeni par, mora podjetje plačati tri milijone dolarjev kazni. Šlo je za kazenski postopek, ki ga je vodilo tožilstvo v Massachusettsu. Podjetje so obtožili zalezovanja s prehodom zveznih meja, zalezovanje prek elektronskih naprav, vplivanja na priče in oviranja preiskave. Podjetje je pristalo na plačilo treh milijonov dolarjev kazni. Poleg tega bodo morali tri leta imeti neodvisni nadzor, ki bo spremljal uvedbo varovalk za preprečitve...

8 komentarjev

Google namenja milijardo dolarjev za krizo dostopnosti stanovanj

Slo-Tech - Eno izmed najdražjih mest na svetu za prebivanje je San Francisco, ki je v ZDA le za Silicijevo dolino. Da bi pomagal rešiti problem, ki so ga ustvarili tehnološki velikani, se je Google zavezal v prihodnjem desetletju nameniti vsaj milijardo dolarjev za sofinanciranje gradnje stanovanj. S tem denarjem želijo zagotoviti vsaj 15.000 novih stanovanj, je dejal Googlov izvršni direktor Sundar Pichai.

Uspeh tehnoloških velikanov in dobro stoječih malih start-upov v Silicijevi dolini je namreč poskrbel za astronomske cene nepremičnin v okolici San Francisca. Ker ta podjetja zaposlujejo zelo dobro plačane strokovnjake, ki se selijo v mesta, ti najamejo ali pokupijo dostopna stanovanja. Gradnja novih ne more slediti povpraševanju, zato se cene tako dvigajo, da si jih zaposleni v drugih sektorjih ne morejo več privoščiti. Lani...

37 komentarjev

Ameriška zavarovalnica ponuja življenjska zavarovanja s sledenjem

Slo-Tech - Začelo se je z doplačili za rizične aktivnosti pri turističnih zdravstvenih zavarovanjih. Avtomobilsko zavarovanje mlajši, manj izkušeni vozniki ter vozniki z več škodnimi primeri plačujejo dražje. Zato ni presenetljivo, da se je tovrstna praksa preselila tudi na področje življenjskih zavarovanj. Ameriška zavarovalnica John Hancock odslej ponuja le še interaktivna življenjska zavarovanja. Z drugimi besedami: kdor se želi zavarovati, mora postati del njihovega programa Vitality, ki v zameno za posredovanje informacij o življenjskem slogu (športna aktivnost s pametnih zapestnic, nakupu zdrave hrane itd.) ponuja bonbončke.

Zamisel ni nova
, saj so jo pri John Hancocku ponudili že leta 2015. Novost pa je, da ukinjajo neinteraktivna življenjska zavarovanja. Izvršna direktorica Marianne Harrison je dejala, da na novo izumljajo model...

32 komentarjev

Domače branje: internet (2. del)

Slo-Tech - Na prelomu tisočletja so bili prvi informacijski monopoli že skoraj nedotakljivi. Ameriška država ni razbila monopola Microsofta na računalniških namizjih, razvoj mikroprocesorjev in elektronskih vezij je narekoval Intel. IBM se je počasi umikal v veliko podatkovje in obdelavo informacij, kar je v knjigi Building IBM: Shaping an Industry and Its Technology (2009) namignil dolgoletni predavatelj in raziskovalec pri IBM Emerson W. Pugh. Začenjala se je podatkovna ekonomija in med internetne velikane so se prebijala čisto drugačna podjetja -- brez tovarn, fizičnih izdelkov in stotisočev zaposlenih.

Prvi vplivni tehnološki milenijec je bil Google -- iskalniško podjetje, ki je bilo sprva le matematični algoritem v doktorski nalogi. Njegov nastanek in kulturo sta podrobno predstavila John Battelle v knjigi The Search: How Google and Its Rivals Rewrote the Rules of Business and Transformed Our Culture (2005) in Steven Levy v knjigi In the Plex: How Google Thinks, Works, and Shapes Our...

4 komentarji

Domače branje: Christopher Steiner: Automate This (2012)

Slo-Tech - Katera podjetja so se pred desetimi leti najbolj zanimala za študente elitnih tehničnih fakultet – inženirje, matematike, fizike in programerje? Če bi prešteli pojavljanje tehnoloških zvezdnikov na medijskih naslovnicah, bi najprej pomislili na informacijske in spletne velikane ali na živahne startupe v silicijevi dolini. A bi se zmotili. Največji zaposlovalec matematičnih možganov je bil Wall Street.

Banke, zavarovalnice in naložbeni skladi so že začetnikom ponujali po 100.000 dolarjev letne plače, stanovanja, zdravstveno zavarovanje in milijone na računih. Nekatere študente je pritegnil razkošen življenjski slog v svetu financ, drugi so izračunali, da bodo lahko že v kakem letu poplačali visoke študijske kredite. Njihova naloga je bila iskati milisekundne prednosti pri nanotrgovanju, ki so ga omogočali matematični algoritmi, preoblečeni v softverske robotke. Finančni sektor je odkril prednosti algoritmov in sprožil pravo oboroževalno možgansko vojno.

