»

Igra prestolov ostaja prvakinja tudi v letu 2015

TorrentFreak - Okus gledalcev televizijskih nadaljevank in nanizank se ni kaj dosti spremenil, saj je že četrto leto zapovrstjo Igra prestolov odločno največkrat prenesena z interneta. To smo lahko slutili že junija, ko je zadnji del najnovejše sezone pometel s konkurenco. Ta del je tudi ostal najpriljubljenejši, saj si ga je z interneta snelo 14,4 milijona gledalcev, če upoštevamo le javne torrente.

Na drugem mestu (vsakokrat so podatki za najpopularnejši del serije) so Živi mrtveci, kjer si je najpriljubljenejšo epizodo snelo 6,9 milijona ljudi, sledijo pa Veliki pokovci (4,4 milijona) in Puščica (3,9 milijona). Zanimivo je, da je korelacija med številom ameriških gledalcev (Nielsen ratings) po televiziji in številom prenosov s spleta precej nizka. Veliki...

6 komentarjev

Igra prestolov porušila vse piratske rekorde

TorrentFreak - Medtem ko bomo morali na podatke o gledanosti zadnjega dela pete sezone Igre prestolov še nekoliko počakati, je serija že podrla vse piratske rekorde. Kakor smo leta 2013 pisali, da si je posamezno epizodo v povprečju snelo 5,9 milijona ljudi, kar je lani naraslo na osem milijonov, je letošnji finale na odlični poti, da rekorde vnovič potolče.

V prvih 12 urah po predvajanju si je zadnji del z interneta prek protokol torrent snelo 1,5 milijona ljudi, kar naj bi v naslednjih 24 urah naraslo na 10 milijonov oziroma nov rekord. Prav tako je datoteka podrla rekord za število uporabnikov, ki datoteko delijo sočasno. V nekem trenutku je več kot 258.000 ljudi delilo 480p verzijo zadnjega dela, kar je rekordna številka....

51 komentarjev

Igra prestolov zmagovalec torrenta 2013, Iron Maiden niso priredili koncerta za pirate

Slo-Tech - Največkrat prenesena televizijska serija z interneta je Igra prestolov, kaže statistika prenosov prek torrentov. V povprečju si je posamezno epizodo serije z interneta pretočilo 5.900.000 ljudi, kar je več, kot je bilo gledalcev v ZDA pred televizijskimi sprejemniki.

Avgusta sta bili številki približno izenačeni pri dobrih štirih milijonih, od tedaj pa se je število prenosov še povečalo, čeprav je serija tekla od marca do junija. Omenimo, da so ustvarjalci serije letos priznali, da piratstvo v bistvu ni velik problem, saj ustvarja ustrezno navdušenje in zanimanje za serijo, kar se kaže v obliki prihodkov na drugih področjih (več ogledov na televiziji, prodaja spremljevalnega materiala itd.).

Na...

27 komentarjev

Razvijalci takoj ob izidu poslali na internet še malo pokvarjen torrent

Euro Gamer - Piratstvo je velik problem, kar še zlasti velja za manjše in neodvisne založnike, ki so zelo odvisni od prihodkov od prodaje. Da bi ljudem nazorno pokazali, kako piratstvo vpliva na razvoj, se je Green Heart Games odločil za zelo zanimivo potezo. Včeraj so namreč izdali svojo novo indie igro Game Dev Tycoon ter jo hkrati naložili na torrente. A s pomembno razliko.

Game Dev Tycoon stane vsega osem dolarjev in je na voljo za Windows, Mac in Linux. V igri se igralec preseli v 80. leta in vodi studio, ki se ukvarja z razvojem iger (torej nekakšni "simsi" v svetu računalniških iger). Toda kdor je igro snel s spleta prek torrenta, je dobil namerno pokvarjeno verzijo, ki po nekaj urah igranja začne uničevati napredek. Ko...

99 komentarjev

Shodan - iskalnik nezaščitenih naprav na internetu

Slo-Tech - Danes informacije na internetu iščemo na Googlu, Bingu ali Yahooju, redkokdaj pa posežemo po bolj specializiranih iskalnikih. Toda tudi če uporabimo poseben iskalnik, ki je prilagojen našim željam (recimo pri iskanju znanstvenih člankov ali kakšne podobne nišne vsebine), je glavna premisa vsakokrat enaka. Iskalniki iščejo informacije. Kaj pa če bi imeli iskalnik, ki bi iskal naprave? Ta zamisel se je že pred leti utrnila Johnu Matherlyju, ki je leta 2009 postavil posebne vrste iskalnik z imenom Shodan. Ta išče naprave na internetu.

Princip delovanja je preprost. Shodan se sprehaja po internetu in se poizkuša z vsakim IP-naslovom, ki ga najde, povezati prek čim več vrat (ports). Kadar mu povezava uspe, shrani in indeksira pozdravno sporočilo, ki ga posreduje naprava. Rezultat je dih jemajoč. Shodan ima trenutno v bazi več kot 500 milijonov naprav, ki...

37 komentarjev

Kaj smo (Slovenci) iskali v letu 2012

Slo-Tech - Včeraj smo si ogledali, kaj so pirati iskali na nelegalnih kotičkih interneta v letu 2012, danes pa poglejmo na legalni del. Kakor vsako leto nas je tudi tokrat s statistiko izdatno založil Google.

