»

V Microsoftovem antivirusu ranljivost tičala 12 let

Slo-Tech - V Microsoftovem protivirusnem programu, ki ga vsebuje Windows, so zakrpali 12 let staro ranljivost, za katero do nedavna niso vedeli ne proizvajalec ne napadalci. V Microsoft Defenderju (včasih se je imenoval Windows Defender) je vsaj od leta 2009 tičala ranljivost (CVE-2021-24092), ki je omogočala napad z eskalacijo privilegijev. Prizadete so verzije Windows 7 in novejše ter programska oprema, ki uporablja iste klice: Microsoft Endpoint Protection, Microsoft Security Essentials, in Microsoft System Center Endpoint Protection.

O ranljivosti so prvi poročali na SentinelOne novembra lani, v februarskem paketu popravkov pa je Microsoft pripravil rešitev. Težava je tičala v gonilniku BTR.sys (Boot Time Removal Tool), ki se uporablja pri brisanju okuženih datotek. Predvidevajo, da je ostala tako dolgo neodkrita, ker ta gonilnik ni ves čas aktiven, temveč se namesti in aktivira le, ko je potreben, potem pa se odstrani. Težava je, da gonilnik ne preveri datotek, ki jih kot obnovljene...

20 komentarjev

Virusi komunicirajo prek Instagrama Britney Spears

Slo-Tech - Ruska hekerska skupina Turla, ki jo poznamo po črvu Wipbot, s katerim so napadli sisteme Windows na številnih veleposlaništvih v Evropi, in podobnih virusih za Linux, uporablja zelo domiselno taktiko za komunikacijo z okuženimi sistemi. Ključni pri okužbi so namreč krmilno-nadzorni strežniki (C&C), s katerih virus prenaša zlonamerno kodo in kamor pošilja podatke. Podatke o naslovu teh strežnikov mora nekako dobiti in če jih uspemo onesposobiti, v veliki meri zatremo okužbo. Zato se je Turla domislila, da bi naslove teh strežnikov skrivali na Instagramov račun Britney Spears.

Prav ste prebrali. Raziskovalci so odkrili zlonamerno razširitev za Firefox, ki počne točno to. Koda gre pogledat...

0 komentarjev

Na 38 telefonih odkrili prednameščene viruse

Slo-Tech - Okuženi pametni telefoni niso nič nenavadnega, večinoma pa smo si za okužbo krivi sami, saj nanje nesnago potegnemo sami ali pa jo staknemo ob obisku kakšne sumljive spletne strani. Zgodilo se je že tudi, da je na kakšnem poceni telefonu trojanec naložen že tovarniško. Check Point pa ugotavlja, da ga lahko dobimo tudi na telefonih višjega razreda, denimo Galaxy Note 7 ali LG G4.

Pri Check Pointu so na 38 napravah z Androidom, ki so bile v lasti dveh različnih podjetij (telekomunikacijskega operaterja in tehnološke multinacionalke), katerih identitete niso razkrili, odkrili okužbo. To ne...

54 komentarjev

Kaspersky Lab namerno nagajal konkurenci?

vir: Reuters
Reuters - Ko beseda nanese na rusko podjetje Kaspersky Lab, imamo pred očmi sliko vrhunskega podjetja za računalniško varnost, ki si je ime ustvarilo tudi z intenzivnimi raziskavami virusov (npr. Stuxneta) in hekerskih skupin (npr. Equation Groupa); izdelki Kaspersky Laba so prav tako zelo spoštovani. Sedaj pa je Reuters pridobil ekskluzivni pričevanji nekdanjih zaposlenih, ki prikazujeta podjetje v slabši podobi. Kaspersky Lab naj bi namenoma nagajal konkurenci in jim podtikal neškodljive, a pomembne datoteke za delovanje operacijskega sistema kot zlonamerne.

Kot trdita vira, nekdaj zaposlena v Kaspersky Labu, je praksa stara približno desetletje. Ustanovitelj podjetja Eugene Kaspersky je bil nezadovoljen z domnevnim kopiranjem...

