»

Facebook Dating ne sme v Evropo

Slo-Tech - Facebook v Evropi ne bo mogel zagnati svoje storitve Facebook Dating, ki jo je pred poldrugim letom preizkusno pokazal v Kolumbiji. Danes je storitev na voljo že v več državah, tudi v ZDA. Gre za storitev, ki bi uporabnikom omogočala iskati partnerje, na voljo pa bi bila le za tiste, ki bi izrecno potrdili, da to želijo. Partnerje bi uporabnikom predlagal izven kroga prijateljev.

Toda v Evropi ne bo šlo. Irski informacijski pooblaščenec je sporočil, da jih je Facebook prvikrat glede te storitve kontaktiral 3. februarja letos. Načrtovani datum izida je bil 13. februar, kar je informacijskega pooblaščenca negativno presenetilo zaradi časovne bližine. Ker Facebook ni predložil nobene dokumentacije o naravi storitve, so pri Facebooku izvedli inšpekcijski nadzor in zasegli ustrezno dokumentacijo. Facebook se je na podlagi teh dogodkov odločil, da izid Facebook Datinga v Evropi odložijo za nedoločen čas.

Facebook se je odzval z izjavo, da zelo pazijo, da bodo novo storitev uvedli na...

40 komentarjev

Nemški varuh konkurence udaril po Facebooku

vir: Pixabay

Slo-Tech - Bundeskartellamt oz. nemški varuh konkurence je Facebooku z odločbo prepovedal združevanje uporabniških podatkov iz različnih virov brez njihovega izrecnega privoljenja. Prepoved se nanaša na podatke zbrane tako na platformah v njihovi lasti, denimo Facebooku, Instagramu in WhatsAppu, kot tiste, ki prihajajo od drugod in s katerimi podjetje izvaja svoje ciljano oglaševanje. Odločitev seveda velja le za Nemčijo, a obstaja precej možnosti, da se bodo po njej zgledovale tudi druge evropske države.

Facebook ima zdaj mesec dni časa za pritožbo, v primeru, da bo ta zavrnjena, pa mora v štirih mesecih poskrbeti za izločitev vseh tistih podatkov, za katere nima privoljenj. V podjetju so se na odločbo že odzvali z zapisom na...

25 komentarjev

Facebookovo prepoznavanje obrazov

Slo-Tech - Facebook začenja široko uporabljati algoritem za prepoznavanje obrazov, kažejo obvestila, ki jih je v zadnjem dnevu prejelo več uporabnikov. Funkcija, ki je privzeto vključena, a jo lahko uporabniki ugasnejo, analizira fotografije in s precejšno natančnostjo ugotovi, kdo je na njih. Facebook pravi, da bo to uporabnikom omogočilo najti neoznačene fotografije, na katerih so, zatreti predstavljanje neznancev z lažnimi fotografijami in slabovidnim ljudem olajšalo ugotoviti, kdo je na fotografiji. Prepoznavanje obrazov ne bo delovalo v EU in Kanadi, ker zakonodaja to prepoveduje.

Nobena skrivnost ni, da Facebook že dlje časa razvija algoritem za prepoznavanje obrazov, ki ga tudi s pridom...

15 komentarjev

Berlinsko sodišče: Facebookova uporaba osebnih podatkov nezakonita

Slo-Tech - Berlinsko okrožno sodišče je odločilo, da je Facebookova uporaba osebnih podatkov svojih uporabnikov nezakonita, ker predhodno ni pridobil informiranega soglasja. Združenje nemških potrošniških organizacij (VZBV) je bilo od leta 2015 v sporu s Facebookom. Očitalo mu je, da uporabnikov ne obvesti o obsegu zbiranja podatkov na primeren način, hkrati pa privzeto omogoči deljenje informacij in možnosti za nastavitev višje stopnje zasebnosti zakoplje globoko v središče za nastavljanje.

Facebook se na odločitev lahko pritoži in bo to skoraj zagotovo tudi storil. A za zdaj velja, da je Facebook nezakonito uporabljal osebne podatke, ker ni imel informiranega soglasja za obdelavo. Primer je aplikacija za pametne telefone, kjer je lokacijska funkcija avtomatično aktivirana. Drugi primer je vidnost profila v splošnem internetu, torej možnost, da ga najdejo Googlovi in ostali pajki; Facebook je privzeto omogočil to možnost. Vse te kljukice za odpovedovanje zasebnosti, ki jih Facebook privzeto...

