»

Evropska komisija nad Microsoft zaradi Teams

Slo-Tech - Evropska komisija bo začela uradno preiskavo Microsofta zaradi storitve Teams, poroča Politico. Gre za postopek, ki ga je sprožila pritožba Slacka leta 2020, da Microsoft neupravičeno in nezakonito povezuje Teams s pisarniškim paketom Office. Evropska komisija naj bi kmalu Microsoftu poslala formalno sporočilo o nasprotovanju, ki predstavlja prvi korak v tovrstnih postopkih. Microsoft in Slack imata zapletene odnose, saj je leta 2020 Slackov izvršni direktor uradno zatrjeval, da Teams sploh ni konkurenca Officeu, kasneje pa je podjetje v uradni prijavi ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) zatrdilo nasprotno.

Uradnega komentarja iz Microsofta ali Evropske komisije še ni. V postopkih zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja Komisija navadno pošlje več zahtevkov za dostop do podatkov (access to file), kar se je zgodilo v minulih tednih. Temu bo sledila napoved uradne preiskave, ki se lahko konča z ugotovljeno kršitvijo ali ne. Med preiskavo ima podjetje...

19 komentarjev

Konec brskalniškega izbirnega okna v Windows

Slo-Tech - Leta 2009 se je Microsoft uklonil Evropski komisiji in z njo podpisal dogovor, da bodo imele vse verzije Windows naslednjih pet let izbirno okno, ki bo po namestitvi uporabniku prikazalo najpriljubljenejše brskalnike v naključnem vrstnem redu (kar je bil tudi svojevrsten problem) ter ga pozvalo, da si izbere privzetega. S tem se je Microsoft izognil postopku zaradi domnevnega oviranja konkurence in zlorabe prevladujočega položaja. Sedaj je minila predpisana doba petih let in izbirno okno se je moralo hitro posloviti; tako je hotel Microsoft, ne EU. Informacijo so potihoma objavili na spletnih straneh s tehničnimi informacijami.

Odslej vse verzije od Windows XP dalje ne bodo več ponujale namestitve popravka, katerega edina funkcija je bil prikaz...

31 komentarjev

Microsoftu še ta mesec nova globa EU

Reuters - Viri blizu Evropske komisije trdijo, da bo Microsoftu še ta mesec izrečena nova globa v desetletje trajajoči sagi o zlorabi monopolnega položaja EU. Zgodba ima korenine v integraciji brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows, s čimer si je po mnenju Komisije Microsoft zagotovil neupravičeno visok tržni delež na trgu brskalnikov. Leta 2009 se je Microsoft s Komisijo poravnal in izognil globi ali zahtevi po odstranitvi brskalnika iz Windows. Namesto tega so se zavezali, da bodo v Windows ponudili izbirno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri...

28 komentarjev

Evropska komisija Samsung obtožuje zlorabe prevladujočega položaja

Europa.eu - Evropska komisija je včeraj po pričakovanjih Samsungu poslala izjavo o nasprotovanju, v kateri ga opozarja na kršitev protimonopolne zakonodaje v EU. Preiskava, ki je potekala od januarja letos, je odkrila, da Samsung zelo verjetno zlorablja prevladujoč tržni položaj na nedovoljen način. Gre za izsiljevanje pri licenciranju patentov.

Samsung je lastnik večjega števila patentov, ki sodijo v skupino SEP (standard-essential patents). To pomeni, da ti patenti pokrivajo funkcionalnosti, ki so nujno potrebne za izdelavo standardiziranih tehnologij. V teh primerih je razpolaganje s patentom omejeno na način, da mora lastnik patenta konkurenci omogočiti licenciranju po poštenih, razumnih in...

26 komentarjev

Evropska komisija: Microsoft kršil protimonopolne zaveze

Europa.eu - Evropska komisija je včeraj objavila uradno stališče, da je Microsoft kršil tri leta stare zaveze, ki jih je sprejel ob poravnavi s Komisijo zaradi monopola na trgu operacijskih sistemov. Tedaj so se s Komisijo sporazumeli, da bodo v zameno za zaustavitev postopka v vse nadaljnje verzije operacijskega sistema Windows za evropski trg naslednjih pet let vgradili izbirno okno, kjer bo lahko uporabnik izbral katerega izmed priljubljenih brskalnikov želi namestiti in uporabljati v svojem računalniku. Microsoft je zavezo spoštoval do lanskega februarja.

