»

Apple podatkovne centre za kitajske uporabnike seli h kitajskemu telekomu

Reuters - Po dobrem letu preizkusov se je Apple odločil, da bo podatke, ki jih imajo na njegovih strežnikih kitajski uporabniki storitve iCloud, hranil na kitajskem ozemlju. Apple bo podatke hranil na strežnikih podjetja China Telecom, ki je v lasti kitajske države.

Tako kitajski operater kakor Apple sta tudi uradno potrdila, da so od 8. avgusta letos vsi podatki kitajskih uporabnikov preseljeni na novo lokacijo. Po Applovih besedah bodo tako tamkajšnjim uporabnikom lahko ponudili boljšo uporabniško izkušnjo, saj bosta pasovna širina in zmogljivost novega podatkovnega centra zaradi bližine za Kitajce večji, zanesljivost pa naj bi dosegla 99,99 odstotka (ura nedostopnosti letno). Na bojazni o dostopu kitajske vlade do podatkov Apple odgovarja, da...

10 komentarjev

Motorolina proizvodna hala od znotraj

The Verge - Motorola je v začetku preteklega meseca predstavila svoj veliki up Moto X. Gre za prvi mobilni telefon, ki so ga v celoti razvili pod Googlovim okriljem, od kar je ta prevzel Motorolo. Toda Moto X ima še cel kup drugih lastnosti, s katerimi želi Motorola razburkati trg in pridobiti čim več kupcev. Eden izmed teh bonbončkov, s katerimi vabijo, je možnost popolne prilagoditve. Izračunali so, da lahko dobimo telefon v več kot tisoč kombinacijah, saj ima 18 barvnih različic, sedem barv za gumbe na robu naprave in različne barve obroča okrog leče. Vse to pa je mogoče zaradi proizvodnje v ZDA.

Da se razumemo, Moto X ni v celoti proizveden v ZDA. V njem še vedno sedijo na Kitajskem proizvedeni sestavni deli, kot je, recimo,...

24 komentarjev

Xiaomi je kitajski Apple

Xiaomi MI-2

The New York Times - Da Kitajci ponarejajo precej zahodnih izdelkov in za nizke cene prodajajo manj kakovostne imitacije, je splošno znano. Pisali smo tudi že, kako Kitajci postavijo trgovino, ki je na las podobna Applovi trgovini, le da z Applom nima nič skupnega. Sedaj pa so pri The New York Timesu izbrskali človeka, ki imitira Steva Jobsa. Lei Jun vodi podjetje Xiaomi, ki je eno najuspešnjših kitajskih tehnoloških podjetij, a to še zdaleč ni cela zgodba.

Lei Jun predstavlja nove izdelke, kakor je to počel Steve Jobs, govori kakor on in se tudi oblači (kavbojke in temne srajce) kakor on. Pri tem Xiaomi ni obskurno podjetje, ampak...

31 komentarjev

Apple se opravičuje kitajskim potrošnikom

Applov izvršni direktor Tim Cook je lani obiskal Kitajsko

The New York Times - Včasih se je to dogajalo sila redko, v zadnjem času pa ni več nezaslišan slučaj, da se Apple - opraviči. Tako so se včeraj opravičili kitajskim potrošnikom, če so ti dobili vtis, da jih Apple obravnava oholo. Odzivi so mešani.

Zgodba se je začela zapletati 15. marca, ko je na svetovni dan potrošnikov kitajska televizija objavila reportažo, kako podjetja na Kitajskem obravnavajo potrošnike. Ob tem so ostro okarali Apple, češ da ponuja prekratko garancijo (kitajska zakonodaja zahteva dvoletno, Apple pa je ponujal le leto dni) in da odira potrošnike na servisu. Zamenjava zadnjega pokrova na iPhonu naj bi tako na Kitajskem stala 90 dolarjev. Po stari navadi se Apple na pripombe sprva ni odzval, a se je na Kitajskem razvnel velik vihar. O Applovih...