8 komentarjev

Začetek sojenja proti Facebooku

Slo-Tech - Na Dunaju se je danes začel zelo odmeven proces Schrems proti Facebooku. Tožbo je vložila skupina Europe versus Facebook, ki jo vodi avstrijski aktivist in pravnik Max Schrems. V tožbi zaradi nezakonitega sledenja in sodelovanja pri vohunjenju NSA terjajo odškodnino v višini 500 evrov za vsakega uporabnika Facebooka, ki se je pridružil tožbi. To številko so omejili na 25.000 ljudi, torej skupno 12,5 milijona evrov, prijavilo pa se je še 55.000 ljudi, ki bodo tožbo vložili po odločitvi v trenutnem primeru. Pravno-formalno ne gre za klasično skupinsko tožbo (class action), temveč ena oseba toži po pooblastilu tudi v imenu drugih.

Tožena stranka je Facebookova podružnica na Irskem, ki skrbi za 80 odstotkov...

9 komentarjev

Največja skupinska tožba zoper Facebook v Avstriji

Slo-Tech - Avstrijski aktivist Max Schrems, ki ga poznamo tudi kot ustanovitelja skupine europe-v-facebook.org in ostrega kritika Facebookove politike glede uporabe osebnih podatkov, je na Gospodarskem sodišču na Dunaju vložil skupinsko tožbo zoper Facebook. V tožbi (izjava za javnost), ki se ji je do sedaj pridružilo že več kot 10.000 uporabnikov Facebooka, terja odškodnino 500 evrov na vsakega sodelujočega v tožbi.

Hkrati vabi k tožbi čim več uporabnikov Facebooka, ki se ji lahko pridružijo z izpolnitvijo spletnega obrazca. Tožba je uperjena zoper irsko podružnico, zato lahko k njej pristopijo vsi, ki ne prebivajo v ZDA ali Kanadi, in so torej ob registraciji pogodbo sklenili s Facebookom Ireland. To predstavlja...

23 komentarjev

Zaradi zasebnosti manjši zapleti pri Facebookovem prevzemu WhatsAppa

vir: CNet
CNet - Facebookov ogromni prevzem podjetja WhatsApp z istoimensko aplikacijo za 19 milijard dolarjev je naletel na prve čeri, saj sta dve skupini za zaščito potrošnikov vložili pritožbo pri zvezni komisiji za trgovino (FTC). EPIC (Electronic Privacy Information Center) in CDD (Center for Digital Democracy) trdita, da bo prevzem negativno vplival na uporabnike storitve WhatsApp, čeprav podjetje zagotavlja, da spremembe ne bodo čutili.

Filozofija WhatsAppa in Facebooka je precej drugačna. Medtem ko Facebook ne skriva, da želi o uporabnikih zvedeti vse in še več ter jih aktivno vzpodbuja k deljenju podatkov (zakaj, mislite, vas Facebook sprašuje, kdaj boste izpolnili manjkajoča polja v profilu in vam celo v odstotkih prikazuje, kako daleč ste z izpolnjevanjem?), je WhatsApp...

4 komentarji

Zasebnost na Facebooku skozi čas: uporabniki javnosti razkrivajo čedalje manj, Facebooku pa čedalje več

The New York Times - Raziskovalci z ameriške Carnegie Mellon University (CMU) so predstavili rezultate ene prvih longitudinalnih študij, v kateri so raziskovali odnos uporabnikov do razkrivanja osebnih podatkov na Facebooku skozi čas. Spremljali so dobrih pet tisoč uporabnikov, ki so imeli Facebook že v letu 2005. Ker je bil tedaj Facebook precej drugačen od današnjega, njihov vzorec zajema le študente CMU in osebne podatke, ki jih je bilo mogoče razkriti že leta 2005 (Facebook je skozi čas dodal kopico drugih polj, ki jih lahko uporabniki izpolnijo z osebnimi podatki). Tem omejitvam navzlic so rezultati precej zanimivi in relevantni. Rezultati študije so pomembni zato, ker je to ena izmed prvih študij vedenja uporabnikov na Facebooku...

