»

Zakaj Apple proizvaja iPhone na Kitajskem

Slo-Tech - Enostavno bi bilo trditi, da se stvari na Kitajskem proizvajajo, ker se zaradi nižjih cen tam pač bolj splačajo. To je gotovo eden izmed razlogov, a še zdaleč ni edini ali najpomembnejši. The New York Times razkriva zanimivo zgodbo o vijakih, ki pojasnjuje, da je razlogov še bistveno več. Spomnimo, da je leta 2012 Applov izvršni direktor Tim Cook napovedal, da bodo nekateri Maci kmalu sestavljeni v ZDA. Do danes se to še ni zgodilo.

Ne gre le ali sploh za ceno delovne sile. Ta je na Kitajskem nedvomno cenejša. V mestu Žengžou (Zhengzhou) na severu države, kjer stoji največji proizvodni...

122 komentarjev

Socializem po ameriško: Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Slo-Tech - Minuli mesec je tajvansko-kitajski gigant Foxconn sporočil, da bo odprl svojo prvo tovarno v ZDA. Največji svetovni proizvajalec elektronike, ki na Kitajskem zaposluje več kot milijon ljudi in ki proizvaja elektronske naprave za številna zahodna podjetja, tudi Apple, bo ameriško tovarno zaslonov za televizorje, monitorje, pametne telefone in tablice odprl v Wisconsinu. V njej naj bi bilo zaposlenih okrog 13000 ljudi, investicijo pa je še posebej toplo pozdravil ameriški predsednik Donald Trump, ki si je kot del političnega programa zadal vrnitev delovnih mest v ZDA. Foxconn bo v tovarno investiral 10 milijard dolarjev. Toda - investicija bo davkoplačevalce drago stala.

Foxconnu je zvezna država Wisconsin obljubila tri milijarde...

21 komentarjev

Zakaj se polovica iPhonov proizvede v Žengžouju

The New York Times - Apple je bil med poznejšimi ameriškimi podjetji, ki so svojo proizvodnjo preselile na Kitajsko. Ko so Dell, Compaq in HP že sredi 80. let prejšnjega stoletja postavljali proizvodne obrate na Kitajskem, je Apple zagovarjal tovarne v Koloradu, Kaliforniji in Teksasu. Šele deset let pozneje se je Apple konkretneje ozrl na Kitajsko, kjer je podjetje Foxconn njegov največji proizvodni partner. Danes je Apple največja stranka največjega svetovnega proizvajalca strojne opreme Foxconn. V tovarni v mestu Žengžou lahko dnevno proizvedejo pol milijona iPhonov, zaradi česar lokalni prebivalci mesto poimenujejo kar iPhone City.

Toda Foxconn in Apple si Žengžouja nista izbral naključno, temveč gre za posledico dobro premišljenih...

67 komentarjev

Foxconn pripravljen na uvedbo robotov

Business Insider - Napovedi, da bo Foxconn začel uporabljati robote v svojem proizvodnem postopku, se bodo začele uresničevati. Preizkusna faza se bliža koncu, zatem pa bodo namestili približno 10.000 robotov.

Foxconn je največji delodajalec na Kitajskem, ki daje kruh več kot milijonu zaposlenih, in največji proizvajalec elektronike na svetu, ki ga uporabljajo vsi največji, začenši z Applom. V preteklosti je bil tarča očitkov o nehumanih razmerah v proizvodnih halah, zato bo večja uporaba robotov dobrodošla sprememba.

Kot poroča kitajska stran IT Home, bodo kmalu vpeljali 10.000 robotov, ki bodo najprej uporabni v proizvodnji izdelkov za Apple. Vsak izmed robotov bo stal 20.000-25.000 dolarjev. Pri vpeljali tehnologije robotov Foxconn sodeluje tako z Googlom kakor tudi z...

224 komentarjev

Google in Foxconn sodelujeta v robotiki

The Wall Street Journal - Google se resno podaja v robotiko, kažejo njegovi nedavni nakupi in partnerske povezave. Lani smo pisali o nakupu podjetja Boston Dynamics, a to ni bil edini primer, le najbolj odmeven. Sicer pa je Google lani kupil kar osem podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem robotov in robotiko.

Idealni poligon za preizkus robotov je proizvodnja računalniške opreme in nihče ni večji proizvajalec kot kitajski Foxconn. Wall Street Journal je izvedel, da se je Googlov Andy Rubin sestal z direktorjem Foxconna Terryjem Gouom, s katerim sta se pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju podjetij na področju robotike. Povejmo, da je Rubin do lani vodil projekt Android v Googlu, odslej pa vodi enoto za robotiko.

