»

SSD-ji in NAND flash se dražijo

Slo-Tech - Uresničujejo se pričakovanja z začetka leta, da se bodo letos SSD-ji podražili. Lani so bile cene nizke, zaradi polnih skladišč pa je prodaja marsikakšnega modela potekala celo pod proizvodno ceno. Do začetka tega leta so cene zrasle za približno četrtino, trend pa se je nadaljeval tudi v prvem kvartalu. Cene so se povišale še za 20-30 odstotkov, čemur je botrovala podražitev čipov NAND.

Analitiki v podjetju Trendforce ocenjujejo, da se bodo v drugem četrtletju čipi NAND flash podražili še za 13-18 odstotkov, SSD-ji pa še bolj. Čeprav se proizvodnja povečuje, povpraševanje še vedno presega ponudbo. Dražili se bodo tudi eMMC, ki se uporabljajo zlasti v kitajskih pametnih telefonih, ki so čedalje popularnejši. Prodaja pametnih telefon raste zaradi jugovzhodne Azije in Indije, SSD-jev pa zaradi povpraševanja na Kitajskem in Zahodu. SSD-ji bi se zato lahko podražili še za četrtino.

Višje cene na globalnih trgih se odražajo tudi pri nas.

15 komentarjev

Kako zanesljivi so SSD-ji

Backblaze - Backblaze redno poroča o statistiki delovanja svojih diskov in SSD-jevih, ki poganjajo njegova podatkovna polja. SSD-je kot zagonske diske uporabljajo od leta 2018, in sicer v vseh novih strežnikih in kot zamenjavo za okvarjene diske. Zagonskih SSD-jev ne uporabljajo za shranjevanje podatkov strank, je pa na njih sistem in dnevniške datoteke, ki se dnevno pišejo in berejo. Tudi zato je statistika njihove zanesljivosti zanimiva.

Konec minulega leta so imeli 2906 SSD-jev, ki so pripadali 13 različnim modelom, večinoma namenjeni uporabi domačih uporabnikov. Največ pogonov imajo od podjetja Seagate, znatne deleže pa še od Cruciala in Della, medtem ko je WD-jevih in Micronovih bolj za vzorec. V povprečju je bila povprečna letna stopnja okvar (annualized failure rate) en odstotek, pri posameznih modelih pa je segala od 0 do 1,98 odstotka. Ničlo so večinoma zabeležili SSD-ji, ki so nabrali premalo ur delovanja, da bi bili rezultati reprezentativni. Tudi primerjava s preteklimi leti...

10 komentarjev

Prodaja diskov še naprej pada, medtem SSD-ji čedalje cenejši

vir: Heise
Heise - Na trgu diskov in sorodnih naprav se dogajajo korenite spremembe, ki ne bodo prizanesle klasičnim diskom. Njihova prodaja se je v minulem letu skrčila za dobrih 40 odstotkov v primerjavi z letom pred tem, kar predstavlja največji padec doslej. Že leta 2020 se je prvikrat zgodilo, da je prodaja SSD-jev presegla diske, trend pa se je odtlej še okrepil.

Leta 2021 se je zdelo, da se je padanje prodaje diskov ustalilo, saj je bil upad manj kot odstoten. Lani pa je prodaja padla za 41-43 odstotkov. Najbolj je to občutil Seagate s 44-odstotnim zmanjšanjem prodaje. Lani so prodali dobrih 15 milijonov diskov, s čimer so sicer obdržali vodilno mesto s 43-odstotnim tržnim deležem. Drugo mesto je zasedel WDC z 12,5 milijona prodanimi izvodi, tretja pa je Toshiba z osmimi milijoni. Padla je tudi prodaja diskov za poslovne odjemalce, zanimivo pa so beležili 15-odstotno rast pri prodaji 2,5-palčnih diskov.

Situacijo še dodatno pospešujejo pocenitve SSD-jev, ki so se začele v zadnjem četrtletju...

67 komentarjev

Pomnilnika je preveč in se cení

Slo-Tech - Na začetku leta se je napovedovalo, da bo cena pomnilnika letos upadla, k čemur prispeva več dejavnikov. Ob polletju so zaradi znižanega povpraševanja pričakovali vsaj 10-odstotne pocenitve v tretjem kvartalu, a bo padec še večji. Cene so že za približno 20 odstotkov nižje kot maja, v tem četrtletje pa je pričakovati še padec za 13 do 18 odstotkov. Do konca leta bodo še 20 odstotkov nižje, ocenjujejo v TrendForceu.