25 komentarjev

Popravek: Irce nadleguje slovenska telefonska prevara

Slo-Tech - Irci so pred kratkim postali tarče znane telefonske prevare, kjer nepridipravi naključno (ali pa po vrsti) kličejo uporabnike mobilnih telefonov in potem takoj prekinejo. Kdor pokliče nazaj, s tem v resnici kliče na komercialno številko, kar lahko drago stane. Zgodba je pri nas doživela velik odmev zato, ker so klici opravljeni s številk +386 81 897xxx, ki pripadajo Sloveniji. Zakaj je Irska tarča, lahko le špekuliramo, verjetno pa je razlog tudi v podobnosti številke z irskimi mobilnimi številkami, kar lahko žrtve zavede v vračanje klicev.

V prvi zgodbi smo napak zapisali, da blok 081...

0 komentarjev

Evropski varuhi zasebnosti nad Google zaradi enotne politike zasebnosti

Reuters - Evropski varuhi zasebnosti pod vodstvom francoskega CNIL-a od Googla v roku štirih mesecev, ki so ga postavili 16. oktobra lani, niso prejeli zadovoljivega odgovora glede zlivanja uporabniških podatkov. Gre za novo Googlovo politiko upravljanja uporabniških podatkov, ki je začela veljati lanskega marca. V skladu z njo je Google združil zbrane uporabniške podatke na različnih platformah, recimo z YouTuba, iskanja, Gmaila itd. To je dvignilo veliko prahu v EU, saj ima Google že tako ali tako ogromno podatkov o svojih uporabnikih, konsolidacija teh podatkov pa predstavlja resno grožnjo zasebnosti.

Zato je Googlu 16. oktobra lani 24 informacijskih pooblaščencev iz držav EU poslalo skupno pismo, v katerem so...

6 komentarjev

Nemško sodišče pritrdilo Facebooku glede resničnih imen

Heise - Facebookovi pogoji uporabe že od začetka terjajo vnos resničnega imena in priimka. Kdor vnese neresnične podatke, mu Facebook račun lahko zapre. Lanskega decembra je to zmotilo nemške varuhe zasebnosti, saj je takšna ureditev v neskladju s TMG (Telemediengeset, Zakon o telemedijih), ki določa, da mora ponudnik storitve omogočiti uporabo telemedija na anonimen način oziroma pod psevdonimom, če tehnične možnosti to dopuščajo. Facebook je trdil, da zanj nemška zakonodaja na tem področju ne velja, ker obdelavo osebnih podatkov za Evropo upravlja irska podružnica. Spor je zato v obravnavo vzelo upravno sodišče v Kielu, ki je pritrdilo Facebooku.

Sodišče je odločilo (razsodbi 8 B 60/12 in 8 B 61/12), da nemška zakonodaja Facebooka v tem primeru ne obvezuje, saj za...

9 komentarjev

Facebook izklopil prepoznavo uporabnikov za vse EU uporabnike (or so we're told)

Hamburški informacijski pooblaščenec Johannes Caspar je odgovoren za nebroj neprespanih ur v pisarnah ameriških informacijskih gigantov. Sporočilo je sicer vsakič isto: za poslovanje v EU je potrebno spoštovati tudi evropsko zakonodajo.

vir: The New York Times
Slo-Tech - Facebook se je lani poleti srečal z nepričakovano resnim odporom nekaterih evropskih uporabnikov do svoje funkcije samodejnega prepoznavanja obrazov. S tehnološkega stališča gre sicer za izjemno zanimiv primer uporabe tovrstne tehnologije na zares ogromnem vzorcu podatkov - 250 milijonov dnevno naloženih fotografijah - vendar se je vodstvo podjetja žal seveda, spet, ipak odločilo to funkcijo preprosto vklopiti za vse...

22 komentarjev

Instagram bo delil in prodajal slike uporabnikov

vir: CNet
CNet - Tri mesece po Facebookovem prevzemu Instagrama imajo uporabniki že resen problem. Pred prevzemom je bila glavna bojazen odprtost platforme, saj zna Instagram uporabljati večino socialnih omrežij, uporabniki pa so se bali, da ga bo Facebook zaklenil le na svoje. Toda to ni bil razlog za današnji preplah. Facebook je danes neprijetno presenetil z napovedjo novih pogojev uporabe Instagrama, ki mu omogočajo trajno shranjevanje vseh naloženih slik in njihovo komercialno uporabo brez privoljenja uporabnika in nadomestila.