Tedaj je na trg poslal...

47 komentarjev

Evropska komisija bo začela postopek zoper Microsoft

Bloomberg - Z Evropsko komisijo ni češenj zobati, ugotavlja Microsoft. Julija so bili namreč pošteno okarani, ko je Komisija ugotovila, da od februarja 2011 uporabniki njihovega novega operacijskega sistema Windows 7 SP1 niso videli pojavnega okna za izbor brskalnika. Komisija je bila Microsoftu leta 2009 naložila obvezni prikaz okna, v zameno pa so ustavili protimonopolni postopek zoper njih. Microsoft se je izvijal z izgovori, da je šlo za tehnično napako, ki se je nepojasnjeno priplazila v njihov operacijski sistem.

Čeprav so hitro reagirali in takoj izdali popravek, ki je okno za...

88 komentarjev

V Windows 8 za EU izbira brskalnika

Ars Technica - Microsoft je potrdil, da bo verzija Windows 8 za evropski trg imela že znano izbirno okno (ballot screen), kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo uporabljati. Na voljo bo 10 najpriljubljenejših brskalnikov, med katerimi bodo na prvih petih mestih v naključnem vrstnem redu Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera in Chrome. Ker je Windows 8 že v stadiju RTM, torej je koda zaključena in se prek volumskega licenciranja že distribuira (recimo MSDN AA, TechNet in podobno), storitev prinaša posodobitev prek Windows Update, ki je na voljo od 4. septembra.

Microsoft želi s tem ugoditi zahtevam EU, ki ima redmondskega velikana že dobro desetletje pod drobnogledom. Spomnimo se, da je Evropska komisija že leta 2004 Microsoftu izrekla globo v višini...

103 komentarji

Microsoftu v EU grozi šest milijard evrov globe

ZDNet - Microsoft se je znašel v škripcih v EU, saj je Evropska komisija ugotovila, da je podjetje kršilo zaveze iz leta 2009, ki jih je podjetje dalo v zameno za ustavitev protimonopolnega postopka. Takrat je bila srž problema integracija brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows, s čimer je Microsoft krnil konkurenco in izkoriščal monopolni položaj. Komisija tedaj ni zahtevala odstranitve IE iz Windows, ampak možnost izbire več brskalnikov. Microsoft se je konec istega leta s Komisijo sporazumel, da bo v vseh verzijah od Windows XP pri prvem zagonu brskalnika...

78 komentarjev

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi?

The Register - The Register poroča, da naj bi evropski regulatorji trga neuradno odločili, da Microsoft ni spoštoval protimonopolnih določil Evropske komisije. Tako naj bi Microsoft moral kmalu pričeti plačevati 2,5 milijona USD kazni na dan, pričenši s 15. decembrom lanskega leta.

Po podatkih Microsoft Watch-a, je Microsoftov pravni oddelek zaposlenim poslal obvestilo iz katerega je moč razbrati, da se podjetje že pripravlja na plačevanje omenjene kazni.

Kot je znano, je Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da tržnim tekmecem omogoči vpogled v komunikacijske protokole operacijskega sistema Windows, zahtevali pa so tudi, da Microsoft pripravi posebno različico operacijskega sistema brez Windows Media Playerja. Zaradi nespoštovanja monopolnih prepovedi je Evropska komisija Microsoft leta 2004 že kaznovala s kaznijo v višini 628 milijonov dolarjev, na katero pa se je Microsoft pritožil. Tokratna kazen pa se nanaša na nespoštovanje zahteve, da Microsoft priskrbi dokumentacijo o omrežnih...

120 komentarjev

EU : Microsoft - 2 : 0

Mladina - Evropska komisija je od Microsofta marca letos v okviru protimonopolnega postopka zahtevala, da na evropskem trgu ponudi operacijski sistem Windows brez Media Playerja, konkurentom na trgu programske opreme pa naj razkrije izvorno kodo operacijskega sistema.

Microsoft se je na odločitev pritožil, a kot poroča Mladina (in številni ostali spletni mediji), je sodišče prve stopnje v Luksemburgu danes odločilo v prid Evropski komisiji.

Pričakovati je, da se bo Microsoft pritožil na naslednjo stopnjo, to je Sodišče Evropskih skupnosti, kakšna bo odločitev tam, pa bomo zagotovo še poročali.

100 komentarjev