Povpraševanje je namreč zelo šibko, zato morajo proizvajalci - zlasti južnokorejska Samsung in SK Hyni - nižati cene. Gre za cene pomnilniških čipov, ki se ne prevajajo neposredno v cene komponent, ki jih kupujejo končni uporabniki, nakazujejo pa trend. Trenutno je 32 GB pomnilnika DDR4 v Evropi že moč dobiti za manj kot sto evrov, DDR5 pa za okoli 135 evrov. Ceniti se je začel tudi DDR3, ki je lani dosegal rekordne cene. Lanske visoke cene pomnilnika so bile posledica splošnega pomanjkanja čipov, zaradi česar so proizvajalci kopičili velike zaloge. A povpraševanje je...

42 komentarjev

Telekom Slovenije podražil mobilne pakete

Slo-Tech - Telekom Slovenije je z začetkom tega meseca podražil nekatere mobilne pakete, ki se jim cena zvišuje za en evro na mesec. Za enak znesek bodo dražje nekatere dodatne storitve zanje, denimo SIM 2. Dražijo se v glavnem starejši paketi, med katerimi omenimo Neodvisni A, Neodvisni B, Dostopni A, Dostopni B, Dostopni C in še nekaj drugih. Dražji pa bodo tudi aktualni paketi Mobilni net A, Mobilni net B, Mobilni net, Mobilni net Neomejeni in Mobilni poslovni net ter Naj A, Naj B in Naj C ter Platinum A in Platinum B. Paketom Modri se cena ne bo spremenila.

Zaradi pravil EU pa bo Telekom Slovenije znižal pribitke za prenesene gigabajte v tujini, ki ne zapadejo v politiko poštene rabe, ter povišal zakupljene količine prenosa podatkov v EU. Pribitek bo odslej znašal 4,27 evra za gigabajt podatkov. Povišana količina zakupljenih podatkov bo veljala od novega leta in prinaša gigabajt ali več dodatno vključenih podatkov.

Zadnja sprememba je posledica evropskih predpisov, katerih novosti se z...

106 komentarjev

Analitiki napovedujejo izdatno znižanje cen pomnilnika

ComputerBase - Medtem ko so cene SSD-jev in ostalih izdelkov iz flasha letos pribite na dno, je pomnilnik sorazmerno drag in se le počasi ceni. Če gre verjeti napovedim analitikov, se ima to v prvem četrtletju prihodnjega leta spremeniti. Proizvodnja pomnilnika se je v tretjem kvartalu še nekoliko povečala, trend pa se še nadaljuje.

Čeprav je Samsung kot največji proizvajalec pomnilnika že v tretjem četrtletju proizvedel več pomnilnika kot pred tem, so se cene začele nižati šele v začetku aktualnega kvartala. Oktobra so se cene pomnilnika v povprečju znižale za deset odstotkov. Na borzi DRAMeXchange so se do srede novembra cene za dobavo pomnilnika še dodatno znižale na dobrih šest dolarjev za gigabajt oziroma za...

68 komentarjev

Cene SSD-jev rekordno nizke, počasi se ceni tudi RAM

Povprečna cena pomnilnika je prav tako začela padati. Slika: pcpartpicker.com

Slo-Tech - Cene SSD-jev še vedno nadaljujejo pot k tlom, saj ponudba še vedno prehiteva povpraševanja. Samo v zadnjem mesecu so se cene znižale še za dodatnih 20 odstotkov, čeprav so analitiki napovedovali le 10-odstotni padec cen v celotnem zadnjem četrtletju. Najcenejše 120-GB SSD-je, ki so pred mesecem dni stali okrog 30 evrov, dobimo sedaj že za 25 evrov, cene 240-GB modelov pa so s 50 evrov padle pod 40 evrov. Za 480 GB velik SSD bomo odšteli vsega 70 evrov, za večje kapacitete pa cena linearno raste. Cene v Sloveniji so primerljive s cenami v Nemčiji, zato z naročilom iz tujine kaj dosti privarčevati ne moremo.

Razlogi za nadaljnje nižanje cen se niso spremenili. Nasprotno, ponudba se še povečuje, saj je na trg vstopil nov igralec, in sicer kitajsko podjetje YMTC (Yangtze Memory Technologies). Ta proizvaja SSD-je in druge naprave s flashem, denimo USB-ključke,...