20 komentarjev

Simda je naslednji uničen botnet

threatpost - V usklajeni akciji organov pregona v več državah je padel še en botnet, so sporočili z Interpola. Minuli teden so zasegli 14 nadzornih strežnikov, ki so bili nameščeni v ZDA, Rusiji, Luksemburgu, na Nizozemskem in Poljskem. Preostalih nadzornih strežnikov, ki so bili razpršeni v 14 državah, sicer niso zasegli, so pa blokirali dostop do domen, ki so vodile do njih.

Kot je pri tovrstnih akcijah že v navadi, so organi pregona sodelovali z zasebnimi partnerji, ki imajo ustrezno tehnologijo in znanje za lažjo identifikacijo strežnikov. Interpolu so pomagali Microsoft, Kaspersky Lab, Trend Micro ter japonski Inštitut za kibernetno obrambo.

Gre za botnet Simda, ki je ugonobil več kot 770.000 računalnikov v več kot 190 državah; najbolj so bile na udaru...

5 komentarjev

Equation Group razvil hujše metode kot Stuxnet

[dodaj]

Heise - Svoj čas je bil Stuxnet, za katerega se je izkazalo, da je del operacije Olympic Games, ki so jo varnostno-obveščevalne agencije ZDA in Izraela vodile proti Iranu z namenom sabotirati njegove obrate za bogatenje urana. Pri tem jih ni oviralo dejstva, da so bili ključni računalniški sistemi izolirani od interneta; so pač kodo posneli na USB-ključke in jo spravili do računalnikov. Danes je Equation Group. Izkazalo se je namreč, da je Olympic Games drobižek v primerjavi z mašinerijo, ki jo poganja Equation Group.

Rusko varnostno podjetje Kaspersky Lab je izsledke obsežne raziskave predstavilo na konferenci danes ponoči v Mehiki. Podjetje, ki sodi med najbolj spoštovane na področju računalniške varnosti, vodi Eugene Kaspersky, ki je študiral kriptografijo pod okriljem KGB in je nekoč delal za rusko vojsko. Ker ZDA nočejo uporabljati izdelkov Kaspersky Laba, uživa ta velik ugled in njegovo programsko opremo uporabljajo v številnih drugih državah.

Kaspersky Lab je raziskal delovanje...

75 komentarjev

Iz Rusije z ljubeznijo: tretjina malwara za mobilne naprave

Slo-Tech - Zlonamerna programska oprema, ki napada mobilne naprave, postaja čedalje pogostejša. Pametni telefoni so priljubljeno gojišče te zalege, saj nam na njih lahko povzroči precej škode - klici na komercialne številke, plačljivi sms, kraja osebnih podatkov za e-bančništvo itn. Za platformo Android je zlonamerne programske opreme največ zaradi dveh glavnih razlogov - platforma je odprta (medtem ko gredo aplikacije za iOS skozi rigorozen pregled), pa tudi najbolj priljubljena je. Zanimivo pa je, da približno tretjina vse nesnage pride iz zelo ozkega kroga v Rusiji.

Na konferenci Def Con 21 v Las Vegasu so raziskovalci...

19 komentarjev

Internetne napade na Južno Korejo zakrivila severna soseda

SecurityWeek - Južna Koreja je razkrila rezultate preiskave marčevskega internetnega napada na državo, ki je za nekaj ur ohromil televizijske postaje in nekatere banke, skupno pa prizadel več deset tisoč računalnikov. Že ob odkritju napadov so špekulirali, da za njimi stoji Severna Koreja, rezultati preiskave pa to potrjujejo. Agencija za varnost na internetu (KISA) pravi, da vsi dokazi kažejo, da so napadi izvirali iz...