Na sestanku je Gou izrazil...

177 komentarjev

Foxconn spet o širitvi v ZDA

Slo-Tech - Največji svetovni proizvajalec elektronike, tajvanski Foxconn, ki glavnino izmed milijonske armade zaposluje na Kitajskem, vnovič glasno premišlja o selitvi v ZDA. Že pred letom dni so o tem govorili, a se potem iz vsega skupaj razen študijskih obiskov ni izcimilo nič. Sedaj naj bi v ZDA začeli proizvajati panele za LCD-televizorje.

Foxconnov izvršni direktor Terry Gou je ta konec tedna v Tajpeju na pogovoru z guvernerko Arizone Janice K. Brewer, da so zainteresirani za postavitev tovarne v zvezni državi Arizoni v ZDA. Pogovori s tamkajšnjo vlado trajajo že vsaj dve leti, Foxconn pa si seveda za širitev obeta tudi vladno pomoč v obliki subvencij in posojil.

Plača delavcev na Kitajskem v Foxconnovih znaša 300-400 evrov, medtem ko je v ZDA...

23 komentarjev

Motorolina proizvodna hala od znotraj

The Verge - Motorola je v začetku preteklega meseca predstavila svoj veliki up Moto X. Gre za prvi mobilni telefon, ki so ga v celoti razvili pod Googlovim okriljem, od kar je ta prevzel Motorolo. Toda Moto X ima še cel kup drugih lastnosti, s katerimi želi Motorola razburkati trg in pridobiti čim več kupcev. Eden izmed teh bonbončkov, s katerimi vabijo, je možnost popolne prilagoditve. Izračunali so, da lahko dobimo telefon v več kot tisoč kombinacijah, saj ima 18 barvnih različic, sedem barv za gumbe na robu naprave in različne barve obroča okrog leče. Vse to pa je mogoče zaradi proizvodnje v ZDA.

Da se razumemo, Moto X ni v celoti proizveden v ZDA. V njem še vedno sedijo na Kitajskem proizvedeni sestavni deli, kot je, recimo,...

24 komentarjev

Foxconn bo vitkejši

Reuters - Kitajski Foxconn, pravzaprav gre za znamko tajvanskega konglomerata Hon Hai Precision Industry, bo izgubil del podjetja, ki mu je dal ime. Zloglasni proizvajalec strojne opreme za zahodne naročnike, med katerimi je največji Apple, bo namreč s 1. julijem izločil eno izmed 13 enot v lastno podjetje. Network Interconnection Business Group (NWinG) bo moral na svoje.

Ko je bil Foxconn ustanovljen leta 1974, je bila proizvodnja konektorjev, priključkov in kablov, kar je počel NWinG, tako pomembna, da je dala podjetju del imena (-conn). Toda sčasoma je pomembnost in zlasti dobičkonosnost tega oddelka kopnela. Proizvaja namreč poceni dele, ki se uporabljajo v PC-jih, ki so tako ali tako zrel trg. NWing ustvari 2,5 odstotka...

0 komentarjev

Kaj pomeni vrnitev dela Applove proizvodnje v ZDA

Slo-Tech - Applova napoved, da bo selil proizvodnjo imacov s Kitajske nazaj v ZDA, je ta teden dvignila precej prahu. V zadnjem desetletju smo ves čas brali le o obratnem toku selitev, ko so podjetja v Azijo selila proizvodnjo zaradi nižjih stroškov dela. Ali selitev nazaj na Zahod pomeni, da je na Kitajskem standard toliko zrasel, da se proizvodnja tam ne izplača več? Odgovor ni tako enostaven.

Eden izmed razlogov, ki se pogosto omenjajo za selitev, je ugled podjetja oziroma družbenega odgovornost. Če bi bil nek izdelek zgolj za nekaj odstotkov dražji, ker bi bil narejen in sestavljen v domači državi, bi ga kupci vseeno raje kupili od cenejšega kitajskega, predvidevajo nekateri. O tem ni treba špekulirati, saj tak primer imamo....