57 komentarjev

Zaradi presežne ponudbe NAND-a cene SSD-jev rekordno nizke

Ponudba prehiteva povpraševanje

EETimes - Medtem ko se v zadnjem času največkrat pridušamo zaradi visokih cen grafičnih kartic, ki po skokoviti rasti zaradi rudarjenja kriptovalut le počasi padajo, je bila pocenitev SSD-jev precej manj opazna. Lansko pomanjkanje čipov NAND je zamenjala presežna ponudba, kar je zbilo ceno. Analitiki iz TrendForce napovedujejo, da se bo v tretjem četrtletju cena NAND-a znižala še za 10 odstotkov, za prav toliko pa še v zadnjem kvartalu. Trend naj bi se nadaljeval tudi prihodnje leto..

V TrendForceu vidijo več razlogov, ki so se združili in povzročili previsoko ponudbe in neprodane zaloge čipov NAND. Prodaja pametnih telefonov se ne povečuje, kot so bili pričakovali, prodaja prenosnih računalnik stagnira, medtem pa se...

63 komentarjev

Cene SSD-jev še vedno strmo padajo

ComputerWorld - SSD-ji so brez dvoma najuporabnejša novost v računalništvu v zadnjih letih, saj se pospeškom, ki jih prinese zamenjava klasičnih diskov s SSD-ji, ne moremo z nobeno drugo nadgradnjo niti približati. Medtem ko je problem staranja zadovoljivo rešen in se nam ni treba več bati, da bomo z normalno uporabo SSD izrabili celice, jih od izuma pesti višja cena od klasičnih diskov. To dejstvo je ostalo z nami do danes, a so se kljub temu SSD-ji obilno pocenili. V zadnjem četrtletju so cene že četrtič zapovrstjo upadle za več kot desetino.

Pred tremi leti se je njihova cena vrtela okrog dolarja za gigabajta. Leto pozneje je padla na 68 centov, letos pa že na 39 centov za gigabajt, ugotavljajo na DRAMeXchange. Zaradi razvoja tehnologije in živahne konkurence pričakujejo, da se bo trend nadaljeval, tako da naj bi prihodnje leto cene dosegle 24 centov/GB, leta 2017 pa že zelo dostopnih 17 centov.

...

96 komentarjev

Samsung začel proizvajati TLC 3D V-NAND flash

engadget - Samsung je začel množično proizvodnjo TLC 3D V-NAND flasha, ki ga bodo uporabljali v SSD-jih nove generacije. Ti bodo hitrejši, učinkovitejši in predvsem cenejši od običajnih SSD-jev.

TLC označuje, da lahko v eni celici shranimo tri bite. To pomeni, da mora biti celici sposobna shraniti in razločiti osem različnih stanj (000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111), medtem ko MLC shranjuje dva bita (00, 01, 10, 11), SLC pa en sam bit (0, 1). Na ta način se brez povečanja gostote celic dvigne gostota zapisa, a to prinaša višje tveganje izgube podatkov, ker so razlike med posameznimi stanji celice manjše. Samsung je prvi proizvajalec SSD-jev, ki je uporabil TLC.

Drugi trik za dvig...

70 komentarjev

SSD-ji precej ranljivi ob izgubi napajanja

Vezje za prekinjanje električnega napajanja.

ZDNet - V starih časih je bila izguba napajanja velik problem za trde diske, saj je lahko privedla do napak pri zapisu podatkov ali celo njihove izgube. Moderni sistemi so na te težave manj občutljivi, saj imajo pametnejše algoritme za zapisovanje podatkov in strojno zaščito pred poškodbami, ki bi se lahko zgodile (recimo ob nekontroliranem padcu bralne glave). Potem pa so si pot v naše računalnike utrli SSD-ji, ki imajo v vseh pogledih superiorne karakteristike. So tišji, lažji, hitrejši in odzivnejši. A kot je pokazala najnovejša raziskava, so manj odporni na izgube napajanja. Težava je zlasti brisanje podatkov, saj se brisanje na SSD-jih lahko dogaja le v celotnih blokih, četudi brišemo manj podatkov (preostanek se pač mora ponovno zapisati na disk). Dodatno hibo predstavlja logika za...

99 komentarjev

Cene SSD-jem še naprej padajo

ComputerWorld - Medtem ko so cene klasičnih trdih diskov zaradi lanskoletnih poplav še vedno višje, kot bi pričakovali in želeli, se SSD-ji cenijo. Leta 2010 so stali več kot tri dolarje na gigabajt in merili največ 128 GB (razen ekstremno dragih inačic), danes so se spustili precej pod mejo dolarja za gigabajt in se precej razširili. Nazadnje smo o cenah pisali oktobra in že tedaj je večina modela padla pod to mejo, situacija pa se je do danes le še izboljšala. V povprečju stanejo SSD-jev okoli 80-90 (evro)centov na gigabajt.