Vendar je bila romanca med...

72 komentarjev

Omrežja, Stanford in Silicijeva dolina

Jure Leskovec

Slo-Tech - Vedno več slovencev je uspešnih v svetu. Eden izmed njih je tudi dr. Jure Leskovec, profesor računalništva na prestižni univerzi Stanford. Da bi se od njega kaj naučili smo ga povabili, da o svojih izkušnjah z analizo velikih omrežij, Stanfordom in Silicijevo dolino predava tudi doma.

V torek 18. decembra ob 18.00 bo predaval na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani v okviru...

28 komentarjev

V Silicijevi dolini najboljša plačila v Googlu, Facebooku in Applu

The Wall Street Journal - V Silicijevi dolini vlada huda konkurenca na trgu dela, saj se za sposobne kadre podjetja kar pulijo. Načini, kako jih v svoj kolektiv privabiti in še pomembneje tam obdržati, so različni. Nekatera podjetja nudijo obilico priboljškov in bonitet, kot so Googlove menze in vrtci, druge poizkušajo s finančnimi vzpodbudami v obliki delnic in opcij, tretje spet stavijo na zanimivo in izzivov polno dinamično delo - ali pa kar kombinacijo vsega trojega. Pomemben dejavnik pa je seveda tudi plača, čeprav raziskave dokazujejo, da obstaja terminalni prag, kjer povečevanje plače sreče in zagnanosti ne povečuje več.

A lestvica plač ostaja pomembna. Glassdoor je objavil posodobljeno lestvico za leto 2012, kjer med IT-podjetji na prvem mestu najdemo Google. Tam ima inženir v...

10 komentarjev

Domače branje: gikovske knjige 2011

Slo-Tech - Menedžerji in mladi tehnoposlovneži ne smejo brati samo poslovnih in marketinških knjig, je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela povedal nekdanji vlagatelj in sedanji mentor Jerry Collona. Zanj je roman Veliki Gatsby F. Scotta Fitzgeralda še vedno eden najboljših zapisov o kapitalizmu 20. stoletja. V duhovni, zlasti budistični literaturi, je izvedel več koristnega kot v nekaj metrih priročnikov za podjetniško samopomoč. Zato so postale bralne terapije redna sestavina njegovega mentorskega dela.

Zaradi pomanjkanja časa in hudega glavobola, ki je pestil sogovornika, nisem izvedel, kakšne knjige predpisuje svojim varovancem. Vendar bi me njegov bralni seznam zelo zanimal, saj me je v zadnjem letu več ljudi vprašalo, kakšno branje bi morali poznati računalniški giki. Profesorji in asistenti so iskali svežo študijsko literaturo, nekaj deklet je izbiralo primerna darila za (gikovske) fante ali brate, novinarske kolege je zanimalo, kateri avtorji znajo poljudno, a tehtno razložiti...

16 komentarjev

DoubleRecall eden od zmagovalcev YCombinatorja

Slo-Tech - Slovenski start-up DoubleRecall se je uvrstil med zmagovalce pospeševalnega programa YCombinator v Silicijevi dolini. S tem je pridobil začetno investicijo, izstrelitev v poslovno mrežo doline in možnost za selitev v ZDA.

DoubleRecall je rešitev za medijske spletne strani. Namesto mikroplačil uporabnika pozovejo k določeni "akciji", kot je vpis sponzorskega gesla, sponzor pa nato plača namesto uporabnika. Rešitev v Sloveniji uporablja že več medijskih hiš, kot so Finance, Dnevnik in druge. Robert Farazin se z ekipo seli v Silicijevo dolino, kjer se bodo poizkušali pognati do neba. Zloglasni Yuri Milner vsem ekipam YC ponuja investicijo 150.000 dolarjev, ki jo lahko vzamejo ali ne.

YCombinator je najbolj zaželena odskočna deska za start-upe po celem svetu. Paul Graham je v Silicijevi dolini z neobičajnim pristopom naredil pospeševalnik za start-upe, ki žanje uspehe in...

36 komentarjev

Kiberpipa in Silicijeva dolina

Slo-Tech - Še dodatek, ki je zmanjkal iz novice o totedenskem programu v Kiberpipi.

V četrtek, 19. aprila ob 19.00 bo v Kiberpipi potekal že 11. Večer za Inovativne in Podjetne. Tokrat bo Blaž Kos imel predavanje z naslovom Podjetniške lekcije iz Silicijeve doline, ki bo govorilo o tem, kaj se lahko naučimo od svetovnih visokotehnoloških gigantov (IBM, Cisco, Sun, Microsoft itd.), pa o podjetniškem duhu na najboljših svetovnih univerzah (Stanford, Berkeley) in zakaj je Google najboljši delodajalec na svetu. Vabljeni!

P.S.: Predavanje napovedujemo tako pozno, ker nismo bili prepričani ali bo predavatelj pravočasno premagal jet-lag, saj se je ravnokar vrnil iz ZDA. :)

0 komentarjev