5 komentarjev

Zaradi visokih cen v Avstraliji proizvajalci programov poklicani na zagovor

Slo-Tech - Kdorkoli je že primerjal cene tehnike in programske opreme v ZDA in pri nas, je iskanje običajno končal mrkega pogleda. Skorajda brez izjeme so ti izdelki v ZDA cenejši, saj se mnogokrat prodajajo za enako število dolarjev kakor evrov ali pa celo manj. Res je, da so ameriške cene navedene brez davka, a tudi z upoštevanimi dajatvami so tam izdelki cenejši. Še hujše probleme s tem imajo Avstralci, ki se sicer štejejo med razviti anglosaški Zahod, a jih Microsoft, Apple in Adobe še vedno obravnavajo pokroviteljsko in jim iste izdelke prodajajo bistveno dražje kakor v ZDA. Zakaj, porečete? Ker lahko.

Zato je lanskega maja Stalni odbor za infrastrukturo in telekomunikacije pri avstralskem parlamentu začel preiskavo cen...

21 komentarjev

Apple obljublja konec zaposlovanja otrok

Guardian - Serija razkritij in škandalov o obupnih pogojih dela, mizernih plačah ter redni zlorabi otroškega oz. študentskega dela pri ključnih dobaviteljih, zlasti tajvanskemu gigantu FoxConn, ki širom kitajske zaposluje debeli milijon delavcev, je lansko leto pošteno načela ugled Appla, ter najbrž (skupaj s polomijo od tožbe proti Samsungu) opazno sklestila privlačnost njihovih premijskih izdelkov.

Apple se seveda že brani. Lani so denimo najavili, da del proizvodnje imacov selijo nazaj v ZDA, kar je bilo lepo sprejeto, vsaj dokler niso analitiki ugotovili, da selijo zgolj sestavljanje in še to zgolj zato, ker se jim zavoljo višjih plač in dragega transporta tega več ne splača delati na Kitajskem.

Obenem sporočajo, da so lansko leto...

113 komentarjev

Kaj pomeni vrnitev dela Applove proizvodnje v ZDA

Slo-Tech - Applova napoved, da bo selil proizvodnjo imacov s Kitajske nazaj v ZDA, je ta teden dvignila precej prahu. V zadnjem desetletju smo ves čas brali le o obratnem toku selitev, ko so podjetja v Azijo selila proizvodnjo zaradi nižjih stroškov dela. Ali selitev nazaj na Zahod pomeni, da je na Kitajskem standard toliko zrasel, da se proizvodnja tam ne izplača več? Odgovor ni tako enostaven.

Eden izmed razlogov, ki se pogosto omenjajo za selitev, je ugled podjetja oziroma družbenega odgovornost. Če bi bil nek izdelek zgolj za nekaj odstotkov dražji, ker bi bil narejen in sestavljen v domači državi, bi ga kupci vseeno raje kupili od cenejšega kitajskega, predvidevajo nekateri. O tem ni treba špekulirati, saj tak primer imamo....

13 komentarjev

Apple bo selil del proizvodnje iz Kitajske nazaj v ZDA

Bloomberg - Kakor se je svetovna proizvodnja zavoljo nizkih stroškov pred leti masovno selila na Kitajsko, se trend sedaj obrača. Standard kitajskih delavcev raste, pojavljajo se zahteve po spoštovanju delovne zakonodaje in dostojnejšem plačilu, kar vse dviguje stroške dela. In prav to je edina prednost, ki jo poleg masovnosti kitajska proizvodnja lahko ponudi. Ko smo pred mesecem dni pisali o govoricah, da se največji kitajski proizvajalec strojne opreme Foxconn razgleduje po širitvi v ZDA, je bil marsikdo nejeveren. Izkazalo se je, da upravičeno, saj Foxconn resda ne gre v ZDA, a se vseeno razgleduje po Aziji in Južni Ameriki, kje bi lahko postavili še kak obrat.

Podobno pa tudi ameriška podjetja počasi ugotavljajo, da bi se izplačalo kak del proizvodnega procesa vrniti nazaj v ZDA. Apple je že en tak primer. Po ZDA nekaj tednov krožijo imaci, ki imajo napis Sestavljeno v ZDA...