Številke analitikov se med seboj nekoliko razlikujejo, trendi pa ne. IHS iSupply ugotavlja, da so se v prvem polletju tega leta cene SSD-jev znižale za 20...

46 komentarjev

SSD-ji so prihodnost

Slo-Tech - Čeprav so SSD-ji še vedno precej dražji od klasičnih trdih diskov, ko merimo razmerje med ceno in kapaciteto, njihov čas nezadržno prihaja. In to ne le v osebnih računalnikih, kjer je počasno mletje diska večidel lepotna težava, ampak tudi v strežnikih, dasi ti hranijo velike količine podatkov.

Kapaciteta namreč ni vse, ampak je mnogokrat pomembnejša karakteristika število operacija branja ali pisanja na sekundo oziroma IOPS. Navadni diski so relativno spodobni pri zaporednem branju velikih datotek, a se odrežejo izjemno slabo pri naključnem dostopu. Tu so SSD-ji toliko hitrejši, da jih za enake karakteristike potrebujemo desetkrat manj. Hkrati pa porabijo bistveno manj električne energije, tako da imamo korist tudi tu.

Glasni...

88 komentarjev

Sklopitev SSD in HDD

bit-tech.net - Dokler se SSD-ji ne bodo pocenili na raven klasičnih trdih diskov, bomo primorani žonglirati med nizko ceno HDD-jev in hitrostjo SSD-jev. Eden takih kompromisnih poskusov izvleči čim več za čim manj denarja iz obeh tehnologij je izdelek podjetja SilverStone z imenom HDDBoost.

Nanj se priključita hiter SSD in velik klasični trdi disk, HDDBoost pa ju operacijskemu sistemu predstavi kot en sam disk. Logika je preprosta - celoten SSD se uporablja kot predpomnilnik za trdi disk. Če je pravilo 80/20 izpolnjeno, torej z 20 odstotki vseh datotek izvedemo 80 odstotkov vsega prometa na disku, dobimo velik in relativno hiter trdi disk. V Evropi bo naprodaj od 19. februarja za 33 evrov in davek.

15 komentarjev

Western Digital z dobičkom, SSD-ji mogoče 2011.

X-Bit Labs - Western Digital je objavil poslovne rezultate za drugo fiskalno četrtletje, ki se je izteklo 1. januarja, v katerih je videti, da podjetje posluje in da prodaja SSD-jev še vedno šepa. Lepo po vrsti.

Prihodki od prodaje so v tem četrtletju znašali 2,6 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa 429 milijonov dolarjev. V tem času so prodali 49,5 milijona trdih diskov, kar je za 40 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Prihodke so povečali za 44 odstotkov, medtem ko je dobiček poskočil za skoraj 30-krat. To je razumljivo, saj so leta 2008 vknjižili za 113 milijonov stroškov prestrukturiranja, ki očitno daje rezultate. Povprečna cena prodanega diska je znašala 52 dolarjev oz. en dolar več kot lani.

Glavni del še vedno predstavljajo prihodki od prodaje diskov, saj so vsi ostali programi skupaj prinesli le 47 milijonov dolarjev. So pa vedno pomembnejši, saj so še leto prej znašali le 12 milijonov dolarjev.

Področje, ki nas najbolj zanima, so SSD-ji. Tu domači uporabniki nad Western...

6 komentarjev

WD uspešen, povečuje investicije v SSD

X-Bit Labs - Western Digital je letos s prevzemom podjetja SiliconSystems nenadoma postal igralec na trgu SSD-ju, po tem ko so še lani le razmišljali o tem. Svoj posel jemljejo resno, saj povečujejo investicije v razvoj novih SSD-jev. Western Digital je za prevzem SiliconSystemsa odštel 65 milijonov dolarjev in kmalu junija že izdal prvo serijo svojih SSD-jev. Tim Leyden, prvi finančnik podjetja, je dejal, da povečane investicije odražajo nove tehnološke napredke, nove izdelke in programe, vključujoč nedavno prevzet SSD-oddelek. Nič čudnega, saj jim Seagate tesno diha za ovratnik z izdajo SSD-jev za podjetja. Potrošniki tako lahko le upamo, da se bodo SSD-ji čim prej pocenili na znosne ravni, čeprav proizvajalci čipov (npr. SanDisk Corp) ocenjujejo, da bomo pravi razmah doživeli šele v letih 2011-12.

Mimogrede pa poglejmo še poslovne rezultate WD-ja. V fiskalnem četrtletju, ki se je končalo septembra, so zabeležili prihodke v višini 2,2 milijarde dolarjev, rekordno prodajo trdih diskov (44,1...

6 komentarjev