13 komentarjev

Apple bo selil del proizvodnje iz Kitajske nazaj v ZDA

Bloomberg - Kakor se je svetovna proizvodnja zavoljo nizkih stroškov pred leti masovno selila na Kitajsko, se trend sedaj obrača. Standard kitajskih delavcev raste, pojavljajo se zahteve po spoštovanju delovne zakonodaje in dostojnejšem plačilu, kar vse dviguje stroške dela. In prav to je edina prednost, ki jo poleg masovnosti kitajska proizvodnja lahko ponudi. Ko smo pred mesecem dni pisali o govoricah, da se največji kitajski proizvajalec strojne opreme Foxconn razgleduje po širitvi v ZDA, je bil marsikdo nejeveren. Izkazalo se je, da upravičeno, saj Foxconn resda ne gre v ZDA, a se vseeno razgleduje po Aziji in Južni Ameriki, kje bi lahko postavili še kak obrat.

Podobno pa tudi ameriška podjetja počasi ugotavljajo, da bi se izplačalo kak del proizvodnega procesa vrniti nazaj v ZDA. Apple je že en tak primer. Po ZDA nekaj tednov krožijo imaci, ki imajo napis Sestavljeno v ZDA...

111 komentarjev

Samsung lovi kršitve delovne zakonodaje pri kitajskih dobaviteljih

vir: BBC
BBC - Ko smo poročali o kršitvah delovne zakonodaje in slabih pogojih dela v kitajskim tovarnah, ki proizvajajo in sestavljajo elektroniko, smo največkrat omenjali Foxconn in njegovega odjemalca Apple. Seveda pa Foxconn ni edino podjetje, ki stroške dela znižuje z vprašljivimi praksami, in Apple ni njegov edini naročnik. V zadnjih mesecih se je zganil tudi južnokorejski Samsung.

Nevladna organizacija China Labor Watch je septembra objavila poročilo, v katerem so hudo okrcali Samsung zaradi izkoriščanja kitajskih delavcev, ki naj bi ga s tihim privoljenjem izvajali njegovi kitajski podizvajalci in celo hčerinska podjetja. Ugotovili so, da so razmere podobne, ne glede na lastništvo tovarn (spomnimo, da si je Apple sprva poizkusil umiti roke z izjavo, da so razmere...

13 komentarjev

Foxconn se robotizira

CNet - Čeprav v Foxconnu sestavljajo najbolj zapletene in dovršene elektronske naprave za široko potrošnjo, delo v kitajskih obratih še vedno večinoma sloni na ljudeh. Robotizacije je zanemarljivo malo, kar se je na Kitajskem zaradi nizkih plač dolgo časa izplačalo. A časi se spreminjajo, v Foxconn pa prihajajo roboti.

Ko je izvršni direktor Terry Gou lani napovedal, da bodo v prihodnjih treh letih milijon zaposlenih v veliki meri nadomestili roboti, mu nihče ni verjel. Leto pozneje Foxconn dobiva prve večje pošiljke robotov. V Foxconn je prispela pošiljka 10.000 robotov, ki se jim jih bo do konca leta pridružilo še dodatnih 20.000.

Do konca leta 2014 Foxconn seveda ne bo v celoti robotiziran, a robotizacija vendarle poteka. Podrobnosti je...

44 komentarjev

Foxconn še ne gre v ZDA, gredo pa ameriški študentje tja

CNet - Foxconn se je odzval na navedbe, da naj bi se širili v ZDA, kar so ta teden poročali vsi večji mediji. Tiskovna predstavnica podjetja je v elektronskem sporočilu za Cnet zanikala, da bi se Foxconn zanimal za širitev svojih operacij v ZDA (kjer so že prisotni). Toda precej resnice v zgodbi vseeno ostaja.

Program izobraževanja za ameriške študente inženirskih ved, ki bodo na Kitajskem dobili možnosti sodelovanja pri dizajniranju in proizvodnji ter se bodo hkrati lahko učili tudi kitajščine, je resničen. Terry Guo ga je napovedal pretekli teden, podjetje pa se trenutno pogaja z MIT.

Prav tako je zelo realen zaključek, da Kitajska počasi postaja predraga. Stroški dela tam rastejo (povprečen delavec zasluži 300-400...

19 komentarjev

Foxconn bi se širil v ZDA

Foxconnov šef Terry Guo

Forbes - Kitajski Foxconn je največji proizvajalec elektronike na svetu, ki zaposluje blizu milijona ljudi. V njegovih obratih se sestavljajo iphoni, galaxyji in vrsta drugih naprav, katerih proizvodnjo zahodne multinacionalke oddajo Foxconnu. V zadnjem času je Foxconn deležen precejšnje publicitete, saj so delovni pogoji v podjetju zelo slabi, pojavljajo se očitki o izkoriščanju, delavci pa so že večkrat stavkali. Kljub temu se v Foxconnu počasi dvigujejo plače in izboljšujejo pogoji za delo, kar počasi načenja glavno prednost, ki jo ima Foxconn na Kitajskem - armado poceni delavcev, ki za nizko plačilo sestavljajo elektroniko.