15 komentarjev

Po Stuxnetu in Flamu še MiniDuke, ki je napadal tudi v Sloveniji

Primer navodil prek Twitterja

vir: Secure List
Secure List - Raziskovalci v Kaspersky Labu so v sodelovanju s strokovnjaki z madžarskega Laboratorija za kriptografijo in varnost sistemov (CrySyS) pri budimpeški univerzi za tehniko in ekonomijo odkrili nov kos zlonamerne programske opreme, ki je v zadnjih 10 dneh okužil več deset izbranih organizacij v 23 državah, tudi v Sloveniji. Poimenovali so ga MiniDuke in predstavlja variacijo 12. februarja letos odkritega ItaDuka, ki je dobil ime zaradi italijanskih komentarjev v kodi (odlomki iz Dantejeve Božanske komedije).

MiniDuke izkorišča ranljivost v Adobe Readerju 9 in novejših, ki mu omogoča zaobiti peskovnik in izvesti kodo na računalniku. Adobe je popravek izdal prejšnjo sredo, a se MiniDuke še vedno širi, saj mnogo sistemov še...

12 komentarjev

Kitajska hekerska skupina APT1 je vojaška Enota 61398

Tarče APT1

The Economist - Čeprav Kitajska redno in vztrajno zanika hekerske napade, katerih jo obtožujejo zahodne države, se dokazi o kitajski vpletenosti kar kopičijo. Danes je svoje poročilo predstavila skupina Mandiant, ki med raziskuje varnost časopisnih hiš, za katere se je letos izkazalo, da so že lep čas tarča kitajskih hekerjev. Mandiant predstavlja nove dokaze, da kitajska vlada ni le naročnik teh napadov, ampak da jih financira in da so mnogi plod hekerske enote v kitajski vojski. Kitajsko zunanje ministrstvo očitke zavrača, češ da gre za obtožbe brez osnove, ki so neodgovorne in neprofesionalne.

Preiskovali so predvsem skupino APT1, ki so ji nadeli ime po načinu napada (Advanced Persistent Threat), ki ga večinoma uporablja. Takih skupin...

39 komentarjev

Stuxnet, DuQu, Flame, Madi, Gauss ... Rdeči oktober!

Secure List - Raziskovalci iz Kaspersky Laba so v sodelovanju z ameriškimi, romunskimi in beloruskimi CERT-i odkrili še eno ogromno prisluškovalno operacijo, s katero so neznani napadalci kompromitirali več tisoč računalnikov v Aziji in Evropi ter pet let neopaženo in neovirano kradli občutljive dokumente. Napade so poimenovali Rdeči oktober in po do sedaj zbranih podatkih niso povezani s Stuxnetom, DuQujem, Flamom, Madijem ali Gaussom, so pa primerljivo ali celo bolj dovršeni.

Preiskava se je začela lanskega oktobra, ko so nekatere stranke Kaspersky Lab opozorile na nenavadno vedenje svojih sistemov in odtekanje podatkov. Rezultati preiskave kažejo znano zgodbo. Neznani napadalci so že od leta 2007 vdirali v...

74 komentarjev

Kritična ranljivost v Javi posledica Oraclove površnosti

Demonstracija ranljivosti z oddaljenim zagonom Računala

Krebs On Security - V četrtek pozno zvečer so mednarodni centri za posredovanje pri omrežni incidentih (CERT) na spletu objavili opozorilo, da Java vsebuje nerazkrito in nezakrpano ranljivost (0-day). Na spletu že obstajajo orodja, ki omenjeno ranljivost izkoriščajo, zato so do razrešitve situacije priporočili odstranitev ali onemogočitev Jave v brskalnikih. Ameriški CERT redno objavlja podobna opozorila, a je redko tako neposreden, da priporoči odstranitev programa.

V Javi 7 Update 10 in vseh prejšnjih verzijah je namreč luknja, ki napadalcu omogoča izvedbo poljubne kode na oddaljenem računalniku, s čimer lahko prevzame nadzor nad njim. Ranljivost je prisotna v Oraclovem Java Runtime...