Žal ga moramo za začetek nekoliko okrcati, ker bo za naše kraje uporaben le globalni pregled. Google namreč pripravi tudi več deset lokalnih po posameznih državah, a Slovenije ni med njimi (niti Hrvaške, je pa Slovaška). Kakorkoli že, v absolutni kategoriji so zmagovalci Whitney Houston, Gangnam Style in hurikan Sandy. Olimpijske igre 2012 so na primer šele na sedmem mestu. Razčlenitev po celi vrsti kategorij pokaže, da so najpriljubljenejši športniki Jeremy Lin, Michael Phelps in Peyton...

23 komentarjev

Kaj so pirati iskali v letu 2012

TorrentFreak - Konec leta je idealen čas za različne statistike in preglede, saj zaradi prazničnega premora ostalih novic nekako začne primanjkovati. Zato si bomo danes pogledali, kaj so spletni pirati v letu 2012 najraje snemali z interneta.

Med filmi je zmagovalec Projekt X, precej bolna srednješolska komedija, kjer je glavni motiv nori žur. Z interneta jo je preneslo okoli 8.720.000 uporabnikov. Na drugem mestu najdemo Misijo: nemogoče - Protokol duh (8.500.000), sledijo pa Vzpon viteza teme, Maščevalci in Sherlock Holmes: Igra senc. Zanimivo je, da je korelacija med zaslužkom in številom prenosov za prvih deset filmov po prenosnih zanemarljiva...

27 komentarjev

Google degradira strani z veliko "take-down" zahtevki

Google - Nekaj najhujšega, kar lahko zadene spletno mesto, je spust v Googlov pekel. S tem se imenuje degradiranje strani daleč na dno iskalnih rezultatov, s čimer Google kaznuje strani, ki se ne držijo poštenih smernic za rangiranje, poizkušajo goljufati ali se zgolj pretvarjajo, da ponujajo koristno vsebino. Ko stran v rezultatih enkrat potone, mora preteči precej časa, da se spet vrne na površje; v vmesnem času seveda izgubi precej obiskovalcev. Google s tem misli tako resno, da so v preteklosti kaznovali že sami sebe. Sedaj so, tudi na pritisk organizacij RIAA in MPAA, dodali nov kriterij, kdaj bodo strani kaznovane.

Strani, ki so prejele veliko zahtevkov za odstranitev vsebine (take-down...

31 komentarjev

ZDA: 1.3 milijonov zahtevkov za prometne podatke letno

Število zahtevkov za prometne podatke pri operaterju AT&T, v tisočih. Trend rasti je sličen tudi pri drugih operaterjih.

vir: The New York Times
The New York Times - Po lanski akciji ameriške zveze za civilne svoboščine, ki je prikazala prve smiselne statistike o rabi prometnih in lokacijskih podatkov mobilne telefonije za pravosodne potrebe (povzetek: "a surveillance free-for-all" in donosen posel za operaterje), je zdaj za te iste številke uradno zaprosil še ameriški kongres. Kot poroča NY Times, naj bi samo lansko leto bilo 1.3 milijona zahtevkov za takšne ali drugačne naročniške podatke, letno pa se ta številka povečuje za impresivnega pol milijona (glej graf za AT&T).

AT&T v povprečju dobi 700 zahtevkov vsak dan, od tega 230...

1 komentar

Največ zahtevkov za odstranitev političnih vsebin z Googla iz - ZDA

Google - Google je objavil sveže polletno poročilo o transparentnosti na internetu, v katerem lahko najdemo podatke o zahtevkih po odstranitvi vsebin. Te pošiljajo vladne agencije iz različnih držav in v njih terjajo odstranitev politično ali pravno oporečnih vsebin, nič pa ne zaostajajo lastnikih avtorskih pravic, ki se s podobnimi zahtevki borijo proti piratstvu svojih stvaritev. Trendi so skrb vzbujajoči, sproti pa si jih lahko ogledate kar na Googlovih straneh.

Dogajanje v zadnjih šestih mesecih bi lahko povzeli z besedo rast. Objavljeni podatki sicer zajemajo obdobje od julija do decembra lani, a trendi v letošnjem letu so bržkone ostali enaki. Iz vladnih agencij največkrat prihajajo zahtevki po odstranitvi vsebin (kadar te gostujejo na Googlovih strežnikih) oziroma...

47 komentarjev

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Ars Technica - Tretja in za zdaj zadnja zgodba iz serije o (želenih) novih pogojih za čiščenje spletnih strani govori o sporu med Viacomom in YouTubom, in tehnični rešitvi za pregon piratskih uploadov, ki se je rodila iz vsega tega.

Viacom je tožbo vložil marca 2007, ne tako dolgo po najavi nakupa s strani Googla. Hoteli so 1 milijardo dolarjev odškodnine za "nonštarlantne in vseobsežne kršitve njihovih avtorskih pravic", skozi gostovanje video in zvočnih posnetkov njihovih investicij, med drugim Disneya, Time Warnerja, Murdochove News Corporation in TV mreže CBS. V številkah naj bi šlo za čez 150.000 youtube clipov z vsaj 1.5 milijarde skupnimi ogledi. Kronski dokaz v sporu je bila interna email komunikacija med YouTubovimi ustanovitelji, v katerih...

29 komentarjev