Novi pogoji uporabe bodo začeli veljati 16. januarja in se jim ni mogoče izogniti. Kdor se ne strinja z njimi, lahko do takrat izbriše svoj račun na Instagramu, kaj drugega...

46 komentarjev

Nemški varuh zasebnosti zahteva na Facebooku tudi psevdonime

Heise - Facebook je med drugim znan po strogem vztrajanju pri uporabi resničnih imen. Njegovi pogoji uporabe zahtevajo, da uporabniki vnesejo svoje pravo ime in eksplicitno prepovedujejo uporabo vzdevkov (če ti niso izpeljani iz osebnih imen, npr. Tine iz Martin), psevdonimov, lažnih imen itn. V Nemčiji to ni v skladu z zakonodajo, ugotavlja njihov informacijski pooblaščenec iz zvezne države Schleswig-Holstein.

Telemediengesetz (TMG, Zakon o telemedijih) namreč v 6. odstavku 13. člena določa, da mora ponudnik storitve omogočiti uporabo telemedija na anonimen način oziroma pod psevdonimom, če tehnične možnosti to dopuščajo. Uporabnika mora o tem poučiti. Informacijski pooblaščenec ugotavlja, da sta za delovanje v Evropi odgovorna Facebook in njegova irska podružnica,...

18 komentarjev

Facebook spremenil politiko zasebnosti

Facebook - Facebook je novembra najavil predlagano spremembo svoje politike glede varovanja zasebnosti uporabnikov, ki bi kar precej spremenila odločanje tudi v prihodnosti. Doslej je namreč veljalo, da uporabniki o politiki zasebnosti odločajo kolektivno. Facebook je vsako nameravano spremembo objavil na straneh in če je prejela več kot 7000 komentarjev, je razpisal referendumsko glasovanje. Če se ga je udeležilo vsaj 30 odstotkov uporabnikov, je bila njihova volja za Facebook obvezujoča. Facebook je novembra povedal, da so tovrstni model že prerasli, zato so ga želeli spremeniti.

Sprememba je šla na glasovanje in izkazalo se je, da je bilo to zadnje glasovanje. Udeležilo se ga je le 660.000 uporabnikov, kar je precej manj od zahtevanih 300 milijonov, če naj bi bila...

13 komentarjev

Facebook želi spremembe politike zasebnosti, EU skeptična

CNet - Facebook je ta teden najavil spremembo svoje politike zasebnosti in upravljanja (Privacy and Governance), ki bo kar precej oklestila možnost udejstvovanja uporabnikov pri odločanju o spremembah Facebookovega ravnanja z osebnimi podatki. O spremembah bo potekala javna razprava do 28. novembra, oglasili pa so se tudi že evropski varuhi zasebnosti.

Od leta 2009 namreč Facebook uporablja model kolektivnega upravljanja, ki omogoča referendumsko odločanje. O vsaki spremembi politike, ki zadeva pravice uporabnikov, se razpravlja na Facebookovih straneh. Če tema prejme več kot 7000 komentarjev, se na Facebooku razpiše glasovanje o spremembi. Če se ga udeleži vsaj tretjina vseh registriranih uporabnikov (to je skupno sedaj okrogla milijarda), so rezultati glasovanja...

38 komentarjev

Ranljivost v Facebooku omogočala zbiranje telefonskih številk

TheNextWeb - Suriya Prakash je pred dobrim mesecem dni ugotovil, kako lahko na Facebooku s preprosto skripto pobere telefonske številke vseh prijateljev in še koga drugega, ne da bi ti to sploh vedeli ali (hoté) dovolili. Prakas trdi, da je bilo ogroženih 98 odstotkov uporabnikov mobilnega Facebooka. Svoje ocene sicer ni utemeljil, je pa pokazal veliko število zbranih številk.