19 komentarjev

Po Flamu miniFlame

threatpost - Doslej najobsežnejši znani vladni trojanec Flame, ki so ga pripravili posebej za vohunjenje v strateško pomembnih ustanovah in obratih, je zgrajen izrazito modularno. S tem se njegova velikost nekoliko prikrije, saj se prenaša po delih, hkrati pa ga je enostavneje mogoče prilagoditi napadom na posamezne tarče. Malce po odkritju Flama so raziskovalci našli kos zlobne programske opreme, ki se ga je prijelo ime miniFlame in za katerega je sprva kazalo, da je en njegov modul. Izkazalo se je, da to ne drži.

MiniFlame (znan tudi kot SPE) je zelo premeten kos programske opreme. Deluje lahko kot vključek (modul) v Flamu ali njegovem bratrancu Gaussu, sposoben pa je tudi povsem samostojnih operacij. Kot...

2 komentarja

Kaspersky išče pomoč pri dešifriranju trojanca Gauss

Slo-Tech - Pretekli teden so v Kaspersky Labu javnost obvestili, da so odkrili še en zapleten kos zlonamerne programske opreme, ki ima zelo verjetno enako provenienco kakor Stuxnet in Flame. Poimenovali so ga Gauss in ugotovili, da so ga bržčas napisali isti ljudje kakor Flame in Stuxnet, čeprav zasleduje nekoliko drugačne cilje. Medtem ko je Stuxnet sabotiral iranski jedrski program po ameriškem naročilu, naročniki Flama uradno niso znani (so pa verjetno isti, ker ima en enak modul kakor Stuxnet). Flame je namenjen prisluškovanju, medtem ko Gaussov namen še ni znan. Nekaj modulov so že razvozlali in ugotovili, da so jih pisali isti ljudje kakor Flame, a glavni tovor ostaja neznanka. Znano pa je, da Gauss beleži prijavne podatke za elektronsko pošto, e-bančništvo, IM itd., kar je doslej pri vladnih trojancih nevideno. Razlogov utegne biti...

8 komentarjev

Računalniški napadi na iranski jedrski program se nadaljujejo

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad med aprilskim obiskom Natanca

Reuters - Iranske oblasti so včeraj ponovno potožile, da je država zopet tarča mednarodnih internetnih napadov, s katerimi napadalci poizkušajo sabotirati njihov jedrski program. Iranski minister za obveščevalne dejavnosti Hejdar Moslehi je izjavil, da so tokrat napad skovali ZDA, Velika Britanija in Izrael, ki se že več trudijo Iranu povzročiti škodo - predlani s Stuxnetom, sedaj pa s Flamom. Flame je obsežnejši od Stuxneta, a si z njim deli nekaj kode, zato je domnevati, da je delo istih avtorjev.

Vse skupaj je seveda povezano z vrhom v Moskvi, kjer so se ta teden Iran in države P5+1 (ZDA, Kitajska, Rusija, Francija, Velika Britanija in Nemčija) dva dni intenzivno pogajali o iranskem jedrskem programu. Iran še vedno zavrača namige, da naj bi...

58 komentarjev

Flame stokrat kompleksnejši od Stuxneta

Secure List - Računalniški napadi postajajo vedno pogostejši in zdi se, da zamenjujejo klasično vojskovanje in vohunjenje. Najbolj razvpit primer zlonamerne kode v zadnjih letih je Stuxnet, ki je sabotiral iranske centrifuge za bogatenje urana, leto dni pozneje pa mu je sledil Duqu, ki je kradel občutljive podatke. Naslednjo fazo v tej tekmi predstavlja Flame, ki je po besedah strokovnjakov najobsežnejši in najkompleksnejši zlonamerni program za prisluškovanje in krajo informacij.

Flame je razširjen že od leta 2010, a je javnosti postal znan šele sedaj, ko so ga analizirali v Kaspersky Labu. Gre za obsežen in dovršen kos kode, ki...

42 komentarjev