»

Televizorji na CESu: mini-LED in svetlejši OLED

TCL OD Zero LED

Slo-Tech - Televizijske naprave so vselej ena osrednjih točk lasvegaškega sejma potrošne elektronike in tudi letos je večina proizvajalcev predstavila osvežitve ter razširitve svojih repertoarjev. Tehnologija mini-LED je danes osrednji element LCDjev, medtem ko si firme pri zaslonih tipa OLED prizadevajo izboljšati predvsem svetlost. Na vidiku so tudi prvi uporabni izdelki s tehnologijo micro-LED in pa OLED računalniški monitorji.

Na čelu napredka televizijskih zaslonov se trenutno bojujeta dva poglavitna pristopa: organske svetilne diode OLED in pa LCDji z ozadno osvetlitvijo vrste mini-LED. Slednji so nadgradnja starejših klasičnih LED LCDjev in močno povečajo število LED diod v ozadni osvetlitvi, s čimer pridobimo natančnejši nadzor nad temnimi področji zaslonske matrike. Nekih točnih standardov, ki bi ločili LED on mini-LEDa, sicer nimamo, toda letos predstavljeni televizorji podjetij TCL, Samsung in LG na primer vsebujejo med 25.000 in 30.000 ledic, ki sestavljajo med 1000 in 2500...

11 komentarjev

Tresenje kamere omogoča identifikacijo snemalca

New Scientist - Raziskovalci z izraelske univerze so ugotovili, da je način hoje oziroma gibanja nasploh človeku lasten, podobno kot prstni odtisi. To ni nič kaj novega, nova pa je izraba tega za identifikacijo snemalcev posnetkov s kamerami, ki jih nosimo, na primer Google Glass ali GoPro. Četudi se snemalca na kameri ne vidi in četudi je ta povsem tiho, ga je mogoče v dobršnem deležu primerov identificirati. Tehnika je seveda primerjalna, zato nam nič ne pomaga, če nimamo vsaj dveh posnetkov istega snemalca, kjer je avtorstvo enega znano. Zaradi YouTuba pa je takih posnetkov z znanim avtorstvom čedalje več.

Testirali so 34 oseb, ki so nosile bejzbolske čepice s kamerami GoPro. Algoritem za prepoznavanje gibanja in tresljajev je uspel v 88 odstotkih primerov pravilno ugotoviti, kdo je posamezen posnetek posnel. V povprečju so za identifikacijo potrebovali vsega 12 sekund.

Avtorja študije poudarjata, da je...

38 komentarjev

München preizkuša sistem za napovedovanje vlomov

Heute - V Münchnu so začeli preizkušati sistem za preprečevanje vlomov, ki spominja na Posebno poročilo in Številke. Na podlagi preteklih dogodkov predvidevajo, kje se bodo v bližnji prihodnosti zgodili vlomi, in jih z okrepljeno policijsko prisotnostjo preprečilo.

Realnost je seveda še daleč od filmov. Sistem Precobs, ki ga razvija nemški IfmPt (Institut für musterbasierte Prognosetechnik), ne povedal, kdo in kam bo vlomil, ampak bo dal približno informacijo, v katerem okolišu lahko v naslednjih dneh pričakujemo vlom. Sistem se napaja iz podatkovne baze o vlomih, ki obsega podatke za obdobje zadnjih sedem let. Vodja kriminalistične policije v Nürnbergu Karl Geyer pojasnjuje, da si številni vlomi sledijo po znanem zaporedju. Storilci se v naslednjih dneh po vlomu vrnejo v...

14 komentarjev

Na CES-u problem tatvine razstavljene opreme

Varovanje zgoščenk pred tatvino.

Slo-Tech - Kjer je množica in po možnosti še ogromno drage tehnične opreme, so tudi tatovi. Vsakoletni lasvegaški sejem CES ni izjema. Vsako leto se tam srečujejo s tatvinami, razkrivajo razstavljavci manj prijetno in izpostavljeno plat CES-a. Tudi letos ni bilo nič drugače.

Največkrat se razstavljavci soočajo z majhnimi tatvinami, čeprav so bili tudi letos primeri nasilnih vlomov in odtujitev. Razstavišče ima sicer svojo varnostno službo, zaradi česar vse tatvine niti niso prijavljene policiji in se po uradnih statistikah torej sploh niso zgodile. Razstavljavci seveda razkrivajo drugačne zgodbe.

Kot recimo pojasnjujejo v Unirexu, vsak večer vso svojo opremo in eksponate zaklenejo v posebno pisarno na svoji stojnici, a niti to ni...

17 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

V Berlinu poteka 50. sejem IFA

LG-jeva stojnica

Slo-Tech - V Berlinu od petka do naslednje srede poteka že 50. sejem IFA (dobesedno Mednarodna radijska razstava, nem. Internationale Funkausstellung), kjer razstavljavci predstavljajo izdelke zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov. Razstavišče je odprto vsak dan od 10. do 18. ure, v tem času pa si obiskovalci lahko ogledajo stojnice več kot 1300 razstavljavcev. Med njima sta le dva slovenska, in sicer Gorenje in slovenska podružnica Miele. Glavni temi letošnjega dogodka bosta 3D-televizija in vse, kar ji pritiče (zasloni, očala, projektorji ...), ter Googlov Android na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugod. Dnevna vstopnica stane 15 evrov za obiskovalce in 37 evrov za poslovneže.

10 komentarjev

CeBIT 2010 je pred vrati

Heise - Jutri se začenja največji računalniški sejem na svetu CeBIT. V Hannovru bo 4150 razstavljavcev iz 68 držav obiskovalcem predstavljalo svoje izdelke do sobote, ko se bo CeBIT 2010 končal. To je že vdrugo, da se sejem krči. Leta 2008 je razstavljalo 5800 podjetij, lani 4300, letos pa še nekoliko manj.

Letošnji moto bo Connected Worlds, torej povezani svetovi. To pomeni, da bodo glavne teme (mobilen) internet, IT-varnost, inteligentni transportni sistemi in okolju prijazna informacijska tehnologija. Pomembnost sejma je poudarila tudi nemška kanclerica Angela Merkel na podcastu, ki jo seveda skrbi upad razstavljavcev. Poleg gospodarske krize je pomemben dejavnik tudi vedno večje število bolj specializiranih prireditev, denimo IFA v Berlinu, CES v...

0 komentarjev

Danes se začenja CES 2009

Slo-Tech - CES je okrajšava za The International Consumer Electronics Show, ki se od leta 1967 zgodi vsako leto. Med leti 1978 in 1994 so ga prirejali celo dvakrat letno, tj. januarja v Las Vegasu in junija v Chicagu. Sčasoma je poletni vrhunec razvodenel, tako da so po nekaj neuspešnih menjavah lokacije poletni del leta 1998 kar ukinili.

Pravzaprav že več kot dober mesec poslušamo o tem CES-u in izdelkih, ki jih bodo proizvajalci predstavili na njem, tako da je že bil skrajni čas, da se prireditev res začne. CES bo trajal do nedelje, 11. januarja, prireditelji pa pričakujejo udeležence iz več kot 140 držav. Davnega leta 1967 so našteli 200 razstavljavcev, medtem ko jih pričakujejo več kot 2700 in več kot 130.000 udeležencev. V preteklosti smo na CES-u videli debi mnogo izdelkov, ki so pozneje krojili svet zabavne elektronike, npr. videorekorder leta 1970, DVD leta 1996, plazemski televizor leta 2001 in Blu-Ray leta 2003, o vseh letošnjih novotarijah pa vas bomo pridno obveščali. Letošnji...

4 komentarji