Napad gre približno takole. Facebook ima funkcijo Najdi prijatelje, ki omogoča iskanje uporabnikov Facebooka, ki jih imamo med svojimi kontakti (npr. v telefonskem imeniku), ne pa še med prijatelji na Facebooku. V tem primeru aplikacija primerja telefonske številke v mobilnem telefonu z objavljenimi številkami v Facebookovih profilih in javi zadetke. Kaj pa če bi v imenik naložili nepregledno množico vseh možnih telefonskih številk? Prakash je ugotovil, da v tem...

5 komentarjev

Facebook v Evropi ukinja samodejno prepoznavanje obrazov

BBC - Ko je Facebook junija lani za vse uporabnike uvedel možnost samodejnega prepoznavanja obrazov na fotografijah, so bili odzivi varuhov zasebnosti zlasti v Evropi zelo ostri. Storitev Tag Suggestions namreč na fotografijah samodejno najde obraze ljudi in predlaga označite (tagging). Pri tem gre Facebook celo tako daleč, da uporablja algoritem za identifikacijo in samodejno predlaga ime najverjetnejše osebe na sliki. Storitev je privzeto vključena (opt-out), dodatno pa je problematična, ker uporabnike kar sili k izpostavljanju drugih ljudi.

Prva se je ostro odzvala Nemčija, kjer je informacijski pooblaščenec že avgusta lani povedal, da je Facebooka praksa ilegalna. Sedaj bo Facebook storitev ukinil za celotno Evropo.

Irski informacijski pooblaščenec (na Irskem...

5 komentarjev

Srd uporabnikov zaradi Facebookovih e-naslovov

CNet - Če še niste opazili spremembe v kontaktnih podatkih na svojem profilu v Facebooku, pokukajte vanj. Ta teden je namreč Facebook vsem uporabnikom spremenil prikazani elektronski naslov v takega, ki ima na koncu domeno @facebook.com. Prvi elektronski naslov je v profilu ostal, a po privzetih nastavitvah se obiskovalcem prikazuje le Facebookov naslov. Kdor tega ne želi, mora v profilu ročno popraviti nastavitve elektronskega naslova.

Facebook trdi, da so to storili z namenom poenotenja komunikacij. Elektronska pošta, ki jo uporabnik prejme na naslov @facebook.com, se namreč znajde med njegovimi sporočili na Facebooku. To drži, a uporabniki so nad potezo Facebooka vseeno besni. Poleg tega da je nastavitve spremenil...

21 komentarjev

Facebook plačal 10 milijonov v poravnavi zaradi rabe uporabnikov v oglasih

Monetizacija lajkov.

vir: Inside Facebook
Inside Facebook - Kot poroča Reuters, se je Facebook pred dobrim mesecem uspešno poravnal v sporu s petimi kalifornijskimi uporabniki, ki so bili mnenja, da spletišče ne sme kar tako uporabljati njihovega imena in postov v svojih oglasih (sponsored stories, glej sliko), vsaj ne brez izrecnega dovoljenja in plačila. Znesek poravnave je zelo ugodnih 10 milijonov dolarjev, ki bodo po odbitku pravnih stroškov na željo tožnikov izplačani na račune dobrodelnih organizacij.

Poravnava je za Facebook tako dobra zato, ker bi lahko sicer prerasla v razredno oz. skupinsko tožbo, v tem primeru pa bi bil do odškodnine za rabo svojega imena v oglasih...

18 komentarjev

EU začenja preiskavo Facebooka?

Bloomberg - Včeraj smo poročali, da je Facebook začel globalno uvajati funkcijo prepoznavanja obrazov na slikah, ki jih nanj naložijo uporabniki, tako da jim lahko sam ponudi imena prijateljev, ki so najverjetneje na njih. Storitev, ki je bila že predhodno na voljo v ZDA, je v konzervativnejši in na varovanje zasebnosti občutljivejši Evropi dvignila obilico prahu.

Bloomberg poroča, da so evropski varuhi zasebnosti že napovedali uradno preiskavo Facebookove novotarije. Preiskavo je napovedala delovna skupina za 29. člen, ki jo sestavljajo evropski informacijski pooblaščenci iz vsake države in Evropska komisija, oglasile pa so se tudi lokalne organizacije v Veliki Britaniji in na Irskem. Luksemburški informacijski pooblaščenec Gerard Lommel je povedal, da je prepoznavanje...

241 komentarjev