111 komentarjev

Foxconn še ne gre v ZDA, gredo pa ameriški študentje tja

CNet - Foxconn se je odzval na navedbe, da naj bi se širili v ZDA, kar so ta teden poročali vsi večji mediji. Tiskovna predstavnica podjetja je v elektronskem sporočilu za Cnet zanikala, da bi se Foxconn zanimal za širitev svojih operacij v ZDA (kjer so že prisotni). Toda precej resnice v zgodbi vseeno ostaja.

Program izobraževanja za ameriške študente inženirskih ved, ki bodo na Kitajskem dobili možnosti sodelovanja pri dizajniranju in proizvodnji ter se bodo hkrati lahko učili tudi kitajščine, je resničen. Terry Guo ga je napovedal pretekli teden, podjetje pa se trenutno pogaja z MIT.

Prav tako je zelo realen zaključek, da Kitajska počasi postaja predraga. Stroški dela tam rastejo (povprečen delavec zasluži 300-400...

19 komentarjev

Foxconn bi se širil v ZDA

Foxconnov šef Terry Guo

Forbes - Kitajski Foxconn je največji proizvajalec elektronike na svetu, ki zaposluje blizu milijona ljudi. V njegovih obratih se sestavljajo iphoni, galaxyji in vrsta drugih naprav, katerih proizvodnjo zahodne multinacionalke oddajo Foxconnu. V zadnjem času je Foxconn deležen precejšnje publicitete, saj so delovni pogoji v podjetju zelo slabi, pojavljajo se očitki o izkoriščanju, delavci pa so že večkrat stavkali. Kljub temu se v Foxconnu počasi dvigujejo plače in izboljšujejo pogoji za delo, kar počasi načenja glavno prednost, ki jo ima Foxconn na Kitajskem - armado poceni delavcev, ki za nizko plačilo sestavljajo elektroniko.

Zato je precej presenetljiva novica, da Foxconn resno razmišlja o selitvi dela proizvodnje iz...

76 komentarjev

Lenovo odpira tovarno v ZDA

Mnenja o izgledu se krešejo, zato pa je toliko manj dvomov o kakovosti prenosnikov

vir: The Verge
The Verge - Kitajski proizvajalec računalnikov in mobilnih naprav Lenovo namerava odpreti svojo prvo tovarno v ZDA. Lenovo je leta 2005 od IBM-a odkupil vejo, odgovorno za proizvodnjo računalnikov in s tem dobil pod svoje okrilje znamko Thinkpad, poleg nekaterih drugih. Od takrat so jo s prenosnikov in stacionarcev (ThinkCentre) prenesli še na tablične naprave ter do danes liniji dodali domačim in kreativnim uporabnikom bolj namenjeno linijo Ideapad (IdeaCentre za namiznike) in cenovno prijaznejšo linijo Essential. Jasno je, da računalnike sestavljajo v cenovno ugodnejših državah, predvsem na Daljnem Vzhodu, premik v ZDA pa bo v tej branži zelo zanimiva novost.

Obrat, ki ga nameravajo...

40 komentarjev

Foxconn in Apple skupaj izboljšujeta delovne razmere

Reuters - Ko je ameriška neodvisna organizacija FLA začela preiskavo Foxconna na Kitajskem, ki je največji proizvajalec strojne opreme na svetu in dela podjemne posle za vse večje znamke, smo pričakovali poročilo o katastrofalnih razmerah. Čeprav je šef FLA na začetku še dejal, da so razmere solidne, so v končnem poročilu Foxconn silovito okrcali zaradi nespoštovanja delovne zakonodaje. Foxconn je tako napovedal dvig plač za 16 do 25 odstotkov in omejitev nadurnega dela z novim zaposlovanjem. Za zdaj sicer ostaja pri obljubah, ki se vedno bolj kopičijo.

Kot piše Reuters, sta se Apple in Foxconn sporazumela, da si bosta stroške za izboljšanje razmer v tovarnah delila (ni sicer jasno, v kakšen razmerju). Foxconnov vodja Terry Gou je v polikani izjavi za...

8 komentarjev