Zato je precej presenetljiva novica, da Foxconn resno razmišlja o selitvi dela proizvodnje iz...

76 komentarjev

Delavci v Foxconnu stavkajo

CNet - Med 3000 in 4000 delavci v kitajskem podjetju Foxconn, ki je znan kot največji pogodbeni proizvajalec in sestavljavec elektronike, je včeraj začelo stavkati. Povod za stavko so strožja merila za nadzor kakovosti (quality control) pri izdelavi iPhona 5.

Kot poroča neprofitna organizacija China Labor Watch (CLW), se je stavka začela včeraj okoli 13.00 po pekinškem času v Foxconnovi tovarni v mestu Žengžou na severu države in do tega trenutka še ni končana. Delavci protestirajo proti zvišanju zahtev za končno kakovost izdelka, ki jih je Foxconn enostransko vzpostavil, ne da bi delavcem spustil norme, zagotovil ustrezno izobraževanje ali dvignil plačilo. Novi standardi so tako strogi, da...

46 komentarjev

V Foxconnovi tovarni zaradi nemirov ustavljena proizvodnja

The New York Times - V Foxconnovi tovarni v Taiyuanu so med delavci izbruhnili nemiri in protesti, v kateri je po neuradnih podatkih udeleženi 2000 zaposlenih, zaradi česar je tovarna začasno zaprta zaradi preiskave incidenta. Foxconn je nemire tudi uradno priznal, a suho zatrjuje, da za proizvodno linijo posledic ni.

V Taiyuanu stoji ena največjih Foxconnovih tovarn, ki proizvaja izdelke iz magnezijeve zlitine za zabavno elektroniko in avtomobilske dele. Po neuradnih informacijah proizvajajo tudi zadnji del ohišja za novi iPhone 5, zaradi česar so delavci izredno obremenjeni. Novi iPhone 5 se namreč prodaja kot vroče žemljice, nadurno delo v slabih pogojih pa je v Foxconnu tako ali tako stalnica, medtem ko naj bi bilo stanje v Taiyuanu še slabše kot v povprečju.

Nemiri...

86 komentarjev

Foxconn zavrnil očitke o prisilni praksi študentov, reportaža kaže grozljive razmere

Proizvodna linija

The New York Times - Pravzaprav ni bilo pričakovati nikakršne drugačne izjave, pa vendarle. Foxconn je uradno zavrnil očitke, da za proizvodnjo novega iPhona 5 izkoriščajo študente lokalnih kolidžev in univerz na slabo plačani obvezni praksi. Javnost je na te očitke pretekli teden opozoril Shanghai Daily, ki so ga hitro povzeli vsi svetovni mediji. Zgodba je odmevala zato, ker je Foxconn znan po kršitvah delovne zakonodaje in izkoriščanju slabo plačane delovne sile v nečloveških pogojih. To je potrdila tudi preiskava FLA, zato je Foxconn nekoliko izboljšal pogoje dela in obljubil nadaljevanje v prihodnosti.

Zadnji očitki o prisilni praksi pa prihajajo iz dvojih grl. Oglasili so se tako v tajvanski nevladni organizaciji Students and Scholars...

6 komentarjev

Prisilna praksa na proizvodnih linijah za iPhone 5 v Foxconnu

Shanghai Daily - Že dolgo je znano, da so delovni pogoji in razmere v Foxconnovih tovarnah na Kitajskem slabe in v mnogo točkah v nasprotju z zakonodajo. Apple kot največji Foxconnov naročnik se je letos februarja uklonil zahtevam in poskrbel, da je ameriška FLA natančno preiskala dogajanje. Ugotovili so, da Foxconn sistematično in v veliki meri krši delovno zakonodajo in terjali spremembe. Foxconn je že pred poletjem začel izboljševati pogoje, dvigati plače in krčiti (ne)prostovoljno nadurno delo in pretekli mesec je FLA izrazila zadovoljstvo nad sprejetimi ukrepi in pričakovanje po njihovem nadaljevanju. Glede praks je Foxconn posebej izdal poročilo o izboljšanju razmer. Vmes pa je Apple napovedal nov iPhone 5, kar je izstrelilo...

41 komentarjev